Ook in Tsjechië EU-kritiek in opmars

Screenshot_15

(Vertaling: E.J. Bron)

Laten we voor de EU-verkiezingen ook eens een blik werpen op het kleine Tsjechië. Tsjechië is niet zo groen-rood bevuild als Duitsland. De meeste mensen hier hebben het socialistische dictatuur nog aan den lijve ondervonden en reageren daarom uitermate allergisch op het “nieuwe” socialisme, dat zich vanuit Brussel uitbreidt. Aan de andere kant werden de meeste burgers hier hun hele leven lang onderworpen aan de socialistische heropvoeding en accepteren ze vaak de overmachtige staat als iets natuurlijks.

De enige partij die zich al jarenlang uit echte overtuiging verzet tegen de overmachtige staat en de uittreding van Tsjechië uit de EU en toegang tot de Europese Vrijhandelsassociatie wil, is de Partij van de Vrije Burgers (Svobodní). Deze voortdurend groeiende partij is wezenlijk liberaler dan de Duitse AfD, heeft bij de laatste parlementsverkiezingen bijna 3% van de stemmen behaald en zal volgens de laatste peilingen op 24 mei 6% van de kiezers achter zich weten te verzamelen.

Interessant is vooral het interne systeem volgens welke deze partij functioneert: de 1000 leden en meer dan 2000 officiële sympathisanten financieren de partij volledig met eigen bijdragen. Alle partijcommissies, inclusief het bestuur, worden zonder uitzondering d.m.v. internetverkiezingen door de leden bepaald. De kandidaten en hun volgorde worden eveneens altijd d.m.v. internetverkiezingen bepaald, waaraan echter ook de sympathisanten mogen deelnemen.

In het kader van de verkiezingen voor het Europees Parlement is “Svobodní” op het begrip “EU-onzin” (in het Tsjechisch “euronesmysl”) gekomen, dat ten eerste tamelijk nauwkeurig omschrijft waarom het bij de huidige EU gaat en het ten tweede in zich heeft opgenomen te worden in de omgangstaal. De grootste EU-onzin is zeer zeker de euro, die economisch complete nonsens is. Maar ook andere Europese “verworvenheden”, zoals stroom uit zonne-energie, hebben het in zich: het opwekken van deze stroom kost de burgers van Tsjechië de komende tien jaar jaarlijks 40 miljard kronen (1,5 miljard euro). Dat is voor dit kleine en verhoudingsgewijs arme land immens veel. Wie de Tsjechische mistige winters en regenrijke zomers kent, kan wel nagaan hoe weinig stroom er dan wordt opgewekt (daarom werden ook verleden jaar 80% van de zonne-energie firma´s betrapt op bedrog, omdat ze vanwege het weer zo goed als geen opbrengst konden hebben, maar per se de subsidies wilden binnenhalen).

De verschijnselen van verval binnen de EU moeten al tamelijk algemeen bekend zijn, want in de Tsjechische EU-verkiezingscampagne laten de meeste partijen plotseling in ieder geval euro-kritische geluiden horen! Zelfs de Burgerpartij (ODS), die als destijds machtigste regeringspartij de toetreding van Tsjechië tot de EU en de ondertekening van het Verdrag van Lissabon heeft te verantwoorden, gebruikt nu als affiche: “Wilt u geen euro, onderteken bij ons de petitie.

Dat deze ommekeer, weg van de EU, zich niet alleen voltrekt in Tsjechië, maar ook in de grote kernlanden van de EU, lijkt het artikel bij “FOCUS-Online” te bevestigen: “Slechts een derde deel van de Fransen wil in de EU blijven.”Volgens het artikel is nog slechts 10% van de kiezers in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië voorstander van de verstrekkende integratie van de EU-landen.

Het is de EU met behulp van een reusachtige reclamebegroting veel mythes op te bouwen, die eerst afgebroken moeten worden. Daarna kunnen we kijken naar zinvolle alternatieven voor deze bureaucratische moloch.

Daaraan kan een verkiezingsspotje van “Svobodní” bijdragen, hier met Duitse ondertiteling:

 

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: J. Cimrman, Praag

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in euro, Eurocrisis, Europa, Europeanisering, EUSSR, Tsjechië. Bookmark de permalink .

7 reacties op Ook in Tsjechië EU-kritiek in opmars

 1. Monalisa zegt:

  het gaat de goede kant, op hoe eerder hoe beter dat de EU weg is terug naar de EEG.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Monalisa: 11.16. uur. Ik denk er precies hetzelfde over. De EEG was meer dan genoeg, en had ieder Europees land zijn zelfstandigheid behouden. Deze Tsjechische partij heeft volkomen gelijk!

   Like

 2. dgneree zegt:

  “Aan de andere kant werden de meeste burgers hier hun hele leven lang onderworpen aan de socialistische heropvoeding en accepteren ze vaak de overmachtige staat als iets natuurlijks.”

  Lijkt Nederland wel.

  Like

 3. Yvonne van Cleef zegt:

  Het verzet kan me niet groot genoeg worden en niet snel genoeg groeien!

  Like

 4. Anneke zegt:

  HALELUYAH, laat protesten maar actief actief en nog actiever worden!!! Vind het prima!!! Hoe meer tegenstemmen hoe BETER…Al komen we met z’n allen voor enorm hete vuren te staan. “Ach; dat staan we al zo’n tich-decennia”. Het kan mij allemaal géén lor meer schelen, hoe heet de vuren gaan worden. Ben al letterlijk KAAL geplukt door de NWO-roversbende, ’t spaarpotje wordt leger, leger en nog leger. MIJN inkomsten zijn samen met manlief alweer bijna 9-mndn geleden begraven. “Rust in vrede”…..Een jonge weduwe, daar is géén plek voor in dit NL-Hel-land !!! Het is me nog een raadsel dat ‘k de kanker zonodig moest overleven, kan straks op een houtje gaan zitten bijten. “Heb géén behoefte om te gaan bedelen”….

  Like

 5. Dit is op Kiezen Voor Vrijheid herblogden reageerde:
  Zou het een idee zijn om dit ook in het Tsjechisch te vertalen en te plaatsen?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s