POPULISME

Screenshot_29

(Door: Roger Köppel – Vertaling: E.J. Bron)

In het populaire protest tegen Brussel steekt meer verstand dan in de ideologieën van de elite.

Enkele jaren geleden zat ik met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, aan tafel voor het diner. Ter discussie stond de toekomst van de “Europese grondwet”. Het was voorjaar 2005, in de zomer moest over dit reusachtige document van meer dan 200 pagina´s gestemd worden. Alleen de Indiase grondwet was nog groter. Barroso was vol vertrouwen. Vermoedelijk zag hij zichzelf al onder wapperende vlaggen bij de plechtige ondertekening.

Aan de horizon kwamen echter de eerste onweerswolken opzetten. In de parlementen van de EU-lidstaten was de instemming groot. Zelfs een eerste referendum in Spanje was succesvol, wat echter niet verwonderlijk was, omdat de Spanjaarden op dat moment meer dan 6 miljard euro aan jaarlijkse subsidies uit Brussel incasseerden. Er tekende zich echter scepsis in Duitsland af, ook in Groot-Brittannië, zelfs in Frankrijk.

Barroso gedroeg zich zorgeloos en vol vertrouwen. We zaten in een elegant Berlijns restaurant op de eerste verdieping. Ik stelde de vraag hoe hij dacht over de negatieve peilingen, maar ook over de argumenten van de grondwetscritici. Toen volgde de zin die alles zei. Barroso staarde me aan, hield zijn hoofd een beetje scheef en bracht daarna zijn rechter wijsvinger als een dolk in positie:

“Alleen nationalisten, communisten, rechts-extremen, populisten, idioten en waanzinnigen zijn tegen de grondwet. Wij zullen winnen. Hebt u verder nog vragen?”

Het was het moment dat de tragische dwaling van deze man bijna lichamelijk grijpbaar leek. Instinctief merkte iedereen aan tafel: deze grondwet zal in de stembureaus ten onder gaan. Mocht de EU werkelijk de domheid bezitten om de mensen ooit over dit monument van verheffing, van aanmatiging en van verblinding te laten stemmen, dan zou dit een knallende oorvijg voor de zo eloquent aan de realiteit voorbij pratende chef-commissaris uit Portugal worden. In werkelijkheid stemden de Nederlanders en de Fransen spoedig daarna tegen de Europese grondwet. Allemaal idioten?

Screenshot_25

Er werd nog iets duidelijk tijdens dit merkwaardige avondeten: het probleem zijn niet de door Barroso belasterde “nationalisten, communisten en populisten.” Het probleem zijn de Barroso´s. Hier sprak een niet gekozen functionaris vanuit de hoge zetel van zijn ideologie zijn vooroordelen en realiteitsweigering uit. Tegenspraak, het edele instituut van oppositie: dat waren voor Barroso slechts psychiatrische storingen of de uitdrukking van een kwade wil.

Hoe erg moet het met Europa gesteld zijn wanneer zulke mensen in Brussel de scepter zwaaien?

Ook bij de laatste Europese verkiezingen marcheerden Barroso´s idioten, nationalisten en populisten nog een keer door. Het onbehagen in de door de Portugees vertegenwoordigde EU neemt toe. Ik ken eigenlijk niemand meer die de EU en haar vooraanstaande elites uit volle overtuiging goed vindt. De meesten, die nu nog voor Brussel zijn, zijn dit alleen daarom, omdat zij een begrijpelijk schrikbeeld voor de alternatieven hebben: ongecontroleerde ineenstorting, Marine Le Pen, Geert Wilders of Heinz-Christian Strache. De ergste EU-vijanden zijn het laatste argument van de EU-vrienden.

Ook de kranten zijn demonisch in de ban van de populisten. Hun succes wordt als uitdrukking van “fobieën” naar het rijk der gevoelens en ziektes verwezen. De hoofdartikelen van de Financial Times, Economist, Tages-Anzeiger of de Neue Zürcher Zeitung repeteren de politieke belasteringvocabulaire die Brussel verspreidt om zijn politieke tegenstanders verachtelijk te maken. Men is partij in de strijd die men eigenlijk alleen zou moeten beschrijven.

Niet de populisten zijn het probleem. Wat zich hier afspeelt, is een opstand van de burgers tegen diegenen die hen verachten. De oerkreet tegen de elite voltrekt zich, afhankelijk van de nationale traditie en de nood, schriller of gematigder. Zwitserland heeft dit proces dankzij haar directe democratie al vroegtijdig gelanceerd. In de gevangenis van de referenda is het voor de politiek natuurgetrouw moeilijker om de soeverein te knechten.

Screenshot_26

Ja, aan de opstand van de “populisten” ging een “opstand van de elites” vooraf. Zij misbruiken de EU om hun eigen machtsbelangendoor te drukken. De nieuwe internationale elite van politici, functionarissen, ambtenaren en managers staat op het punt om zonder de gewone mensen een wereld op te richten, waarin een toenemend aantal mensen zich niet meer thuis voelt. Zo simpel is het.

Barroso is de typische vertegenwoordiger van deze verheven elite met haar eigen, zichzelf vleiende waardehiërarchie: de Barroso´s glimlachen om de gewone burgers, kijken op hen neer, beschouwen hen als politiek reactionair,cultureel minder bemiddeld, seksueel achtergebleven, provinciaal, vrouwvijandig en racistisch. De vocabulaire van verachting geldt voor iedereen die een andere mening heeft. De oppositie dient op de kolen van de politieke correctheid geroosterd te worden.

Wat we nu gelukkig meemaken, is een genezende terugkeer van de democratie. Steeds minder mensen zijn bereid om zich neer te leggen bij de aanmatigingen van hun leidende klassen. De nieuwe elite glimlacht om patriottisme en nationale staat. Zij voelt zich fijner in de grenzeloze ruimte van een multiculturele onverantwoordelijkheid, die aan alles nipt, maar nergens voor instaat. Men ontmoet elkaar op internationale conferenties, filmfestivals en vernissages. Brussel is de kathedraal van haar zelfingenomenheid.

In het populaire protest van veel “populisten” tegen de EU weerspiegelt zich vermoedelijk meer helder verstand dan in de rigide ideologieën van de Europese elites. Eén troost: Europa zal ook de EU overleven.

Screenshot_27

Bron:
www.weltwoche.ch
Auteur: Roger Köppel

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Populisme", Elite, EUSSR, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

14 reacties op POPULISME

 1. M.A.L. Sion zegt:

  Goede analyse. Er spreekt ook hoop en vertrouwen uit dit artikel.
  Toch, opgepast. De huidige elitaire dictatuur kan slechts overwonnen worden door de populisten, dwz niet idioten of waanzinnigen, maar HET VOLK.
  Dank zij het werk van enkele voortrekkers, Wilders, Dewinter, Marine le Pen, Farage en hun partijgenoten is een eerste democratische verschuiving al zichtbaar. Niet genoeg maar het begin is er. Voor ons allen geldt: werk aan de winkel.

  Like

 2. Guus D zegt:

  In afwijking van veel anderen gebruik ik het woord ‘populisme’ alleen nog in de oorspronkelijke, positieve betekenis, nl. ‘Neiging naar de massa’.

  Like

 3. Jan Wandelaar zegt:


  Verstandig, want Israël doet na alle EU-bagger nu ook goede zaken met China.

  http://www.telegraaf.nl/buitenland/22717444/___WO-III_door_Russofobie___.html

  Gisteren meldde de azijnbode stomverbaasd dat de Russen een grote toeloop op de Aziatische banken plegen en er massaal rekeningen openen. Geen wonder, want de banken van het westen worden niet langer vertrouwd met regimes die in marxisme nauwelijks onderdoen voor de communisten onder Vadertje Stalin.

  http://filantropius.wordpress.com/2014/06/09/eu-poker-versus-russisch-schaken/

  En Europa? Dat baggert maar voort met het beroven van de eigen burgers, de Afrikaanse armada van gelukszoekers, het faciliteren van de islam en het met volle scheepsladingen verplaatsen van euro’s richting moordende, corrupte en totalitaire regimes.

  Like

 4. Jean zegt:

  Weer eens te zien en te merken wat de gevolgen voor miljoenen burgers zijn als de capriolen van elkele idioten hun zinnetje willen uitvoeren, het wordt hoogtijd die schijnheilige drievuldigheid en die 4 kutwijven heel snel levenslang te interneren anders zullen die onweders niet enkel plaatselijk toeslaan hoe erg dit is voor de plaatselijke bewoners, maar heel Europa beschadigen en vernietigen met dramatische gevolgen voor de miljoenen burgers.

  Like

  • Q zegt:

   …heel snel levenslang te interneren…

   Niet mee eens. Ik vind dat te duur. En er gaat onvoldoende afschrikkende werking van uit.
   Een stuk touw en een boom of lantarenpaal
   of het vuurpeloton ligt meer voor de hand.
   Guillotines en dan die koppen op houten staken gespietst langs de uitvalwegen van Brussel zal wel een droom blijven, maar toch …

   Like

 5. Bob Fleumer zegt:

  Ik als atheist zeg, AMEN!

  Like

 6. Tom Hendrix zegt:

  Populisme is in principe de enige vorm van democratie. populisme= afgeleid vanuit het Latijn, en betekenkt van het VOLK. Het was niet voor niks, dat de Romeinse Legioenen als wapenspreuk op de vaandels hadden staan: SPQR= Senatus populesque Romanum. Senaat en VOLK van Rome! Dus deze SMEERLAP BAROSSO deze vuile gore RODE BOJAAR, heeft ronduit lak aan de DEMOCRATIE. En zo zijn ze allemaal de PLOERTEN van Liberalen, socialisten, links liberalen en christen-democraten!

  Like

 7. Yvonne van Cleef zegt:

  Populist is tegenwoordig een scheldwoord;iets minderwaardigs!Hoe zou het toch komen dat ik trots ben een populist te zijn?Wat de zogenaamde elite daar van denkt zal me een worst zijn!Daar is er geen een van die deugt,en daar kijk ik dus op neer;met volle overtuiging!

  Like

 8. Avidia zegt:

  Populisme, is voor mij een woord voor de burger die zich nergens in verdiept, die zich alles laat welgevallen, ik mag het niet zeggen, maar doe het toch, het domme volk, die zich nergens in verdiept, of die een of ander ideaal voorbijstreeft, meestal linkse figuren, met een belachelijk idealisme, iedereen gelijk, iedereen evenveel geld, alleen de bestuursleden van linkse partijen NIET!!!! Die verdienen natuurlijk VEEL meer, gatver!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s