De Einsteins van de politiek

Screenshot_24

Dr. Peter Robejsek

(Vertaling: E.J. Bron)

Merk je het in de politieke debatten? De meeste goedmenschen zijn daarin heel lang aan het woord, vol innerlijke overtuiging, gebruikmakend van veel moeilijke woorden, maar ze begrijpen niet echt waar het om gaat. En dan – veel minder vaak – komt er eentje die in enkele korte zinnen iets in “normaal Duits” zegt en je weet onmiddellijk: Zo is het toch! Zo simpel! Welkom in de wereld van Peter Robejsek!

Dr. Robejsek – een in Duitsland en Tsjechië wonende politicoloog en econoom – behoort tot die mensen, die eerst goed nadenken en daarna pas iets beweren. Als ze de zaak helemaal tot op de bodem hebben onderzocht. Ongeveer op de manier waarop Albert Einstein gecompliceerde natuurkunde bedreef. Er bestaan namelijk ook nu nog een handjevol genieën in de wereld, die echt verstandelijk kunnen beredeneren hoe het heelal een kromming maakt in de tijdruimte en wat daaruit af te leiden is. De eenvoudige formule E=mc² kent en accepteert iedereen die eindexamen heeft gedaan.

Dr. Robejsek is steeds vaker op de Tsjechische televisie te zien en maakt regelmatig een einde aan het kletsuurtje van de halve idioten met enkele scherp geformuleerde, duidelijke en doordachte zinnen, waarmee de meest gecompliceerde politiek-economische toestanden in de Oekraïne, in de EU, in de Tsjechische Republiek plotseling zo eenvoudig mogelijk worden uitgelegd.

Hoe objectief en zakelijk hij daarbij te werk gaat, demonstreren de volgende voorbeelden:

Op 4 februari 2002, toen de Europese Unie naar de sterren greep, Bernd Lucke van de AfD nog lid was van de CDU en Hans-Olaf Henkel de euro nog propageerde, schreef Robejsek letterlijk:

De economisch achtergebleven leden van de muntunie zullen in de toekomst noch de dure en slechte goederen noch hun goedkope arbeidskrachten kunnen exporteren; ze zullen met succes proberen om zich uit het keurslijf van de euro te bevrijden door het eisen van extra financiële hulp en/of door het schenden van de criteria van Maastricht. Met hulp en in naam van de gemeenschappelijke munt leggen zij de verantwoordelijkheid en last van de eigen economische problemen bij de rijkere leden van de muntunie. […] De kans dat de munt op de lange termijn blijft bestaan, is fifty-fifty.

De invoering van de gemeenschappelijke munt is geschikt om precies die nationalistische stemmingen op de roepen die de vaders van de Europese eenheid definitief wilden uitsluiten.

Deze week zei Robejsek op de Tsjechische televisie met, zoals gebruikelijk, weinig woorden, dat de euro vast en zeker niet zal overleven en dat iedere Tsjechische regering er verstandig aan doet om geen stappen in de richting van de eurozone te ondernemen.

Met het oog op de uitslagen van de Europese verkiezingen afgelopen weekend zal vermoedelijk iedereen zijn volgende analyse begrijpen, die hij op 30 april 2002 onder de kop “Betekenis van nationale staten neemt niet af, maar toe” publiceerde:

De politieke elites in de hoogontwikkelde landen favoriseren de nationale controle van hun economie, omdat deze als een welstandsmachine en daarmee voor het machtsbehoud van de politieke elites onontbeerlijk is. Externe beïnvloeding (bijvoorbeeld door de Europese Commissie) of zelfs externe controle (bijvoorbeeld ten gevolge van overnames van belangrijke binnenlandse ondernemingen door buitenlandse investeerders) zijn ongewenst, omdat deze verbonden zijn aan destabiliserende gevolgen voor de arbeidsmarkt en zodoende ook voor de politiek.

Het lijkt erop dat de reactie van de gewone burgers op de universele modernistische cultuur bestaat in de zoektocht naar de eigen identiteit als natie. De successen van politici zoals Haider of Le Pen bewijzen dit. De wereldwijde uniformering van de zogenaamde globalisering daagt de landen in hun wil tot overleven uit, verscherpt het concurrentiekarakter van hun betrekkingen en actualiseert de machtsvraag.

Dat hij zich niet vergist heeft, zien we aan de successen van het Front National in Frankrijk. Maar ook de “Financial Times” Duitsland schreef al op 28-02-2006:

Zonder twijfel: In de economische politiek is de natie in opmars. Daardoor wordt een van de grondpijlers van de Europese Unie aan het wankelen gebracht.

De gewone Duitser en de gewone Tsjech, die weliswaar politiek geïnteresseerd, maar niet professioneel opgeleid zijn, willen vast en zeker veel vragen stellen aan Dr. Robejsek over zijn analyses.

Vorige week was hij op de Tsjechische televisie en hier zijn de twee interessantste statements. Op de vraag naar de verdere toekomst van de Europese Unie zei hij letterlijk:

De EU kan de economische belangen van haar leden organiseren. Wat ze niet kan bereiken, is bovennationale staat. … De Europese Unie zal volgens de wetten van professor Parkinson verder bestaan. Dat betekent dat bureaucratische instellingen bestaan, ook al verliezen ze langzamerhand hun zin en doel. Dat ze hun zin en doel verliezen, weerspiegelt zich in het feit hoe haar leden en de buitenwereld zich tegenover hen gedragen. Als de EU zich niet richt op datgene dat belangrijk is en wat ze kan bereiken, namelijk economische samenwerking, zal ze aan betekenis verliezen. Zowel voor de eigen leden als voor de buitenwereld. Concreet zal zich dit manifesteren in het feit dat Europa geregeerd zal worden door drie, vier sterke landen, die dit in het verleden ook al hebben gedaan. De signalen hiervoor zien we overigens nu al.

Op de vraag die de mensen waarschijnlijk het meest bezighoudt: “Hoe zal Europa er over 20 jaar uitzien. Bestaat het christelijke Europa dan nog?”, antwoordde hij:

Ik denk het wel. Mits we het christelijke Europa zo begrijpen dat het verankerd is in de tradities van het christelijk geloof, dat dankzij de reformatoren zo werd gecultiveerd dat het zijn rol heeft als waardesysteem. Diegenen die het dan voor het zeggen zullen hebben in Europa zullen zich bewust of onbewust bekennen tot dit erfgoed. Dat is, geloof ik, onbetwistbaar. Waarbij deze prognose, denk ik, tamelijk eenvoudig is.

Bron:
http://www.pi-news.net
Auteur: J. Cimrman, Praag

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europa, EUSSR. Bookmark de permalink .

6 reacties op De Einsteins van de politiek

 1. tjonge zegt:

  pat condell is er ook zo een die het zo mooi en vooral simpel kan verwoorden.
  pat condell zou dagelijks ipv het staatsjournaal uitgezonden moeten worden, DAT heeft onze geïndoctrineerde medemens nodig !

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ja! Ik breek al tijden mijn kop er over, wat de politiek-correcten nu toch eigenlijk willen en kunnen inbrengen tegen Pat Condell!
   Wat hij ook aankaart, je kunt er geen speld tussen krijgen, nooit en nergens.
   Alszij willen aantonen, dat hij fout zit, zullen ze toch met concrete voorbeelden moeten komen; Simpelweg roepen: “Condell is een populist, Condell is eenzijdig etc.” overtuigt niet.

   Like

 2. Cathja zegt:

  Deze man had en heeft een vooruitziende blik. Hadden we zo iemand maar in de Tweede Kamer. Dat zou een heleboel gewauwel schelen!

  Like

 3. lucky bee zegt:

  Inderdaad,Geert Wilders is voor ons Goud waard.

  Like

 4. paulzwueste zegt:

  Geert Wilders; “Een Gouden God!” Meneer Robesjek zegt, vind ik, helemaal geen opzienbarende dingen. Hij benoemd gewoon de realiteit.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s