Aardgas: Rusland en China sluiten miljardendeal

Screenshot_18

(Vertaling: E.J. Bron)

Vanaf 2018 levert Gazprom aardgas aan China. Het zakelijk volume wordt op meer dan 400 miljard dollar geschat. Via een nieuw aan te leggen pijpleiding dient het gas uit Siberië naar de Volksrepubliek China getransporteerd te worden.

Na tientallen jaren onderhandelen is het Russisch-Chinese gasleverantieakkoord een feit. In het bijzijn van de presidenten Vladimir Poetin en Xi Jinping ondertekenden het Russische Gazprom en de China National Petroleum Corporation (CNPC) woensdag in Sjanghai de verdragen.

Vanaf het jaar 2018 levert Gazprom tot 38 miljard m³ aardgas per jaar aan de Volksrepubliek China. Over de tot het laatste moment omstreden prijs voor het aardgas werden geen mededelingen gedaan. Poetin zei echter dat de prijs ongeveer overeen zou komen met die van de leveringen aan Europa (meer hier).

Het zakelijk volume wordt onofficieel op meer dan 400 miljard dollar geschat. Voor Rusland betekent het akkoord het ontsluiten van een nieuwe afzetmarkt. Poetin had aangekondigd dat gasrekeningen in het vervolg alleen nog in roebels betaald dienen te worden (hier). China op zijn beurt krijgt in grote omvang toegang tot een in vergelijking met kolen milieuvriendelijker energie.

De overeenkomst voorziet in gasleveranties via een nieuwe oostelijke pijpleiding, die de voorraden in Siberië moet verbinden met de energie hongerige kustregio´s van China. Volgens informatie van CNPC moet Gazprom aan de Russische kant de winningsgebieden ontsluiten en de verwerkingsinstallaties bouwen. De pijpleiding wordt in beide landen door de desbetreffende ondernemingen aangelegd. Poetin zei dat China 20 miljard dollar zal bijdragen aan opbouw van de infrastructuur en de gasproductie. Rusland zal 55 miljard dollar investeren in het ontsluiten van voorraden en de bouw van de pijpleiding.

Voor Poetin betekent het akkoord een politiek succes. Gezien de ruzie met het Westen in de Oekraïne-crisis vreest Rusland voor zijn gasdeals met Europa en probeert het sterker nieuwe bronnen van inkomsten in Azië te ontsluiten. De Oekraïne heeft te midden van het conflict om het schiereiland de Krim en de Oost-Oekraïne haar betalingen voor Russisch gas stopgezet en Gazprom beschuldigd van te hoge prijzen (hier). Daarop dreigde Rusland ermee om begin juni de leveranties aan het buurland te staken (hier). Dit kan ook afnemers in de rest van Europa betreffen, die via de pijpleidingen in de Oekraïne gas krijgen aangeleverd.

Of het akkoord economisch ook aantrekkelijk is, blijft een open vraag, zolang de exacte prijs die de Chinezen bereid zijn voor het aardgas te betalen en andere details van het akkoord niet duidelijk zijn. Volgens de woorden van Poetin zal de prijs, net zoals bij de leveranties aan Europa, gericht zijn op de prijs voor aardolie en aardolieproducten.

Screenshot_25

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in China, Rusland. Bookmark de permalink .

10 reacties op Aardgas: Rusland en China sluiten miljardendeal

 1. fleckie zegt:

  eu en de vs.voor de tweede keer’ACHTER het NET GEVIST??!!

  Like

 2. Monalisa zegt:

  Dan word straks de kraan naar het westen langzaam dicht gedraaid.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Monalisa: 21.10. uur. Kan zomaar gebeuren, Monalisa! En dan zijn de oorlogshitsers van de EUSSR, en de VERRADERS van politieke partijen als de socialisten, liberalen en christen-democraten dan SCHULDIG aan! De VETTE PAD van BAALEN, en een psychopaat als VERHOFSTAD! En deze EUSSR heeft gezorgd dat er NAZI’S regeren in KIEV! Sterf EU,sterf!

   Like

 3. Igor zegt:

  Russen blijven de beste schakers!!
  En .. wie kaatst moet de bal verwachten, goed gedaan Vladimir, laat ze in het Westen maar een poepie ruiken.
  Dank je wel EU huichelaars, om de relaties met een bevriende natie naar de kloten te helpen.
  En fascisten in Kiev, als in oktober jullie ijzige winter invalt, zit je zonder gas, hoe verkoop je dat aan je inwoners? Er zullen dan vele doden vallen. Zeg je dan nog “leve de EU??”

  Like

 4. aquarius4422 zegt:

  De grootzijns waanzinnig van de EUSSR worden gedist.

  Like

 5. dgneree zegt:

  “ongeveer”dezelfde prijs die het westen betaalt.
  Dat betekent dat China een flinke korting heeft gekregen om ze over te halen. weer een meesterzet van Putin en een stap in de ontmanteling van de Dollar als monopolymunt. Ook goed voor de chinese industrie. Werkelijk een historische deal. Obama (of zijn puppeteers) knarsen met hun tanden.

  Like

 6. Theodoor zegt:

  Zullen de mensen in de Ukraine wel in de gaten hebben dat ze volledig worden uitgekleed door het grootkapitaal van het westen.
  Wij Nederlanders hebben wel door dat de pensioengelden straks geroofd worden maar doen net of we dat niet weten. Dat gaat ongeveer net zo als bij de verkiezingen. We weten dat we belazerd worden maar blijven stemmen op de graaiers.

  Like

  • fleckie zegt:

   op de communistische trekken v.d,EU, kunt U lezen over ‘ PGGM NEGEERT KLACHTEN”,kunt U lezen o.a,’maand op maand zien zij op hun salarisstrookje terug hoeveel pensioenpremie verplicht in de kas van PGGM/PFZW wordt gestort.etc.

   Like

 7. lucky bee zegt:

  Dat moet maar eerst blijken,alle afspraken die deze twee totalitaire landen hebben afgesloten, zijn allemaal op de vuilnishoopjes terechtgekomen.Ze hebben niet gefunctioneerd.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s