Jean-Claude Juncker: De brokkenpiloot op de laatste kilometer van de EU

Screenshot_33

De nieuwe en de oude voorzitter van de Europese Commissie?: Juncker (links)  en Barroso

(Vertaling: E.J. Bron)

Jean-Claude Juncker zegt dat hij de bezuinigingskoers van de EU wil voortzetten. De markten zullen hem niet geloven. Zijn uitspraak, dat men moet liegen als het serieus wordt, maakt van hem een veiligheidsrisico in iedere politieke functie. Zijn sprong naar de top van de EU is een soort garantie voor de crash.

Jean-Claude Juncker is een vertegenwoordiger van de heel oude EU-generatie. Haar probleem: ze is in een tijd aan de macht gekomen, waarin het voldoende was om de kranten en de televisie te beheersen. Dat is nu anders. Op internet heerst een hardnekkige controle. Het lange termijn geheugen is aanzienlijk.

De “Frankfurter Allgemeine Zeitung” berichtte in 2011: “Nu echter circuleert er een uitspraak van Juncker in Brussel, die aan duidelijk helemaal niets te wensen overlaat: ´ Als het serieus wordt, moet men liegen.´ Dat zou Juncker kort voor Pasen gezegd hebben tijdens een prijsuitreiking in de Beierse deelstaatvertegenwoordiging.” Juncker zei dat liegen noodzakelijk is, omdat ieder woord van een politicus “reactie op de beurzen”kan uitlokken. Daarom riep hij er toe op: “Ik ben voor geheime onderhandelingen in donkere kamertjes.” Politici zouden miljoenen mensen bedreigen als de beurzen foutief reageren. Hij heeft, aldus Juncker, in de 22 jaar “vaak moeten liegen.”

En zo kan Juncker in principe zeggen wat hij wil: Men zal bij hem altijd de verdenking hebben dat hij het tegendeel bedoelt van datgene wat hij zegt.

Het jongste voorbeeld blijkt uit de volgende notitie van Reuters:

“De Luxemburger maakte voor de EVP-afgevaardigden duidelijk dat hij niet wil afwijken van de strenge begrotingspolitiek. ´We kunnen geen andere kant uitgaan, anders verliezen we onze geloofwaardigheid.´ Groei en werk hebben de hoogste prioriteit van de nieuwe Europese Commissie. Weliswaar kunnen daarom niet de regels veranderd worden, maar men moet ze zo uitleggen om de investeringen aan te zwengelen.”

Als je dit citaat leest en weet dat Juncker liegt om de markten tot rust te brengen, dan is er geen letter ook maar een enkele cent waard. Juncker verdraait zijn uitspraken al dusdanig, dat je hier alles en niets uit kunt lezen.

Wil men echt deze soort politiek? Is dit niet precies hetgeen de burgers de keel uithangt? Hebben de partijen echt niet begrepen dat het resultaat van de Europese verkiezingen een pure schreeuw van protest was, een soort laatste waarschuwing?

Juncker zal altijd precies datgene doen wat hem politiek opportuun lijkt: en dat is, gezien de bedreigende kracht van de EU-tegenstanders en eurosceptici, zeer zeker geen nieuwe bezuinigingskoers, waartoe door de markten wordt opgeroepen. Juncker zal – net zoals alle andere partijen – proberen nog meer kunstmatig geld te produceren. De oude partijen willen aan de macht blijven. Hervormingen of zelfs bezuinigingen zijn, als het aan de regeringen ligt, verleden tijd. Politici van de oude school, zoals Juncker, zullen altijd tactisch te werk gaan, liegen, camoufleren.

En toch is de professional Juncker met zijn vrijmoedige bekentenis een faux pas overkomen, die hem een leidende politieke functie zal kosten.

De krant “The Sun” had dinsdag onder een foto van Juncker geschreven: “Zes redenen waarom hij de gevaarlijkste man van Europa is.”

In werkelijkheid bestaan er niet zes redenen, maar slechts eentje. Wie zich uit als leugenaar, heeft verloren – in ieder geval voor een functie waarbij het op vertrouwen aankomt. Het gaat er daarbij niet om dat anderen niet liegen – Juncker kan zelfs sympathiek eerlijk geweest zijn. Maar hij heeft zich officieel sterk gemaakt voor het liegen als politieke methode. Daarom zal hij, om het even welk statement hij afgeeft, altijd betwistbaar zijn.

Het is denkbaar dat Juncker er als voorzitter van de Europese Commissie wordt doorgedrukt. De Britten hebben al te kennen gegeven dat er met hen een deal te sluiten valt – hoofdzaak is dat zij hiervoor genoeg terugkrijgen.

De Britse media hebben echter een onderwerp aangeboord, waarover op het continent enkele maanden geleden al werd bericht (toegegeven, niet bij de ARD en het ZDF): Juncker stuit bij de eigen collega´s van de Eurogroep vanwege zijn levenswandel op fel verzet. De huidige chef van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem had hem in januari op de Nederlandse televisie een “sterke roker en drinker” genoemd. Daarmee sprak hij, zoals bericht door EUObserver, openlijk uit wat in Brussel door veel insiders wordt gezegd: namelijk dat Juncker – een van de grootste voorvechters van de euro als een politieke visie – een alcoholprobleem zou hebben. De EUObserver schrijft: “Al jarenlang doen in Brussel geruchten de ronde over de slechte gewoontes van Juncker. Maar Dijsselbloem heeft als eerste het taboe over dit onderwerp gebroken.” Dijsselbloem zei dat de sfeer van de vergaderingen van ministers van Financiën “calvinistischer” is geworden sinds Juncker niet meer deelneemt aan de vergaderingen.

Juncker antwoordde in de krant “Luxemburger” en zei: “Ik heb geen alcoholprobleem… en ik wil niet op commentaren reageren die gedaan zijn in een humoristische talkshow op de Nederlandse televisie.”

Interessant genoeg heeft de “BILD-Zeitung” het onderwerp opgepakt en bericht hier uitvoerig over. BILD heeft zich nadrukkelijk voor Juncker uitgesproken.

Het is weliswaar heel goed denkbaar dat de Juncker-lobby in een ongunstige positie terechtkomt (meer over haar uiterst vreemde praktijken hier).

Maar alleen al de benoeming van zo´n chantabele en kwetsbare kopman spreekt boekdelen over de collectieve geestestoestand van de EU. De conservatieve Britse afgevaardigde Charles Walker zei tegen “The Guardian” dat Juncker de beste vriend van de eurosceptici in Groot-Brittannië is: met hem als voorzitter van de Europese Commissie wordt een uittreding uit de EU duidelijk versneld.

Onder de deskundige leiding van technocraten, bureaucraten en partijhengsten raast de EU af op de crashmuur. Daar wachten Le Pen, Farage en Grillo al om de brokstukken te verzamelen.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Elite, EUSSR, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

7 reacties op Jean-Claude Juncker: De brokkenpiloot op de laatste kilometer van de EU

 1. Tom Hendrix zegt:

  Juncker, de meest smerige EUROFIEL die er bestaat. Hij heeft heel goed de theorie van Nicolló Machiavelli bestudeert, waarin onder meer staat, dat een Vorst zijn volk mag beliegen en bedriegen, wat zelfs moet, om het EIGENBELANG veilig te stellen! Machiavelli was RECHTSGELEERDE en leefde in de 16 e eeuw. Zijn belangrijkste werk was: IL PRINCIPE, de Vorst.

  Like

 2. lucky bee zegt:

  Weg met de EU en zijn Europhiele dragers.

  Like

 3. Jean zegt:

  Dat politiek gespuis vergeet steeds dat de burgers het bij hun zal komen terug halen als ze totaal blut geroofd zijn, de adressen zijn allemaal bekend.

  Like

 4. Yvonne van Cleef zegt:

  Ik kan niet wachten op de crash;hoe eerder hoe liever!

  Like

 5. Hanny zegt:

  Weg met de europese uinie ik kan niet wachten op de crash hoe eeder hoe liever

  Like

 6. Pingback: De EU dreigt te veranderen in een Volksrepubliek Europa | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s