Oost-Oekraïne beslist over onafhankelijkheid van Kiev

Screenshot_6

“Daarmee geven we de fascistische pro-Amerikaanse regering in Kiev het nakijken”, zei een burger bij het uitbrengen van zijn stem.

(Vertaling: E.J. Bron)

De burgers in Oost-Oekraïne hebben gestemd over hun onafhankelijkheid van Kiev. Voor de stembureaus wachtten zij geduldig in lange rijen van soms wel honderden mensen om hun stem uit te kunnen brengen. In  het geval van een verkiezingsoverwinning willen de rebellen zo snel mogelijk staatsorganen en een eigen leger opbouwen.

Ondanks heftige kritiek van het Westen hebben de burgers van Oost-Oekraïne gestemd over hun onafhankelijkheid van Kiev. Voor de stembureaus vormden zich zondag lange rijen mensen. Afgezien van enkele incidenten bij het rebellenbolwerk Slovjansk werden er geen nieuwe gevechten gemeld. Rebellenleider Denis Puschilin kondigde in Donetsk aan dat er na het referendum zo snel mogelijk staatsorganen en een eigen leger worden opgebouwd.

Voor de stembureaus wachtten de mensen geduldig in lange rijen van soms wel honderden mensen om hun stem uit te kunnen brengen. Er waren echter ook maar weinig plaatsen waar gestemd kon worden. In de 500.000 inwoners tellende stad Marioepol bijvoorbeeld waren maar acht stembureaus ingericht. Bij één stembureau werden de stembussen vanwege de drukte zelfs buiten op de stoep geplaatst.

Omstreden was waarom het bij de stemming in de regio´s Donetsk en Loehansk precies ging – meer autonomie, onafhankelijkheid of zelfs een stap in de richting van aansluiting bij Rusland. Op de stembrieven moest “ja” of “nee” aangekruist worden of een zelfbeschikking van de regio wordt ondersteund.

Dat ook de Oost-Oekraïners daar verschillende dingen onder verstonden, bleek uit een peiling onder de kiezers. “Wij zijn allemaal voor de onafhankelijkheid van de Volksrepubliek Donetsk”, zei de ingenieur Sergej, die stemde in Marioepol. “Daarmee geven we de fascistische pro-Amerikaanse regering in Kiev het nakijken.” In dezelfde rij als Sergej stond ook Irina. “Een ´ja´-stem is de toestemming tot meer autonomie binnen de Oekraïne”, zei ze.

De stembureaus blijven tot 21.00 uur Midden-Europese tijd open. De separatisten verwachten de uitslag van het referendum maandagmiddag. Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken noemde het ook door het Westen als illegaal gekwalificeerde referendum een criminele farce. De stembrieven zouden in bloed gedrenkt zijn.

De situatie in de regio is enorm gespannen sinds de overgangsregering in Kiev heeft besloten om met geweld tegen de separatisten op te treden, die meerdere overheids- en politiegebouwen onder hun controle gebracht en een eigen Volksrepubliek uitgeroepen hebben. Bij gevechten werden meerdere mensen gedood.

De Oekraïense veiligheidstroepen worden volgens een bericht in “BILD” door 400 elitesoldaten van de Amerikaanse dienstverlener Academi – vroeger Blackwater – ondersteund (meer hier).

Zondag vernietigden Oekraïense eenheden volgens informatie van de chef van het presidentiële bureau Sergej Paschinski in een ruim opgezette actie rondom Slovjansk en het nabijgelegen Kramatorsk een basis van de rebellen en controlepunten als vergelding voor aanvallen op eigen posten.

Bovendien vonden er gevechten plaats bij een televisietoren in Slovjansk. Een strijder van de separatisten bracht het incident in verband met het referendum. “Ze proberen waarschijnlijk de mensen ervan af te houden te gaan stemmen. Maar dat zal niet lukken”, zei hij.

De Oekraïense overgangspresident Alexander Toertsjinov had gewaarschuwd dat het oosten van het land met zijn industriecentra bij een “Ja” “in een afgrond zal storten” met verwoestende gevolgen voor de economie (meer hier).

Men vreest, dat ook de presidentsverkiezingen van 25 mei kunnen mislukken, die de Oekraïne ruim drie maanden na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj opnieuw een door de bevolking gelegitimeerde regering moet geven.

Bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande riepen er bij een ontmoeting in Stralsund de Russische president Vladimir Poetin er dringend toe op zich ervoor in te zetten dat de verkiezing in de hele Oekraïne kan plaatsvinden. Mocht de verkiezing mislukken, worden er economische sancties opgelegd (meer hier).

Volgens een bericht in “Der Spiegel” heeft de Europese Investeringsbank al een lijst met projecten opgesteld, die bij een uitbreiding van het conflict de vriezer in gaan. Bovendien moet ook de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling zijn Rusland-zaken onderzoeken.

Tot nu toe heeft de EU alleen blokkades van visa en bankrekeningen aan Russische spelers opgelegd, die worden verweten verantwoordelijk te zijn voor de greep naar de Krim en de destabilisering in het zuiden en oosten van de Oekraïne. Maandag willen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken nog meer personen en voor het eerst ook ondernemingen met zetel op de Krim op de lijst zetten.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Oekraïne, Volksvijandigheid, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

16 reacties op Oost-Oekraïne beslist over onafhankelijkheid van Kiev

 1. 4sjun zegt:

  Met dank aan Verhofstad en van Baalen. Europese rupsjes nooitgenoeg die zich voor het karretje van de Amerikanen lieten spannen om de bevolking van Kiev op te hitsen maar vergaten dat Rusland de afgelopen twintig jaar al behoorlijk ingeleverd had en dat niet iedereen even overtuigd is van de veronderstelde zegeningen van de Europese heilstaat. Nu lijkt het erop dat de Ukraïne maar beter gedeeld kan worden. Het Oosten kan bij Rusland, het Westen bij Polen als men op deze heilloze weg voortgaat.

  Like

  • bobzelf zegt:

   Ja, en dan krijgt de EU dus de kant, waar je nog geen luis dood kunt drukken , van de armoede en 50.000 maffioso uit Kiev erbij .
   zullen jullie blij mee zijn !!!

   Like

 2. bobzelf zegt:

  Valt niet mee hee ?????
  POKEREN TEGEN EEN OUD KGB = AGENT !!!
  EEN BEER WAKKER GEMAAKT ,
  en daar hebben ze nu spijt van .!!!
  Maar ja ,toegeven , ook zo’n punt !!
  Dus , de komende weken mag Putin niet meer komen klaverjassen !!

  Nou als Putin het nou zat is, draait hij een paar dagen de gaskraan dicht, exporteert hij geen grondstoffen meer om vliegtuigen te bouwen !!!
  eens kijken , of Shell zijn handtekening onder het nieuwe olie contract OOK terug wil ??

  DENK VAN NIET !!!
  DUS STOP NOU GEWOON MET DAT GEZEIK , eu/usa HEBBEN GEGOKT EN VERLOREN !

  HOORT U NOG WEL EENS IETS OVER DE KRIM ??

  LEUK HEEEE !!!

  ALSOF ER NIETS GEBEURD IS , WHAHAHAHAHAHAHAHA

  Like

 3. dgneree zegt:

  Het westen wil bedrijven op de krim boycotten? Dan boycotten ze/we zelf de toegang tot een enorme graanmarkt. Met andere woorden: we stoten ons eigen brood uit de mond.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Denk aan De blauwe Stad! De graanschuur van Nederland! onder water gezet een paar jaar geleden van de meer dan 1500 bouwkavels zijn er ik geloof na al die jaren 15 verkocht Lust je nog peertjes!!!???

   Like

 4. dgneree zegt:

  over tien jaar is de krim een bloeiende vakantielocatie.

  Like

  • bobzelf zegt:

   whahahahah, was het al !!
   commentaar van mijn bovenbuurman , nadat Putin effe besloot de Krim veilig te stellen voor de Russische vloot !!
   He, jammer, nou kan ik daar alleen nog maar op vakantie met een visum !!
   EN ISLAMBAMA maar problemen ermee hebben , NOU DE GEWONE UKRAINE INWONERS NIET HOOR !! ,

   PUTIN 3 OBAMA 0 , rust !!!

   Like

  • Igor zegt:

   U bent zeker nooit op vakantie in de Krim geweest? @dgneree.
   De Krim is al tientallen jaren HET vakantieadres van Ivan Chapka (jan met de pet), dus de gewone hardwerkende Rus.
   Ikzelf was er in 1993 en logeerde in het hotel waar voorheen de communistische leiders vertoefden in Fores. Heel veel luxe, kamers met bedden ook op het hele grote balkon. 50m. binnen zwembad met zeewater, 3 x perdag een warme maaltijd, div. massages en modderbaden, in 1 woord perfect. Omgeving prachtig met palmen en heel veel bloemen.
   De datscha(buitenverblijf) van Gorbatsjov nu Putin lag er vlak naast. De vakantiegangers maar ook inwoners bestonden voor 80 % uit Russen(toen al).

   Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Stembrieven in bloed gedrenkt! Je moet maar durven, Mw. Merkel, oud-STASI AGENTE, en de marxist HOLLANDE! Bloed ja, van patriotten in de Oost-Oekraïne, die weigeren te bukken voor de NAZI REGERING in KIEV. De moslim OBAMA, en de EUSSR en NATO, zijn juist SCHULD aan de ontstane situatie!

  Like

 6. fleckie zegt:

  een KGB-agent/ ”MET ALLE WATER GEWASSEN'(is toch een uitdrukking? )(‘getraind tot in het uiterste’?)

  Like

 7. lucky bee zegt:

  Wij hebben genoeg problemen thuis voor ons zelf, laat de Oekrainen en Russen zelf hun problemen oplossen.Wij zullen in dit geharrewar geen partij nemen.Deze twee volkeren hebben nooit een democratie gekend.Alleen de dictauur van het Prolettariaat.Net als de doel van Spekman; Allahu akbar.

  Like

 8. Henk der Niederländer zegt:

  Heee bobkuhzelf.
  Ik wilde even laten weten dat I>k je binnenkort weer kom steunen, maar kan dat op dit moment niet wegens enige tegenslag je hoort me wel maat

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s