Krim-actie: NAVO-officieren bewonderen tactische hegemonie van de Russen

Screenshot_31

Hoge NAVO-officieren zijn onder de indruk van de moderne oorlogsvoering van de Russen in de Oekraïne. Hier strijders van het bataljon “Vostok” in de buurt van Donetsk.

(Vertaling: E.J. Bron)

De NAVO is stiekem enthousiast over de Russische strategie in de Oekraïne. Veiligheidsambtenaren evenals leden van geheime diensten zijn het met elkaar eens: Moskou heeft een briljante veldtocht gevoerd. De Russen waren het Westen steeds een stapje voor, zeggen militairen waarderend. Jaloers op het overvloedige militaire budget spreken de NAVO-officieren van een “meesterlijke” stijl van moderne oorlogsvoering.

De NAVO laat zich stilletjes enthousiast uit over de oorlogsvoering van de Russen in de Oekraïne: Moskou praktiseerde de perfecte combinatie van een moderne actie. Kleine groepen, anonieme soldaten, uiterste discipline en cyberwar. Bij de NAVO kijkt men jaloers naar de Russische vaardigheden. Westerse militaire waarnemers spreken zelfs van een “meesterlijke” stijl van moderne oorlogsvoering, aldus de “Financial Times”.

“Ik was onder de indruk. Dit uitstekende optreden. Dat was een nauwkeurige en perfect gekalibreerde operatie (…) zachtjes, maar dodelijk effectief”, citeert de “Financial Times” de Britse militaire deskundige Jonathan Eyal. Het Westen was vanaf het begin af aan onvoorbereid geweest, aldus de directeur voor internationale studies aan het Royal United Services Institute in Londen.

Westerse deskundigen zijn vooral onder de indruk van de rijkdom aan varianten bij de Russen: “Op de Krim was er sprake van een handige concentratie van de troepen. In de Oost-Oekraïne zijn het gespecialiseerde eenheden. Het is een klein aantal – een heel klein aantal”, aldus een hoge NAVO-officier tegen de “Financial Times”. De huurlingen zouden hun werk doen en bliksemsnel weer verdwijnen. Daarna werd het veld overgelaten aan de milities. Een voorbeeld van deze handelwijze zijn ongeveer uit zes man bestaande groepen, die uitgerust zijn met kostbare Russische apparatuur. Ze dragen scherpschuttergeweren van het type WSS-Wintorez en gaan gekleed als speciale eenheden. Ze werden erbij geobserveerd hoe zij rebellen ondersteunden.

De agenten van de Russische buitenlandse en binnenlandse geheime diensten SWR en FSB spelen een speciale rol. Ze duiken als burgers op. De NAVO denkt echter hen op grond van hun inzetgebied, hun lichaamstaal en hun gedrag geïdentificeerd te hebben. Hiervoor bestaan echter alleen nog maar aanwijzingen. Maar: “Voor Rusland is de Oekraïne een binnenlandse aangelegenheid”, aldus Nigel Inkster, de voormalige nummer 2 in de Britse MI6.

De NAVO-mensen worden vooral lyrisch als het over de uitrusting van de troepen gaat: Moskou heeft echter voortdurend in de verzorging van de troepen en in de geheime diensten geïnvesteerd. Nu betaalt de investering zich uit: De verschillende delen grijpen perfect in elkaar. Inkster, tegenwoordig IISS-directeur voor transnationale bedreigingen en politiek risico, noemt het gebeuren “klassieke techniek” van de FSB. Zulke tactieken zoals “planning, aanstichting, organisatie van lokale krachten en spionage”kunnen zonder veel personeel uitgevoerd worden.

In NAVO-kringen is men er van overtuigd: Het opbouwplan van de separatistische aanvallen vereist een “leidende hand”. Eerst vielen de milities regeringsgebouwen en communicatiecentra aan. Daarna centrale verzorgingspunten en tenslotte militaire installaties. Men was de Oekraïense troepen meermaals te slim af. Bijvoorbeeld vorige maand in Konstantinowka en verleden week nog in het geval van twee Oekraïense militaire bases in Loehansk. Pro-Russische separatisten hebben blijkbaar zaterdagavond en zondagmorgen geprobeerd de internationale luchthaven van Loehansk aan te vallen en de stroomvoorziening te verstoren. Het is een van de weinige instellingen in de Oost-Oekraïense regio die zich onder controle van de Oekraïense strijdkrachten bevindt.

Bij bloedige gevechten rondom de luchthaven van Donetsk waren daarvoor al eind mei 40 mensen om het leven gekomen. Volgens de NAVO zit achter al deze successen een goed uitgeruste geheime dienst machinerie. Een omstandigheid, die vermoedelijk de meeste indruk heeft gemaakt op het Westen.

De cyberwar speelt een speciale rol in de tactiek van Moskou. Zo wordt aangenomen dat Rusland verantwoordelijk is voor het virusprogramma “Snake”. Het programma infecteert computers in Europa en de VS. Het raffinement is groter dan bij alle andere tot nu toe bekende schadelijke programma´s. “Het is een heel goed doordachte malware, die gelinkt is aan andere Russische exploits, versleuteling gebruikt en gericht is op westerse regeringen. We vinden overal Russische vingerafdrukken”, citeert de deskundigensite itEXPERsT de voormalige officier van de Amerikaanse buitenlandse geheime dienst en nu vooraanstaand wetenschapper aan het Center for Strategic and International Studies in Washington, Jim Lewis. Inmiddels werden ook honderden, zo niet duizenden Oekraïense IT-systemen geïnfecteerd. De hackers hebben nu ongehinderd toegang tot de data. Moskou zelf zwijgt hierover.

We zouden het geheel een infiltrerende operatie willen noemen”, aldus een hoge NAVO-officier. “Rusland heeft heel effectief alle instrumenten van de macht ingezet: informatie, diplomatie, politiek, militaire en economische macht – zowel openlijk als onconventioneel.”

Screenshot_32

Een separatist op een Oekraïense militaire basis in Loehansk. Het Westen vermoedt de ondersteuning door Russische geheime diensten.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in NAVO, Oekraïne, Rusland. Bookmark de permalink .

18 reacties op Krim-actie: NAVO-officieren bewonderen tactische hegemonie van de Russen

 1. bobzelf zegt:

  JOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHHHHHHHHHH ??????????
  Dat is gek !
  Snap er ook niks van ?
  Putin iedere keer een stappie voor ?????
  JOOOOOOOOOOHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH

  PUTIN LIGT EEN STRAATLENGTE VOOR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Hij dreigt ook niet, hij doet het gewoon !!!

  DE VERKEERDE BEER WAKKER GEMAAKT, !!!

  En als ze nog een ietsje langer met zijn ballen gaan spelen ,

  zou ik zeggen , zorg dat U kunt barbequen , haal zakjes kolen in huis , en koop de formido en praxis leeg , voor U op een houtje kunt gaan bijten !!

  MAG IK DE HEREN TIMMERMANS , VERHOFFSTADT ,VAN BAALEN , EN DE TAKKENHEKSEN ASHTON, UND FRAU NULAND NIET TE VERGETEN !!!
  HARTELIJK DANK ZEGGEN !!!

  ALLES LIGT OP TAFEL IN MOSKOU, ALLES WAT ER AANGEKLOOT IS , IN BRUSSEL,
  DE BEDOELINGEN VAN OBAMA ,

  jA, als je dan toch HACKERS hebt, leidt ze dan maar op ook , tot je de beste
  ter wereld hebt, altijd makkelijk !!!

  KOMT TIE , WHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA

  sneuneuzen vind ik wel een leuk woord !!!!

  IEMAND NOG WAT TE VRAGEN OVER PUTIN ??????

  gr. bob

  Like

 2. johannes zegt:

  idd Bop ha ha ha ha ha

  Like

 3. Yvonne van Cleef zegt:

  Een goeie,Bob;die sneuneuzen houden we er in!En ik denk dat je meer aan Putin hebt,dan aan Obama,met al zijn verborgen agenda,s!

  Like

  • bobzelf zegt:

   het nieuwe woord , voor de landverraders , whahahaha
   en JA, het duurt effe, je moet er maar effe aan wennen ,

   dat nu blijkt dat alles wat er allemaal rondgebazuind is, dan wel werd ,

   allemaal gelogen was , !!!!!
   Kijk ik kwam ook niet verder , dan alles wat ”’JE VERTELD WERD “” , totdat

   ik er hier in Ukraine dagelijks mee geconfronteerd werd !!

   En wat bleek dat de werkelijkheid GEWOON OMGEDRAAID WERD !!!!!!!!!!!!!!!!

   EN DAN BEDOEL IK , wat ik zelf zag !!!! en wat er dan voor nieuws uitkwam ,

   WERKELIJK ONGELOFELIJK !!!

   GR. bob x x x x kussie

   Like

   • Tom Hendrix zegt:

    @bobzelf: 22.32. uur, op 9/6. Inderdaad Bob, we worden door de roden van de eussr, de moslimneger Obama, en onze eigen landverraders van VVD,CDA,PvdA,en D66 constant belazerd en belogen. Maar dankzij internet, kunnen de verraders niet meer ongehinderd hun gang gaan. Ik ben bang dat ze in de toekomst zullen pogen dit blog- van heer Bron- en alle eurokritische blogs het zwijgen op te leggen!

    Like

 4. Willie zegt:

  Tijd dat ook wij hier eens wat tactical experience opdoen ,zullen t nog nodig hebben

  Like

 5. Theodoor zegt:

  Opzich geen echt nieuws.
  Wat kun je nu verwachten van een EU die lui achteroverleunend in een gemakkelijke stoel de leiding overlaat aan Obama en Co met ondersteuning van papzak van Baalen en schreeuwlelijk Verhofstadt of hoe deze onrustzaaier ook maar mag heten, echt goedkope lamzakken die ook een duit in het zakje willen doen. Oorlog hitsers die niet beseffen dat het anders kan lopen dan wat in hun bolle koppen opwelt.

  Like

 6. Theodoor zegt:

  De landing zal hard zijn, omzettend hard voor de geldverslindende EU.

  Like

 7. Syrier/assyrier zegt:

  Sinds ik op deze site ben ,heb ik al die tijd gezegd dat Putin de redder van de mensheid is.Anderszins waren wij overgeleverdt aan Obama en zijn moslim-vrienden; de Wahabis,Takferis,en andere jihadis.

  Like

 8. Igor zegt:

  Wat Bob zegt klopt exact, want dit hoor ik ook van mijn vrouw die nu ergens in Oekraïne is. De fascisten in Kiev dachten door het uitschakelen van de landzenders van de Russische TV dat ze nu via de Oekraïense zenders de mensen verder konden hersenspoelen. Ze vergeten in de politiek nog steeds 1 ding, namelijk dat via de satelliet en internet alle gegevens open en bloot te vinden zijn, en dan red je het niet met het uitschakelen van een paar zendertjes.

  Verder vergeten de EU en USA politieke dombo’s dat de Russen nog steeds een hoog ontwikkeld volk zijn, ze denken hier nog te veel dat Rusland een soort 3e wereld land is, vergeet dat maar.
  Toen het communisme viel begin jaren 90, kregen ze toegang tot de westerse computer technologie en binnen no time hadden ze de IT achterstand ingelopen, en nu liggen ze beduidend voor op diverse IT gebieden. Vandaar ook de vele Russen die hier in het Westen ondersteunend ITC werk doen bij een groot scala aan bedrijven. Wat dacht u van Kaspersky de pc security gigant. De Russen zijn ook doordat ze 70 jaar door de communisten leeg gevreten zijn een bijzonder inventief volk geworden. Klein voorbeeldje? Tijdens een bezoek aan kennissen had ik een fles goede Krim wijn cadeau gedaan (normaal in Rusland presentjes geven). Nu bleek dat niemand een kurkentrekker had, waarop de vrouw des huizes een schroef in de kurk draaide en met een nijptang deze kurk verwijderde. Wie niet sterk is moet slim zijn en zo kan ik nog wel diverse voorbeelden van inventiviteit geven.

  In Brussel zijn ze vergeten dat schaken nog steeds volkssport nr.1 is in Rusland. Ze zijn nog niet uit geschaakt, het spel is nog in volle gang en ik weet nu al wie dadelijk schaakmat en de verliezers zijn.
  Ze dachten in Brussel en Washington zeker dat Russen net zulke onder ontwikkelden waren als de vrienden van Obama dus de Islam en vooral de Moslim broederschap.

  De EU en de USA krijgen in Oekraïne hun Waterloo, en dan op alle gebieden.

  Do Svidanja i spassiba Bob.
  Igor

  Like

  • bobzelf zegt:

   Whahahahahahahaha , beste Igor whahahaha
   Dat verhaal met die schroef en die nijptang !!!!
   Geniaal ,en helemaal waar !
   Ik viel van mijn stoel de eerste keer dat ik het zag in Babouska’s dacha
   hug en kus
   bob

   p.s. en als ik dan vraag , Babousha, hoe hebben jullie in hemelsnaam de MOFFEN verslagen ?

   Dan zegt ze met een grote glimlach : WE WAREN MET MILJOENEN !!!!!

   Like

 9. lucky bee zegt:

  Putin heeft tenminste iets van de Democratie meegekregen,Obama heeft Allah als god , bij hem is democratie helemaal nergens te vinden.

  Like

 10. Jan zegt:

  Hitler, ja, daar is hij weer, deed hetzelfde in Polen en had zo een argument het land binnen te vallen en in te lijven. Misschien was Charles van Engeland wel heel even een ziener toen hij Putin met Hitler vergeleek (https://ejbron.wordpress.com/2014/05/22/prins-charles-vergelijkt-acties-poetin-met-die-van-hitler/)

  Like

 11. Pingback: “De vijand is onbekend”: de VS willen in de hele wereld troepen stationeren | E.J. Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s