Subsidies helpen niet: windmolens blijven onevenredig duur

Screenshot_8

Windmolens zijn veel Nederlanders niet alleen een doorn in het oog vanwege het verpesten van het uitzicht, ze zijn ook nog eens onevenredig duur. Hoge pachtprijzen voor grond maken windmolenparken onbetaalbaar.

Na vele waarschuwingen van wetenschappers en andere experts, komt de overheidsdienst Rijksvastgoed en Ontwikkelingsbedrijf (ROVB) nu eindelijk ook tot die conclusie, meldt de NOS.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in klimaat, Krankzinnigheid, Linkse Kerk, Milieu, Nederland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Subsidies helpen niet: windmolens blijven onevenredig duur

 1. VarAway zegt:

  Windmolens draaien op subsidie en verwarmen alleen maar luchtkastelen

  Like

 2. lucky bee zegt:

  Ik geloof dat alleen de Nanno techniek ons van onze missere kan helpen, in deze techniek is God, deelnemer , en dat betekent geen millieu vervuiling.

  Like

 3. peterselie1 zegt:

  Waarom er miljarden weggegooid worden door dit gelegenheidskabinet.

  Wie voor windmolens is, houdt niet van mensen
  Het door voormalig Greenpeace-voorman Diederik Dramsom gegijzelde kabinet wil enorme aantallen windmolens bouwen.Die vormen straks peperduur schroot, zo weet iedere weldenkende ingenieur. Ieder huishouden gaat straks sowieso 250 tot 350 euro per jaar aan directe extra energiekosten betalen om de windmolens te financieren, en wanneer je daar de indirecte kosten bij gaat optellen, dan kom je uit op een bedrag van 800 tot 2000 euro per huishouden per jaar. Dat komt bovenop de lastenverzwaringen van de afgelopen jaren. En dat terwijl de energiekosten in ons land al driemaal zo hoog zijn als in de VS.

  Dit is allemaal opgezet om een oligarchie van enkele gefortuneerden nog veel meer geld te laten verdienen. Rijkman Groenink, die ooit ABN-AMRO naar de filistijnen hielp, is nu Greenpeace’s beste vriend en verdient met zijn maatjes miljoenen met windmolenfinanciering. Windboeren ­ door mij ook wel windhoeren genoemd ­, die hun grond verhuren voor windmolens, verdienen tussen de 30.000 en 80.000 euro per jaar aan de grondverhuur… en verhuizen vervolgens, hun buren achterlatend met de geluidsoverlast. Intussen verenigen ruim 100 actiegroepen al meer dan 5 miljoen Nederlanders die deze waanzin willen stoppen. En off the record geven insiders uit de windmolenlobby toe dat de toekomstige energievoorziening grotendeels fossiel blijft, omdat het rendement van windmolens tegenvalt. Met name kolen hebben een grote toekomst…dankzij de windmolens. En de CO2-uitstoot stijgt zo… dankzij de windmolens. Kafka had het niet beter kunnen bedenken. Het is hoog tijd voor een ommekeer.

  De windmolenfans halen vaak Duitsland als inspirerend voorbeeld aan. Maar de Energiewende bij de Oosterburen is aan het mislukken. De Duitse milieuminister Altmaier gaf afgelopen week toe dat de Energiewende 1.000 miljard euro kost, meer dan tien keer zoveel als oorspronkelijk begroot. Critici verwachten dat de kosten op zullen lopen tot 1.200 miljard euro. Helpt het? Nee. Duitse huishoudens moeten door de Energiewende nu zoveel aan energie betalen dat het afgelopen jaar al bij meer dan 350.000 huishoudens de stroom werd afgesloten, omdat de mensen de rekening niet meer konden betalen. Energiearmoede is in Duitsland een trend, die straks over komt waaien naar ons land. Windenergie is niet goed op te slaan, en wordt daardoor vaak gratis weggegeven op dagen waarop het veel waait. Op dagen waarop het te weinig waait moeten kolencentrales worden opgestart, om in de energiebehoefte van het land te blijven voorzien. Daardoor stijgt de CO2-uitstoot in Duitsland aanzienlijk.

  Opslag van windenergie is en blijft dus de bottleneck. Het waait nu eenmaal maar 35% van de tijd. Export is doorgaans ook niet mogelijk, want de buurlanden hebben als het waait ook een overschot. Denemarken geeft al meer dan 40% van de opgewekte windenergie weg, maar noemt zich ondertussen duurzaam. Dat is echter niet meer dan schone schijn. Ook in Denemarken draaien meer kolencentrales dan ooit tevoren. Ook daar stijgt de CO2-uitstoot, dankzij de windmolens.

  Terug naar Duitsland. Afgelopen week maakte BMW bekend de grootste nieuwe fabriek voor deze Duitse kwaliteitsauto’s te gaan bouwen in de VS en niet in moederland Duitsland, vanwege de extreem hogere energieprijzen daar na de Energiewende. In iedere BMW zit 25% aan Nederlandse onderdelen. Mede daarom rijd ik, heel patriottisch, zelf ook BMW. De klap die BMW uitdeelt aan de Duitse regering is niet mis te verstaan. Dit scheelt veel werkgelegenheid, niet alleen in Duitsland maar ook in Nederland, waar belangrijke toeleveranciers van de Duitse automobielindustrie gevestigd zijn. Ook energiegigant BASF verplaatst een deel van zijn fabrieken uit Duitsland naar de VS, en het Nederlandse DSM doet hetzelfde. Al deze bedrijven geven als reden de energiepolitiek in Duitsland en Nederland. Grootbedrijven kunnen makkelijk verkassen, maar de duizenden mkb-bedrijven die toeleveranciers zijn van deze grootbedrijven kunnen dat niet zomaar. Toenemende werkloosheid is dus onvermijdelijk, terwijl volgens ’s werelds grootste uitzendbureau Adecco de werkloosheid in ons land nog nooit zo hoog is geweest (afgelopen jaar kwamen er 100.000 werklozen bij) en de werkloosheid hetzelfde blijft tot 2024, bij ongewijzigd beleid. Het SER Energie-akkoord dat de Duitse Energiewende wil kopiëren in ons land, leidt dus tot meer werkloosheid en extra druk op het mkb. Wie voor windmolens is, houdt niet van mensen. Lees verder >>>

  http://www.dagelijksestandaard.nl/2014/04/wie-voor-windmolens-is-houdt-niet-van-mensen

  Like

 4. janfreak zegt:

  Als energiebron voor grootschalige energieopwekking is de wind te onbetrouwbaar. Ze staan ook meer stil dan dat ze draaien. En als ik dan zojuist op de radio hoor dat ze 1 miljoen per jaar gaan kosten per windmolen dan lijkt me dat een absurd bedrag. Ook de onderhoudskosten zullen er niet om liegen, je moet wel op een hoogte van zo’n 100 meter werken en wanneer grote onderdelen vervangen dienen te worden zal er wel een forse hijskraan bij nodig zijn.

  Like

 5. john zegt:

  Subsidie is geld dat je gewoon extra krijgt.
  Huursubsidie maakt huren duurder. Renteteruggaven maakt een huis kopen extra duur.
  De verhuurder/bank redeneert: “Wat maakt het uit? Je krijgt toch subsidie?”.
  Of dat bij windmolens ook zo is?

  Like

  • Q zegt:

   Subsidie is geld dat je gewoon extra krijgt.

   Een veel gehoorde misvatting. Subsidie is geen geld dat je ‘extra’ krijgt, het is een beetje dat u terugkrijgt van het vele dat u reeds zelf betaalt heeft.

   Stel, u verdient € 2,50. Jawel hoor, daar is de overheid al. Aanslag inkomstenbelasting. Of u even € 1,20 af wilt tikken.
   Nu vertoont u het door de overheid zo gewenste maatschappelijk gedrag. een projectteam in dat voor u de vergunningsaanvraag, de subsidieaanvraag en de uitvoering doet en laat voor € 1,30 een zonnepaneeltje op uw dak zetten. En daar is de overheid weer …
   Die geeft € 0,20 aan u en zegt dan heel blij : “kijk eens ! Sub-si-dieieie !

   Nu terug naar de uitgangssituatie waarin u € 2,50 had verdient.
   Die € 0,20 is ‘extra geld’ waar u rijker van word denkt u ?
   Ik reken toch een beetje anders als u, volgens mij bent u zojuist voor € 1,- opgelicht. U bent armer geworden. U heeft alleen een blij gevoel omdat die mijnheer van de overheid zojuist zo aanstekelijk vrolijk deed.
   Dus, met een investering van € 1,30 blijft u toch maar mooi achter met € 0,20 in de hand. Uw zonnepaneel produceert ongeveer evenveel stroom als wat u voor € 0,17 kunt kopen bij een gas- of kolen gestookte centrale. En als u ’s avonds een lampje aan wilt doen dan staat u zeker raar te kijken dat uw zonnepaneeltje het niet doet omdat het donker is buiten.

   Als ik mijn geld op die manier binnen zou halen zou ik me schamen, maar goed, de overheid kent geen schaamte.

   Like

 6. Anneke zegt:

  ONRENDABELE ROTDINGEN……Een niet te dragen LAST-POST…..Aan alles waar subsidie ‘aan zit’, is een überhaupt een MIN-PUNT. “Een financiële zware lastpost; nogmaals”. En…die zijn er in dit land veel te veel. Het subsidie-infuus is uiteindelijk de financiële dood van ‘de’ economie.

  Like

 7. Rick zegt:

  Aangezien wij een regering hebben van verstandelijk gehandicapten; wordt er de komende jaren 18 Miljard (18.000.000.000) geïnvesteerd in deze inmiddels achterhaalde energie-“leverancier”. In Duitsland hebben ze inmiddels het “licht” gezien en investeren niet langer in windmolens. Maar ja…op kosten van de belastingbetaler gaat men in NL het wiel gewóón opnieuw uitvinden 😉 Who cares!?

  Like

 8. Jelle R zegt:

  Frustrerend om te zien dat Europa niet beseft dat verdere ontwikkelingen in kernenergie een noodzaak is. Thorium technologie is de toekomst en kan ons allen gigantische hoeveelheden energie leveren dat ook nog eens veel goedkoper is. Maarja hier hebben ze andere prioriteiten…

  Like

 9. bigljohn zegt:

  Vroeger heette het; En de boer, hij ploegde maar voort. Nu zijn de boeren wijzer geworden, ze verhuren hun grond aan exploitanten van windmolenparken. Nu is er een nieuw gezegde voor de boer; Het gaat hem voor de wind ! Niet voor ons. Als wij overgeleverd zullen worden aan die luchtkastelen van windmolens, zal de elektriciteitsprijs niet meer te betalen zijn. Zelf hebben wij 14 zonnepanelen op ons dak die ons elektriciteitsgebruik voor 2/3 elimineren. En wat denkt u ? Er worden maatregelen overwogen om terug-geleverde elektriciteit voor veel minder geld te vergoeden. Dit hangt allemaal samen met de zogenaamde slimme meter. Een draaispoel meter zou men niet kunnen aanpakken, maar die moest volgens de Enexis monteur eruit omdat hij niet ontworpen zou zijn voor teruglopen. Daar zou hij van kapot gaan. Als hij kapot zou gaan, zouden wij de nieuw slimme meter zelf moeten bekostigen inclusief de installatie ervan. Dus kozen wij dus voor die slimme meter. Maar binnenkort gaat de vergoeding omlaag van terug-geleverde elektriciteit. Hetzelfde verhaal als van dat aardgas in de jaren zestig. Iedereen moest er aan, want het was veel goedkoper en beter als stadsgas. Hier in Tilburg had men tot halverwege de jaren zestig nog een eigen gemeentelijke gasfabriek voor de hele stad. En wat er nadien met de aardgasprijzen gebeurd is, is bij iedereen bekend.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s