Het grootste probleem van Frankrijk: Jeugd zonder toekomst

Screenshot_16

Jongeren en een maatschappelijk werkster in het jongerencentrum Antenne Jeunesse in Saint Denis. Ook jaren na de zware onlusten overheerst nog steeds het gevoel van benadeling. De jeugdwerkloosheid is verder toegenomen

(Vertaling: E.J. Bron)

De actuele cijfers van april laten zien: De jeugdwerkloosheid in Frankrijk stijgt opnieuw. De regering reageert hulpeloos. De situatie op de Franse arbeidsmarkt verslechtert zienderogen. De politieke instabiliteit wordt een gevaar voor de Franse samenleving – en de EU.

Volgens de actuele gepubliceerde officiële werkloosheidscijfers (een eerste bericht daarover met uitvoerige achtergrondinformatie hier) waren er eind april ongeveer 534.000 jongeren in Frankrijk werkloos. Dat zijn er 0,2% meer dan in maart. Daarmee blijft het werkloosheidscijfer bij jonge mannen en vrouwen onder de 25 jaar op een hoog niveau van bijna 24%. Dit percentage is weliswaar aanzienlijk lager dan in de euro crisislanden Griekenland of Spanje, waar dit meer dan 50% bedraagt. Anderzijds ligt het echter aanzienlijk hoger dan in Duitsland, waar 7,8% van de jongeren en jonge volwassenen werkloos is.

Of de lichte stijging van de jeugdwerkloosheid in Frankrijk inderdaad een neerwaartse trend is, moet de komende maanden worden afgewacht. In vergelijking met de situatie een jaar daarvoor, dus in vergelijking met april 2013, is er toch een lichte verbetering vast te stellen. Destijds waren 555.000 jongeren werkloos, dus 21.000 meer dan nu. In vergelijking met het jaar 2011, dus het laatste jaar vóór Hollande, zijn de huidige cijfers echter hoger.

Al sinds vorig jaar oktober kunnen de Franse statistici nauwelijks nog enige vooruitgang wat betreft jeugdwerkloosheid melden. Dat is des te verwonderlijker, omdat François Hollande na zijn verkiezing tot president talrijke maatregelen tegen de ernstige jeugdwerkloosheid in het land op gang bracht.

Zo besloot de Franse regering een “Garantie jeunes” volgens het principe subsidiëren en stimuleren voor tot 100.000 jongeren. De jongeren sluiten een integratieovereenkomst en worden door sociale diensten en arbeidsbureaus beter geholpen bij het zoeken naar een baan.

Zo investeerde de Franse regering 2,3 miljard euro in een project, waarbij werkgevers, die een nieuwe baan voor een jonge werknemer creëren, de eerste drie jaar drie vierde deel van het brutoloon van hun nieuwe werknemer als subsidie konden krijgen. Door dit programma dienden er in 2013 tot 100.000 nieuwe banen voor jongeren gecreëerd te worden en nog eens 50.000 in 2014.

Maar na korte successen in het begin ebden de maatregelen door de staat weer snel weg. Een belangrijke factor speelt daarbij de algemene verslechtering op de Franse arbeidsmarkt, die zich in 2014 voortzet. De misère verminderd uiteraard vooral de uitzichten op een baan voor werkloze jongeren. Nadat de gelden van de maatregelen dus grotendeels verdeeld zijn, stijgt de jeugdwerkloosheid opnieuw.

Opmerkelijk is overigens dat zowel in Frankrijk als Duitsland mannelijke jongeren en jonge mannen iets sterker worden getroffen door werkloosheid dan meisjes en jonge vrouwen. Een reden daarvan kan zijn dat meisjes eerder geneigd zijn om een studie te beginnen. Zo staan er in Frankrijk 286.000 mannelijke jonge werklozen tegenover “slechts” 248.000 vrouwelijke. De subsidiemaatregelen van de staat lijken deze verschillen eerder vergroot dan verminderd te hebben. De daling van de jeugdwerkloosheid tegenover april 2013 is bij vrouwen in ieder geval duidelijker dan bij mannen: -5,3% bij vrouwen tegenover -2,5% bij mannen.

Een ander probleem van Frankrijk zijn de overzeese departementen, zoals het Caribische eiland Martinique. De werklozen daar worden pas aan het einde van de officiële rapporten bepaald en moeten daarom eigenlijk bij de tot nu toe genoemde 534.000 jongeren worden opgeteld. Maar misschien laat men het liever zo, want Martinique bijvoorbeeld (waar ook met de euro wordt betaald) behoort tot de tien regio´s van de Europese Unie met de hoogste jeugdwerkloosheid. Deze bedraagt daar meer dan 60%.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk. Bookmark de permalink .

19 reacties op Het grootste probleem van Frankrijk: Jeugd zonder toekomst

 1. Monalisa zegt:

  Het grootste probleem van Nederland: Jeugd zonder toekomst dit speeld in Nederland ook.

  Like

 2. Rick zegt:

  Inderdaad een ware aardbeving in Frankrijk. Het verbaasd me overigens dat we dit soort ferme taal niet uit de UK vernemen. Ook daar was toch sprake van een ware politieke omslag!??

  Front National eist veto EU-toetreding Turkije en einde vrijhandelsverdrag
  Kansen op Turken bij EU aanzienlijk geslonken’ – President Hollande trekt plan om immigranten stemrecht te geven in

  Volgens Marine Le Pen hebben steeds meer Fransen grote problemen met de ‘zichtbaarheid’ van de islam in Frankrijk.

  Het Front National van Marine Le Pen werd bij de afgelopen Europese verkiezingen de grootste partij van Frankrijk, en peilingen laten al maanden zien dat Le Pen eveneens de nationale- en presidentsverkiezingen zou winnen. Na haar klinkende overwinning verklaarde Le Pen dat ze zo snel mogelijk een einde wil maken aan het TTIP-vrijhandelsverdrag, dat zoals we eerder uitlegden een belangrijke opstap is naar een economische unie tussen de VS en de EU, waarin de multinationals het volledig voor het zeggen krijgen. Ook wil ze dat er onmiddellijk een Frans veto komt tegen de eventuele toetreding van Turkije tot de EU.

  ‘Als eerste stap willen we zo snel mogelijk de annulering van het Transatlantic Trade & Investment Partnership (TTIP) tussen de VS en de EU,’ aldus Le Pen in een radio-interview. ‘Ten tweede willen we onmiddellijk een veto tegen (de aanvraag van) het Turkse lidmaatschap. Onze derde taak heeft betrekking op Franse kwesties.’

  Le Pen veroorzaakte ‘politieke aardbeving’

  Het Front National veroverde 24 van de 74 Franse zetels in het Europese parlement. De regerende socialisten moesten het met 14% van de stemmen doen, hun slechtste resultaat ooit. Zelfs de conservatieven bleven met 21% ruim achter Le Pens partij, die op 25% uitkwam. Le Pen vindt dat Hollande na de enorme afstraffing door de Franse kiezers alle legitimiteit heeft verloren, en eist dat er zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. (1)

  De Franse premier Manuel Valls gaf toe dat Le Pen een ‘politieke aardbeving’ heeft veroorzaakt. Francois Hollande, de meest impopulaire Franse president ooit, heeft nu al gereageerd door zijn plan om immigranten van buiten de EU stemrecht te geven bij de gemeenteraadsverkiezingen in te trekken (2). De socialist Hollande kon vooral dankzij de stemmen van bijna alle moslimimmigranten president worden.

  ‘Kansen op Turken bij EU aanzienlijk geslonken’

  Hoewel Hollande een voorzichtige voorstander is van het Turkse lidmaatschap van de EU, zijn analisten zijn van mening dat de kansen dat dit daadwerkelijk gebeurt dankzij Le Pen aanzienlijk zijn geslonken. Ook zou het verzet van de autochtone Europese bevolking tegen de islam en de door Brussel geëiste massa-immigratie van moslims erdoor verder aangewakkerd kunnen worden.

  Voor de verkiezingen zei Le Pen dat ze op zich geen problemen heeft met Turkije, zo lang het land maar geen lid van de EU wordt. Ze wees erop dat steeds meer Fransen grote problemen hebben met de ‘zichtbaarheid’ van de islam in Frankrijk. In Nederland lijkt nu ook het CDA ‘om’, aangezien lijsttrekker Esther de Lange tijdens de campagne zei dat Turkije nooit lid van de EU mag worden, iets wat een doorn in het oog was van PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans.

  Met dank aan Xander
  http://xandernieuws.punt.nl/content/2014/05/Front-National-eist-veto-EU-toetreding-Turkije-en-einde-vrijhandelsverdrag

  Like

  • paulzwueste zegt:

   Turkije zal NOOIT bij de EU komen!
   In de allereerste plek zal de EU (Godzijdank en dank zij ONS!) binnen nu afzienbare tijd geformeerd zijn tot een totaal andere organisatie die Turkije nimmer meer zal toelaten!
   Verder zijn er geen plekken meer!
   Het walgelijke is daarbij dat Turkije tot die tijd nog elk jaar honderden miljoenen incasseert van die criminelen in Brussel. Zogenaamd om de democratie in te voeren!
   Wat een stel roofvogels bij elkaar! En die Turken maar lachen!!!!

   Like

 3. lucky bee zegt:

  De grootste probleem van Frankrijk zijn de vele Algerijnen die nog steeds moslims zijn.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Daar heb je gelijk in: Zij bevolken nog steeds de ‘banlieues’ waar zich op die manier een mentaliteit ontwikkelt, die zowel ideologisch overspannen als crimineel is.
   Niet dat dat een echt verrassende combinatie te noemen is, natuurlijk, maar té veel van datzelfde soort mensen op een kluitje wordt tenslotte fataal: Ze jutten elkaar te veel op.

   Like

   • BertG. zegt:

    En laat Marine Le Pen nu net scharrelen met een Algerijn met een Joodse vader.
    Wat kan je daar van denken in dit verband. Zie Joost Niemoller. (ik had ‘m al ergens bij gezet). Iets waar je weer alle kanten mee op kan. Voor of tegen.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    @BertG., 15.30: Ja, had ‘m gelezen…..
    Nou, dat is op zichzelf niet negatief, toch?
    In elk geval spreekt het ten gunste van hààr, wat antisemitisme betreft.
    Een moslim als vader zou wel verwaarender geweest zijn. (Dan was het trouwens ook automatisch een moslim gewéést.)

    Like

  • Rick zegt:

   Algerijnen…notoire messentrekkers 😦

   Like

   • BertG. zegt:

    Messen trekken, is meer een vorm van mentaliteit.
    Dat doe je wel of dat doe je niet. Of zullen we dit dan maar onder cultuur plaatsen.
    En hoe groot is de kans dat je gepakt wordt met een 30cm mes bij je.
    En als dat je wereldje is, dan heb je er 1 bij je. Zo simpel is het.

    Like

  • BertG. zegt:

   En dit schiet me weer zo even te binnen. Een “kleine onenigheid” met Martien.
   Over wie met wie naar bed ging en dat dat niet klopte met wat je uitdraagt in je dagelijkse mening. Ik zei dat iedereen dat zelf moest weten w.b. privé tijd.
   Ik heb daar dan ook geen mening over. Privé is privé.

   Like

 4. Jarre zegt:

  De Algerijnen hebben alle Fransen dat land uitgegooid na hun onafhankelijkheid. Waarom zou dat andersom niet kunnen?

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Prachtig toch, ook weer een zegening van de vervloekte EUSSR en de Euro. En wat de jeugdwerkeloosheid betreft, dat is ook in Nederland een probleem! De EU lost GEEN ENKEL PROBLEEM OP, MAAR VEROORZAAKT ER STEEDS MEER!

  Like

 6. Lowlands zegt:

  Het wordt tijd voor een nieuw systeem. Niet dit pyramide spel, maar een andere vorm.

  Like

 7. Daiyu-ninja zegt:

  De regering reageert hulpeloos. De situatie op de Franse arbeidsmarkt verslechtert zienderogen…………………………………..

  Hulpeloos????????????????
  Ze hebben deze chaos bij volle bewustzijn en moedwillig ge-ceeerd.
  De hele westerse wereld kampt met een overschot aan werkelozen. Maar ze blijven Afrikanen, Oostblokkers, etc binnenhalen en binnenhalen en binnenhalen, ondanks dat er een te kort aan werk is.
  En dan reageren zij nu HULPELOOS???

  Als ze nou eens alles wat hier niet hoort te zijn terug sturen naar hun eigen landen, dan is er al een mega groot probleem opgelost.
  Vervolgens stappen we uit de EU en pakken we de graaiers aan en worden de criminelen politici cq landverraders van hun troon getrapt en achter de tralies gezet.
  En dan gaan we al het geld terughalen dat ze van ons gestolen hebben.
  Bij de woningcorporaties, zorgverzekeraars, banken, politici en co, ambtenaren, etc, etc.
  Ook gaan we alle toeslagen die onterecht naar het buitenland verdwijnen stop zetten en worden werkweigeraars gekort op hun uitkering. ( Met laatste bedoel ik: mensen die er alles aan doen om onder een baan uit te komen zoals: hanenkammen, piercings in het gezicht, stinkend naar drank of in kapotte kleren op een sollicitatiegesprek komen, etc.)

  WEG met de parasieten en profiteurs.

  Like

  • paulzwueste zegt:

   @Daiu-Ninja. Hier heb ik helemaal niets aan toe te voegen! Zowel niet aan de genoemde oorzaken als aan je gevolg-voorstellen! Gewoon uitzetten die bende, wraak nemen op die ongelofelijke vieze zwijnen in Brussel en opschonen in eigen land!!!

   Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Daiyu-ninja: 10.03. uur, op 1/6. Ook ik ben het hier volledig mee eens, Daiyu!

   Like

 8. fleckie zegt:

  misschien kunnen ze terecht,[met hun werklust] in de emiraten,bij de eigen koppensnellers-ideologen.!?

  Like

 9. Pingback: Italië: Regering heeft geen oplossing voor dramatische jeugdwerkloosheid | E.J. Bron

 10. Pingback: Industriebaas uit Parijs: “Frankrijks economische situatie is catastrofaal.” | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s