Waarom de VS geen democratie meer zijn: de schokkende bestandsopname van een elite-universiteit

Screenshot_14

(Vertaling: E.J. Bron)

Het idee klinkt tamelijk absurd. De grootste democratie ter wereld, “The Land of the Free”, zou helemaal geen democratie zijn. Hoe is dat mogelijk?

Een groots opgezette studie van de Princeton University en de Northwestern University is tot het schrikbarende resultaat gekomen dat de VS door een kleine, rijke elite geregeerd worden. De doorsnee burger echter heeft zo goed als geen invloed op de politiek van het land, aldus het onderzoek.

Voor het onderzoek, “Testing Theories of American Politics: Elites, Interest Groups and Average Citizens”, hebben professor Martin Gilens en professor Benjamin I. Page 1779 wetsinitiatieven uit de jaren 1982 tot 2002 onderzocht op de vraag of er door de politiek rekening wordt gehouden met de ideeën van de bevolkingsmeerderheid.

Aanzienlijke, eigenmachtige invloed op de regeringspolitiek

Het resultaat is uitermate verontrustend. In veel gevallen heeft de regering gehandeld tegen de wensen van de bevolking in.

De wetenschappers vergeleken de wetsinitiatieven met de voorkeuren van vier verschillende groepen: de doorsnee burgers, de economische elites, de op de massa georiënteerde belangenverenigingen en de zakelijk georiënteerde belangenverenigingen respectievelijk branches.

Over de resultaten schrijven de onderzoekers: “De centrale uitspraak, die uit het onderzoek naar voren komt, is, dat economische elites en georganiseerde groeperingen die zakelijke belangen vertegenwoordigen, een aanzienlijke, eigenmachtige invloed op de regeringspolitiek hebben, terwijl de doorsnee burgers en de belangenverenigingen die de massa vertegenwoordigen geen of slechts een geringe invloed hebben.”

Een motivering voor deze resultaten ziet Gilens in de rol van het geld in het economisch systeem van de VS. Bovendien zijn vakbonden steeds onbelangrijker geworden en bestaan er noch partijen noch belangenverenigingen die zich echt voor de wensen van de burgers inzetten.

“Niet anders dan Rusland”

Weliswaar zijn in Amerika de formele fundamenten zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vergadering en vrije verkiezingen voorhanden, schrijven de wetenschappers. “Maar wij denken dat wanneer de politieke machtsuitoefening uitsluitend door machtige economische organisaties en een klein aantal rijke burgers plaatsvindt, de VS nauwelijks nog kunnen beweren een democratische samenleving te zijn.”

De Amerikaanse journalist Eric Zuess is niet verrast door de resultaten. “De Amerikaanse democratie is puur nep, om het even hoezeer deze door de oligarchen, die het land regeren, wordt opgeblazen”, schrijft hij voor de onderzoekssite “Counterpunch”.

“De VS zijn, anders geformuleerd, in principe niet anders dan Rusland of de meeste andere dubieuze, ´democratische landen met kiesrecht´. Dat was niet altijd zo, maar nu is dat realiteit.”

Bron:
www.huffingtonpost.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, Verenigde Staten, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

13 reacties op Waarom de VS geen democratie meer zijn: de schokkende bestandsopname van een elite-universiteit

 1. bobzelf zegt:

  NOU sleep dan “”OOK” de nederlandse regering maar voor een tribunaal !!

  op landverraad staat 25 jaar !!

  begin maar bij de B van Balkenende en eindig met GERRIT , ik steel als de raven Zalm

  gr. bob

  Like

 2. M.A.L. Sion zegt:

  Wat zal uiteindelijk de macht hebben?
  Het grootkapitaal
  of
  de ISLAM ?????
  of
  kunnen we beide op 22 mei nog een halt toe roepen???

  Like

 3. Yvonne van Cleef zegt:

  We kunnen het in ieder geval proberen;niet geschoten is altijd mis!

  Like

 4. Anneke zegt:

  Het democratische dramaspel is uitgespeeld!!!!!!! De maskers zijn versleten en het ware gezicht wordt met de seconde meer meer en meer zichtbaar!!!!!! De grote misleidende leiders hebben de ‘wedstrijd ‘ VERLOREN…….

  Like

 5. Theodoor zegt:

  Het zit gewoon in de mensen, macht (rijkdom) corrumpeert.
  Wij hebben toch onze, niet de mijne, Balkenende die het volk aan zijn laars lapte en denk eens aan Rutte van een partij die democratie in het vaandel heeft staan evenals Pechtold van D66.
  Deze mensen hebben het volk totaal niets in de reken, denk gewoon maar hoe ze om gaan met de ouderen, mee ze zitten er voor zich zelf.
  Een democratie behoort een bindend referendum te hebben om de leiders tegen zich zelf te beschermen.
  Over het rode gevaar, de PvdA, hoef je het al helemaal niet meer te hebben dat ligt er duimendik op.

  Like

  • Anneke zegt:

   Juitst het is daar bij dit soort zieke machts-lui…..ikke ikke ikke en de rest kan (hartstikke) stikke(n). “Nou daar gaan we dan, maar nee…..net niet met z’n allen onder die verstikkende dekens uit Den Haag, Brussel en Washington. Gelukkig, er blijft HOOP”.

   Like

 6. Jelle R zegt:

  Zwitserland is de enige echte democratie op deze wereld waar mensen inspraak krijgen door referenda, vandaag nog een referendum over de verhoging van het minimumloon en natuurlijk het bekende referendum over immigratie dat hier al dikwijls is langs geweest.

  Like

  • Anneke zegt:

   Jelle R Zwitserland is een enorm geliefd land bij de NWO-Bilderberger meute. Vergis je niet in Der Schweizzzzzzz, brand je vingers niet aan deze hete pan

   Like

 7. Jade zegt:

  Lijkt me geen verrassing toch???
  8 tot 13 families trekken wereldwijd aan de touwtjes
  via de olie-industrie, gas-industrie en de banken.
  En een ieder die tegenwerkt, wordt preventief geruimd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s