Vrijheid en democratie in Israël

Screenshot_19

Sinds enkele jaren zijn er critici van Israël die beweren dat vrijheid en democratie in Israël in “crisis” verkeren.In de woorden van de historicus Gil Troy: “De verrechtsing, de omslag van de Joodse staat naar een rechtse en religieuze in plaats van linkse en liberale.”

Omdat Amerikaanse Joden overwegend links zijn en stemmen, zou het niet weerleggen van deze beschuldigingen kunnen leiden tot het vervreemden van veel (Amerikaanse) Joden van de Joodse staat. Immers, als ik links ben, iemand die mensenrechten en sociale rechtvaardigheid aan het hart gaan, hoe kan ik dan voelen voor een land waarvan ik gehoord heb dat het deze onderwerpen verwaarloost?

De democratie van Israël is spannend en turbulent, en wordt nog ingewikkelder gemaakt door twee factoren: als eerste dat Israël voortdurend moet navigeren door de spanning tussen haar democratische ideaal en haar Joodse karakter, als tweede dat het omgeven is door Joden hatende gezworen vijanden die uit zijn op haar vernietiging.

Lees verder>>>

LIKOED

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen, democratie, Israël, Vrijheid. Bookmark de permalink .

12 reacties op Vrijheid en democratie in Israël

 1. roger catrysse zegt:

  liever een rechts regime dan een links liberaal regime

  Like

 2. Kraftavilqa zegt:

  Degebruikejke besmeuring van Irael; verrechtsing phah!humbug! faugh! Waarom he woord rechts omdat dat synoniem is met fascisisch nazistisch.

  Like

 3. Jan zegt:

  Fakestijnen* stenigen bus tussen Jeruzalem en Maaleh Adumim. Buschauffeur wordt geraakt:

  * Dat tyfusvolk moet het land uit en zo veel mogelijk horizontaal

  Like

 4. Jan zegt:

  Broodje aap-verhaal van Fakestijnse ma die beweerde dat ‘Joden’ haar kind wilden ontvoeren. Klaagt later dat ‘Joodse politie’ niets onderneemt omdat zij geen aanklacht wil indienen.
  http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/1.603392

  Gretig overgenomen door antisemitisch vod Ha’aretz.

  Like

  • Vederso zegt:

   Het lijkt er toch op dat de Palestijnse tiener door extremitische Joden is vermoordt. Kijk naar het verschil in reactie op de 2 gebeurtenissen. Een Abbas die bij de eerste moord zijn handen in onschuld wast, ondertussen verspreiding van haat promoot. Een Netanyahu die zegt zich sterk te maken dat de daders hun gerechte straf krijgen.

   Like

   • Harry zegt:

    Inderdaad Vederso , eigenlijk jammer dat dit gebeurd is . Voor velen wederom een handvat om te stellen dat de Joden ook niet allemaal zo braaf zijn , terwijl die palestijnen wel weer de aanstichters waren .
    Het valt me op dat zowel socialisten als moslims dezelfde tekortkoming hebben , het simpele feit van wie steeds de aanstichter van zo’n cyclus is zien ze niet ! En als er een reactie komt van de Israelische kant , dan zien ze alleen dat maar .
    Een ding moet je die rotmoslims nageven , ze hebben wel talent om het slachtoffer te spelen en anderen met de zwarte Piet op te zadelen .
    Jammer dat er nog zovelen intrappen !

    Like

 5. Tom Hendrix zegt:

  En weer het bashen van Israël! Ze kunnen het maar niet laten! Terwijl Israël DE ENIGE DEMOCRATIE is in het Midden-Oosten! Shalom Israël!

  Like

 6. Daarom is een wereld-bestseller als die van Ari Shavit zo gevaarlijk en is het zo noodzakelijk dat hij bestreden wordt.

  Zoals Caroline Glick zei: http://bit.ly/1jYny00 :

  Door het uitbeelden van Israël als een land met een moreel tekort gaf Shavit de Joods-Amerikaanse gemeenschap twee geschenken. Ten eerste gaf hij hen een manier om zich moreel superieur te voelen en daarom neerbuigend te doen tegenover Israël. Israël, zo kunnen ze zeggen, pleegde een massamoord – en deed dat, omdat Israëls basisideologie giftig is. Amerikaanse Joden zouden nooit zoiets doen. Maar vanuit de goedheid van hun hart zullen ze, net zoals Shavit, van deze onwaardige neef blijven houden.
  Het tweede geschenk dat Shavit de Joods-Amerikaanse gemeenschap gaf, was de mogelijkheid om rustig te weigeren door Israël te worden gestoord.
  Het is duidelijk dat – gegeven Israëls morele tekortkomingen zoals geportretteerd door Shavit – Amerikaanse Joden geen interesse behoren te hebben in het idee en het maken van aliya . Maar bovendien is er – aangezien Israël een moreel gebrekkig land is – geen reden voor hen om serieus voor het land op te komen. Er is voor hen geen reden om bezwaar te maken tegen het aanzwellende antisemitisme op de universiteitscampussen. De BDS-mensen overdrijven misschien wel, maar volgens Shavit hebben ze een punt.
  Er is voor hen geen reden om op te staan tegen Obama. Hij gebruikt “tough love” om Israël zichzelf van de zonde te laten bevrijden en boete te doen voor zijn misdaden uit het verleden – zoals die het in Lydda pleegde.
  Het succes van Shavit’s boek onthult de breuk in de relatie tussen de Joods-Amerikaanse gemeenschap en Israël. Een generatie geleden betekende pro-Israël zijn geloven in de rechtvaardigheid en de moraal van Israël en de bereidheid een beetje of zelfs veel geestelijk ongemak te verdragen om de Joodse staat te verdedigen.
  Vandaag de dag betekent pro-Israël zijn dat je Israël steunt ondanks zijn immoraliteit, omdat je vergevingsgezind bent. En het steunen van Israël betekent dat je Israël helpt zolang het je op geen enkele manier stoort of ongemakkelijk doet voelen.
  Ari Shavits lasterlijke verslag van de geboorte van Israël bespeelt gewoon het publiek. Het is tijd om te beginnen ons zorgen te maken over hoe je een publiek geneest dat op deze manier wil worden voorgelogen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s