Elke stad zijn eigen munt?

Screenshot_7

Bernard Lietaer

(Door: trias politica)

De Belgische econoom Bernard Lietaer pleit voor de invoering van alternatieve muntsystemen, die meer recht doen aan lokale verschillen. Feit of fictie?

De idee van lokale of regionale munten is natuurlijk niet nieuw, sterker, in het (verre) verleden was dit eerder regel dan uitzondering. Met de opkomst van centraal geleide staten met centrale banken is dat veranderd: gelduitgifte is een monopolie geworden van de centrale overheid. Daar zitten allerlei efficiency voordelen aan, maar ook aperte nadelen, zoals we zien met de eurocrisis. Zijn de ideeën van Lietaer grote onzin of zit er wat in?
Theoretisch is het zeker geen onzin, temeer niet daar veel mensen veel producten regionaal of tenminste binnen hun landsgrenzen kopen. Maar doordat de invloed van grote, multinationale bedrijven, die belang hebben bij zo min mogelijk wisselkoers risico’s, steeds groter en groter wordt, zie je in de praktijk een omgekeerde trend. Grote bedrijven als Unilever of Heineken of Akzo of DSM of Philips, om enkele multinationals van nationale bodem te noemen, laten veel van hun producten elders in de wereld maken. Hun valuta perikelen beperken zich momenteel voornamelijk tot de euro-dollar wisselkoers en we hebben aan de kwartaalcijfers van die multi’s kunnen zien dat zij momenteel valutaire tegenwind hebben door de sterke euro. Die euro is zo sterk doordat Draghi (ECB) het risico van de financiering van eurozone lidstaten heeft weggenomen met zijn fameuze ‘we will do everything to preserve the euro‘ uitspraak van september 2012.

Maar nu weer terug naar Lietaer, wat is zijn boodschap?

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

Een reactie op Elke stad zijn eigen munt?

  1. DonnaDolce zegt:

    We hadden allemaal onze eigen munt, dus gaan we terug naar de goeie ouwe tijd? Ze hadden die achterlijke euro nooit in moeten voeren, het heeft een hoop ellende gebracht en nog steeds. Op vakanties het geld van land van bestemming had wel iets, je bent tenslotte op vakantie. Het had nooit zo ver hoeven komen als we toen competente, integere mensen aan het stuur hadden, ipv een stel idioten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s