Baskische regionalisten willen zelfbeschikkingsrecht

Screenshot_11

De vlag van Baskenland

(Vertaling: E.J. Bron)

Na Catalonië wil nu ook het Baskenland “los van Madrid”. Het regionale parlement in Vitoria nam met een grote meerderheid een resolutie aan, waarin het recht op zelfbeschikking voor de autonome regio wordt geformuleerd. Het zelfbeschikkingsrecht wordt ondersteund door de Baskisch-Nationalistische Partij (PNV) en het regionale bondgenootschap BILDU. De centralistisch ingestelde socialisten en christendemocraten, die aangestuurd worden vanuit Madrid, stemden tegen het zelfbeschikkingsrecht van het Baskenland.

De Basken zouden eveneens een referendum voor zelfbeschikking kunnen houden

De Catalanen zijn zogezegd het voorbeeld voor de Basken, die al enkele jaren hun afhankelijkheid van Madrid willen en daartoe ook een referendum voorbereiden. Onlangs had weliswaar het hooggerechtshof in Madrid dit referendum verboden, daardoor zullen de Catalanen in Barcelona zich echter niet laten stoppen. Men wil het referendum in Schotland afwachten en dan de volgende stap zetten op weg naar een referendum. Dit is dan ook de gelegenheid voor de Basken om zo´n referendum betreffende zelfbeschikking te houden.

Screenshot_12

Bron:
www.unzensuriert.at

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Spanje, Zelfbeschikking. Bookmark de permalink .

9 reacties op Baskische regionalisten willen zelfbeschikkingsrecht

 1. Jean zegt:

  Wij Vlamingen willen dat ook, wij willen zelfs totale onafhankelijkheid en wij zullen dat verdomme ook bekomen want wij zijn die franskiljonse en coburgse en EU chantage & roofpraktijken kotsbeu. 20 miljard jaarlijks bestolen worden is er zwaar over dat is een misdaad en aan ėėn familie jaarlijks 50 miljoen vernoeien om wat onnozele fratsen, bootje varen en 365 dagen per jaar in vakantiesfeer te vertoeven is eveneens misdadig en verwerpelijk daarom dat wij kiezen voor een onafhankelijke republiek, in een klap een massa parasieten op droog zaad gezet.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Overal beginnen de burgers in Europa in te zien, hoe funest de EU is. De burgers grijpen terecht naar zelfbeschikking, omdat de Europese regeringen onze landen, verkwanseld hebben aan het verdoemd GEDROCHT EU. Dit pleiten voor zelfbeschikking is daar een teken van!

  Like

 3. bigljohn zegt:

  Baskenland wil los van Madrid. En zo zat, en zit Europa nog steeds in elkaar. In het verleden en in het heden. Eenieder wil zijn eigen boontjes doppen. Zeven dictators cq edelen, vanaf Julius Cesar, probeerden Europa in te palmen. De achtste heet Brussel, en is net zo achterlijk als zijn zeven voorgangers. Eenieder heeft al kunnen constateren dat de E.U. geen lang leven meer beschoren is vanwege de onweerlegbare voornoemde geschiedkundige bewijzen. De E.U. voorkomt geen oorlog, maar creeert er gewoonweg eentje. Er is zelfs niet veel voor nodig. De eerste wereldoorlog begon ook heel onnozel.

  Like

 4. paulzwueste zegt:

  Ja, het gaat toch gebeuren. Niet nu? Dan over een tijdje… Maar het gaat!!!!!! En dan kan die vervloekte Spaanse monarchie ook gelijk of in het gevang of uitgewezen worden.
  Ongelofelijke decadente profiteurs zijn dat daar! Geeft weer eens te meer aan wat er vervolgens in NL en Vlaanderen zal moeten gebeuren!!!!

  Like

 5. VarAway zegt:

  Als de Slovenen het kunnen, de Kroaten, Macedonie, Bosnie, Kosovo (!!), Montenegrijnen, Serven,
  Slovaken en Tsjechen, de Schotten en Catalanen het willen, waarom niet de Basken?
  De Vlamingen willen ook liever zonder de Walen. Corsica wil ook graag wat minder Frankrijk en ook Sardinie minder Italie… Hoezo allemaal onder 1 dak van de EU? One size fits all?
  Voor Europa en TEGEN de EU & Euro. Eerst maar nieuwe verkiezingen, ha…ha!

  Like

 6. louis-portugal zegt:

  Mensen die basken komen niet NA de catalanen maar zijn al tientallen jaren bezig voor zelfbeschikkingsrecht.

  Like

 7. Syrier/assyrier zegt:

  Vrijheid blijheid,Van mij mogen de Friezen ook los van Nederland.

  Like

 8. lucky bee zegt:

  Dat willen de Basken toch allang?maar tot nu toen nooit gelukt ondanks terror.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s