Volk zonder land

Screenshot_9

(Vertaling: E.J. Bron)

Roma houden vast aan traditionele levensmodellen – West-Europa neemt tientallen jaren oude problemen van Oost-Europa over.
In de communistische periode officieel geassimileerd, raakten veel Roma in Oost-Europa niet pas sinds de financiële crisis hun economische basis van bestaan kwijt, want hun traditionele beroepen als ketellapper of berenleider zijn in het moderne Europa niet gevraagd. De grote meerderheid leeft in de diepste armoede en heeft een immense, historisch opgehoopte moderniseringsachterstand. Niet weinigen van hen worden de criminaliteit ingedrongen of vertrekken naar het economisch veelbelovende West-Europa. Thilo Gehrke, auteur voor de Preußische Allgemeine Zeitung (PAZ), heeft rondgekeken in de landen van herkomst.

Daar waar de straatjes steeds smaller worden en de huidskleur van de mensen steeds donkerder, komt zelden een toerist. Niet ver verwijderd van het nieuwe futuristische winkelcentrum bij het busstation van Varna, een grote Bulgaarse stad aan de Zwarte Zee, ligt een stadsdeel dat op geen enkele stadsplattegrond staat. In de kleine krotten zonder sanitair huizen de Roma-families – zij noemen zichzelf “zigeuners” – op de berghelling te midden van rokende vuilnisbelten.

Voor een barak houdt de mobiele dokterspost vandaag spreekuur om een geneeskundige verzorging voor de armsten van de stad mogelijk te maken. Naast een lange rij wachtende ellendige gestalten wordt een schaap uitgebeend. Een man met een afgeleefd gezicht grijpt mijn arm en wil mijn geld zien. Er komt een enorme alcohollucht uit zijn tandeloze mond. Vlug, met de handen op mijn waardevolle spullen, ga ik er vandoor. Lange tijd blijf ik echter niet onopgemerkt. Toch lukt het me om stiekem een paar foto´s van deze plek te maken. Het is een plek van hopeloosheid te midden van een schijnbaar moderne stad, die niet midden in Europa, maar in een Derde Wereldland lijkt te liggen. De doffe blikken en de gebogen lichaamshouding van de mensen in de rij voor de dokterspost getuigen van zelfopgave en depressie. De gespeelde pioniersgeest van westerse goedmenschen om de ellende van de Roma aan de wortel aan te pakken en steeds opnieuw nieuwe EU-miljoenen zonder controle naar Oost-Europese landen te sturen, komt gezien de weinig motiverende omgeving over als hoon.

Screenshot_8

Luid joelend word ik inmiddels gevolgd door een handvol smerige kinderen met viltachtig haar die om geld bedelt. Enkele van hen proberen me aan te raken, alsof ik voor hen een verschijning uit een voor hen onbereikbare wereld ben. Met flinke bewegingen trekt een jongen een prospectus uit mijn achterzak en laat hem op de grond vallen zodra hij de waardeloosheid van het object heeft herkend. Nadat ik enige tijd geleden in Genua al ervaring mocht opdoen met handige kinderhandjes, draag ik mijn portemonnee altijd op mijn lichaam. Destijds zei de politieagent zonder veel meegevoel tegen me: “Stelen kunnen de zigeunerkinderen het best, want ze kunnen niets anders. We jagen ze regelmatig weg, maar ze weten niet waar ze naartoe moeten en komen weer terug. Het zijn net honden.”

In ijltempo bereikte ik een brug. Deze leidt over een kloof. Het zijn twee kunstmatige bergen van afval, die zich op elkaar toe bewegen. In het midden van de brug draaiden de bedelende kinderen zich plotseling om. Net alsof dit een onzichtbare muur was die hen eraan hindert hun getto te verlaten. Misschien zijn het echter ook alleen maar de snel dichterbij komende donkere wolken. Er valt een zware bui. Ik zoek beschutting onder de boog van de brug en ook hier ben ik niet alleen. Een teenager heeft het zich gemakkelijk gemaakt op een stuk karton. Naast hem ligt een tube lijm. Hij inhaleert een gasmengsel uit een plastic zak en lijkt mij niet op te merken in zijn roes. Er komt speeksel uit zijn mondhoeken. Het stroompje, dat de beide afvalbergen van de kloof scheidt en de riolering van de nederzetting lijkt te zijn, is door de regen nu veranderd in een wild stromende rivier. Het reinigende onweer spoelt het opgehoopte afval naar de Zwarte Zee en ontnuchtert mijn illusies van een vrolijk en gemakkelijk zigeunerleven, gesymboliseerd door het kitscherige schilderij van de mooie en angstige huilende zigeunerin, hangend in een goudkleurige lijst boven de open haard.

Deze extreem precaire levensomstandigheden – analfabetisme, ontbrekende gezondheidszorg, werkloosheid, afhankelijkheid van geringe hulp van de staat – of het afglijden in prostitutie of kleine criminaliteit zijn in veel Roma-groepen in Oost-Europa al meerdere generaties lang het geldende bestaansmodel.

Ze staan helemaal aan de buitenste rand van de samenleving, ze hebben geen lobby en zijn politiek slecht georganiseerd. Het racisme tegen hen is een maatschappelijke consensus, die door een groot deel van de heersende elites landenoverstijgend gelegitimeerd wordt. Veel waarnemers spreken al van het mislukken van de burgerlijke samenleving in Oost-Europa. In werkelijkheid schijnen veel landen in de regio slechts op papier echt goed in het moderne politieke Europa geïntegreerd te zijn. In het Bulgaarse Varna herinnert ook hier op het eerste gezicht niets aan de sociale scheve verhoudingen, die zich gezien de economische crisis ook in het buurland Roemenië, ondanks het toenemende toerisme aan de Zwarte Zee, aftekent.

In West-Europa vaak onopgemerkt, wordt de discussie van Oost-Europese elites bepaald door racisme en nationalisme, geweld tegen minderheden en vaak door het eigen gedrag van de Roma indirect gelegitimeerd. Het is een oorlog tegen de Roma. Er zijn demonstraties tegen hen, zelfbenoemde ordediensten pesten en bedreigen hen; rondom de wijken, waarin ze wonen, worden muren gebouwd. Zelfs in Frankrijk werden illegaal in het land verblijvende Roma door de regering Sarkozy als gevaar voor de binnenlandse veiligheid en tot vijandbeeld verklaard. In de zomer van 2012 ontruimde de politie rigoureus de Roma-kampen en er vonden massale uitzettingen plaats.

Screenshot_10

Maar het vlechtwerk van oorzaken voor het buiten zijn oevers tredende geweld tegen Roma in Oost-Europa is complexer. De eigenlijk zeer verschillende Roma-gemeenschappen hebben vooral één ding gemeen: hun grote meerderheid leeft in diepste armoede en heeft een immens, historisch opgehoopte moderniseringsachterstand. Onder de communistische dictaturen werd deze achterstand door de formele onderwijs- en arbeidsdwang verbloemd, maar niet opgeruimd. Niet zelden werden met goede bedoelingen nederzettingen gebouwd om Roma een vaste verblijfplaats te bieden. Omdat dit echter een breuk met hun traditie en hun zelfbegrip als reizend volk is, huisden meestal hun huisdieren in de nieuwbouw. Bovendien is er in de huidige moderne industriële samenleving geen vraag meer naar typische Roma-beroepen zoals kopersmid, dansberenleider of ketellapper. Na 1989 lieten de postcommunistische regeringen de Roma-groepen aan zichzelf over.

In geen enkel Oost-Europees land en ook op EU-niveau bestaat geen veelomvattende strategie om de gedupeerde Roma uit deze situatie te helpen. Weliswaar stellen enkele landen en de EU steeds opnieuw miljoenen als Roma-hulp ter beschikking, maar het geld sijpelt vaak weg in instanties, voor onderzoek of conferenties en bij de Roma-organisaties zelf. Dat laatste constateert bijvoorbeeld de Roemeense socioloog Nicolae Gheorghe, vele jaren lang Roma-gevolmachtigde van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE): het is de piepkleine Roma-elites in Oost-Europa niet gelukt de Roma ook maar minimaal uit hun ellende te helpen. In plaats daarvan bestaat er in Oost-Europa intussen overal een kleine, gebureaucratiseerde Roma-elite, die subsidies consumeert.

De perspectiefloosheid van de Roma in Oost-Europa heeft ertoe geleid dat veel van hen naar het Westen vertrekken, vooral uit Roemenië en Bulgarije. Na Italië, Spanje, Frankrijk en Engeland zijn sinds kort opnieuw grote Duitse steden reisdoelen van de Roma. Een verblijf in een Duits asielzoekerscentrum met een gegarandeerde minimale gezondheidszorg is in het door Roma-vervolging belaste Duitsland altijd nog aantrekkelijker dan de onzekere toekomst in het land van herkomst. In West-Europese landen doen ze voor enkele euro´s per uur schoonmaakwerk, werken ze in de bouw, of ze bedelen, niet weinigen stelen. Afhankelijk van de wettelijke situatie krijgen ze een uitkering of kinderbijslag. Voor veel van hen is dat meer dan ze in hun landen van herkomst ooit kunnen verwachten. Maar uiteraard kan West-Europa de tientallen jaren oude sociale problemen van complete Oost-Europese bevolkingslagen niet oplossen. Daarvoor is een Europese strategie nodig, om de Roma ter plaatse uit hun perspectiefloosheid te helpen. Daarbij moet niemand zich illusies maken over snelle resultaten. Er is vraag naar jarenlang gedegen sociaal werk. En de wil van alle deelnemers, vooral van de Roma-vertegenwoordigers zelf, om een oplossing te vinden.

“Er bestaat een recht op vrije vestiging, maar geen recht op immigratie in de nationale sociale stelsels”, maakt het Duitse bureau van de Europese Commissie onder verwijzing naar EU-recht duidelijk. Volgens de Brusselse Europese Commissie zal de Duitse economie van de invoering van een onbeperkte vrije vestiging voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië sinds 1 januari van dit jaar profiteren. Dat het echter merendeels niet gaat om de in Duitsland zogenaamd dringend benodigde geschoolde krachten, maar om armoedevluchtelingen, Sinti en Roma, wordt graag verzwegen in de media. In Duitsland gelden de Roma als “vervolgde minderheid”, krijgen ze een uitkering, kinderbijslag en woonruimte. Maar welke concrete speelruimte heeft een Duitse gemeente wanneer er plotseling een arme familie met kinderen uit een EU-partnerland opgenomen wenst te worden? Het ontbreekt aan grote woningen voor gezinnen met veel kinderen. Bovendien zien de gemeenten dat er op de vrije markt “in slechte staat verkerend onroerend goed” en kamers met meer bedden veel te duur aangeboden worden – ten koste van de Duitse belastingbetalers.

De zegeningen van de Duitse welvaartsstaat zijn voor veel Roma meer dan ze in hun landen van herkomst ooit kunnen verwachten – en dat, zonder er wat voor te doen. Bij gaarkeukens in grote Duitse steden komt het niet zelden tot lange wachttijden voor de uitgiftepunten, waarvoor zich enkele Roma zich al huiselijk in hun auto´s hebben geïnstalleerd. Sinds de invoering van Hartz IV in Duitsland is het aantal gaarkeukens verviervoudigd. Sinds de bestorming van de Oost-Europeanen van deze gaarkeukens kunnen velen het niet meer aan en kunnen zij de Duitse behoeftigen nog maar mondjesmaat bedienen. Bij de verdeling van wachtzegels voor een christelijke Hamburger soepkeuken speelden zich onlangs tumultueuze scènes af. “Duitsers eerst”, scandeerde de ordezuster met de zegels. Ze komt uit Bangladesh.

Screenshot_11

Bron:
www.preussische-allgemeine.de
Auteur: Thilo Gehrke

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Bulgarije, EUSSR, Roemenië, Roma en Sinti. Bookmark de permalink .

11 reacties op Volk zonder land

 1. jantjeuitnl zegt:

  Maar ze hebben wel allemaal een auto. Dat dan weer wel.

  Like

  • Monalisa zegt:

   jantjeuitnl dat klopt een mooi Mercedes van top kwaliteit en een mooi tabberd caravan van 7,5 meter, waar meen of geen van staat te kwijlen dan doen wij toch iets verkeerd.

   Like

 2. Sjaak zegt:

  En door de vieze vuile gore linkse kerk zal het van dag tot dag erger worden !
  Ik hoop dat ze snel een (inbraak) bezoek krijgen van deze bedel-spezialisten !

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Dit is nooit op te lossen. De Roma wensen zelf niet te integreren, net als de moslims. Dus is het een onmogelijke opgave daar ook maar iets aan te verbeteren of te veranderen!

  Like

 4. jans zegt:

  Ik ben niet tegen Roma’s, waar wat in Nederland van deze mensen heb gezien is ook niet normaal.
  Ze vertrokken van gemeente naar gemeente en kregen veel geld, bleven rustig totdat het geld op was en begonnen dan weer lastig te worden. Met dat geld hadden ook een legale zaak kunnen starten, of hun kinderen naar school laten gaan. Volegns mij willen deze mensen niet aan onze moderne maatschappij deelnemen. Ja, en wat rest hun dan? aanpassen of criminaliteit en anarchie? Misschien is er in oosten van rusland nog ruimte voor deze mensen?

  Like

 5. Lis zegt:

  Wat is de bedoeling van dit artikel? Aan de ene kant worden harde woorden niet geschuwd, maar het hele artikel heeft een zweem van zieligheid. Moeten we het normaal gaan vinden dat Roma naar de westerse landen trekken om daar te leven van uitkeringen, bedelen en stelen? Niet het probleem van het westen, wel het probleem dat door de EU ontstaan is. Eens met Tom Hendrix, dit is een gebed zonder einde.

  Like

 6. bobzelf zegt:

  als ik Jans zo lees ???????

  IS DIT OOK DE SCHULD VAN PUTIN ??

  pleur ze lekker bij de die beroepswerkelozen van de fam. Bilderberg naar binnen !!

  Like

 7. lucky bee zegt:

  Dank zei de populatiteit van Frans Bauer, is ons land voor Zigeuners erg aantrekkelijk.

  Like

 8. Willie zegt:

  Deze mail kreeg ik vandaag , lees allen maar eens mee

  Dit moet je zeker doorsturen….ONGEOORLOOFD ! Wat wij allemaal moeten laten gebeuren…..
  Je houdt het niet voor mogelijk, waarmee zijn we in België bezig???!!
  OPGELET !
  Niet goed voor je tikker !

  Stuur dit maar verder door !

  Beste harde werkers , we zijn hier goe bezig . . .
  Bea baat een Dexia kantoor uit in Sint-Niklaas.
  Bea vertelt me volgend verhaal, fel over haar toeren, maar het moet van haar hart :
  Deze week meldt zich een koppeltje Roma zigeuners aan in de bank.
  Meisje 16 jaar, jongen 19 jaar , Het meisje is pas bevallen (op onze kosten), alhoewel illegaal in ons land.
  Het koppel krijgt 864 euro per maand van het OCMW + de helft van de huishuur betaald door OCMW.
  Ze hebben recht op kindergeld alhoewel geen van beiden ook maar één seconde gewerkt heeft. En omdat de moeder minderjarig is, krijgt ze dubbel kindergeld 1200 euro per maand.
  Ze kunnen echter geen rekening openen in België, dus mijn schoonzus weigert.
  Binnen het uur komen ze terug in gezelschap van een oom die vraagt de bedragen op zijn rekening te storten.
  Mijn schoonzus weigert en zegt dat dit onmogelijk is. De oom beweert dat alles geregeld is.
  Mijn schoonzus belt naar OCMW en naar Dienst Kindergeld, en geloof het of niet : ze moet alles in orde brengen om die bedragen aan hen uit te betalen via derekening van de Roma-oom.
  Meer dan 2000 euro per maand + dehelft huishuur voor een stel illegalen die hier nooit gewerkt hebben.
  Ze hebben nooit één bijdrage geleverd onder welke vorm ooit.
  En wij mannekes?
  Heel jullie leven gewerkt, belastingen betaald, sociale bijdragen betaald, BTW betaald op alle aankopen …
  Wij zullen alle tekorten van de staatskas wel bijpassen !
  En … wat gaat vadertje Staat jullie betalen als je ooit je pensioenleeftijd bereikt ? . . . . en werken tot 67 of 70 jaar ? !

  Sorry, ik ben woedend, maar ik kan niet anders dan het doorsturen, zo iets mag iedereen weten !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s