Boko Haram en de ontvoerde schoolmeisjes

Screenshot_6

(Door: Ayaan Hirsi Ali – Vertaling: vederso)

Sinds de ontvoering vorige maand van 276 schoolmeisjes in Nigeria is de betekenis van de naam van Boko Haram – de naam die door de terroristische groep gebruikt wordt die de meisjes in hun macht bracht – beter bekend. De vertaling van de Hausa-taal wordt meestal in de Engelstalige media gegeven als “westers onderwijs is verboden”, hoewel “niet-islamitisch onderwijs is verboden” nauwkeuriger zou zijn. Maar weinig aandacht is besteed aan de formele Arabische naam van de groep: Jam’at Ahl as-Soennah lid-da’wa wal-Jihad. Dat ruwweg vertaald wordt als  “Broederschap van het Volk van de Traditie voor Prediking en Heilige Oorlog”. Dat is een stuk minder pakkend dan Boko Haram, maar beduidend meer onthullend over de groep en zijn missie. Verre van een afwijking en uitzondering onder radicaalislamitische terreurgroepen, zoals sommige waarnemers suggereren, is Boko Haram in zijn doelstellingen en methoden wel degelijk zeer representatief.

De ontvoering van de schoolmeisjes is een centraal deel van wat de Jihadisten zijn: de onderdrukking van vrouwen. Boko Haram gelooft oprecht dat opgeleide meisjes beter af zijn als slaven. Zijn missie is niet anders dan die van de Taliban-moordenaar die de 15-jarige Pakistaanse Malala Yousafzai – terwijl ze in 2012 in een schoolbus reed – neerschoot en bijna vermoordde, omdat ze pleitte voor onderwijs voor meisjes. Zoals ik uit ervaring weet, is voor de Jihadisten niets meer een gruwel dan gelijke en opgeleide vrouwen.

Hoe dit fenomeen te verklaren aan verbijsterde westerlingen, die tegenwoordig meer lijken te popelen om de critici van het jihadisme als “islamofoben” te besmeuren dan om op te komen voor de meest elementaire rechten van vrouwen? Waar zijn de moslim studentenorganisaties die Boko Haram aan de kaak stellen? Waar is de verontwaardiging tijdens het vrijdaggebed? Het leven van deze meisjes verdient meer dan een Twitter-protest.

Organisaties als Boko Haram ontstaan ​​niet zomaar plotseling. De mannen die islamitische groeperingen oprichten, of in Afrika (Nigeria, Somalië, Mali), Zuidwest-Azië (Afghanistan , Pakistan), of zelfs in Europa (Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland), zijn lid van lang gevestigde islamitische gemeenschappen, waarvan de meeste leden blij zijn om een rustig leven te leiden. Om te begrijpen waarom de Jihadisten floreren, moet u de dynamiek binnen die gemeenschappen begrijpen.

Dus, stel je een angry young man in een moslimgemeenschap voor, waar ook ter wereld. Stel je voor dat hij probeert een vereniging op te richten van mannen gewijd aan de praktijk van de Soenna (de traditie volgens de profeet Mohammed ). Een groot deel van wat deze jonge ijveraar uitdraagt, zal gaan over de plaats van vrouwen. Hij zal adviseren dat meisjes en vrouwen binnen worden gehouden en zich van top tot teen hebben te bedekken als ze zich naar buiten wagen. Hij zal ook de vrijblijvendheid van de westerse samenleving veroordelen.

Wat voor reactie zal hij oproepen? In de VS en in Europa kunnen sommige gematigde moslims hem snel onder de aandacht van de autoriteiten brengen. Vrouwen kunnen hun zorgen uiten over de aanvallen op hun vrijheden. Maar in andere delen van de wereld, waar recht en orde ontbreken, kunnen zulke jonge mannen en hun extremistische boodschappen gedijen.

Waar overheden zwak zijn, corrupt of niet-bestaand, is de boodschap van Boko Haram en zijn collega’s bijzonder overtuigend. Niet onwaarschijnlijk kunnen ze de corruptie van de overheid de schuld geven van de armoede en als een tegengif de zuivere principes van de Profeet aanbieden. En in deze landen zijn vrouwen kwetsbaarder en hun mogelijkheden zijn minder.

Maar waarom wendt onze denkbeeldige jonge ijveraar zich tot geweld? Eerst kan hij rekenen op enige waardering voor zijn fundamentalistische boodschap binnen de gemeenschap waar hij begint. Hij zou verzet van de gevestigde islamitische leiders, die zich bedreigd voelen, door hem kunnen tegenkomen. Maar hij volhardt, omdat volharding in de Soenna een van de belangrijkste sleutels tot de hemel is. Zoals hij van deur tot deur gaat, krijgt hij gaandeweg aanhangers. Er komt een moment dat zijn aanhang zo groot is als die van de gevestigde leiders van de islamitische gemeenschap. Dat is wanneer de grote confrontatie plaatsvindt – en het argument voor “heilige oorlog” ineens zinvol voor hem wordt.

De geschiedenis van Boko Haram heeft precies dit script gevolgd. De groep werd in 2002 opgericht door een jonge islamiet genaamd Mohammed Yoesoef, die begon te prediken in een moslimgemeenschap in Borno in een noordelijke staat van Nigeria. Hij richtte een onderwijscomplex op, waaronder een moskee en een islamitische school. Gedurende zeven jaar stroomden veelal arme gezinnen samen om naar zijn boodschap te luisteren. Maar in 2009 onderzocht de Nigeriaanse overheid Boko Haram en arresteerde uiteindelijk verschillende leden, waaronder Yoesoef zelf. Het hardhandig optreden leidde tot geweld, waarbij ongeveer 700 doden vielen. Yoesoef stierf spoedig in de gevangenis – de regering zei dat hij werd gedood tijdens een poging om te ontsnappen, maar het zaad was geplant. Onder een van Yoesoef’s luitenants, Abubakar Shekau, wendde Boko Haram zich tot de jihad.

In 2011 lanceerde Boko Haram zijn eerste terreuraanslag in Borno. Vier mensen werden gedood en vanaf dat moment werd geweld een integraal deel, zo niet het centrale deel, van zijn missie. De recente ontvoeringen – er werden zondag nog eens 11 meisjes ontvoerd door Boko Haram – het deelnemen aan een litanie van wandaden, inclusief meerdere autobommen en de moord in februari op 59 schooljongens. Op maandag, als om zijn toenenende macht te demonstreren, startte Boko Haram een 12-uurs-aanval in de stad Gamboru Ngala, vuurde op de menigte die op de markt aanwezig was, stak huizen in brand en schoot bewoners neer die probeerden uit de brandende gebouwen te ontsnappen. Honderden werden gedood.

Mij is vaak verteld dat de gemiddelde moslim van harte het gebruik van geweld en terreur verwerpt en niet het geloof van de radicalen aanhangt dat een gedegenereerde en corrupte westerse cultuur moet worden vervangen door een islamitische en het schenden van de meest elementaire rechten van vrouwen verafschuwt. Nou, het is tijd voor de vredelievende moslims om meer te doen, veel meer, om zich te verzetten tegen diegenen in hun midden die zich bezighouden met dit soort van bekeren voordat zij overgaan tot de fase van de heilige oorlog.

Het is ook tijd voor westerse “progressieven” om wakker te worden. Als ze ervoor kiezen om Boko Haram als een afwijking te beschouwen, doen ze dat op eigen risico. De ontvoering van deze schoolmeisjes staat niet op zichzelf; hun lot weerspiegelt een nieuwe golf van jihadisme die zich uitstrekt tot ver buiten Nigeria en een dodelijke bedreiging voor de rechten van vrouwen en meisjes vormt. Als dit benoemen sommige mensen meer beledigt dan de afschuwelijke daden van Boko Haram, dan moet dat maar.

Bron:
http://online.wsj.com
Auteur: Ayaan Hirsi Ali

Vertaald uit het Engels door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Hypocrisie, Islam, koran, Krankzinnigheid, Linkse Kerk, Moslims, Rotzakken, sharia, Terrorisme. Bookmark de permalink .

10 reacties op Boko Haram en de ontvoerde schoolmeisjes

 1. lillian zegt:

  Onbegrijpelijk, waarom maakt de wereld zich hier niet druk om. Als er 1 palestijns kind iets overkomt door toedoen van de de Palestijnen zelf, maar Israel uiteraard de schuld krijgt, dan staat de hele wereld in brand.
  Net als in Syrie (155.000 doden) zijn hier geen Joden bij betrokken, die als schuldige kunnen worden aangewezen, dus zal het de wereld een worst zijn.
  Kan dit werkelijk niet vatten!!!!!

  Like

 2. Theodoor zegt:

  De westerse politici houden zich liever dom, dat mag je zeggen hoor, het raakt hun niet, ze beschermen zich in de groep van politici, een natuurlijke reactie.
  Maar……….komt tijd komt raad, maar dan is het te laat.

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  Het is ook tijd voor de westerse “progressieven”, om wakker te worden. Nou, Vederso, dat gaat hem niet worden! Morgen komt de VERRAADSTER HALSEMA op de TV met een MOSLIMKONTLIKPROGRAMMA! Forget it, de RODEN,GROENEN en politiek-correct WILLEN HET NIET WAAR HEBBEN, wat de nazi ideologie ISLAM aangaat!

  Like

 4. M.A.L. Sion) zegt:

  Een haarscherpe analyse van Ayaan.
  Als de moslimgemeenschap zwijgt over deze gruwelijke misdaden dan toont ze zich even schuldig.
  Als progressieven (PvdA, D66, VVD, Groen Links e.a.) nalaten dit de ISLAM aan te rekenen zijn ze eveneens schuldig aan de gruwelijkheden die nog zullen komen.
  De moslimgemeenschap dient hiermee geconfronteerd te worden en niet gepamperd zoals tot nu toe het misselijkmakende gebruik is.
  Voor wie dit (stilzwijgend) goed keurt is GEEN PLAATS in onze samenleving. Wij willen toch niet blijven samenleven met onze toekomstige moordenaars?

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Ayaan zegt terecht over de radicale angry young man: In de VS en Europa kunnen SOMMIGE gematigde moslims hem onder de aandacht van de autoriteiten brengen. Inderdaad: SOMMIGE.
  Of ze het ook doen hangt af van de mate waarin ze geïntegreerd zijn en in hoeverre ze geleerd hebben, het geloof door een ‘westerse’ bril te bekijken. Volgens mij heb je er legio bij, die dat op het eerste gezicht aardig lukt, maar die, als puntje bij paaltje komt, er voor terugdeinzen om een “broeder” ook al heeft hij wat gevaarlijke ideeën, te ‘verraden’ aan de “ongelovigen.”
  Niet dat die ideeën op zichzelf nu direct navolging bij hen vinden, maar ‘aangeven’ is dan weer een stap te ver.
  Ayaan-zelf is geen moslima meer. Maar bij diegenen, die de Islam niet officieel vaarwel hebben gezegd -al zijn ze naar buiten uit nog zo modern- moet je altijd rekening blijven houden met het begrip SOMMIGE.

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Beste medereageerders, de zogenaamde “gematigde moslims”, bestaan niet in mijn optiek. Ik heb de laatste jaren, nog niet 1 keer een moslim gehoord, die afstand nam van de nazi ideologische inhoud van de Koran! Niet EEN!

  Like

 7. Syrier zegt:

  De grootste sponsor van de islam jihadisme is Erdogan en de Arabische Wahabisten.

  Like

 8. lucky bee zegt:

  Allah kan alleen de duivel zijn, en niemand anders.En Mohammed is zijn profeet.

  Like

 9. Dit is op Kiezen Voor Vrijheid herblogden reageerde:
  Een prachtige uitleg van Ayaan.

  Like

 10. Pingback: Boko Haram ontvoert opnieuw vrouwen in het noorden van Nigeria | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s