Crisistop in Brussel: Vele verliezers zoeken een schuldige

Screenshot_6

Mannen, die het vertrouwen van Europa genieten: De Bulgaarse minister-president Plamen Oresharski met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso

(Vertaling: E.J. Bron)

In Brussel zoeken de staats- en regeringschefs naar het juiste antwoord op de Europese verkiezingen. De nervositeit is groter dan gebruikelijk: De meeste regeringschefs zijn nerveus, omdat ze bang moeten zijn hun baantje kwijt te raken. De zoektocht naar de schuldige drijft een wig tussen Brussel en de nationale staten. De EU voelt de mantel van de historie.

José Manuel Barroso heeft er al van tevoren geen twijfel over laten bestaan wie volgens hem schuldig is aan de opkomst van de eurosceptici. Tijdens een vergadering van de onafhankelijke centrale banken in Portugal zei Barroso dat de verliezers onder de regeringschefs zich als “handlangers” van de opstand hadden gedragen, omdat zij permanent slecht over Brussel spreken: “Als je er de hele week mee bezig bent om Europa voor alles verantwoordelijk te maken, dan kun je niet verwachten dat die mensen zondag voor Europa stemmen.”

François Hollande heeft daar een heel andere mening over: Hij zei dat Europa hervormd moet worden en dat Frankrijk aan het hoofd van de hervorming zal gaan staan (hoe het werkelijk in Frankrijk aan toe gaat – hier).

David Cameron probeert zelfs een eurosceptische as te smeden aan de top: EUObserver bericht dat Cameron maandag al gebeld heeft met Berlijn, Dublin, Stockholm, Bratislava en Riga om veilig te stellen “dat de verkiezingsuitslag het in Europa verhindert om terug te keren naar business as usual”. Cameron staat onder druk de macht aan Labour kwijt te raken, omdat Nigel Farage hem en vooral de bijna vernietigde liberaal-democraten enorme schade heeft toegebracht.

Ook de Deense regeringscheffin Helle Thorning-Schmidt is zwaar aangeslagen: De EU-tegenstanders van de Deense Volkspartij hebben een enorme overwinning behaald en eisen dat de EU zich “in een andere richting moet ontwikkelen”, zoals de chef van de partij, Morten Messerschmidt, zei.

Niet meer handelingsbekwaam is de Belg Elio di Rupio: hij kwam überhaupt nog slechts als interim minister-president naar de vergadering van EU-leiders. Zijn partij had een dramatische nederlaag geleden, het land valt bijna niet meer te regeren.

De Griek Antonis Samaras vecht een heftige verdedigingsstrijd tegen de Syriza, die nieuwe verkiezingen eist. Samaras heeft nog maar een flinterdunne meerderheid. Wanneer twee afgevaardigden bij het zwaar aangeslagen PASOK het bijltje erbij neer gooien, moet Griekenland naar de stembus.

Ook de Spanjaard Mariano Rajoy is onrustig: Een nieuwe EU-kritische linkse partij heeft bij de verkiezingen 8% van de stemmen gehaald en dreigt de klassieke Spaanse machtsconstructie aan het wankelen te brengen.

Matteo Renzi ziet zichzelf in Italië met zijn verkiezingssucces bevestigd: De bezuinigingskoers in Europa moet weg, hij bedreigt de macht der regerenden.

Angela Merkel hoeft alleen het geklaag en gescheld maar aan te horen. Zij zal afwachten welke kant het uitgaat en zichzelf dan aan het hoofd van de zigzagbeweging plaatsen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", democratie, EUSSR, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

19 reacties op Crisistop in Brussel: Vele verliezers zoeken een schuldige

 1. meneertje zegt:

  Dit is nog maar het begin.

  Ik blijf bij mijn eerdere voorspelling: nog dit jaar stort (hoogstwaarschijnlijk) dat hele kunstmatig in elkaar geflanste schijnbolwerk van de E.U. als een gelatinepudding in elkaar.

  Like

  • Harry zegt:

   Ik hoop van ganser harte dat U gelijk gaat krijgen , Meneertje .
   Als dat gebeurt kom ik U een hele doos goede wijn brengen !
   Maar geloof maar niet dat het EU-geteisem dit zomaar laat gebeuren .
   We zien steeds dat ze een aardig eind vooruit plannen en dit soort happenings waarschijnlijk ook al op de rol hebben staan .
   En gezien de verdwenen miljarden , ieder jaar weer , zijn er toch een aantal die die welvaart met alle middelen zullen willen verdedigen .
   Oproer zal dan wel op grote schaal moeten gebeuren . Op héél grote schaal .
   En vergeet niet dat de huidige nsb-ers hier ook nog roet in het eten kunnen gooien .
   En wij Nederlanders , hoe jammer ook , zijn van nature geen dapper en hard volk .
   Bukken , buigen , knikken , het geld opstrijken en pleiten , dat ligt helaas meer in onze lijn .
   Ik word daar niet vrolijk van !

   Like

   • meneertje zegt:

    @Harry,
    Natuurlijk zijn er heel wat E.U.-functionarissen die hun veel te hoge salarissen met hand en tand zullen verdedigen. Was dat niet zo, dan was de E.U. er nu al niet meer.
    Maar ik voel dat het hun niet lang meer zal lukken.
    De hele boel kraakt aan alle kanten.
    Er dreigen niet alleen oproeren (die zijn er trouwens al in sommige landen), maar b.v. Frankrijk en het U.K. hebben er geen zin meer in. Nu de bevolkingen dit dóór krijgen, oefenen ze steeds meer druk uit op die regeringen.

    Het is ook zeer duidelijk dat de verdedigers van het gedrocht zich steeds krampachtiger gedragen, crisisvergaderingen beleggen, al te opvallende leugens gaan verspreiden, enz..

    Die boel moet in elkaar storten, dat kan gewoon niet anders.
    Het is alleen maar de vraag: wanneer.

    En ik denk dat het antwoord is: sneller dan de meeste mensen nu aannemen.

    P.S.: Wijn gaat het u niet kosten als ik gelijk krijg. Tot voor kort was ik een liefhebber, maar nu ben ik ziek en smaakt wijn me niet meer.

    Like

  • Ik denk dat meneertje wel eens gelijk gaat krijgen

   Like

 2. Sjaak zegt:

  Is ja ook zo klaar als een klontje dat Farage,Le Pen ,Wilders en
  de rest van de EU tegenaars deze vieze vuile ratten Rompuy,Schulz
  Barrosso en Junckers naar de klote wensen en ik kan het niet afwachten
  dat ze 7 kleuren stront schijten en hun koffertjes pakken !

  Like

 3. Fred zegt:

  Zouden ze nu nòg niet doorhebben dat de ongebreidelde immigratie van vooral moslims en de wijd open staande grenzen een van de oorzaken is van hun verlies?
  En vergeet vooral niet het liegen over bezuinigingen terwijl ze zware belastingverzwaringen bedoelden.
  En de betalingen aan de zuidelijke landen waarvan de mensen daar er geen cent er van zagen omdat alles naar de banksters ging.
  De Euro heeft ons niks dan ellende en armoe gebracht.
  Alleen Nederland al heeft zich garant gesteld voor 200 miljard Euro.
  Als dat opgeëist word, en dat zit er dik in, word het nog vele malen erger.
  Er zit 1000 miljard in onze gezamenlijke pensioenpotten. Zouden ze het aandurven om dat te stelen?
  Ik zie ze er voor aan.
  Criminelen zijn het, niks meer of minder.
  Het valt te hopen dat Nigel en/of Marine dit monster EU compleet vernietigen.
  Hoe eerder hoe beter.

  Like

 4. bobzelf zegt:

  toch niet voor niks 10 / 12 jaar lang , op dat ding hier zitten timmeren , incl “” GROTE ‘ LETTERS om af en toe de boel op te naaien , tegen schenen geschopt , hele volksstammem om hun harsus geslagen en uit alle kranten geflikkert .!!!!!!!!!!!
  En wat dacht U ???

  WE HEBBEN DE BOEL EINDELIJK IN DE FIK GESTOKEN !!

  ZOU ZOMAAR ZEGGEN , BLIJF BENZINE ER BIJ FLIKKEREN , HET VUUR MAG NU NIET MEER UIT ,

  TUUUUUUURLIJK NIET !!!!!

  STOKENNNNNNNNNNNNNNNNNNNN

  GR. bob

  Like

 5. Claudia M. zegt:

  Oy vey, waarom zegt een stemmetje in mij dat dit helemaal verkeerd gaat…

  Like

 6. Charles Martel zegt:

  Met een linke pers die de ware problemen welbewust onder de mat van alibaba vaagt, zal de EU er wel in slagen de bevolking onder de knoet te houden.

  Like

 7. Yvonne van Cleef zegt:

  Wij laten ons toch niet meer onder de knoet houden?De beer is los,en we gaan hem niet meer vangen!Zoals Bob zegt:opstoken dat vuur,met alle mogelijke middelen!

  Like

 8. Jules Vismale zegt:

  Het is me toch wat! Op Hemelvaartsdag 2014 gaat ” EU-president” Herman van Rompuy naar Aken toe om daar vrolijk de Karelsprijs in ontvangst te nemen en met welke reden precies?! Dat het deze onzalige meneer gelukt zou zijn om voor de “Europese eenwording” te zorgen! Die domme kerel heeft in zijn kop namelijk helemaal geen hersenen zitten maar een flinke hoop zaagsel want hij gedraagt zich bijna net als Donald Duck zodra deze allerlei luchtkastelen bouwt en hierdoor arrogant wordt! Europa is totaal géén eenheid geworden en het doel om de burgers van de EU daar allemaal te laten “profiteren” blijkt één groot fiasco te wezen! Het zal dit walgelijke schepsel nooit en te nimmer lukken om de gehate EU tot op de dag des oordeels te laten voorbestaan en de enige prijs die zowel hij als zijn EU-vriendjes verdien zijn een heel stel puntige ezelskappen op hun idiote koppen met daarop de naam EZEL al vindt ik deze dieren gelukkig nog iets slimmer dan deze menselijke leeghoofden! Het zal alleen niet lang meer duren eer alle EU-hatende Europeanen hun haatgevoelens niet meer bij woorden en gedachtes laten maar met fysiek geweld en vernielzucht want ik hoop zeker nog mee te maken dat zowel de EU als de euro voorgoed ten onder gaan!

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jules Vismale: 22.14. uur, op 29/5. Ook ik hoop van harte, dat het MONSTER EU en de EURO de afgrond in gaan! Hoe eerder hoe liever.

   Like

 9. lucky bee zegt:

  Stuur ze allemaal naar huis of sluit ze op en gooi de sleutel weg.

  Like

 10. fleckie zegt:

  hoe reageren eigenlijk..’de licht ontvlambare Fransen”, (werden ze toch ‘voorheen genoemd?)

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s