COMMENTAAR: Draghi en de ondergang van de euro

Screenshot_7

(Door: Robert Kern)

Hoewel de aandelenmarkten positief gereageerd hebben op de maatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) lijken de draconische maatregelen van ECB-president Mario Draghi het einde van de euro in te luiden. Nog geen twee weken geleden kondigde onze minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem aan dat de eurocrisis voorbij was en nu bewijst het paniekvoetbal van de ECB het tegendeel. De euro is een gedrocht, erger dan de Europese Unie. Het is wel gemakkelijk dat je geen geld hoeft te wisselen als je naar een ander Europees land gaat, maar dat voordeel valt in het niet bij de negatieve neveneffecten van de euro.

Nationale economieën kunnen geen eigen economische politiek voeren en hebben niet de mogelijkheid de rente op hun valuta naar boven of beneden bij te stellen. Verder kunnen zij het schuldenniveau op hun begrotingen niet zelf bepalen. Hierdoor zijn de sterke landen genoodzaakt bij te springen en de zwakke landen te helpen, wat een negatief effect heeft op hun economie. Griekenland is daar maar één voorbeeld van. Het erge hiervan is niet dat deze landen steun krijgen, maar dat die steun de landen niet structureel helpt.

Diversiteit tussen de Europese landen en hun economie is een feit. Dus alle pogingen van Draghi, hoe extreem die ook zijn, zullen mislukken. Dat hij deze vreemde maatregelen neemt, bewijst dat de ECB in paniek en radeloos is. 400 miljard euro in de economie van Europa pompen en de rentevoet verlagen naar 0.15% met de bedoeling de krimp van de Europese economie op te vijzelen, is een grote misstap. Draghi hoopt dat de banken meer geld zullen uitlenen aan bedrijven en hierdoor economische groei bevorderen. Dit werd direct gelogenstraft door de ING. Een woordvoerder liet weten: “Wij hebben genoeg geld in kas en zullen ondanks de maatregelen van de ECB geen geld uitlenen aan bedrijven die het niet terug kunnen betalen.”

Verder hoopt Draghi dat de waarde van de euro daalt en dat de Eurozone beter kan concurreren met andere landen buiten de zone. Ook dat is een illusie. Hij pompt 400 miljard euro in de economie en je zou zeggen dat dit vanzelf tot inflatie leidt en een waardedaling van de euro en hogere rente. Maar nee, meneer Draghi verlaagt kunstmatig de rente. Dus het helpt natuurlijk niets.

Wel heeft deze negatieve en kunstmatige renteverlaging effect op de pensioenen. Er is wel geld genoeg in de pensioenkas, maar omdat de rente laag is, kunnen de pensioenfondsen geen rendement meer maken en moeten zij de uitkeringen verlagen en de premies verhogen. De laatste drie jaar hebben gepensioneerden meer dan 6% van hun inkomen moeten inleveren en sommigen nog meer. Binnen twintig jaar hebben zij 40% minder inkomen, maar waarschijnlijk ligt dat percentage nog hoger. Daar heeft u wel minstens dertig jaar voor gespaard. Als u aan uw pensioen toe bent en wordt veroordeeld tot de bedelstaf, weet u hoe dat komt: door de euro.

Door:
Robert Kern
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in ECB, euro, EUSSR. Bookmark de permalink .

21 reacties op COMMENTAAR: Draghi en de ondergang van de euro

 1. fred weber zegt:

  Ik gun de politiek alle ellende in het kwadraat dat men over onze rug heeft opgedrongen zonder enige democratische inbreng. Integendeel het Referendum in 2005 heeft Nederland met een stalen gezicht via het Verdrag van Lissabon genekt met een kwaadaardige grijns naar hun eigen burgers.
  Nu is de Pensioenpot dus aan de beurt.

  Like

 2. Tom Hendrix zegt:

  De Ellende Unie en de Euro, zijn de bepalende factoren, die ons aan de bedelstaf zullen brengen. En hier is in de jaren ’90 van de vorige eeuw al voor gewaarschuwd, maar de POLITIEK heeft NIET willen HOREN! We gaan geheid de afgrond in, dankzij met name VVD,CDA,PvdA en D66, die volslagen EUROFIEL zijn!

  Like

 3. Vederso zegt:

  Hier is toch iemand verantwoordelijk voor. Dit is toch geen natuurverschijnsel. En dan heb ik het nog helemaal niet over het daadwerkelijk bestraffen van deze mensen, maar wel voor de geschiedenis vastleggen; die en die hebben het gedaan..

  Like

 4. Republikein zegt:

  Rijk leven is niet voor iedereen weggelegd.
  Gewoon een kwestie van verdeel en heers.
  Geld bijdrukken is de weg van de minste weerstand, niet openbaar maken natuurlijk.
  De burger pappen en nathouden, de baantjes verdelen ze onder elkaar en Jan met de pet draait op voor de gevolgen,als een citroen, totdat de laatste druppel eruit geperst is.
  Tot zolang: wie dan leeft wie dan zorgt.
  We pikken het want we ondernemen geen actie!
  En het blijft maar doorgaan!
  https://stevenbrownsblog.wordpress.com/2014/06/04/beest-angela-merkel-spuugt-het-gewone-volk-in-het-gezicht-met-nut-case-lagarde-voor-post-barroso/

  Like

 5. Bert zegt:

  Over 20 jaar zijn er helemaal geen Nederlandse pensioenen meer. De fondsen worden binnen 10 jaar leeg geschraapt door Europa onder het mom van solidariteit. Deze megadiefstal staat al op de agenda in Brussel dus ik heb geen enkele illusie meer dat ik ooit pensioen ga krijgen.

  Like

 6. rob van marle zegt:

  Het is een grof schandaal door een eigen valuta voor elk land had men meer mogelijkheden gehad maar neen, Draghi moe se t en zou de euro redden wqt het ook moge kosten voor de burgers, zelfs dat laatste vond hij niet nodig om dat eerlijk te vertellen en daarom Draghi moet zich ook met de politiek bemoeien en ik hoop en vermoed dqt de euro gaat barstten trouwens begin van de cris in 2007/2009 had men een streep door die banken moeten trekken die zo roekeloos zaren te spe uleren en nu met weer geld opnieuw zullen gaan doen.

  Like

 7. caesar1 zegt:

  de PVV krijgt steeds meer gelijk…..eruit nu het nog kan….

  Like

 8. Yvonne van Cleef zegt:

  Ooit meegemaakt dat Wilders geen gelijk had?Ik niet!

  Like

 9. lucky bee zegt:

  De Euro crissis voorbij? Het is nog niet eens begonnen.

  Like

 10. louis-portugal zegt:

  Helemaal eens met het artikel.
  Griekenland is gered in mei 2010 via allerlei contractbreuken door de €uropartners.
  Als dat toen niet gebeurd was zou dat al het einde van de €uro, de EU en een stel banken betekend hebben.
  Merkel wil de €uro koste wat het kost overeind houden.
  Want als de €uro faalt. faalt Europa zegt ze telkens.
  Dat is natuurlijk dom geklets.
  Ze moet zeggen; Als de €uro faalt faalt de EU want dat zal kloppen.
  Hoe misdadig Merkel,Barosso,Rompuy,Schulz,Rutte en alle andere eurofielen zijn wordt iedere dag duidelijker.
  Vooral in het zuiden waar oudere mensen geen geld hebben om hun broodnodige medicijnen te kopon.
  In Griekenland zijn al ziekenhuizen die geen geld hebben om medicijnen te kopen.
  In Portugal zijn scholen die zaterdags en zondags een maaltijd aan hun kinderen geven omdat thuis geen geld is om eten te kopen..
  De werkeloosheid is iets gezakt in Portugal zegt men.
  Omdat in 2013 ongeveer 150.000 jongeren vertrokken zijn naar Brazilië Angola enz. enz.en
  omdat men na een bepaalde periode uit de WW gegooid wordt.
  Je moet dan maar zien waar je van leeft.
  In Portugal rijden de leiders van de oppositie in auto met chauffeur van de staat.
  Tevens zag ik eergisteren in een krant dat de politieke partijen samen meer dan 50 miljoen €uro van de staat geleend hebben.
  En de ontslagen, schulden,, failisementen, huisuitzettingen enz blijven maar oplopen.
  WELKE CRISIS is voorbij???

  Like

  • Joost Visser zegt:

   Ter aanvulling. De bevolkingsgroei in Spanje was voor het eerst in 2013 negatief sinds het begin van de telling, 250.000 minder inwoners. Met de immigratieaantallen meegerekend,hoeveel goed opgeleide spanjolen hebben wel niet het land verlaten? En wat krijgt Spanje daarvoor in de plaats: ongeletterde afrikanen! Komt nooit meer goed.

   Like

  • Tistochwat zegt:

   @ louis-portugal 7 juni 2014 om 18:44

   “In Griekenland zijn al ziekenhuizen die geen geld hebben om medicijnen te kopen.”

   Verschil moet er zijn:
   https://ejbron.wordpress.com/2014/06/11/ophef-om-griekse-privehaven-koningspaar/

   En mede hierom veracht ik die onbeschoft rijke parasieten die in Griekenland een eigen haven willen hebben. WILLEN, WILLEN, WILLEN, HEBBEN, HEBBEN, HEBBEN; dat is hun motto!

   Like

   • Yvonne van Cleef zegt:

    En het erge is,dat ze het nog krijgen ook!Duidelijker kan het niet:maling aan het gepeupel!

    Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @Tistochwat: 11.15. uur, op 13/6. Daar sluit ik mij van harte bij aan, beste Tistochwat.

    Like

 11. Jan zegt:

  Het is dan werkelijkheid

  De depositorente van de Europese Centrale Bank (ECB) is de rente die de ECB vergoedt op tegoeden die banken bij de ECB aanhouden. De Europese Centrale Bank heeft op 5 juni 2014 besloten deze depositorente te verlagen tot -0,1%. Dit betekent dat banken moeten betalen voor de tegoeden die zij bij de centrale bank aanhouden. Aanleiding voor deze maatregel zijn de lage inflatievooruitzichten voor het eurogebied. De renteverlaging van de ECB zal naar verwachting leiden tot lagere spaarrentes bij private banken. Gezien de eerdere ervaringen met negatieve rentes bij andere centrale banken is het niet aannemelijk dat spaarrentes voor het publiek negatief worden.
  http://www.dnb.nl/nieuws/nieuwsoverzicht-en-archief/dnbulletin-2014/dnb308218.jsp

  De laatste zin vertrouw ik niet.

  Like

 12. Jan Jansen zegt:

  Het is niet de schuld van de euro! Het is de schuld van de mensen die verantwoordelijk zijn voor de wisselkoers ten opzichte van andere valuta ervan. Probleem is echter dat sommige eurolanden een lagere eurokoers nodig hebben vanwege werkgelegenheid en andere eurolanden een hogere eurokoers. Het artikel geeft hier goed aan dat regeringen van landen niet specifiek de problemen in eigen land kunnen oplossen. Maar dat geeft ook direct aan dat er een aantal stappen gezet moet worden. Elk land bepaald eerst of ze in de euro blijft. Voor landen die in de euro blijft gelden dezelfde regels en dat wordt slikken of stikken voor sommige landen, maar daarmee stem je in als je aan de euro meedoet. Kortom doe je mee met de euro dan stop je met klagen en accepteer je consequenties. Huidige probleemis datwe twee keer geregeerd worden nationaal en europess en dat moetstoppen want geeft verwarring en irritatie. Dus of In Brussels zit onze regeringals Europeaan of in Den Haag als Nederlandr. Maak een keuze en leefdaar naar.

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Jan Jansen: 14.22. uur. O nee, dus al de economen, waaronder Hayek en Fortuyn, waren zeker achterlijk toen ze waarschuwden voor de gevaren van de Euro. Ik ben het dus helemaal niet met U eens. De EU is trouwens een oud idee van Adolf Hitler, de ons bekende massamoordenaar. De EU is nazistisch socialistisch van structuur.

   Like

 13. Pingback: COMMENTAAR: Draghi en de ondergang van de euro | E.J. Bron | kernrob4

 14. Pingback: COMMENTAAR: Draghi en de ondergang van de euro (2) | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s