Het fiasco van Joegoslavië als resultaat van mislukte Amerikaanse buitenlandse politiek

Screenshot_12

(Vertaling: E.J. Bron)

Tot het einde van de jaren-90 hebben de VS de leidende rol in de wereldpolitiek ingenomen. Destijds stond Washington voor een nieuwe taak, namelijk dit feit in het bewustzijn van de wereldgemeenschap te verankeren. Als instrument om deze overtuiging te bevestigen koos de Amerikaanse macht Joegoslavië.

Als voorwendsel voor de luchtaanvallen op dit land koos men de anti-terreuroperatie van een Servische speciale eenheid in het dorp Račak in het jaar 1999. Deze voorstellend als een massamoord op de Albanese bevolking, verkondigden de VS het begin van een “humanitaire interventie” en gingen over tot de meedogenloze vernietiging van de civiele en militaire infrastructuur van Joegoslavië, zonder dat hierover sprake was van een beslissing door de VN-veiligheidsraad. Met deze handelwijze heeft Washington in feite het volkerenrecht met voeten getreden, zegt de deskundige Vladimir Kosin van het Russische Instituut voor Strategische Studies:

“78 dagen lang bombardeerden de VS en de NAVO Joegoslavië, ze lieten 27.000 ton verschillende bommen en raketten neer regenen, 2000 burgers vonden daarbij de dood, waaronder 400 kinderen, 40.000 huizen werden verwoest.”

Pas later bleek dat het massagraf van de zogenaamd door het Servische leger doodgeschoten vertegenwoordigers van de Albanese burgerbevolking een vervalsing was geweest, die georganiseerd was door de Amerikaanse geheime diensten. De meeste bij het dorp Račak ontdekte doden waren strijders van het leger voor de bevrijding van Kosovo, het UČK.

Het resultaat van de NAVO-agressie werd het definitieve verval van Joegoslavië. De economie in de tot haar bestand behorende gebieden was volledig verwoest, de landbouw leed onder zware sancties, en de industrieproductie was bijna volledig vernield.

Dat Washington destijds Joegoslavië als slachtoffer uitkoos, was geen toeval. De leidster van het Centrum voor onderzoek van de moderne Balkan-crisis van het Instituut voor Slavistiek van de Russische Academie van Wetenschappen, Jelena Gusskova, zegt dat de militaire agressie tegen dit land deel uitmaakte van de complexe operatie ter vernietiging van de multinationale staat. Concreet zegt zij het volgende:

“De redenen zijn de ongehoorzaamheid van de leiding van Joegoslavië en haar niet aanwezige wens om zich neer te leggen bij de van buitenaf opgedrongen wil. De onderhandelingen tussen Slobodan Milošević en Richard Holbrooke (destijds speciaal gevolmachtigde van de VS op Cyprus en in Joegoslavië) in oktober 1998 leverden niet de gewenste resultaten op. Slobodan Milošević ging niet akkoord met de stationering van NAVO-troepen op zijn grondgebied. En toen zei men tegen hem: ´We zullen jullie bestraffen´.”

Als resultaat van de NAVO-operatie verkondigde Kosovo zijn onafhankelijkheid, wat immers ook de bedoeling van Washington was. De Amerikanen richtten daarna in Kosovo onmiddellijk hun op één na grootste militaire steunpunt in Europa – Camp Bondsteel – op. Dit maakt het de VS mogelijk om het Middellandse Zeegebied en het Zwarte Zeegebied te controleren, evenals de routes in het Midden-Oosten, naar Noord-Afrikaen in de Kaukasus en eveneens de doorvoer van energiebronnen uit de Kaspische regio en uit Centraal-Azië. Wat betreft de VS is een steunpunt in Servië absoluut rechtmatig en heel voordelig. De amerikanen betalen voor het gebruik van de grondstukken in Kosovo helemaal niets.

Bron:
http://german.ruvr.ru
Auteur: Xenia Melnikova

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Balkan, Kosovo, NAVO, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

9 reacties op Het fiasco van Joegoslavië als resultaat van mislukte Amerikaanse buitenlandse politiek

 1. bobzelf zegt:

  ja als je niet doet wat WIJ willen ,
  komt de oude truc boven water ,
  BINNEN ZONDER KLOPPEN !!
  dus het aantal doden ?
  Is dat belangrijk dan ???
  NOU IK BEN AL EFFE KLAAR HOOR , MET DIE GEWELDIGE AMERIKANEN .

  ZE HOUDEN ZICH AAN GEEN ENKELE AFSPRAAK ,
  en als je niet luistert ,
  Nou dan is het Putin zijn schuld .

  Die nu momenteel niet eens de telefoon niet meer oppakt , als islambama belt !

  kij zo kan het ook natuurlijk , whahahaha

  Like

 2. Charles Martel zegt:

  Het enige dat ik mij van heel de geschiedenis herinner is dat wij ‘arme kosovaren’ onderdak moesten verlenen. Daarna werd er een bankfiliale geplunderd. Ergens in de negentiger jaren. Een zekere Willy Claes weet er alles van.

  Like

 3. Pilgrim zegt:

  Ik meen me echter te herinneren dat de aanval op Servië begon nadat Milosevic ca. een miljoen Kosovaren uit Kosovo begon te verdrijven. Hoewel dit soort acties van de Serviërs wel werden uitgelokt door het Kosovaarse UCK rechtvaardigt dat natuurlijk niet het verdrijven van een miljoen Kosovaren uit hun land. Die vluchtelingen (moslims!) zouden allemaal in Europa gehuisvest moeten worden, als ze niet teruggestuurd konden worden. Bovenop het bestaande vluchtelingenprobleem zou dat nauwelijks meer te doen zijn. Door niet in te grijpen zou er bovendien een precedent geschapen worden voor andere landen om iets soortgelijks te doen.

  Like

  • Frans Brassens zegt:

   Wonderlijke redenatie zonder enige vermelding voor de reden waarom Milosevic ingreep, met een aangekoppeld ‘dreigement’ richting de (andere dan Joegoslavië dat er ook bij hoort) Europese landen. En welke ‘andere landen’ die ‘iets soortgelijks’ zouden doen had je in gedachten?
   Wie heeft jou ingehuurd, Pelgrim?

   Like

   • Pilgrim zegt:

    Niemand. Maar om de verdrijving van een miljoen Kosovaren een ‘ingrijpen’ te noemen vind ik toch wel wat een understatement.

    Like

  • Mali zegt:

   Klets koek. Veel bla bla
   Je weet niet van de eigen geschiedenis en laat staan over anderen. Je hebt zeker de Servische tv gevolgd.
   Wat heeft het hier te maken met moslims en christenen.
   Albanezen zijn moslim, katholiek en orthodoxs of wist je het niet zoals de rest.
   Achterlijke debielen. Jullie weten het altijd beter.
   In werekelijkheid weten jullie niets.

   Like

 4. Tom Hendrix zegt:

  De Amerikanen, zijn toen ILLEGAAL in gaan grijpen, net als de NATO. Tegen elk volkenrecht in, en ondertussen werden wij door de “rode kerk”, en de gehele rode pers en media, belogen en bedrogen over het Joegoslavië conflict. Ook de moord op de moslims in Srebrenica was in het garen gehangen! En nooit hebben ze de moeite genomen, het moslimbeest Oric aan te pakken, die meer dan 100 Servische dorpen uitmoordde. Vuile vieze verraders, de Yanks, de Nato, en de roden en geheel de politieke -elite in Nederland en Europa! Ik heb nog steeds een vieze smaak in de mond daarover.

  Like

 5. Jan zegt:

  The Road to Jenin
  The Racak “massacre” hoax, and those whose honesty it places in doubt: Helena Ranta, NATO, the UN, The New York Times, The Washington Post, CNN, The Associated Press, and Human Rights Watch.
  http://www.hirhome.com/yugo/ranta.htm

  Like

 6. lucky bee zegt:

  Bill Clinton steunden de Moslims tegen de Christelijke Serviers, de cultuur die al eeuwenlang daar heerste.En door de invasie van de Ottomanen verstoord wordt.Nu krijgen wij de Rotzooi die daar heerst, te genieten.Moslims binnen Europa.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s