Israël is een goede plek om geboren te worden

Screenshot_7

Pasgeboren Arabische en Joodse baby´s

“Israël is een goede plek om geboren te worden”, aldus fotografe Lieve Blancquaert, “Joodse en Arabische kinderen worden er op dezelfde plaats, met dezelfde medische zorgen en met evenveel liefde en toewijding op de wereld gezet.”

“We worden allemaal op dezelfde manier geboren, maar alles verandert op het moment dat we onze eerste adem uitstoten. De manier waarop een kind ter wereld komt, is een spiegel van de maatschappij en de plek waar onze wieg staat, bepaalt onze toekomst. Dat fascineert mij en daarom ben ik de wereld rondgetrokken en heb ik aan moeders en vaders gevraagd waarom zij voor kinderen kiezen”, aldus fotografe Lieve Blancquaert (foto onder).

Screenshot_8Ze werkte twee jaar aan Birth Day, een multimediaal project. Het resultaat is een prachtige televisiedocumentaire, een interessant boek en een mooie fototentoonstelling. Het team trok naar veertien totaal verschillende landen, verspreid over alle continenten om er geboortes bij te wonen. Eén van de bezochte landen was Israël. Daar was Blancquaert met haar ploeg te gast in het openbaar ziekenhuis Baruch Podeh in Tiberias. De documentaire daarover was eind vorig jaar te zien op één (VRT). Blancquaert volgde er Nourit, een vroedvrouw met achtendertig dienstjaren op de teller. Doorheen de uitzending valt Blancquaert van de ene verbazing in de andere.
Ze staat ervan versteld dat er zowel Joodse als Arabische dokters en verpleegkundigen zijn en dat Arabische baby’s broederlijk naast de Joodse in de couveuse liggen.

Lees verder>>>

LIKOED

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël. Bookmark de permalink .

5 reacties op Israël is een goede plek om geboren te worden

 1. Cathja zegt:

  Wat prachtig om dit te lezen! Ik geloof voor 100% dat het beeld wat deze mevrouw schetst, de waarheid is! In veel gevallen is het Israëlische volk te benijden boven alle andere volkeren. De regering waakt daar nog voor het behoud van de democratie. Van de (zogenaamde) haat tussen Arabische en Israëlische burgers is in dit stuk niets te merken. Ik geloof dan ook dat het waar is dat de werkelijkheid altijd wordt verdraaid (Dagblad Trouw), en altijd in het nadeel van Israël. Schandalig!

  Ik overweeg om het boek te kopen. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de inhoud.

  Like

 2. Theresa Geissler zegt:

  Ik twijfel niet aan de waarnemingen van Madame Blancquaert, maar laten we dan ook niet vergeten dat de israelische mentaliteit mede gevormd is doordat zeer vele israeliërs generaties lang in het WESTEN hebben gewoond, precies dat aspect, dat Israel zich tevens kon ontwikkelen tot de enige democratie in het Midden-Oosten. Dat ligt allemaal in dezelfde lijn.
  Dat de sfeer in, bijvoorbeeld, die Koeweitse kraamkliniek zo anders was, is logisch: Dat land ademt de moslim-mentaliteit, waar zelfs baby’s eigenlijk alleen maar worden gezien als werktuigen voor Allah.
  Geloof me, westerse invloeden zijn maar alles, zeker hier!

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Helemaal met je eens Theresa. Dat is datgene wat ik ook altijd zeg. Het Westen, dus Europa, is de bron van de moderne humane ontwikkeling van de universele mens.

   Like

 3. Avidia zegt:

  Cathja, ja prachtig om te lezen, ik zou er eigenlijk ook wel willen wonen, maar ja!

  Like

 4. Eline. zegt:

  Beste bovenstaande dames,bij de Telegraaf zit elke Vrijdag een bijlage ” Vrouw “,deze is ook te vinden in de digitale krant. Hierin staat een soortgelijk verhaal van een nederlandse vrouw die in Eilat een Bed & Breakfast is begonnen. (een niet-joodse vrouw).
  Leukom te lezen !

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s