Hans Jansen – Wetenschap, Godsdienst

Hans Jansen

(Door: Hans Jansen)

Robert Grosseteste overleed in 1253. Hij was bisschop van Lincoln, Engeland. Hij was de eerste geleerde die doorhad waar de kleuren van de regenboog vandaan komen, en dat licht breekt. Roger Bacon overleed in 1294. Hij heeft vastgesteld dat, anders dan Aristoteles meende, warm water niet sneller bevriest dan koud water. Hij was Franciscaan. Hij voorzag de ontdekking van de microscoop, de telescoop en vliegtuigen. Hij schreef zijn belangrijkste werk in opdracht van Paus Clemens IV; een moderne uitgave daarvan telt bijna 2000 bladzijden. Giovanni Campano overleed in 1296. Huiskapelaan-biechtvader van vier pausen. Was wiskundige. Thomas Bradwardine overleed in 1349. Aartsbisschop van Canterbury. Werkte aan wat vroeger, voor de onderwijsrevolutie, op de HBS ‘mechanica’ heette. Willem van Ockham, naam wordt verschillend gespeld, Franciscaan, overleed in 1349. Doorzag dat de ruimte een vacuüm is, en dat daarom de hemellichamen niet worden afgeremd maar hun beweging vasthouden. Jean Buridan, overleed 1358. Parochiepastoor. Mechanica. Nicole Oresme. Overleed 1382. Bisschop van Lisieux. Stelde vast dat de aarde om zijn as draait en dat de atmosfeer meedraait. Middeleeuwse beroepschristenen hebben, net zoals Grosseteste of Roger Bacon, steeds een rol gespeeld in het ontstaan, de ontwikkeling en de vooruitgang van de wetenschap. Dat bewijst niet dat christendom ‘waar’ of ‘beter’ is. Maar wie gevormd is door het staatsonderwijs, dat speerpunt van D66, is er van overtuigd dat het christendom anti-wetenschappelijk is. Dat is niet juist. Zelfs met alleen de Wikipedia is te controleren dat het niet klopt. We gaan dan ook maar gewoon verder met namen laten vallen:

Lees verder>>>
(h/t Martien Pennings)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Religie, Wetenschap. Bookmark de permalink .

17 reacties op Hans Jansen – Wetenschap, Godsdienst

 1. Theresa Geissler zegt:

  Goed het christendom was niet per definitie onwetenschappelijk. Wij moeten echter niet vergeten dat het die nààm te danken heeft aan het feit dat het een stroming was van twee uitersten: Tussen de overlijdensdata van Nicolaas van Cusa (1464) en Copernicus (1543) publiceerde ene Heinrich Kramer in 1486 bijvoorbeeld de “Hexenhammer” die dé handleiding werd bij het opsporen en veroordelen van hekserij. Ook deze Kramer was een monnik. Plús het feit, dat al deze wetenschappers in hun tijd genoeg tegenwerking ondervonden hebben van hun eigen collegae, die terzelfdertijd verbonden waren aan de Inquisitie. Men kan het wenden of keren zoals men wil, maar de christelijke samenleving had toch echt een dosis Verlichting/Humanisme nodig om de wetenschap ongestoord te laten gedijen. En natuurlijk, daaruit voortvloeiend, de scheiding van Kerk en Staat.
  Uiteraard mag niet ontkend worden dat het christendom al met al meer wetenschap heeft voortgebracht dan de Islam maar of dit een criterium is? De laatste heeft helemaal NIETS voortgebracht op dit gebied. Ja, dan ben je gauw uitgepraat.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Islam heeft NIETS voortgebracht op gebied van wetenschap ! Wel, dat gaat meneer H.Janssen volgende keer uitleggen. Hij had eerlijkheidshalve OOK moeten vertellen dat die vroegere wetenschappers ook door de R.K.kerk werden tegengewerkt.Zoals o.a Galileo Galilei. Die mocht de theorie van Copernicus niet bevestigen, maar moest volhouden dat de aarde middelpunt van ,t heelal is ( zoals in de bijbel stond [ staat ? ] Als oude man schijnt G.G gemompeld te hebben ( onder z,n baard ) EN TOCH HEB IK GELIJK. Dat gelijk kreeg hij pas onder die poolse paus, die zei dat de kerk onjuist had gehandeld. Dat was die paus, die dat z.g.n. heilige boek van de muslims moest kussen, bij z,n bezoek aan Oost-Jerusalem. Getverde# $ ^&^#$ %^^.

   Like

 2. Joop Klepzeiker zegt:

  Kan deze bejaarde niet op vakantie gaan !

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Niet mogelijk, Joop: Hij moet nu eerst zijn sporen in het EP verdienen, mocht hij gekozen worden.
   Ik geef toe, hij over-waardeert het christendom een beetje, maar zijn opmerking over al die wetenschappers is toch niet onterecht.
   Verder heeft de goede man zijn sporen ruimschoots verdiend; denk o.a. aan de zaak- Tim Burton!

   Like

   • ezra70 zegt:

    Helemaal mee eens theresa.
    Ik lees erg graag de columns van Hans Jansen. En vergeet niet dat deze man erg veel kennis heeft van de islam.
    Hans Jansen blijf aub!

    Like

   • Joop Klepzeiker zegt:

    misschien heb ik een acute aanval van hersenverweking maar waarmee heeft hij zijn sporen dan wel verdient, buiten medicus zijnde ?

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Zaak- Burton, zoals gezegd; zaak-Wilders -waarbij hij ook nog Tom Schalken als omkoper wist te ontmaskeren en zodoende het duwtje gaf om het eerste proces te wraken….Nou, noem maar op: Elke zaak waar Hans Jansen bij gehaald wordt, vaart er wèl bij. Omdat hij een echte wetenschapper is, die weet waarover hij praat. De man heeft een broze gezondheid, schijnt het, maar hij dóet het toch allemaal maar. En op grond van wat hij zelf allemaal weet: Een overtuigde PVV’er. Denk ervan, wat je wilt, maar IK vind de man een kanjer! -En als ik dat niet meende zou ik het niet zeggen.

    Like

 3. Dr.Kwast zegt:

  Als de heer Jansen op vakantie wordt gestuurd door onwetenden, houden we de beteren over. Zoals de heer Rutte. Wat een wijsheid zal er dan georeerd worden.

  Like

 4. delamontagne zegt:

  Joop Klepzeiker zegt:
  3 mei 2014 om 22:56

  U verwisselt Dr.Prof Bob Smalhout met de Heer Jansen

  Like

 5. Republikein zegt:

  Kijk graag naar de Da Vinci’s Demons!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s