TRIBALISME (DEEL 2)

Screenshot_10

(Door: Blondemevrouw)

Vandaag Tribalisme deel 2; De antropologische term tribalisme wordt gebruikt wanneer een etnische groepering zichzelf tegenover andere etnische groepen/stammen/volken stelt. Hierbij is het gevoel van verbondenheid binnen de groep groot. Dat veroorzaakt een vorm van collectieve weerstand tegen mensen die géén deel uitmaken van de eigen groep. Het woord tribalisme is afgeleid van het Latijnse woord tribus, waarmee een stam bedoeld werd. De term kan tevens verwijzen naar een sociaal systeem, waarbinnen de mensen leven in groepsverband, of stammen. In dit opzicht staat tribalisme lijnrecht tegenover globalisering. Tribalisme deel 1 lees je hier.

Boven het tribalisme uitgestegen, is het rationele individu dat zijn leven leeft als autonoom wezen. Hij is ontsnapt uit de gevangenis van de tribale gedachtegang en heeft geleerd voor zichzelf te denken, zijn persoonlijke belangen in ogenschouw te houden, zijn individuele kansen te zien en zijn persoonlijke doelen na te streven.

Het is altijd verleidelijk geweest voor het rationele individu om tribale groepen als inferieur te beschouwen. Rationele individuen vertegenwoordigen tenslotte een hogere staat van ontwikkeling van de mens. Etnocentrisch tribalisme is voor hen primitief en achterlijk. Wat men door deze narcistische houding over het hoofd ziet, is dat rationele individuen het product zijn van een ontsnapping uit de jungle. We zijn nu allen redelijke mensen. We kunnen echter alleen redelijk zijn ten opzichte van elkaar, omdat we ervan verzekerd zijn, dat de ánder zich zal onthouden van het gebruik van de wetten van de Jungle.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

4 reacties op TRIBALISME (DEEL 2)

 1. Vederso zegt:

  Twee goede artikelen van Blondemevrouw vind ik. Echter een maar. Als de volgende generatie(s) niet meer geleerd wordt op zichzelf te vertrouwen om redelijk te zijn en zelf na te denken, maar slechts van verwacht wordt de slogans van de machthebbers te copiëren, dan zijn we eerst echt niet opgewassen tegen de Wet van de Jungle. Hoe nu verder?

  Like

 2. danny zegt:

  @blonde mevrouw

  ‘Boven het tribalisme uitgestegen, is het rationele individu dat zijn leven leeft als autonoom wezen. Hij is ontsnapt uit de gevangenis van de tribale gedachtegang en heeft geleerd voor zichzelf te denken, zijn persoonlijke belangen in ogenschouw te houden, zijn individuele kansen te zien en zijn persoonlijke doelen na te streven.’

  Dit principe geldt niet binnen de islam, communisme en dictaturen

  ‘Het is altijd verleidelijk geweest voor het rationele individu om tribale groepen als inferieur te beschouwen. Rationele individuen vertegenwoordigen tenslotte een hogere staat van ontwikkeling van de mens. Etnocentrisch tribalisme is voor hen primitief en achterlijk. Wat men door deze narcistische houding over het hoofd ziet, is dat rationele individuen het product zijn van een ontsnapping uit de jungle. We zijn nu allen redelijke mensen. We kunnen echter alleen redelijk zijn ten opzichte van elkaar, omdat we ervan verzekerd zijn, dat de ánder zich zal onthouden van het gebruik van de wetten van de Jungle.’

  ja, ik zie tribale als moslims en negerstammen inderdaad als inferieur. Laat ze eerst maar eens op eigen benen leren staan. Ik vind de Westerse cultuur verheven boven iedere vorm van tribale samenleving. De tribale vinden dat blijkbaar ook , want die weten niet hoe snel ze onze cultuur eigen willen maken. Anders komen ze wel hier naar het Westen om van ons te profiteren. Net als dat voetbalelftal van Eritrea. Laat iedereen lekker in zijn of haar eigen land blijven. Om daar de boel op te bouwen in plaats van laf te vluchten, en de rest achterlatend, die die mogelijkheid niet heeft.

  Like

 3. Joop Klepzeiker zegt:

  Etnocentrisch tribalisme daar wordt je mee geboren de rest wordt aangeleerd !

  En wie zijn de leermeesters ??

  En we zijn allen redelijk tegenover elkaar omdat dat voordeel oplevert, indien dat voordeel wegvalt dan zijn we weer heel erg snel Etnocentrisch tribal.

  Like

 4. Syrier zegt:

  Goede wetenschaplijke uitleg van een probleem die dwarst tegen de denkbeelden en de reeds bestaande theorien.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s