Het Stockholmdualisme van Ari Shavit (12)

Screenshot_2

In de Jodenbreestraat voor het Rembrandthuis staat het monument van Jacob Israël de Haan (1881-1924), de ‘Dichter van het Joodse Lied’. Toepasselijk in verband met dit hoofdstuk uit Shavits boek: De Haan probeerde zijn homoseksualiteit te verenigen met orthodoxie.

(Door: Martien Pennings)

Tussen de vele zwaar-en-weemoedige associaties die het woord “Jeruzalem” bij mij opwekt staat toch ook “verlossing” als troostende uitzondering. Maar onderstaande soort van verlossing had ik nog nooit met “Jeruzalem” in verband gebracht:

“Op het podium begint een performance die nog maar een paar jaar geleden als ongehoord zou zijn beschouwd: een ex-jongen gaat op zijn knieën zitten om hulde te betuigen aan de enorme erectie van een jongen die nog steeds heel erg een jongen is. Buiten is het twaalf uur in de middag – de zon op z’n hoogst tijdens nieuwjaar in Jeruzalem. Niemand in de dreunende hal lijkt zich verder druk te maken om het wellustige hulderitueel op het podium. Want daar gaat het niet om. Van belang zijn die andere waaraan deze jonge mensen hulde betuigen: vrijwording; vrijheid; taboes doorbreken; remmingen overboord zetten; grenzen overschrijden; extreem leven.”

Lees verder>>>

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Israël. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s