Gevecht om de Franse identiteit

Screenshot_10

Alain Finkielkraut

(Vertaling: E.J. Bron)

De 64-jarige Alain Finkielkraut behoort tot de beroemdste Franse publicisten. Hij is de auteur van talrijke boeken, doceert al 25 jaar aan de gerenommeerde Polytechnische Hogeschool in Parijs en presenteert op de radio een culturele uitzending met veel luisteraars. Desondanks is hij ongelukkig.

Hij lijdt onder de huidige situatie in Frankrijk, onder de gevolgen van de immigratie, onder een Franse identiteit die zichzelf doorlopend vernietigt, onder een onderwijssysteem dat het doorgeven van leerstof kennelijk voorgoed door “communicatie” heeft vervangen. Zo staat het geschreven in zijn onlangs verschenen boek „L’identité malheureuse“ (“De ongelukkige identiteit”), dat hem al veel kritiek heeft opgeleverd, dat echter het levensgevoel van de Fransen perfect tot uitdrukking brengt.

Waaruit bestaat de uitspraak van dit boek? Dat Frankrijk op het punt staat onder de invloed van een massale en ongecontroleerde immigratie te veranderen in een “postnationale en multiculturele samenleving”. Dat de immigranten niet alleen weigeren te integreren, maar Frankrijk openlijk verachten. Dat hun “communitarisme” tegelijkertijd een nieuw antisemitisme en relativisme voedt, dat tot nihilisme leidt. Dat de oorspronkelijke Fransen zich inmiddels vreemdelingen in eigen land voelen: “Ze zijn niet bang voor de ander, ze zijn bang zelf de ander te worden.”

Met dank aan een ondergaande cultuur

Finkielkraut bezit zelf een “migratieachtergrond”. Zijn vader verliet Polen in de jaren-30 vanwege het daar woedende antisemitisme en overleefde in zijn deportatie in 1941 naar Auschwitz. Pas in 1950 werd het gezin ingeburgerd. Maar juist omdat hij zelf als zoon van een immigrant opgroeide, benadrukt Finkielkraut steeds opnieuw hoeveel hij te danken heeft aan de Franse cultuur. Zijn werk wordt bepaald door twee constanten: enerzijds door een kritiek op het moderne, die de invloed van Leo Strauss, Hannah Ahrendt, Heidegger, Charles Péguy en Milan Kundera verraadt.

In de verworvenheden van het progressieve denken gelooft hij net zo weinig als in de “mensheidsreligie”. Op grond van het feit dat hij zich al twintig jaar bezighoudt met moderniteit en traditie is hij tot het inzicht gekomen dat de laatste verdwijnt hoe meer de eerste om zich heen grijpt. De moderniteit beschouwt hij als een periode, waarin onze tijdgenoten niet alleen de zin voor het eigene, maar ook iedere verbinding tot het verleden zijn verloren.

Een zeer reëel onheil

De verdediging van de klassieke geesteswetenschappen, van het culturele en literaire erfgoed en vooral van de “School van de Republiek” vormt de tweede wezenlijke constante van zijn denken. Finkielkraut veroordeelt heel scherp de ondergang van het instituut school, van de hiërarchische verhouding tussen leerlingen en leraren. Als iemand, die zich enorm verbonden voelt met de joodse gemeenschap, neemt hij geen blad voor de mond: Leraren, aldus Finkielkraut, dragen tegenwoordig een “gele ster”. En eerstdaags zou dat voor de cultuur als zodanig kunnen gelden.

Een onheilsgedachte. Een onheil, dat maar al te reëel is.

Bron:
http://jungefreiheit.de
Auteur: Alain de Benoist

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in cultuurrelativisme, Cultuurstrijd, Frankrijk. Bookmark de permalink .

12 reacties op Gevecht om de Franse identiteit

 1. Businessbear zegt:

  Over niet al te lange tijd, zijn we op het “point of no return” dan kan alleen algehele chaos de mensheid nog redden.

  Like

 2. Jan zegt:

  nicht nur der Integration verweigerten= weigerden te integreren

  Schrijffout in de tekst: niet alleen weigeren te immigreren, (3e aline)

  Like

 3. Cathja zegt:

  Ik kan me de ongerustheid van deze man heel goed indenken. Geldt dit ook niet voor óns land? Hoevelen hier maken zich ook niet ongerust over het verdwijnen van de Nederlandse identiteit, de gewoontes en gebruiken? Zijn wij ook niet bang om straks vreemdeling in eigen land te worden?
  Het is zeer noodzakelijk dat wij, autochtone Nederlanders, meer en meer voor ons land en voor ons eigen volk opkomen. Laten we zoveel mogelijk protesteren als Nederlanders worden achtergesteld bij de gelukszoekers. Onze bejaarden en gehandicapten, maar ook de mensen die het om andere redenen moeilijk hebben, moeten zich gesteund weten door hun landgenoten.
  Ik heb mijn buik vol van het verwennen en voortrekken van mensen die hier absoluut niets te zoeken hebben!
  Dit geldt uiteraard ook voor de heer Finkielkraut, die zich, zoals hij het zelf uitdrukt, ongelukkig voelt in zijn eigen land. Ook in Frankrijk zal het tij moeten keren, want zó doorgaan betekent op termijn het einde van de Franse identiteit.

  Like

 4. win zegt:

  tja, een joodse immigrant of een mohammedaanse. u mag kiezen.

  Like

 5. Yvonne van Cleef zegt:

  Hier speelt toch hetzelfde?Ook wij worden overspoeld door niet integrerende immigranten.Ook wij worden als uitschot behandeld door onze eigen regering!Ook wij voelen ons ongelukkig,onveilig,en niet meer thuis in ons eigen land!Ook hier verachten de immigranten hun gastland.Ook hier barst het door hen van de armoede;onder de Nederlanders wel te verstaan!

  Like

 6. Republikein zegt:

  Een geluk bij een ongeluk dat de waarheid ook eens boven water komt drijven..
  Het zal wel als kul worden bestempeld door de goedmens!
  Waarheden verschijnen hier gelukkig met de regelmaat van de klok.

  Like

 7. Avidia zegt:

  Geef mij maar de Joodse beschaving, totaal tegenovergesteld van die woestijn mensen, Joodse mensen zijn veelal beschaafd en geleerd. Hitler had niet voor niets een hekel aan de Joden, hij kon niet tegen ze op met zijn onbenullige verstand.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s