Turkije: Hooggerechtshof beveelt vrijlating van militairen

Screenshot_6

De afgelopen jaren gingen talrijke Turken steeds opnieuw de straat op om te protesteren voor de vrijlating van de gevangen zittende militairen en journalisten

(Vertaling: E.J. Bron)

Het hoogste gerechtshof van Turkije heeft de vrijlating van militairen bevolen. Ze werden twee jaar geleden blijkbaar met vervalst bewijsmateriaal veroordeeld. De regering Erdoğan had hen beschuldigd aan medewerking aan de poging tot een putsch.

Het Turkse Constitutioneel Gerechtshof heeft vrijdag opdracht gegeven om 230 gevangen zittende militairen vrij te laten. De hoogste rechters stelden vast dat het openbaar ministerie blijkbaar bewijzen had vervalst. Bovendien werden er enorme procesfouten ontdekt.

Tot de vrijgelaten militairen behoort ook ex-generaal Sinan Topuz. Het is niet belangrijk dat hij en zijn kameraden na drie jaar vrijgelaten werden. “Het is veel belangrijker om de verraders te pakken”, citeert “Haberturk” Topuz.

Daarvoor hadden IT-analisten van het Turkse Instituut voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek (TÜBÍTAK) onregelmatigheden op een in het kader van het Balyoz-proces in beslag genomen harde schijf gevonden. Deze bewijzen volgens TÜBÍTAK een manipulatie achteraf van belangrijke data. De harde schijf werd in december 2010 van het hoofdkwartier van de Turkse marine in Gölcük geconfisqueerd.

Vlak voor de nieuwe ontdekkingen had de voorzitter van de Turkse vereniging van advocaten (TBB), Metin Feyzioğlu, een initiatief voor een nieuw proces van Balyoz en Ergenekon geëist. Dit gebeurde als reactie op de aanduidingen van minister-president Erdoğan dat er in het kader van een “samenzwering” tijdens het proces gefingeerde bewijzen werden gebruikt. Maar Erdoğans inzicht komt te laat.

In de afgelopen jaren werden in Turkije talrijke militairen, journalisten en academici op beschuldiging van de poging tot een putsch gevangen gezet. Het grootste deel van hen kwam na enkele jaren voorarrest weer op vrije voeten.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Turkije. Bookmark de permalink .

5 reacties op Turkije: Hooggerechtshof beveelt vrijlating van militairen

 1. M.A.L. Sion zegt:

  Zou het ze lukken om Erdogan nu achter de tralies te krijgen? Dat zou een ommekeer in het totale beleid van Turkije betekenen.

  Like

 2. Hendrick M. zegt:

  Die islamitische Erdogan en zijn kliek deugen van geen kanten. En de EU maar ijveren om Turkije binnen te halen en sommige Nederlandse politici willen dit eveneens. Natúúrlijk allen van linkse huize ! Hier moet gewoon kwaadaardigheid achter zitten, want een normaal denkend mens doet zoiets niet. Het is te hopen dat het leger straks in Turkije weer de macht grijpt.

  Like

 3. paulzwueste zegt:

  Erdogan hangt op middellange termijn ondersteboven aan een aan een Koptische waterspuwer van de Aya Sophia! Dat zeg ik U! Nog even geduld.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s