Het Stockholmdualisme van Ari Shavit (4)

Screenshot_3

(Door: Martien Pennings)

Wie iets inleidends en algemeens wil lezen over het boek “Mijn Beloofde Land” van Ari Shavit waarvan hier het vierde hoofdstuk wordt besproken, moet naar de eerste alinea’s van eerdere besprekingen: deel een of deel drie.

Het hoofdstuk 4 dat ik hier bespreek heet “MASSADA – 1942”. Het gaat over Joden die een last ditch fight leveren zoals tegen de Romeinen op de natuurlijke burcht Massada in 73 na Christus. Na zich lang verdedigd te hebben, bleek de overmacht te sterk en liever dan na een onvermijdelijke nederlaag hun vrouwen en kinderen bloot te stellen aan verkrachting en slavernij, pleegden de Joodse verdedigers collectief zelfmoord Tien mannen werden door loting aangewezen om de anderen met het zwaard te doden. Van deze tien doodde één man weer de andere negen en die laatste man pleegde zelfmoord. Het verhaal is geboekstaafd door de Romein Flavius Josephus. In 1923 werd het relaas van Josephus in het Hebreeuws vertaald, in het kader van een opleving van het Joodse nationalisme.

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël. Bookmark de permalink .

Een reactie op Het Stockholmdualisme van Ari Shavit (4)

  1. delamontagne zegt:

    Interressante uiteenzetting van U. Het verhaal van “Mezada 73” kende ik wel, niet hetgeen ik nu las.
    Als je dan bedenkt hoe weinig de meeste(n) [NL-ers] van de geschiedenis van Israel weten, gaan de verhalen van v Agt en die andere Israel-haters ( die vrouw, weet zo gauw de naam niet ), er in als zoete koek.
    Een derde “Massada”komt er niet voor Israel. Mocht die er wel komen dan wordt dat de apocalypse vanuit ,t M.Oosten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s