Italië: Regering heeft geen oplossing voor dramatische jeugdwerkloosheid

Screenshot_1

De Italiaanse minister-president Matteo Renzi wordt geconfronteerd met een stijgende werkloosheid

(Vertaling: E.J. Bron)

Ondanks een langzaam economisch herstel neemt in Italië de werkloosheid verder toe. Vooral onder jongeren en jonge volwassenen. Minister-president Matteo Renzi wil een brug naar hen bouwen met meer precaire arbeidsvoorwaarden. Er dreigen stakingen.

Na twee jaar recessie in de eurozone schijnt de Europese economie weer te groeien. Maar daarmee zijn de economische zorgen niet voorbij. Er dreigt een groei zonder nieuwe arbeidsplaatsen, een groei met een aanhoudende hoge werkloosheid. Dat blijkt uit de nu gepubliceerde cijfers van de Europese statistiekautoriteit Eurostat. Volgens deze cijfers was in april 2014 11,7% van de valide bevolking van de eurozone werkloos. Dat is slechts een lichte daling tegenover de 12,0% vorig jaar.

Tot de vele zorgenkinderen van de eurozone wordt ook Italië gerekend. Hier bedroeg het werkloosheidscijfer in april 12,6%. Dat betekent geen verbetering tegenover maart en zelfs nog hoger dan een jaar daarvoor. In april 2013 lag het Italiaanse werkloosheidscijfer bij 12,0%. En nog erger: volgens regeringsprognoses moet de komende maanden rekening gehouden worden met een verdere toename van de werkloosheid.

In totaal waren er in april 3.268.000 mensen in Italië werkloos. Dat zijn 81.000 meer dan een jaar geleden en 422.000 meer dan twee jaar geleden. Eurostat telt daarbij echter alleen de werklozen volgens de internationale IAA-regeling. Personen, die maar een uur in de week betaald werk hebben, gelden volgens deze regeling niet als werkloos. Of de desbetreffende mensen dat zelf ook zo zien?

Volgens Eurostat waren er bijvoorbeeld in Duitsland in april slechts 2.225.000 werklozen, terwijl de officiële Duitse statistiek al 2.940.000 telde en bovendien is er sprake van een groot niet officieel geregistreerd aantal. Hetzelfde is vermoedelijk het geval in Italië, zodat de genoemde 3.268.000 werklozen slechts als ondergrens moeten worden opgevat.

Maar laten we de cijfers van Eurostat aanhouden. Die zijn weliswaar fout, maar omdat ze overal op dezelfde manier fout zijn, zijn ze in ieder geval internationaal vergelijkbaar.

Volgens Eurostat zijn vooral jongeren onder de 25 jaar in Italië de dupe van werkloosheid. In Italië hadden 688.000 jonge mensen in april geen werk. Daarmee is Italië na Spanje het EU-land met de meeste jeugdwerkloosheid. Op de 3e plaats staat overigens Frankrijk (meer hier).

Tegenover de wintermaanden betekent het aantal jonge werklozen in april weliswaar een daling, maar als je de seizoengebonden invloeden niet meerekent (dus de beroemde, jaarlijkse “voorjaarsopleving”), dan is er in feite niets veranderd op de arbeidsmarkt voor jongeren. Integendeel, het werkloosheidscijfer heeft een nieuw record bereikt van 43,3%. Dat is de 4e plaats in Europa. Alleen Griekenland, Spanje en Kroatië doen het nog slechter.

Tegenover de situatie een jaar geleden, in april 2013, zijn er nu 51.000 werkloze jongeren meer in Italië. Dat betekent dat bijna 2/3 deel van de stijging van de Italiaanse werkloosheid  in de afgelopen twaalf maanden jongeren en jonge volwassenen betrof.

De nieuwe Italiaanse minister-president Matteo Renzi wil nu de dringend noodzakelijke ommekeer bereiken. Door de vertrouwenskwestie te stellen, kon Renzi verstrekkende arbeidsmarkthervormingen door het Italiaanse parlement krijgen, zoals de “Standard” berichtte. Zo zal er geen ontslagbescherming meer zijn in de eerste drie jaren van een baan. Werkgevers mogen bovendien een tot viermaanden beperkt arbeidscontract tot acht keer achter elkaar verlengen, voordat zij verplicht zijn tot een vaste aanstelling.

Matteo Renzi hoopt dat het hierdoor voor de werkgevers eenvoudiger wordt om vooral jonge mensen zonder of weinig beroepservaring aan te nemen. De sociaaldemocraat zet echter ook in op Brussel. In 2014 en 2015 zal er 1,5 miljard euro naar Italië stromen ter bestrijding van de werkloosheid.

De arbeidsmarkthervorming van de sociaaldemocraat Renzi gaan begeleid van belastingverlagingen voor de lage en middeninkomens. Deze belastingverlagingen dienen gefinancierd te worden door besparingen in het staatsbestuur. Dienstauto´s worden afgeschaft en topsalarissen bevroren.

De praktijk is echter inclusief bezuinigingen op de uitgaven, die minder populair zijn. Zo dient er bij de Italiaanse staatstelevisie Rai 150 miljoen euro bezuinigd te worden. De 11.000 medewerkers hebben voor 11 juni stakingen aangekondigd, zoals de “Standard” bericht. Het zullen waarschijnlijk niet de enige stakingen in Italië blijven.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Eurocrisis, EUSSR, Italië, Socialisten. Bookmark de permalink .

2 reacties op Italië: Regering heeft geen oplossing voor dramatische jeugdwerkloosheid

 1. Jan zegt:

  ‘Ondanks een langzaam economisch herstel neemt in Italië de werkloosheid verder toe.’
  Dat krijg je als je al die vakkrachten uit Afrika binnenlaat.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  Dit zijn nu de zegeningen, van de EU!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s