Koningsdag een dom volksvermaak?

Screenshot_13

(Door: Erik60)

Niet iedereen zal akkoord zijn met wat ik hier schrijf over het Oranjehuis. Maar ieders mening is belangrijk, omdat we in een democratie leven. En dat willen vele anderen en ik graag zo houden.  Dus barst maar los na het lezen van dit artikel.

Voor veel mensen is het een feest, maar het is weer voorbij. Koninginnedag of zoals het nu wordt genoemd Koningsdag. We kunnen er weer een jaar tegen voor we de Oranjes nog eens zo uitbundig te keer zien gaan tussen het gewone volk. De Oranjes doen gewillig mee met de spelletjes die het volk hen laat zien. En het volk is er blij mee. Want het volk vertoont die dag aan de Koninklijke familie graag zijn kunstjes. Een traditie uit de middeleeuwen, toen het volk zijn kunstjes moest vertonen om in een goed blaadje te staan bij de koning of de koningin. Degene die toentertijd niet op de genade van de vorst kon rekenen, was geen lang leven beschoren.

De Romeinen begrepen het al vlug.  ‘Geef het volk brood en spelen dan blijft het rustig.’ Deze traditie werd na de val van het Romeinse rijk voortgezet. Alleen kreeg het volk de spelen (die het zelf toen moest organiseren), maar meestal geen brood. De vorsten leefden toen heel rijkelijk, terwijl het volk verhongerde en stierf aan ondervoeding. Telkens als er een feestdag was, liet dit volk, waar de heersers zo op neerkeken, feesten organiseren ter ere van hen en de kerk.

Het gewone volk had het heel zwaar in de middeleeuwen. Veel mensen stierven aan ondervoeding en ziekten. Zij moesten ploeteren om rond te komen en werkten dan ook alle dagen van de vroege morgen tot de late avond.  Behalve tijdens de religieuze feestdagen, dan kreeg iedereen vrij zodat ze konden meedoen aan de kerkelijke festiviteiten. Tegelijkertijd werden er ook processies gehouden ter ere van het christelijk geloof. De kerk begreep dat het leven voor velen zwaar was en de mensen behoefte hadden aan een verzetje en daarom organiseerden ze ook tijdens een feestdag kermissen en jaarmarkten. Deze kermissen en jaarmarkten gingen van start na de processie.  de kermissen traden zangers, acrobaten en worstelaars op en was er dans en muziek. Deze feesten duurden meerdere dagen.  Bovendien werd er op de jaarmarkten stevig handel gedreven. Deze handel was een stevige meevaller voor de stad, omdat over de aangebrachte goederen tol moest betaald worden. Deze tol was niet alleen goed voor de stad, maar ook voor de desbetreffende Koninklijke familie die overal en bij elke gelegenheid haar hand ophield. Het spelen van spelletjes kennen we nog steeds. Kegelen was toen een populair spel, hinkelen, dobbelen en het populaire sollespel, waarbij de deelnemers met een gebogen stick de bal naar het andere kamp moesten krijgen. Er werd met handen en voeten gespeeld om de bal verder te krijgen.  Niet alleen de volwassenen lieten graag hun kunstjes zien aan de edelen. Ook de kinderen hadden zo hun spelen en toen ging het er harder aan toe dan nu. De kinderlijke favorieten waren: klimmen, zwaaien aan een balk en de daarbij behorende kunsten, spelen met vaten, knikkeren, rijden op een stokpaardje, hoepelen en haasje over. En telkens als er een edele of een vorst van de partij was, werd de arme man of vrouw erg onderdanig en vertoonde zijn/haar kunstjes om de meerdere te plezieren.

Dit is nu op Koningsdag niet anders. Nu ook laten de koningsgezinden zich van hun onderdanige kant zien en voeren allerlei kunstjes op ter ere van het vorstenhuis. En de linkse kerk keek er tevreden naar.  Overal in Nederland deden kinderen hun uiterste best om de Oranjes te plezieren. Zelfs in streken waar de Oranjes nog nooit geweest zijn, doen onze kinderen hun ding voor hen. En dat terwijl de Oranjes het vertikken om ver buiten de Randstad Nederlandse kinderen een hart onder de riem te steken door hen ook eens met een bezoek te vereren. De ouders van deze kinderen betalen ook voor de Oranjes dan is het niet meer dan normaal dat zij ook eens met een bezoek vereerd worden. Maar schijnbaar hebben de Oranjes alleen maar feeling met de Randstad. De rest doet er niet toe. Ik hoor ook in mijn omgeving dat de sympathie voor de Oranjes stilaan verdwijnt. Hoe modern het koningspaar ook is, er is een kentering aan de gang. Wat de kranten ook mogen beweren, veel mensen vinden het koningshuis een ouderwetse bedoening. Bovendien kost het ons een heel pak geld om het te onderhouden. En zeker in tijden van crisis is de bezorgde burger erg oplettend. Maandelijks gaan wij er op achteruit en het koningshuis gaat er op vooruit. Het kost bakken vol geld. Bovendien zijn de Oranjes schatrijk en hebben zij een vermogen waar een mondiale burger maar van kan dromen. Ik had graag gezien dat ze iets extra´s gedaan zouden hebben om het leed van onze ouderen te verzachten. Een klein gebaar zou al voldoende zijn om onze zwakkere ouderen te laten zien dat ook zij met hen meeleven. Maar niks van dat alles. Het is dan ook duidelijk genoeg dat de Oranjes in hun eigen wereldje leven. In dat wereldje is geen plaats voor armoede, uitsluiting en bezorgdheid om je kinderen die dagelijks blootgesteld zijn aan de multiculturele samenleving die Beatrix zo in haar armen sloot. Zij hoeven niet bang te zijn dat hun dochters door aanhangers van de religie van de vrede aangerand worden. Want heel hun leven zullen zij in een cocon van bescherming leven, betaald door degene bij wie de multiculturele samenleving door de strot is geduwd.

Wat me op deze dagen ook opvalt, is dat deze dag alleen gevierd wordt door de autochtone bevolking van Nederland. Aan de flats, die vol staan met schotelantennes, zijn geen oranje vlaggen te bespeuren. Laat staan dat zij aan activiteiten meedoen. Misschien zijn er wel een paar, maar ze zijn heel zeldzaam. Deze mensen, die zogenaamd gevlucht zijn uit hun land, hebben geen enkele feeling met onze normen, waarden en traditionele gebruiken. De meesten van hen weigeren aan onze activiteiten mee te doen en onze gebruiken over te nemen. En dat, terwijl wij hen van een huis, veiligheid, gezondheidszorg en alle moderne geneugten voorzien. Dit moet toch wel vragen oproepen  bij de goedmensch of in Den Haag.  Want wie zich niet wil integreren en vast wil houden aan de normen en waarden van zijn oude vaderland is eigenlijk een gevaar voor de samenleving. Het lijkt wel of ze heel behoedzaam op iets wachten. Maar ja, de bezorgdheid van Henk en Ingrid doet er niet toe. Zowel voor het koningshuis, Den Haag en de zelfverklaarde elite zullen wij racistisch en dom overkomen. Een goede vorst of politicus moet ook luisteren naar de onderste laag van de bevolking. De Henken en de Ingrids, die heel hard werken om rond te komen en midden in de multiculturele smeltkroes wonen.  Naar hun verhaal zouden Willem-Alexander en Maxima eens moeten luisteren. Het verhaal van Henk en Ingrid is het verhaal van een volk dat wegkwijnt onder uitbuiting, minachting en terreur. Het wordt door de elite weggezet als leugenaars en onbenulligen. Indien er niks verandert, zal hun verhaal het verhaal zijn dat over honderden of duizenden jaren net zo herinnerd worden als de val van het Romeinse rijk.

‘Moed raakt nooit uit de mode’
(William Makepeace Thackeray)

Door:
Erik60
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Koningshuis, Nederland, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

42 reacties op Koningsdag een dom volksvermaak?

 1. Republikein zegt:

  wc potten gooien moet een vast tafereel worden.

  Like

 2. Yiooda zegt:

  Een stuk naar mijn hart geschreven.
  Yiooda.

  Like

 3. Yvonne van Cleef zegt:

  Raak neergezet,Erik.Die oranjes voelen alleen diepe minachting voor ons en kunnen zich niet voorstellen hoe het is om dag in dag uit tussen heel andere stromingen te moeten [over]leven.Gedwongen!Met amper genoeg geld om je gezin te voeden,laat staan voor iets anders.Met hun miljarden en villa,s overal ter wereld,eigen vliegtuigen;tja,dan kun je je veilig voelen en je permiteren op anderen neer te kijken.Maar van binnen zijn ze inktzwart,volgens mij.Ondanks alle pracht en praal die ze tentoonstellen.

  Like

  • Yiooda zegt:

   BEATRIX.
   Koningin Beatrix van de lage landen,
   wat u daar deed, liet heel de christenheid stranden.
   Want, wat heel veel mensen nu, beslist niet weten, maar ik wel,
   dat u als Bilderberger een weg bewandelt naar de hel.
   In dit genootschap met een geheime code voor de NWO,
   heeft u zichzelf en uw huis vernedert tot een laag niveau.
   In een land waar de christenen nauwelijks worden getolereerd,
   heeft u, met een pompeuze soepjurk en lampenkap, satan vereerd.
   Ik zag hoog tegen u op als mijn Koningin en Vorstin,
   door uw eerbied voor de allah van het oosten, nu heel min.
   Dit moest mij, en met mij vele Nederlanders, van het hart,
   dat olie, geld en macht, de doorslag gaf en christenen tart.

   Yiooda.

   Like

  • Joost Visser zegt:

   Hadden ze maar eigen vliegtuigen wat ze makkelijk kunnen bekostigen. Allemaal op kosten van Y van Cleef en de rest van de brave belastingbetalers.

   Like

 4. Syrier zegt:

  Weg met de Oranjes,weg met de Gutmenchen ,weg met de alochtonen.weg met alle gestoorden.

  Like

 5. Joop Sigaar zegt:

  Tranen , die krijg ik hier van in m’n ogen , niet van blijdschap , geluk of verdriet maar van Woede, wanneer keren we het tij ? Gaan we er nou niks tegen doen , laten we ons zomaar opvreten ?
  Het moet nog erger worden, en dat wordt het , alleen bijna niemand ziet het zelfs in m’n gezin en eigen familie niet .
  Ze denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt ……

  Like

  • Cathja zegt:

   Die mensen zijn er nog veel te veel Joop, die denken dat het allemaal zo’n vaart niet loopt. Het probleem van deze mensen is dat het denken aan onheil hun prettige leven van nu verstoort. Ze steken daarom liever de kop in het zand. Of kijken bewust de andere kant op. Het is maar hoe je het noemen wilt.
   Helaas hebben ook wij mensen in de familie die er zo over denken. We waarschuwen altijd, en een gewaarschuwd mens telt voor twee.
   Meer kunnen we voorlopig niet doen.

   Like

 6. Cathja zegt:

  Ik ben het eens met het bovenstaande artikel. De Oranjes willen misschien laten zien dat zij tussen de gewone mensen willen staan, maar in feite staan ze er mijlen ver bij vandaan. Inderdaad hebben zij nooit last van rellende allochtonen, en worden ze 24 uur per dag bewaakt, zodat hen niets overkomt. Ja, zo kan ik ook wel aardig zijn naar allochtonen toe.
  Dat hele koningsdag-gedoe is een circus. Spelletjes doen, hoe oubollig soms ook, moet leuk zijn. Zouden de Oranjes diep in hun hart écht genieten van deze trutterige dingen?
  Een nieuwe koningsdag-invulling zou deels kunnen bestaan uit een gift voor een goed doel, namens de hele Oranjefamilie. Tenslotte werken wij allen voor hun salaris, en mogen zij er best eens iets groots tegenover stellen. Als je tot de rijksten der aarde behoort, laat dan eens zien dat je ook iets kunt missen voor de mensen die het moeilijk hebben. Laat die lintjesregen dan maar achterwege. Leuk, zo’n decoratie, maar je loopt er nooit mee te koop.
  Misschien is het goed als het koningspaar zich het komende jaar eens de vraag stelt op welke wijze zij voortaan het beste het volk kunnen dienen.
  Want dáárvoor hebben we een koningshuis. Niet voor de jaarlijkse feestdag.

  Like

  • Lucie zegt:

   Ik ben niet voor dit nep-koningshuis,zal ze nooit zo aanspreken.Deze mensen stammen allang niet meer af van Willem van Oranje,ook al heet die Willem nu ook zo.
   Deze hele poppenkast,die ons scheppen met geld kost,waar geen nuttig werk tegenover staat,mag van mij liever gister dan vandaag compleet verdwijnen.
   Ze moeten zich schamen dat ze de Nederlanders zo durven voorliegen,ze weten gerust wel van de hoed en de rand,gewoon een bord voor de kop,deze lui.

   Like

 7. Helemaal mee eens!
  LEVE DE REPUBLIEK!

  Like

 8. Tom Hendrix zegt:

  Helemaal eens met uw artikel Erik60.

  Like

 9. Theresa Geissler zegt:

  Ik spreek uiteraard niet voor anderen hier, maar……Waarom zou ik NIET akkoord gaan met wat U hier schrijft, Erik60? HAHAA! CHAPEAU! Van de eerste tot de laatste regel helemaal mee EENS!!!
  Het is ronduit belachelijk, beschamend en schandalig, dat het Nederlandse volk zich hier anno 2014 nog steeds voor leent! Kwijlen van dankbaarheid omdat dat golddigger-stel zich verwààrdigt een uurtje naar jouw contreien te komen! Je kunstjes vertonen , inderdaad, als een middeleeuwse Hansworst! Bij mij gaat op zo’n dag de TV principieel niet aan teneinde de ene misselijkheidsaanval na de andere te voorkomen! En soms in een opstandige bui -dat hoeft niet per sé op konings/koninginnedag te zijn- loop ik hardop dat liedje te neuriën dat Wim Kan ooit schreef voor Corry Vonk: “Met me vlaggetje, me hoedje en me toeter.”U snapt wel: ‘k Sta te juichen als een gek, achter een gesloten hek’ en: ‘Gaan tot slot de hekken open, word ik onder de voet gelopen……Met me vlaggetje, me hoedje en me toeter!’ Schitterend, schitterend!!!
  Verbijsterend dat zoveel Nederlanders hier nog zonder éénkanttekening aan meedoen en een -toevallig- handje van de nep-oranjes elfs meer op prijs schijnen te stellen dan de welgemeende aandacht van hun naasten! Verbijsterend en afstotelijk! God God, U moest eens weten hoe ik niet alleen die kliek haat, maar ook de hielenlikkers, die die kliek in stand houden! En dat nog steeds eens breed gaan uitmeten op zo’n zogeheten ‘koningsdag!’En het volk lijkt wel gedrogeerd. Doodgewoon gedrogeerd!
  Tja, U ziet het: De uitbarsting is gekomen. Maar vooralsnog tegengesteld aan wat U misschien vreesde. Dan kómt wellicht nog, maar daar sta IK buiten.
  GEFELICITEERD!!!

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @ Theresa Geissler: 08.25. uur. Hier sluit ik mij van harte bij aan, zo zie en voel ik dat ook! Potverdomme, deze sprookjesfiguren, met meer dan 50 miljard euro op hun rekening, hebben lak aan het volk! En het liefste gaan ze op bezoek bij de OLIEPRINSEN van extreme ISLAMLANDEN ala Saoudi Arabië en Oman, en knielen en buigen voor de maangod allah! Alles doen ze voor GELD, echt alles. De gedichten van @ yiooda geven het heel goed weer. Ik walg van deze familie, en haar lakeien in de Tweede Kamer!

   Like

 10. Sjaak zegt:

  Geef het boerenvolk brood en spelen !
  Aan een milliardärsfamilie die niks will delen !
  De boerenlul betaalt zonder benul !
  En geeft ook nog geld uit voor deze flauwekul !
  Staat aan de de straat op boerenklompen !
  Met een vlaggetje te zwaaien,hoe bekrompen !
  En met deze hopeloze randdebielen !
  Begint een gevecht tegen Europhilen !

  Like

 11. Bob Fleumer zegt:

  Oranje is ROOD, als je rijk bent kun je je veroorloven links te zijn.
  Prachtig stuk Erik!

  Like

 12. Klukkluk zegt:

  De Rijp ligt volgens mij toch niet echt in de Randstad, toch?

  Like

 13. Mowdes zegt:

  De vorsten leefden toen heel rijkelijk, terwijl het volk verhongerde en stierf aan ondervoeding.

  Doen ze nog steeds!!!!!!!!!!

  Like

 14. Jean zegt:

  Erik,
  Iets voor dom volk? Ik denk eerder aan iets voor achterlijk volk.
  Wie loopt er nu dergelijke simpelen van geest die leven door parasitisme achterna?
  Als morgen de buurman 20€ kan verdienen met een klusje dan zouden ze die gaan aangeven en dat volkje krijgt honderdduizenden euro’s voor NIETS TE DOEN enkel wat op vakantie gaan en aan volksvermaak voor simpelen doen.
  Zielig.
  In Vlaanderen is het nog veel erger daar krijgen die nietsnutten 15.000.000 euro per jaar en ze zijn nog niet tevreden.
  Hoogtijd voor een Europa van Onafhankelijke Republieken die onderling samenwerken ZONDER MISDAADORGANISATIE volgepropt met zwaar dementerende uitgerangeerde eikels en trutten, een bende die druk bezig is met “censuur en dictatuur”, hopelijk kost ze dat hun kop op 22 en 25 mei..

  Like

 15. Yiooda zegt:

  KONINGSDAG

  De Nederlandse Koning Willem-Alexander,
  die lijkt met zijn gezin een voorbeeld als geen ander.
  Door oligarch-en te bezoeken en te eren,
  kan ik als zijn onderdaan echter niet veel leren.

  Evenals zijn opvoeder en moeder Beatrix,
  knielden zij voor allah van de olie, dus ook niks.
  Ook Maxima ging door de knieën, het hoofd bedekt,
  en het Nederlandse volk werd wederom genekt.

  Tezamen lopen zij op Koningsdag door ons volk,
  minzaam lachend vanuit een in wezen, donkere wolk.
  Deze wolk waarin zij zich voor ons volk verbergen,
  dat is een club genaamd jawel, de Bilderberger.

  In die club daar komen zij geheimzinnig bijeen,
  met gevestigde rotarians en anders geen.
  Daar wordt in het geniep de NWO besproken,
  terwijl zij ons als volk compleet gaar laten koken.

  Voor u nu weer eens bedenkt Koningsdag te gaan vieren,
  bedenkt dan wel goed wat je doet met bovenstaande klieren.
  Yiooda.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Het verrassende van de volgelingen van Tora-Yeshua is toch telkens weer, dat ze zo vertrassend REPUBLIKEINS blijken te zijn!
   Eerst Ben Kok, uw pastor, nu U.
   Proficiat Yiooda!

   Like

 16. lucky bee zegt:

  De spelletjes zijn alleen maar daar , zo dat wij de nieuwe adels niet op hun neus vallen zien.Dat wordt dan een blammage.

  Like

 17. wouteenhoorn zegt:

  Als kind van de onderste lagen van de bevolking ging ikheel wat jaartjes terug al flink te keer tegen die parasieten. Toen werd ik echter gezien als gekke Henkie. Opzouten die hap. Mijn dag is weer goed na zo’n artikel. Jammer genoeg helpt het niet veel maar alle begin is moeilijk, toch?

  Like

 18. Rick zegt:

  Heb met stijgende verbazing uit mijn raam staan kijken.
  Als het enorme aantal, in oranje troep uitgedoste, autochtone losers symbool staan voor het huidige sociaal/politieke niveau der NL’ers; geloof mij dan…D’66 komt als grote winnaar uit de verkiezingen en we krijgen meer, meer, meer Brussel.

  “De Romeinen begrepen het al vlug. ‘Geef het volk brood en spelen dan blijft het rustig.’ Deze traditie werd na de val van het Romeinse rijk voortgezet.”

  Is toch wel verbazingwekkend, dat bovenstaande kreet nog stééds naadloos op blijkt te gaan. Uiteraard heeft “onze” (R)overheid er in de afgelopen 55 jaar alles aan gedaan om de samenhang in de maatschappij uit elkaar te spelen. Individualisering was het motto. In de praktijk bedoelden ze hiermee: “verdeel en heers”. Hoe méér splintergroeperingen met eigen privileges en eigen agenda’s, des te onwaarschijnlijker het is; dat “het Volk” massaal tegen je opstaat.

  Like

 19. Theo Prinse zegt:

  Gepubliceerd op 26 apr. 2014
  Queen Máxima has her butt grabbed by Fred de Graaf during Koningsdag 2014. Equipment used: HD Canon AX-H1. Filming & editing by Kevin P. Roberson. Raw footage available upon request. krob@avmedea.com

  Like

 20. Theo Prinse zegt:

  Het zijn niet de Oranjes want dat was een erfenis van Chalon van een streek boven Marseille maar de Nassau’s en daarvoor Laurenburg
  http://en.wikipedia.org/wiki/House_of_Nassau
  Waarschijnlijk is Wilhelmina geen Nassau (Oranje) maar een Waldeck-Pyrmont en Roell of de Ranitz.
  Daarna komt de SSer en Nazi von Lippe Biesterfeld en de Hitler Jugend mitglied von Amsberg en nu de Videla massamoordenaar Zorreguitta

  Like

  • Rick zegt:

   Ja. En dan wél een “simpele” piloot als Dhr. Poch aan het pseudo “fatsoen-kruis” nagelen. En als NL (R)overheid ook vooral geen hand uitsteken om deze man, die notabene door Nederland werd UITGELEVERD, juridisch bij te staan.

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @Rick: 16.44. uur. Onze ROVERHEID Rick, heeft lak aan deze meneer Poch, net als aan ons geboren Nederlanders. Kijk, ze hebben wel iets op met de FASCISTEN van de EU te Brussel, en uiteraard de Moslims! Daar liggen de prioriteiten van RUTTE en SAMSOM!

    Like

 21. peterselie1 zegt:

  Koningsdag, tsja de vorm is anders maar de inhoud is hetzelfde gebleven Willem Alexander gooit ‘zijn’ koningsdag het over een andere boeg dan zijn moeder Mevr. von Lippe-Biesterfeld het altijd al deed met haar vastomlijnde patronen. Kan nog herinneren dat voorafgaande aan koninginnedag veel kritiek in de media op het koninklijkhuis was geweest, toen stak Mevr. von Lippe-Biesterfeld een charme offensief af en zelfs Prins Claus ging door het lint om op een fiets te stappen en erg onhandig weg reed. Tsja zo zie je maar weer dat enige vorm van kritiek op wat dan ook doorsijpelt naar boven en meestal gevolgd door een andere aanpak van dingen of beleid. Mevr. von Lippe-Biesterfeld zit tot haar Koninklijke, ranzige oksels in smerige, voor het oog van het volk verborgen gehouden belasting constructies, dat geen strobreed in de weggelegd werd sinds 1848 een parlementaire schijndemocratie onder een constitutionele monarchie een feit werd. Voor 1848 hadden de oranjes geheel vrijspel, mevr. von ambtsberg, hoe haar vorstelijke titulatuur dan ook wezen moge, blijf ik haar maar voor het gemak mevrouw noemen, is een der machtigste vrouwen van de wereld, zij krijgt elk jaar een bedrag van bijna 1 miljard euro belasting vrij op haar uiterst geheime rekeningen gestort. Zij blijft voornamelijk in haar kerstboodschappen aan het volk, verdraagzaamheid en zuinigheid prediken in tijden van crisis, zelfs de broekriem aanhalen behoort tot haar uitspraken. Maar zij stelt nooit echt de problemen met de integratie van haar nieuwe islamitische onderdanen aan de kaak, maar zij laat wel doorlekken dat zij Geert Wilders niet op prijs stelt. Dan die vele misselijke makende Nederlanders die op Koninginnedag aan koekhappen, zaklopen en aan toiletpotten werpen doen is ronduit misselijkmakend te noemen, Prinsjesdag vormt eveneens geen uitzondering is ook onuitstaanbaar, weerzinwekkend te noemen wanneer het vrouwelijke gedeelte van onze volksvertegenwoordigers met hun belachelijk en achterlijk uitziende en een parodie op zich zelf makende hoedjes op, zich vertonen aan het publiek. Het mannelijke gedeelte van de volksvertegenwoordigers zitten allemaal ongemakkelijk in driedelig streepjespatroon pakken en maken van dit oranje festijn, een tragikomedie glijkende volksverlakkerij.

  De Oranjes wakkeren een verkeerd soort gezagsgetrouwheid aan, stelt columnist Meindert Fennema. ‘Het Oranjegevoel zit achter de ellebogen. Het gaat er om zo dicht mogelijk bij het centrum van de macht te geraken: bij de koning.’
  In 1781 publiceerde de Overijsselse Baron van der Capellen tot den Pol een manifest ‘Aan het volk van Nederland’. ‘O, landgenoten!’ schreef hij, ‘Onze dierbare Oranjevorsten, hoe fraai zij zich door vleiers en loontrekkers ook laten afschilderen, zijn vorsten, net als alle andere vorsten te wereld. Zij krijgen dezelfde verdorven hoofse opvoeding; zij zuigen van hun jeugd af aan dezelfde sentimenten in, dezelfde hoogmoed, trots, heerszucht, dezelfde begeerte om zich boven alles te verheffen.’ Daar moest ik ineens aan denken toen ik afgelopen zaterdag in de Volkskrant het artikel las van Jan Hoedeman en Remco Meijer. De titel was raak: ‘Fred de Graaf dacht alleen maar wat mee met de koning’. Fred de Graaf is slechts één van de vele ‘vleiers en loontrekkers’ in de omgeving van het Oranjehuis. Het hebben van een vorstenhuis roept bij veel mensen het slechtste naar boven. Veel van die zelfbenoemde lakeien zouden er de maagdelijkheid van hun dochter voor over hebben om in de nabijheid van de koning te geraken.

  Bloemenkinderen

  In de krant van gisteren werd melding gemaakt van een ruzie tussen de provincie Noord-Holland en Enkhuizen over de vraag welk kind de koningin bloemen mocht aanbieden. Burgemeester Baas (de naam zegt het al) had de 8-jarige Isa aangewezen, maar gedeputeerde Elisabeth Post was er in geslaagd haar zoontje naar voren te schuiven. ‘Op het moment suprême, vastgelegd door RTV Noord-Holland, had het lokale bloemenkind het nakijken.’ De finish van de Tour de France is er niks bij. Het gedrag van De Graaf toont aan dat de discussie over de vraag of de koning staatsrechtelijk nu wel of niet wat te zeggen moet hebben de kern van de zaak niet raakt. De kern van de zaak is dat de Oranjes een verkeerd soort gezagsgetrouwheid aanwakkeren. Niet het soort dat de burger er toe brengt netjes zijn belasting te betalen en de maximumsnelheid te respecteren, niet de gezagsgetrouwheid die maakt dat hij niet voor eigen rechter speelt. Het Oranjegevoel zit achter de ellebogen, nee het zit IN de ellebogen! Het gaat er om zo dicht mogelijk bij het centrum van de macht te geraken: bij de koning. Daarvoor moeten anderen op een afstand gehouden worden en daar moet alles voor wijken: het staatsrecht, maar ook het fatsoen. Hoe dun de beschaving is bij de Oranjegezinde elite mocht ik ooit zelf ervaren toen ik door een bevriende sinoloog op het paleis op de Dam uitgenodigd werd om naar een lezing van een Chinese schrijfster te komen luisteren en daarna met de koningin te dineren. Er was, behalve aan de hoofdtafel geen tafelschikking. Ik besloot op goed geluk, want ik kende vrijwel niemand, een stoel uit de kiezen en nadat ik dat gedaan had, ging ik de tafel rond om mij aan mijn tafelgenoten voor te stellen. Teruggekeerd bij mijn stoel bleek die inmiddels bezet te zijn door iemand die mij heel nadrukkelijk niet aankeek. Dat gebeurde mij twee keer. Ik ontdekte spoedig waarom. De stoelen die ik uitgekozen had stonden te dicht bij de hoofdtafel. De nabijheid van de koningin deed sommige aanwezigen elke vorm van beleefdheid vergeten. Ik belandde aan een tafel ver weg van de koning met andere losers.

  Onbeschoftheid

  In onbeschoftheid steken de Oranjes hun lakeien naar de kroon. Leden van de Staten-Generaal die om staatsrechtelijke redenen geen trouw aan de koning hadden gezworen werden door de koning niet begroet. Toen Marianne Thieme niettemin op Willem-Alexander afstapte, gaf hij haar een hand ‘met afgewend hoofd, terwijl hij doorsprak met iemand anders’. Ook dat deed mij denken aan die bijeenkomst in het paleis op de Dam, waar ik voorgesteld werd aan de moeder van Willem-Alexander. Ik had mij bij die gelegenheid – het was midden in augustus en de buitentemperatuur was boven de dertig graden – gekleed in een overhemd dat in de Dominicaanse Republiek een chacabana genoemd wordt en in Mexico een guayabera, maar dat in beide landen als formal dresscode geldt. Dat was kennelijk niet naar de zin van de koningin want ik moest met een nauwelijks waarneembare hoofdknik genoegen nemen. Dat gold echter niet voor haar man, Claus van Amsberg, die zwetend en zwaar onder de antidepressiva naast haar stond. Bij het zien van mijn linnen overhemd van het merk Compay Segundo lichtten zijn doffe ogen op. Hij glimlachte en deed een stap naar voren: ‘Wat heeft u een kostelijk kledingstuk aan.’ Op het moment dat ik hem wilde antwoorden werd ik toegesnauwd door Hare Majesteit: ‘Meneer, wilt u doorlopen!’. Ik deinsde achteruit en zag hoe Beatrix haar man, die zich naar mij gewend had, beetpakte en met een krachtig gebaar weer op zijn plaats zette. Mij keurde ze verder geen blik waardig. Ik liep beduusd door. Mijn Dominicaanse schoonmoeder vertelde mij later dat prins Claus zijn diplomatieke carrière was begonnen op de Duitse ambassade in Santo Domingo. Hij had het daar erg naar zijn zin gehad. Veel van haar Dominicaanse vrienden waren door Claus uitgenodigd voor zijn huwelijk met Beatrix. Mijn chacabana had bij hem betere tijden in herinnering gebracht. Toen besefte ik wat ik tegen Beatrix had moeten zeggen: ‘U behandelt uw man precies op dezelfde wijze als u het Nederlandse volk behandelt.’ Maar ja, ‘esprit de l’escalier’.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/11204/Meindert-Fennema/article/detail/3462249/2013/06/21/Fred-de-Graaf-is-slechts-een-van-de-vele-vleiers-in-de-omgeving-van-de-Oranjes.dhtml

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Peterselie1: 13.46. uur. Wat een schertsvertoning die hele ORANJEKLUCHT. Peter, ik wist al hoe verwerpelijk dit stelsel/regime is, maar door jou goede documentatie is mijn weerzin tegen, deze ONZIN OPERA FAMILIE, nog meer toegenomen. Trouwens dat hele Oranjehuis, onze faalregering en tweede kamer, zijn nog slechts voor de bühne. Doordat MARX RUTTE, in 2012 heeft getekend voor het ESM verdrag, zijn we nog slechts een provincie van de DICTATORIALE EUSSR!

   Like

   • peterselie1 zegt:

    Ach Tom het is een kleine moeite om aan deze documentatie te komen, het rolt zo van je computerscherm de huiskamer binnen zonder er veel moeite er voor te doen. Het meest opvallendste van Mevr. von Lippe-Biesterfeld is dat zij haar onderdanen aanraadde de broeksriem maar aan te trekken, terwijl zij zelf bijna 1 miljard per jaar incasseert, zelfs het blad Quote downplayed haar rol op de ranglijst. Hoe geloofwaardig is Nederland nog volgens de bestuurlijke elite Tom.

    Like

 22. Tom Hendrix zegt:

  Oei, jou moet zijn jouw, in zin 3.

  Like

 23. Jean zegt:

  Vroeger hadden ze Nostradamus en heden hebben we Gerald Celente met dit verschil dat hetgeen Gerald Celente zegt of gezegd heeft steeds is uitgekomen.
  Volgens diezelfde Celente zal Europa gezuiverd worden van moslims tegen 2016, er is dus nog hoop en als ik lees hoe de massa islamofoben steeds groter wordt kan het best al gebeurd zijn tegen 2014 a 2015.
  Laat ons hopen op 2014 want met die achterlijke gewelddadige barbaarse smeerlapperij ons opgedrongen door de EU lafaards wordt het dag op dag erger.
  Op 25 mei weet ik verdomd goed op wie ik moet stemmen en ik ben niet alleen met die overtuiging, dat het politiek gespuis er alles zal aan doen om hun postje en de daaraan verbonden poen te beschermen zien en horen we dagelijks, de pamperfabrieken draaien overuren, niet dat er meer baby’s zijn want moslims gebruiken geen pampers maar omdat de politiekers zichzelf beschijten, ze zijn niet bezig met hun eigen programma maar met schieten op de partijen waar ze angst voor hebben.
  Leve de Onafhankelijke Democratische Seculiere Republiek Vlaanderen.

  Like

 24. paulzwueste zegt:

  Gewoon de zogenaamde “Russische methode” in 1919 voor het eerst met doorslaggevend succes toegepast op de Tsarenfamilie!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s