Einde van een traditie: Noorwegen wil bedelen verbieden

Screenshot_32

(Vertaling: E.J. Bron)

Noorwegen wil het bedelen verbieden. Zo moeten de kleine criminaliteit en ordeproblemen ingedamd worden. Terwijl de oppositiepartijen het initiatief “beschamend” noemde, verwelkomde de politiechef van Oslo de maatregel.

De Noorse regering is van plan een landelijk bedelverbod in te voeren. Vanaf 1 juli 2014 kunnen de eerste gemeenten een lokaal bedelverbod instellen. Een desbetreffende wet voor heel Noorwegen dient vanaf 2015 in werking te treden, verkondigde de regering dinsdag.

Tot het jaar 2005 gold in Noorwegen al eerder een bedelverbod. Nu is de regeringscoalitie van de conservatieve Höyre en de rechts-liberale Vooruitgangspartij (FrP)het over een nieuwe uitvoering van de wet eens geworden. De regering wordt met betrekking tot dit initiatief zelfs gesteund door de oppositionele Centrumpartij. Christendemocraten, de Arbeiderspartij en de Liberalen veroordeelden het verbod echter als “beschamend”, aldus de “Neue Zürcher Zeitung”.

Noorwegen is vanwege de aardolie een van de rijkste landen ter wereld. Op de ranglijst van de superrijken staat Noorwegen op de 4e plaats (meer hier).

Door armoede bedreigde mensen, die tot nu toe op bedelen waren aangewezen, dienen in plaats daarvan door sociale maatregelen ondersteund te worden. Bovendien besloot de regering om de Oost-Europese landen, waaruit de meeste bedelaars in Noorwegen afkomstig zijn, met EER-geld te ondersteunen.

Met het bedelverbod wil de regering alledaagse criminaliteit, mensenhandel en verstoring van de openbare orde tegengaan. Christendemocraten en Liberalen verwezen daarbij tevergeefs naar de vereniging van advocaten, die geen verband ziet tussen bedelaars en criminaliteit. Ze bekritiseerden bovendien dat het bedelverbod gelijkstaat aan een criminalisering van mensen in sociale nood. De naar Noorwegen gekomen buitenlanders, onder wie veel Roma, zouden geen aanspraak op sociale hulp hebben en dus ook niet kunnen profiteren van de sociale maatregelen voor mensen die door armoede worden bedreigd.

De Noorse politie echter verwelkomde de geplande wet als preventieve maatregel. De politiechef van Oslo zei dat het opheffen van het bedelverbod in het jaar 2005 geleid heeft tot een toestroom van bedelaars. Als gevolg daarvan zijn de verstoring van de openbare orde en de kleine criminaliteit in de stad toegenomen.

Screenshot_33

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Criminaliteit, Immigratie, Noorwegen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Einde van een traditie: Noorwegen wil bedelen verbieden

 1. Theresa Geissler zegt:

  Het LIJKT inderdaad op het eerste gezicht als of er geen verband bestaat tussen bedelarij en kleine criminaliteit. Ik weet echter uit mijn ervaringen met vroegere bekenden uit Neurenberg, dat dat verband er in de praktijk wel IS, al is het geen wet van Meden en Perzen. Oorzaak hiervan is, dat beide categorieën veelal dezelfde problematiek (alcohol,drugs) als oorzaak hebben en beide groeperingen elkaar regelmatig treffen op gemeenschappelijke ontmoetingsplekken. (Parken, plantsoenen, Leger des Heils en dergelijke.)
  En dat ze elkaar soms aansteken is een feit: Beroepsbedelaars, met name, kúnnen zich af en toe laten opstoken tot het meedoen aan een al dan niet geplande diefstal, al doen ze dat zeker niet allemaal en loopt het vrijwel nooit goed voor ze af. Maar nogmaals: Die mensen, treffen elkaar en brengen elkaar op ideeën, dat klopt.
  Alleen geloof ik niet, dat een bedelverbod op zichzelf erg zinnig is: De sociale nood neem je er niet mee weg en daklozen treffen de kleine criminelen ook wel zónder te mogen bedelen; je hebt dan zelfs kans, dat ze zich eerder laten ompraten om deel te nemen aan de kleine criminaliteit: Het geld moet toch ergens vandaan komen.
  Om effect te sorteren, kan men echt beter de sociale problemen van deze mensen proberen aan te pakken in plaats van lukraak een ‘bedelverbod’ af te kondigen.

  Like

 2. Yvonne van Cleef zegt:

  Een goed initiatief.En het zijn ook altijd partijen uit dezelfde hoek die wat te mekkeren hebben;altijd die partijen die mensen verplichten de rest van de wereld levenslang op hun schouders te nemen;zelfs als zij er daardoor aan onderdoor gaan!

  Like

 3. lucky bee zegt:

  Het is een Noorse probleem; of bestaat dat bij ons ook?

  Like

  • Joost Visser zegt:

   Ja, maar dan zijn ze bij een winkelcentrum een accordeon aan het martelen.

   Like

   • Theresa Geissler zegt:

    Of een mondharmonica; komt vaak genoeg voor! Wij hebben in Alkmaar één min of meer professionele straatmuzikant, ertje Doperwtje heeft-ie als artiestennaam, die er in een interview van zei: “Voor de AH in winkelcentrum De Hoef (En dat klopt, dat is mijn winkelcentrum) staat er de laatste tijd één met een mondharmonica, die geen noot spelen kan; die staat alleen maar lucht in en uit te blazen.” En dat klopte ook; die heb ik zelf gezien. Bertje- zelf is ook geen wonder van een muzikant, want hij beheerst misschien twee, drie akkoorden op de gitaar en zingen kan hij niet echt, maar iedereen kent hem en het wordt gewaardeerd, dat hij zich er absoluut niet voor geneert om zijn zelfgemaakte teksten hardop uit te brullen en te begeleiden met veel geklak van zijn -groene- klompen. Hij is verder herkenbaar aan zijn groene bolhoed en in zomer en winter aan zijn kórte groene tuinbroek. Waar Bertje is, is het ècht straatvoorstelling, dat wéten de mensen. Daarom had hij best recht van spreken over die lucht in- en uitblazer, wat natuurlijk gewoon een verkapt soort bedelen is. Het schijnt trouwens, dat dat soort lui door criminelen (Oost-Europees natuurlijk weer) groepsgewijs worden geronseld en ’s morgens op verschillende punten in de steden worden gezet en ’s avonds weer opgehaald met busjes.Naar het één of andere krottige nachtlogies, natuurlijk. Maar muzikanten zijn het zeker niet.

    Like

   • Theresa Geissler zegt:

    2de zin van boven: Bertje Doperwtje. Met een B.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s