De nieuwe president van Israël

Screenshot_18

De oude en nieuwe president van Israël: Peres en Rivlin

(Door: Aviel Schneider – Vertaling: E.J. Bron)

Reuven Rivlin is de 10e president van Israël. In de tweede stemronde hebben 63 afgevaardigden van de Knesset voor de 74-jarige afgevaardigde van Likoed gestemd. De advocaat uit Jeruzalem zit sinds 1988 in de Knesset. Hij was in het verleden minister voor Telecommunicatie en eveneens woordvoerder van de Knesset.

Voor de Israëlische minister-president Benjamin Netanyahu is zijn partijcollega “Ruby” niet de meest perfecte keuze. Beide hadden twee jaar geleden ruzie met elkaar, toen Rivlin in zijn functie als woordvoerder van de Knesset Netanyahu bekritiseerde vanwege zijn politieke positie. “In tegenstelling tot Netanyahu, die alle beslissingen met zijn vrouw Sarah overlegt, beslis ik zelfstandig”, verklaarde Rivlin openlijk en ergerde daarmee Netanyahu en zijn vrouw.

Voor velen in zijn partij is Ruby – zoals hij door zijn vrienden genoemd wordt – gewoon te zelfstandig, omdat hij zich niet graag aan de richtlijnen van de partij houdt. Anders dan Netanyahu is Rivlin tegen een twee-staten-oplossing. De terugtrekking van Israël uit de Gazastrook in 2005 wees hij kritisch van de hand. Vijf jaar later zei Rivlin dat hij de Palestijnen eerder het Israëlische staatsburgerschap zou geven dan hen een eigen Palestijnse staat toe te staan. Ook is hij een enorme fan van de voetbalclub Beitar uit Jeruzalem.

Uit het volk was steeds opnieuw te horen dat Rivlin in vergelijking met andere kandidaten het grootste spectrum van de Israëlische samenleving verenigt. “Ruby is de juiste man op de juiste plaats”, zei de orthodoxe afgevaardigde van de Knesset Eli Ischai von Schass. “Hij is een zielsgoede Jood, die het volk en het land Israël eer zal brengen.” Iedereen herinnert zich nog hoe Rivlin in de tweede stemronde tegen Shimon Peres in 2007 zijn kandidatuur ten gunste van de oudere kandidaat Peres introk. Een gentleman, werd over hem gezegd.

Bron:
www.israelheute.com
Auteur: Aviel Schneider

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël. Bookmark de permalink .

6 reacties op De nieuwe president van Israël

 1. Lijkt me de juiste man!

  Like

 2. Anneke zegt:

  Nu maar HOPEN dat Ruby en Bibi niet met elkaar in botsing komen…..Hopen dat deze twee met elkaar communiceren en Israel verder leiden. Met ferme kracht hand in hand als twee goede broeders. Vol liefde voor het volk Israel en het land Israel!!! ! !!!

  Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Ach Israëlische binnenlandse politiek !

   Zet 2 Joden in een kamer en je heb 5 meningen, maar uiteindelijk komen ze er wel uit.

   Like

 3. jans zegt:

  Ik hoop dat deze man de macht krijgt om de door pallestijnen bezette gebieden te annexeren. Alle islamieten terug de woestijn in, waar ze vandaan zijn gekomen.

  Like

 4. lucky bee zegt:

  Zo lang als hij geen socialist is, zal hij Israel nooit aan de Arabieren verkopen.Zo als dat Shimon Peres wel heeft gedaan.

  Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  Prima keuze voor Israël!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s