Opinieonderzoekers: Oekraïne-crisis schaadt de EU-critici

Screenshot_33

De topkandidaten Martin Schulz en Jean-Claude Juncker zouden van de Oekraïne-crisis kunnen profiteren

(Vertaling: E.J. Bron)

Vanwege de crisis in de Oekraïne nemen de burgers de EU als een factor van stabiliteit waar, zegt de chef van het opinieonderzoeksinstituut TNS Emnid. Dit verhoogt de kansen van de gevestigde partijen bij de EU-verkiezingen eind mei. EU-kritische partijen zoals de AfD echter kunnen ondersteuning bij de kiezers verliezen.

Toen bondskanselier Angela Merkel dinsdagavond begon aan haar verkiezingstournee voor de Europese verkiezingen, duurde het bij het optreden in Güstrow nog geen vier minuten tot ze op de beide wereldoorlogen te spreken kwam – en op de Oekraïne.

Bijna een vierde deel van haar spreektijd besteedde Merkel aan dit thema – en benadrukte het noodzakelijke behoud van niet alleen de gemeenschappelijke munt, maar ook van de vrede en de waarden. “De hele kwestie met de Oekraïne laat ons zien in welke vrijheid en met welke mogelijkheden wij in de EU leven. Alleen daarvoor al hebben we Europa nodig.”

Men heeft 60 jaar van de vrede kunnen genieten, omdat men in Europa één ding geleerd heeft, aldus de bondskanselier: “Tegenwoordig lossen we in Europa de conflicten niet meer met militaire middelen op.” Wie dit toch probeert, daar moet desnoods gezamenlijk tegen worden opgetreden met sancties.”

Ook de SPD-politicus Martin Schulz – Europees topkandidaat van de socialisten – en de Groenen benadrukten dat de EU ondanks alle fouten juist voor de mensen in Oost-Europa het symbool van een levensmodel is dat het waard is om naar te streven.

“Ik heb de indruk dat de scherpe polemieken tegen de EU duidelijk afnemen. Veel mensen schijnen gezien de zorgwekkende situatie in de Oekraïne te gaan nadenken”, zei bijvoorbeeld David McAllister, Duitse topkandidaat van de CDU.

De manager van de SPD-verkiezingscampagne Matthias Machnich ziet dat ook zo: “Het debat rondom de Oekraïne heeft opnieuw duidelijk gemaakt hoe belangrijk het is dat er een stabiliserende factor, een vredesproject Europa bestaat”, zei hij onlangs in Berlijn. De volkspartijen berichten dat het aantal gebruikelijke haatmails tegen de EU afneemt.

Daarover bestaat nog geen informatie, zegt Oliver Krieg, chef van het opinieonderzoeksinstituut TNS Emnid. Maar hij vermoedt dat het thema Oekraïne een dempend effect heeft op de anti-euro-partij AfD, o.a. omdat de EU op dit moment als factor van stabiliteit wordt waargenomen.

De door de AfD geforceerde onderwerpen zoals euro of immigratie raken daarentegen in het publieke debat op de achtergrond. CDU en SPD denken dat zij hier beide van zullen profiteren. Want behalve Merkel heeft ook de SPD-politicus Frank-Walter Steinmeier als minister van Buitenlandse Zaken een zeer sterk profiel in de Oekraïne-crisis.

TSN-Emnid chef Krieg beschouwt het als een open vraag wat de invloed van de Oekraïne-crisis in de andere EU-landen op de vaak veel radicalere “anti-Europeanen” van rechts tot links zal hebben. Opvallend is in ieder geval de inhoudelijke nabijheid van veel rechtse partijen tot de Russische regering.

Zo maakte bijvoorbeeld de Nederlandse politicus Geert Wilders midden april de EU verantwoordelijk voor de Oekraïne-crisis, omdat zij het land überhaupt toenadering hadden aangeboden. De chef van UKIP in Groot-Brittannië, Nigel Farage, noemde Poetin de politicus die hij het meest bewondert.

Met de gijzeling van internationale militaire waarnemers door pro-Russische separatisten kan de stemming tenminste in die landen waaruit de gijzelaars afkomstig zijn, omslaan – dus behalve Duitsland ook Tsjechië, Polen, Zweden en Denemarken.

Uiteindelijk gaat het niet alleen om argumenten, maar om de opkomst – daarover zijn de SPD en de CDU het eveneens eens. Als vuistregel geldt in heel Europa: Hoe hoger de opkomst, des te beter voor de gevestigde “pro-Europese” krachten.

De CDU-voorzitter Merkel werd daarom aan het einde van haar toespraak in Güstrow heel principieel: “wie niet gaat stemmen, laat Europa aan haar lot over. Die laat het over aan diegenen, die niets goeds voor Europa willen.”

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Duitsland, EUSSR, hersenspoeling, Krankzinnigheid, landverraad, Volksvijandigheid, Vrijheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

5 reacties op Opinieonderzoekers: Oekraïne-crisis schaadt de EU-critici

 1. aquarius4422 zegt:

  Koekwaus.

  Like

 2. bobzelf zegt:

  moet er soms eerdaags gestemd worden ??
  Slager keurt eigen vlees ????????
  Wij van WC eend , adviseren WC eend ???????
  blijven schudden met die mouwen , DE SPROOKJES VLIEGEN ER UIT !!

  Wanneer hoor ik merkel nou een keer zeggen , dat ze DE HILTER ELITE SS , van SVOBODA in Kiev betaald heeft !!! ( via de adenauer stichting ?? )

  U weet nog wel, die vredelievende OPPOSITIE, die met de machinegeweren, pistolen , molotovcocktails , stalen buizen , op de ongewapende Politie schoten ???

  of dat het afzetten van EEN DEMOCRATISCH GEKOZEN PRESIDENT MET EEN PISTOOL OP ZIJN HOOFD , niet deugde ?????

  JEZUS CHRISTUS WAT GAAT HET TOCH GOED IN DE EU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  MOGE HIJ/ ZIJ / DE EU MORGEN OMPLEUREN !!!

  nou a.u.b. blijf allemaal nog 3 weken stoken , schakel iedereen IN , uw vrienden en ook uw vijanden !!!

  DAT ER NA 22 MEI , TEGENGAS , TEGENGAS , TEGENGAS IN BRUSSEL WORDT GEGEVEN ,

  EN DAN NIET DOOR UKIP / NIGEL FARAGE , MET ZIJN PLOEGIE !!

  MAAR MET EEN GROTE GROEP, EN HOE GROTER HOE BETER

  DAN SLOPEN WE DIE BALLENTENT DAAR VAN BINNEN UIT !!!!

  KUS EN HUG THEO XXXX

  Like

 3. Yvonne van Cleef zegt:

  We weten toch onderhand wel wie de ellende in de Oekraine heeft veroorzaakt?Vrede en veiligheid beloofde die ploert van een Balkenende ons.Niets van terecht gekomen,integendeel!Ieder mens met een greintje verstand zet zich toch af tegen de Eu;tegen de zakkenvullers in Brussel,tegen de toenemende armoede,tegen de islamisering?Tegen nog meer immigranten,tegen het zoveelste pardon,waar nu al weer door de CU over gekonkeld wordt!Man,wat haat ik het hele corrupte klaploperszooitje!De Eu moet geelimineert worden,en heel snel!

  Like

 4. Sjaak zegt:

  Ik trek iedere dag een antie EU Shirt aan en merk dat vast iedereen
  het liefst ook daarachter staat ! Laten we hopen dat ze deze
  hoerenlopervereniging in Brussel hun rekening daarvoor krijgen !
  FUCK THE EU !

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Ze weten NIET MEER HOE HARD ZE MOETEN LIEGEN, deze STASI mevrouw Merkel, de SS kampchef Schulz, Krieg en Steinmeier. Hebben deze BAANTJESJAGERS ook gevraagd aan de 10 duizenden in Griekenland, Portugal, Italië, Frankrijk, Nederland en België, die juist door het GEDROCHT EUSSR hun BAAN verloren ziijn, en moeten rondkomen van een schamele uitkering? Hebben deze vuile VERRADERS ons soms ook gevraagd of WIJ de MASSA-IMMIGRATIE wilden? Hebben ze ONS BURGERS van NEDERLAND en EIUROPA ook TOESTEMMING gevraagd of WIJ AKKOORD ZIJN met de HORDEN MOSLIMS? NEEN, en daarom STERF EU,STERF!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s