COMMENTAAR: Viktor Orbán – de Hongaarse Pim Fortuyn – en de EU

Screenshot_32

(Door: Robert Kern)

Om met de titel te beginnen: Orbán zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt. Hij ziet, net als Fortuyn, de traditionele waarden familie, natie en traditie als fundamenten van de democratische rechtsstaat. En evenals Fortuyn wordt hij gedemoniseerd door de traditionele partijen. Hij wordt Victator genoemd en Hongarije Orbanistan. Guy Verhofstadt schoffeerde Orbán in het Europees Parlement door te zeggen dat Orbán niet goed wist wat de Hongaren nodig hebben. Verhofstadt wist dat wél en durft dit te zeggen tegen Orbán, die door de meerderheid van de Hongaren gekozen is als minister-president. En Mark Rutte steunt de kandidatuur van Verhofstadt, de brutale Eurofanaticus, die ook nog de burgeroorlog in Oekraïne op zijn geweten heeft. Over hem schrijf ik een andere keer.

Ook is Orbán een transparant politicus. Hij draait er niet omheen en verhult zich niet zoals andere politici in mist. Hij voert een onafhankelijk beleid van de EU en werkt met Poetin samen voor de energie van zijn land. Ook wil hij de euro niet als munt invoeren, omdat hij de euro schadelijk vindt voor de Hongaarse economie. Dit is natuurlijk tegen het zere been van de ongekozen Brusselse technocraten. Daarom wordt Orbán in Europees verband continu aangevallen. Maar ondanks alles is het niet gelukt aan te tonen dat de Hongaarse regering ondemocratisch zou zijn.

Screenshot_33

Hongarije

Hongarije is een mooi land en Boedapest ronduit prachtig. Als u een stedenvakantie zoekt, is Boedapest echt een aanrader. De stad is veilig, het openbaar vervoer goedkoop en uitstekend en de inwoners zijn beschaafd en vriendelijk. De restaurants zijn verfijnd en er zijn volop musea en andere cultuur.

Hongarije is ook een tragisch land. In 1918 zijn grote delen van het land toebedeeld aan Slowakije, Roemenië, Oekraïne en Servië. Miljoenen Hongaren leven sindsdien buiten de landsgrenzen. Daarna heeft Hongarije langdurig geleden onder de Sovjets. Pas in 1990 werd het land vrij. Toen volgde een moeilijke periode, waarin een kapitaalvlucht plaatsvond. 182 miljard euro vloeide weg uit het land en Hongarije werd nog een tijd lang bestuurd door de oude politieke elite en desintegreerde verder. Maar nu is Hongarije aan de beterende hand, dankzij Orbán en zijn Fidesz-partij.

Screenshot_36

Viktor Orbán

Viktor Orbán is geboren in 1963. Hij is jurist en studeerde in Oxford. Orbán was van 1998 tot 2002 minister-president van een coalitieregering en vanaf 2010 is hij opnieuw premier, nadat zijn partij bij de verkiezingen de absolute meerderheid behaalde.

In de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei 2014 kreeg zijn regeringspartij 51,5% van de stemmen en verwierf daardoor 12 van de 21 Hongaarse zetels in het Europees Parlement. Fidesz behoort in het Europees Parlement tot de EVP.

Orbán verklaarde recent dat hij de Luxemburger Jean-Claude Juncker niet de geschikte kandidaat vindt voor het voorzitterschap van de EU. Juncker is een federalist en Orbán vindt dat de Europese naties hun eigen politieke en economische beleid moeten kunnen voeren zonder verplichtingen uit Brussel. Diversiteit is de oplossing. Wat voor Frankrijk goed is, is niet per definitie goed voor Duitsland.

De ideeën van Orbán

In een lezing (zie de video), die hij op 9 oktober 2013 in Londen hield, verwoordde Orbán zijn ideeën zo:
“De EU is in de huidige vorm niet te handhaven. De uitgaven van de EU vloeien voor meer dan vijftig procent naar de verzorgingsstaat. Elke dag ontstaat in de EU een schuld van miljarden euro’s.”

 

Volgens Orbán is dit suïcide en moet aan de mensen worden uitgelegd dat de verzorgingsstaat niet houdbaar is en dat zij moeten werken voor hun geld. Rechten bestaan niet meer als de economie van een land instort. En dat gaat volgens Orbán gebeuren als men op de oude voet verder gaat met de Europese politiek.

Daarom doet Hongarije niet mee aan de euro en kan dat land zijn economie zelf redden. Toen hij minister-president werd, waren er in Hongarije 1,8 miljoen belastingbetalers en de rest was uitkeringstrekker. Nu zijn er in Hongarije vier miljoen belastingbetalers en hij hoopt er vijf miljoen van te maken. Ik zie nog niet gebeuren dat Rutte een transparant verhaal houdt over het aantal werkenden en uitkeringstrekkers in Nederland.

En wat doen de Hongaren nu? Er is een belastingschijf van 16% voor werkenden en zij heffen 10% belasting van kleine en middelgrote bedrijven. Het resultaat: vermindering van de nationale schuld en toename van de productie van de economie.

Screenshot_35

Immigratie

Orbán noemt immigratie een truc, een onwenselijke truc om inkrimping van de bevolking door te weinig geboorten op te vangen. Zijn regering voert een bewuste politiek voor gezinsplanning, zodat mensen gemakkelijker kinderen kunnen krijgen, verzorgen en opvoeden.

Hij is geen voorstander van een multiculturele samenleving, maar van het behouden van de trots voor eigen volk en natie, met de daarbij behorende christelijke waarden. Christelijke waarden als eerlijkheid en medemenselijkheid noemt hij de fundamenten van een democratische samenleving.

Tenslotte

Hij beschouwt het gebrek aan leiderschap als het probleem van de EU. De EU verschuilt zich achter slogans en instituties, terwijl in deze moeilijke tijden juist een helder, sterk en transparant leiderschap vereist is.

Als je het zo leest, zou je zeggen dat Fidesz, de partij van Orbán, een anti-Europa partij is net als UKIP, Front National en de PVV. Deze partijen zijn echter in hun land nog niet aan de macht. Fidesz is dat wel. Het vereist daarom een grote kunst van diplomatiek vakmanschap om in de EU te blijven en toch een onafhankelijke koers te varen. Natuurlijk straalt Orbáns kritische houding af op de EU als geheel en kan die hopelijk bijdragen aan een koersverandering van Brussel.

Screenshot_34

Door:
Robert Kern
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Hongarije. Bookmark de permalink .

14 reacties op COMMENTAAR: Viktor Orbán – de Hongaarse Pim Fortuyn – en de EU

 1. Cathja zegt:

  Het valt me op dat alle mensen die het beste voor hun land zoeken, getreiterd en gedemoniseerd worden! Wat is dat toch, dat mensen het opkomen voor eigen land en volk niet weten te waarderen? Daar klopt toch niks van?
  Vreemde wereld! En het zal nog wel vreemder worden.

  Like

  • kernrob4 zegt:

   Dat komt omdat de westerse wereld is gehersenspoeld.

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Cathja: 11.11. uur. En ze worden met name gedemoniseerd door partijen die precies zijn, zoals bij ons het CDA, de VVD,PvdA en D66! Hou dat maar voor ogen Cathja! En het meest verraderlijk is het clubje van het MIEZERIGE KERELTJE PECHTHOLD! Pechthold de grootste LAND en VOLKSVERRADER!

   Like

 2. roger catrysse zegt:

  Het is erg om te zeggen hoe meer je doet voor het eigen volk hoe meer je gedemoniseerd wordt maar de schuld ligt bij de pers die in linkse handen zit

  Like

 3. Bob Fleumer zegt:

  Het EU bestuur bestaat voor meer dan 90 % uit machtsbeluste egotrippers.

  Like

 4. Jan zegt:

  ‘Guy Verhofstadt schoffeerde Orbán in het Europees Parlement door te zeggen dat Orbán niet goed wist wat de Hongaren nodig hebben.’

  Obama: ‘Israel Doesn’t Know What Its Best Interests Are’
  http://www.bloomberg.com/news/2013-01-14/what-obama-thinks-israelis-don-t-understand-.html

  Geen nieuw onder de zon dus; beide megalomane en narcistische figuren

  Like

 5. lucky bee zegt:

  Hunnen dat waren de Hongaren, met hun leider Atilla, ze hebben bijna heel Europa veroverd;en bedrijgde Roome. maar ze hebben toch voor Europa gekozen om er in te leven.Ze hebben voor de pusta gekozen in plaats van centraal Asie.Nu zein ze bijna een Europese volk net als alle anderen, ze hebben de roomskatholiek geloof aangenomen dank zei de Habsburg.

  Like

 6. Yvonne van Cleef zegt:

  Verhofstadt:Eurofanaticus!Kort,maar krachtig en dekt de lading volkomen!En 51% van de stemmen voor Orban;ik wou dat Geert ze had gehaald!Dus zijn de Hongaren slimmer dan de doorsnee Nederlander!Misschien kunnen we daar heen immigreren?

  Like

 7. Tom Hendrix zegt:

  Leve Hongarije! Ook deze Victor Orbán is in mijn ogen een waar patriot! Zet daar de LAMLUL RUTTE maar eens tegen af!

  Like

 8. Jelle R zegt:

  Mijn broer was samen met zijn vriendin afgelopen september een 8 tal dagen naar Hongarije en Boedapest gegaan. Toen hij thuis kwam was het eerste dat hij zei: wat een verademing in Boedapest, geen enkele moslim tegengekomen en niemand die daar met een vod rond haar hoofd rondliep, hij had er al heimwee naar. Het is echt een van de mooiste steden van deze wereld en er zijn ontzettend veel monumenten ter nagedachtenis van de joden deportatie tijdens WOII. In Boedapest bevindt zich ook de grootste synagoge, buiten Israel, ter wereld.

  Like

 9. Republikein zegt:

  Mensen slapen niet.
  Ben 25 jaar geleden in Buda geweest, of was het Pest.
  Het restaurant uit gevlucht, de prijzen op de kaart waren dermate hoog dat ik een halve hartverzakking kreeg, de ober met wit gestreken theedoek over zijn onderarm kom ik nog weleens tegen in een nare droom.
  5 jaar later op Kreta.
  Op het resort waar ik zat, niks bijzonders, alles schoon en opgeruimd, was een bar bij het zwembad.
  De prijs van een consumptie gaf mij het gevoel alsof ik op de boulevard van Scheveningen zat.
  De eigenaar van het resort hier over gesproken, hij lachte me uit.
  Ik vertelde hem dat zijn land failliet zou gaan.
  Toelichting hierbij is dat op het “platte” land van Hongarije een avondmaaltijd werd opgediend voor toen fl 25,00 met fooi, alles er op en er aan, soep vooraf en ijs toe, en stukken vlees zo groot als deurmatten[ dag Joop] met verse groenten en salade, en wel voor 4 volwassenen en 4 kinderen, inclusief drank, bier wijn cola enz.Na afloop proosten met zelfgestookte jenever, en bij vertrek 20 kussen en 200 diepe buigingen[dag Franz] vanwege onze gulheid.
  In een nabij gelegen winkeltje op het resort op Kreta betaalde ik voor een flesje bier 12 cent.
  Ik slaap ook niet.
  Ik wil niet opgelicht worden, alle andere diensten werden en worden door mij betaald.
  Hoe hoog is onze huidige levensstandaard?
  Ik denk niet zo hoog als de Griekse resort eigenaar of Hongaarse hotelier.
  Wij zijn ook failliet.

  Like

 10. Avidia zegt:

  Geloof mij maar. de ware EU zal naar buiten komen, het zijn alleen maar op machts- belustigers mensen geformeerd, eens zal er een eind aan komen. Europeanen houden niet van machts- belustigers, zij hebben er eerder een afkeer van.

  Like

 11. Pingback: COMMENTAAR: Viktor Orbán – de Hongaarse Pim Fortuyn – en Jobbik | E.J. Bron

 12. Pingback: Commentaar: De EU kan zich beter bezig houden met de nazi’s in Kiev dan de Hongaarse premier Orbán te schofferen. | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s