Waarom wil Hamas oorlog?

Screenshot_11

Een Israëlische tank rukt op naar Gaza

(Door: Daniel Pipes – Vertaling: Vederso)

Politici beginnen hun oorlogen en zijn optimistisch over hun kansen die ze kunnen verwerven door middel van het gevecht, merkt Geoffrey Blainey op in zijn meesterlijke studie over de oorzaken van oorlog; anders zouden ze het vechten vermijden.  Waarom provoceerde Hamas dan een oorlog met Israël? Uit het niets begon het op 11 juni met het lanceren van raketten, verbrijzelde een vrede die sinds november 2012 heerste. Het mysterie van deze uitbarsting bracht David Horovitz als redacteur van de Times of Israel ertoe dat de huidige gevechten zelfs zonder “geloofwaardige reden” plaatsvinden. En waarom heeft het Israëlische leiderschap minimaal gereageerd, probeerde ze de strijd te vermijden? Dit hoewel beide partijen weten dat de Israëlische strijdkrachten Hamas op elk terrein enorm overtreffen – in het verzamelen van inlichtingen, commando en controle, in technologie, vuurkracht, in overheersing van het luchtruim.

Wat verklaart deze omkering in rol? Zijn “islamisten” zo fanatiek dat ze het niet erg vinden te verliezen? Zijn zionisten al te bezorgd over het verlies van levens om te vechten?

Eigenlijk zijn Hamas-leiders heel rationeel. Periodiek (2006, 2008, 2012) besluiten ze om oorlog tegen Israël te voeren, terwijl ze heel goed weten dat ze op het militaire slagveld zullen verliezen, maar ze zijn optimistisch over het winnen in de politieke arena. Israëlische leiders, omgekeerd, veronderstellen dat ze militair zullen winnen, maar vrezen een politieke nederlaag – een slechte pers, resoluties in de Verenigde Naties en ga zo maar door.

De focus op de politiek staat voor een historische verschuiving; de eerste 25 jaar van het bestaan ​​van Israël gaven een herhaalde uitdaging aan zijn bestaan te zien ​​(vooral in 1948-1949, 1967 en 1973), en niemand wist hoe die oorlogen zouden aflopen. Ik herinner me de eerste dag van de Zesdaagse Oorlog in 1967, toen de Egyptenaren schitterende triomfen uitriepen terwijl de stilte van de volledige Israëlische pers catastrofe suggereerde. Het kwam als een schok om te horen dat Israël in de annalen van oorlogsvoering de grootste overwinning behaalde. Het punt is dat de resultaten onvoorspelbaar beslist werden op het slagveld.

Niet meer: De uitkomst van Arabisch-Israëlische oorlogen in de laatste 40 jaar is voorspelbaar; iedereen weet dat de Israëlische strijdkrachten zullen zegevieren. Het is meer “diefje met verlos” dan oorlogsvoering. Ironisch genoeg verandert deze eenzijdigheid van aandacht voor het winnen en verliezen in aandacht voor moraal en politiek. De vijanden van Israël provoceren dit land om burgers te doden, wier dood deze vijanden meerdere voordelen geeft.

De vier conflicten sinds 2006 herstelden Hamas’ bezoedelde reputatie van “verzet” die was gebouwd op de solidariteit van het thuisfront, ontlokten dissidentie onder zowel Arabieren als Joden in Israël, zetten Palestijnen en andere moslims aan om zelfmoordterroristen te worden, beschaamden niet-islamitische Arabische leiders, verzekerden zich van nieuwe VN-resoluties die Israël veroordeelden, inspireerden Europeanen zwaardere sancties op te leggen aan Israël, openden de internationale Linkse campagne van vitriool tegen de Joodse staat en wonnen aanvullende steun van de Islamitische Republiek Iran.

De heilige graal van de politieke oorlogvoering is het om de sympathie van het wereldwijde Links te winnen door het presenteren van zichzelf als underdog en slachtoffer. (Vanuit een historisch oogpunt, het is belangrijk daar op te wijzen, is dit heel vreemd: Traditioneel werd geprobeerd door strijders om de vijand bang te maken door zich als angstaanjagend en als niet te stoppen te presenteren.)

De tactiek van deze nieuwe oorlogsvoering bevat het overtuigend presenteren van een emotioneel verhaal, daarbij verwijzend naar aanmoedigingen van bekende persoonlijkheden, een beroep doen op het geweten en door eenvoudige, maar krachtige politieke cartoons te tekenen (Israëlische supporters hebben de neiging om hierin uit te blinken, zowel in het verleden als nu). Palestijnen zijn nog creatiever en ontwikkelen frauduleuze technieken van zgn. “fauxtography” voor foto’s en “Pallywood” voor video’s. Israëli’s waren zelfgenoegzaam over de noodzaak van wat zij hasbara noemen, of om de boodschap te verspreiden, maar de laatste jaren richten ze zich ook meer op deze elementen.

Heuveltoppen, steden en strategische wegen waren uitermate belangrijk in de burgeroorlogen in Syrië en Irak, maar moraliteit, proportionaliteit en rechtvaardigheid domineren de Arabisch-Israëlische oorlogen. Zoals ik in 2006 tijdens de Israël-Hamas-confrontatie schreef, “Solidariteit, moreel, loyaliteit en begrip voor zijn het nieuwe staal, rubber, olie en munitie”. Of in 2012: “Opinieartikelen hebben kogels vervangen, sociale media hebben tanks vervangen” en meer in het algemeen is dit een onderdeel van de ingrijpende veranderingen in de moderne oorlogsvoering als westerse en niet-westerse krachten elkaar bestrijden zoals in de door de VS geleide oorlogen in Afghanistan en Irak. In Clausewitziaanse termen is de publieke opinie het nieuwe centrum van de zwaartekracht.

Dit alles gezegd hebbend, hoe doet Hamas het? Niet goed. Sinds 8 juli lijken haar verliezen hoger dan verwacht en wereldwijde veroordelingen van Israël moeten nog binnenstromen. Zelfs de Arabische media zijn relatief rustig. Als dit patroon waar is, dan zou Hamas kunnen concluderen dat het laten regenen van raketten op Israëlische woningen niet zo’n goed idee is. Inderdaad, wat Hamas ervan weerhoudt om in een paar jaar een nieuwe aanval te beginnen, daarvoor moet het zowel de militaire als de politieke oorlog verliezen en deze heel erg verliezen.

Bron:
www.nationalreview.com
Auteur: Daniel Pipes

Vertaald uit het Engels door:
Vederso
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hamas, Israël. Bookmark de permalink .

17 reacties op Waarom wil Hamas oorlog?

 1. Theo Prinse zegt:

  Ik ben het zeer oneens met dit artikel van de gewaardeerde Daniel Pipes. Clausewitz is hier nauwelijks toepasselijk. Het gaat nu in Gaza en het gaat al eeuwen lang om de Jihad tegen het westerse christen en Jodendom.
  Hamas heeft ook splinters van Al Qaeda, Palestine Islamic Jihad (Iran), ISIS (IS) en vele andere terreurgroepen in Gaza aanwezig. Hamas (MB) en alle andere groepen zijn expliciet uit op de vernietiging van Israël en de vestiging van een wereld kalifaat en tot dat doel een onderling rivaliserende stammenstrijd waaruit een steeds weerzinwekkender overwinnaar (ISIS) uitkristalliseert, gefinancierd, getraind, bewapend en geïnstrueerd door de CIA, Turkije, Iran, Pakistan enz in Jordanië, Afghanistan etc.
  Deze praktijk van het opzetten en opleiden van terreurbewegingen met het doel om voor Amerikaanse belangen te werken en die uiteindelijk tegen Amerika ten oorlog trokken begon al met de Afghaanse Mujahedin en de Pakistaanse Taliban door de Pakistaanse ISI, de CIA activiteiten van Osama bin Laden onder toezicht van Zbigniew Brzezinski die met Victoria Nuland de drijvende kracht is achter de gebeurtenissen in de Oekraine en met Contragate olv Oliver North en met de Irangate affaire waar Simon Perez wapens aan Iran leverde onder verantwoordelijkheid van Reagan.
  Dat Hamas vanaf 2006 zich bij de westerse media ten opzichte van Israël hun ware moorddadige gezicht kon maskeren heeft heel veel te maken met de interne strijd in de Likoed partij – Kadima rond Ariel Sharon en vervolgens na zijn coma met de politieke opportunistische en compromis politica Tzipi Livni. Sharon trok onder druk van de born again evangelical George Bush het Israëlische leger terug uit Gaza en dwong 7.500 duizend hardwerkende Israëlische kolonisten te vertrekken. Verder heeft Hamas gebruik kunnen maken van de opkomst van senator Husein Obama tot president van Amerika en zijn islam appeasement policy, zijn Arab Spring instigatie, zijn Clintons Muslim Brotherhood outreach policy, zijn connectie met Rayla Odinga (Kenia) enz. enz.
  http://canadafreepress.com/index.php/article/obama-and-odinga.

  Like

  • Vederso zegt:

   Volgens mij heeft Pipes binnen het raam van zijn eigen artikel een punt:Clausewitz wordt hier aangehaald om het argument dat het om de publieke opinie gaat te onderbouwen (zie de link)

   Like

  • paulzwueste zegt:

   @ Theo Prinse. Laten we vaststellen dat Daniel Pipes met elk woord uit zijn artikel de wèrkelijke dus realistische situatie ten opzichte van de aanvallen van Hamas, c.q. “oorlogsvoering” benoemd. De decennia die achter ons liggen en waarin de arabische leiders in nacht 1 na de terugtrekking van de Engelsen dachten Israël in de zee te kunnen drijven, liggen achter ons. De palestijnen en hun verderfelijke bloedbroeders weten inmiddels donders goed dat Israël een superieure natie is. Gesticht en bevolkt door en met een superieur mensenras. Laten we dit opnieuw duidelijk vaststellen!
   Pipes slaat de spijker op zijn kop door onze aandacht te vestigen op de veranderde tactiek van Hamas. En die is: “Hoe krijg ik Israël zo ver dat het ons aanvalt.
   Immers, de linkse islam-propagandamachines in het Westen zullen Israël daarna zo verzwakken dat wij uiteindelijk de overwinning behalen.” Dit is de boodschap van Pipes, meer niet. Waarom dan allerlei bijkomende factoren er bij betrekken heer Prinse?
   De grote lijn, daar gaat het om. Hier is wel degelijk sprake van een omslag in strategie van de verderfelijke islam. Nu het volgende. De islam houdt in haar primitiviteit geen rekening met het feit dat er in het Westen een geestelijke ontwikkeling op gang is gebracht die niet meer te stuiten valt. Die ontwikkeling betreft de vaststelling dat de islam de grootste doodsvijand van haar bestaan in vrijheid is en die haar ooit in haar bestaan bedreigt heeft. Zo’n proces is niet bestaanbaar in de Arabische landen. Zij zijn en blijven nu eenmaal gespeend van enigerlei vorm van ontwikkeling waardoor ze zich ook niet kunnen voorstellen dat hun nieuwe strategie niet zou kunnen werken. Maar er is meer.
   De kans is bijzonder groot dat Israël, wetende dat dit proces op gang gekomen is, dit maal veel verder zal gaan dan de laatste militaire interventies. Dit laatste wordt ten besluit ook tussen de regels door Prinse aangegeven. Ik denk het en hoop het!

   Like

 2. Thomasson zegt:

  Hamas wil een TOTALE OORLOG. Net zo’n oorlog die Göbbels wou in zijn redevoering in de Sportpalast van Berlijn (1943). Maar in tegenovergestelde tot Jozef Göbbels willen de leiders van Hamas een oorlog voeren waarin ZIJ Zijn WINNAARS!. Als Ubermenschen die aan de LUL VAN ALLAH HANGEN, kunnen Moslims het niet accepteren dat ook zij van hun vijand een pijnlijke ‘lik op stuk’ kunnen krijgen. Als zij een pak voor hun smoel krijgen, gaan ze meteen janken over “Vrouwen en kinderen. Zij mogen zo veel mogelijk burgerbevolking vrouwen en kinderen bij de Israëliërs om zeep helpen. Maar verwachten een ‘Gentlement Agreement’ van de kan van Israël om ‘voorzichtig te zijn’. Het heeft tot nu toe goed gewerkt, maar nu wordt de situatie voor Israël ‘n stuk grimmiger. De lange afstandsraketten van de Hamas bereiken al afstanden die bijna tot de Havenstad Haifa reiken. De volgende runde kunnen deze raketten ook chemische- of biologische wapens dragen. Met andere woorden voor Israël is de ‘vriendelijke rek’ uit. Het is tijd om “Bomber Harris” te spelen en de boel in Gaza in een soort Dresden te veranderen. Een vriend uit de Faeröer Eilanden zei onlangs: stel je voor hoe zou het zijn als Winston Churchill en ‘Bomber Harris” politiek-correcte oorlog hadden gevoerd? Ik antwoordde hem: Dan zouden de geallieerde formaties over Köln of Koblenz vliegen en daar zou de volgende conversatie door de radio plaats vinden: Fox 1 van Fox 5 : mag ik daar bombarderen? Zijn daar geen vrouwen en kinderen? Fox 1 van Fox 10 : zijn daar, in de Keiserstraße, geen burgers? Fox 10 van Fox 1: Nee! Je mag daar paar Sinterklaas cadeautjes van 250 pond gooien! …Daar zijn ze allemaal Nazis!… In het appartementenblok daar en daar wonen uitsluitend partijleden. Dus daar ook! ….Maar wees voorzichtig! ….Herrn Günter Schulz bovenaan is een anti Nazi. Dus wij kunnen daar niet een cadeautje laten vallen …Fox 5 van Fox 1: Links is een Schutzkeller vol met burgerbevolking dus daar moet je voorzichtig zijn …Dat geldt ook het witte huis rechts. Daar woont Frau Wezel dus daar ook niet!.

  Like

 3. dgneree zegt:

  Hij heeft zeker een punt. Hamas gebruikt de publieke opinie. Het is danook afhankelijk van de fondsen uit die kant. Deorganisatie weet dat ze een gehoor vinden als slachtoffer en dat Israel door de linkse internatinaal socialisten veracht wordt. Het is het westen dat Hamas legitimeert, door ze in hunslachtofferrol te bevestigen. Walgelijke tactieken.

  Like

 4. lucky bee zegt:

  Het is een befeel van Allah dat moslims moeten uitvoeren.
  Geopenbaard nà de Hidjrah. Dit hoofdstuk heeft 75 strofen.
  8. De Oorlogsbuit (Al-An’faal)
  39. En bestrijdt hen totdat er geen vervolging is en de godsdienst geheel voor Allah wordt. Maar als zij ophouden dan ziet Allah voorzeker hetgeen zij doen.

  Nog erger klink dit in de a Hadith.In Sunan Abu Dawud 384359
  Daar staat ,Het Koraan vers : De straf voor hen die oorlog voeren tegen Allah en zijn apostel,en met man en macht streven voor het kwade, is executie. of kruisiging, of het afhakkenvan handen en voeten,werd geopenbaard over de meergoden dienaarsAls zijn berouw tonen voor hun arrestatie,verhinderd dat niet hun de uitoefening van de straf die zij verdienen.

  Like

 5. Ik weet niet meer wie dit filmpje waar plaatste, maar hier is het toepasselijk:

  Pipes heeft natuurlijk een enorm punt, maar hij moet niet vergeten dat de achterliggende krachten – anderhalf miljard moslims – nooit zullen rusten.
  Als je deze oorlog wilt winnen, dan zou je islam zelf moeten termineren en ik heb al eens meer uitgelegd dat zulks betekent dat je dan de hele islamitische wereld moet bezetten, de helft van de mannelijke bevolking uitroeien en een duizendjarige bezetting met heropvoeding moet volhouden.
  Lijkt me niet doenlijk of gewenst, zelfs al werden we nu geregeerd door een elite die normaal bij zijn verstand is.
  Er is maar één, ook moreel gezien, reële optie: een klassieke vorm van CONTAINMENT, gepaard aan een ONMIDDELLIJK einde (als het al niet te laat is) van islamitische immigratie naar het Westen.
  Ook daarvoor heb je een vastbesloten en realistische Westerse elite nodig.
  Maar we worden, althans in Europa, al 40- jaar lang door linkse gekken geregeerd.
  De toekomst is aan een versplinterd en in regionale burgeroorlogen weggezonken Europa.
  Europa zal zelf een soort Midden-Oosten worden met volop ISIS-excessen.
  Er staan Europa nog héél andere dingen te wachten dan “Brussel” en “de euro”.
  En als Irans nucleaire ambities niet tijdig gestopt worden – en daar ziet het naar uit – dan valt er niks meer te voorspellen.
  Dan verandert de hele wereld in één grote hel.
  De mensheid zal een kosmische prijs aan leed betalen voor het fijne gevoel in het hoofd van onze narcistisch-hedonistische en zelfmanifesterende quasi-elite.
  Titanium platen hebben ze voor hun koppen.
  Grootogig zullen ze dóórkwaken op alle tv-schermen.
  Tot ze een keer fysiek weggevaagd worden.

  Like

 6. zrast zegt:

  Alleen een bovennatuurlijk ingrijpen van de God van Israël zal uitkomst brengen…..er zal de wereld nog veel verdrukking wachten maar de eindoverwinning is aan Hem, de Leeuw van Juda. Man wat kijk ik uit naar die dag, dat er gerechtigheid komt.

  Like

 7. Thomasson zegt:

  @dgneree
  “Het is het westen dat Hamas legitimeert, door ze in hun slachtofferrol te bevestigen. Walgelijke tactieken”.
  Het is waar dat Israël wordt door de linkse internationaal veracht. De Linkse internationaal is haar vijand die gelijk staat aan de Hamas en andere islamitische terreurorganisaties.
  Echter, het is niet het westen dat Hamas legitimeert. Hamas wordt gelegitimeerd en ondersteund door een westerse ideologische stroming die zich ook steeds meer vijandig opstelt tegenover de westerse samenleving. De Linkse Internationaal vormt nu een bedreiging voor onze vrijheid, soevereiniteit en zelfs VOOR ONS LEVEN. In de loop der jaren is de linkse internationaal veranderd in een soort junta die bedwelmd raakte door macht en (lobby)geld. Sommigen denken dat naïviteit is de leidraad van de Sociaal Democratie (en andere linksen). Niets is zo onwaar als dat. De linksen zien hun islamitische bondgenoten een hun kiezers op dezelfde wijze waarin Adolf Hitler het volk zag: “Die große Menschenmasse ist von betonartiger Dummheit`. Het is aan te nemen dat linkse bobo´s verachten hun `primitieve islamitische troetelbeestjes`, maar ze spelen het spel omdat het wordt prima betaald. Iedere ondersteuning laat de geldkraan vrolijk stromen. Het geld wordt overgemaakt en bouwt een kapitaal ´voor bange dagen´. Steun aan Hamas, Isis en de Islamisatie van Europa vandaag is ´Dolce Vita´ in de Bahama´s morgen.

  Like

 8. koddebeier zegt:

  Gebed voor IsraëL:
  Psalm 3
  (uit Siach Jitschak siddoer)

  Eeuwige, hoeveel zijn mijn verdrukkers.
  Velen staan tegen mij op.
  Velen zeggen van mij: Er is geen hulp voor hem bij G-D,
  Sela.
  Maar U bent een beschermer voor mij.
  U houdt mij in ere en heft mijn hoofd op.
  Luid roep ik topt de Eeuwige dan antwoord Hij mij van Zijn heilige berg.
  Sela.
  Ik ben gaan liggen, ik sliep in, ik ontwaakte, want de Eeuwige geeft mij steun.
  Ik ben niet bang, niet voor een volksmassa van tienduizenden die zich tegen mij hebben ingezet, rondom.
  Op dan, Eeuwige, help mij G-D, want U geeft al mijn vijanden de kaakslag, breekt de tanden van die kwaad doen.
  Bij de Eeuwige is hulp.
  Moge Uw zegen op Uw volk rusten, altijd.
  uit Psalm 121, vers 4
  …”Hij sluimert niet en slaapt niet de behoeder van Jisraël … הנה לא ינום ולא יישן שמר ישראל

  Like

 9. fleckie zegt:

  UIT het NIW 9 JULI, 1999.! ‘MIGS VOOR de VREDE’ ,van de helaas overleden G.Ph.MOK.
  Zoals Bethlehem en Hebron in de Ver.Staten liggen en Nazareth in Belgie,zo treffen wij op de landkaart Zurich in Friesland en America in Limburg aan. Ooit zei mij Golda Meir dat het toch al te krankzinnig zou zijn als joden “in al die plaatsen elders ter wereld wel het recht zouden hebben om te wonen,maar niet als zij dat willen in Hebron of Bethlehem in hun eigen historische land”.
  Natuurlijk had Golda gelijk. Daarom is de Arabische bewering dat de joodse ‘nederzetters’ in Hebron en elders de grote struikelbrokken voor vrede zijn, zo’n onzin………….Er zijn naar mijn smaak een paar condities waaraan voldaan moet worden,wil ooit echte vrede in het Mi-Oosten uitbreken,een vrede waar in de wereld zo luidkeels om wordt gejammerd. De eerste is dat geen enkele plaats in ERETZ JISRAEEL-ongeacht de politieke constellatie-taboe voor joden mag zijn; de tweede is dat het joden vrij moet staan zich op de TEMPELBERG vrijelijk in gebed te wenden tot Ha Kadosh Baroech Hoe, de Eeuwige God van Israel. Het zal nog wel even duren eer dat begerenswaardige moment kan aanbreken,maar je zou toch zeggen dat dit ook het ideaal van de Amerikaanse president William Jefferson CLINTON behoort te zijn.Toch had deze zozeer aan het belabberde OSLO-proces verknochte vredesfanaat het juist niet over joden toen hij zei te wensen dat “zij zich vrij zouden moeten voelen om te gaan en te wonen waar zij maar willen”. Hij had het over palestijnse vluchtelingen……………Er is een tijd geweest dat Amerika het land bij uitstek was waar ontheemden konden trekken. Ik schrijf dit stukje in de Franse Cevennen,in het enige land ter wereld waar men een plaatsje kan vinden met de weinig bemoedigende naam ‘La mort au Juifs’,oftewel ‘Dood aan de joden’,en realiseer mij dat ausgerechnet het land van Marianne het vrijheidsbeeld cadeau heeft gedaan met de fraaie tekst(ik citeer uit mijn herinnering)die kortweg neerkomt op ‘Breng mij uw armen en ontheemden’…………..Ja, het probleem v.d.palestijnse vluchtelingen bestaat,is ZELFS in stand gehouden door de VER.STATEN die als enigen JARENLANG trouw hun contributie bijdroegen aan de speciaal voor hen opgerichte United Nations Relief and Work Agency (UNRWA),waardoor het kunstmatig op POLITIEKE gronden in GESUBSIDIEERDE VLUCHTELINGENOORDEN vastpinnen van palestijnen mogelijk bleef. Zonder die Amerikaanse contributie waren die mensen al lang in hun ‘gastlanden’ geintegreerd,was er niet KUNSTMATIG een’ palestijns volk’ geschapen waarmee de tegen Israel gekante Arabische staten voor jaren een ‘casus belli’, een REDEN TOT OORLOG VOEREN, werd verschaft…………….Natuurlijk behoort dit het mededogen met die ontheemden niet in de weg te staan,;zij zijn hoe dan ook evenzeer slachtoffers v.d.politieke MANIPULATIES van agressieve Arabische machthebbers als van DUBIEUS Amerikaans beleid dat alles te maken had met KOUDE OORLOG- en OLIEBELANGEN. En ook al heeft zich na 1948 een bevolkingsruil voltrokken, waarbij nog meer vervolgde joden uit de ARABISCHE LANDEN ZIJN GESCHOPT dan ooit Arabieren tot ‘palestijnse vluchtelingen’ zijn verworden,is het toch een Israelisch belang dat er aan hun reele problemen recht zal worden gedaan. Natuurlijk kan dat alleen via onderhandelingen. En allicht kan er uitsluitend recht worden gedaan indien OOK de uit hun Arabische woonsteden verjaagde joden,wier familieleden werden vermoord(in BAGDAD bijvoorbeeld was het zogenaamde Vrijheidsplein een lokatie waar Iraakse joden en publique werden opgehangen)en wier bezittingen werden geroofd en geconfisqueerd,schadeloos worden gesteld…………..”Ik zal niet rusten eer er voor deze problemen behoorlijke oplossingen zijn gevonden”,zei mij ooit de sympathieke Jigal Allon toen hij minister van Buitenlandse Zaken was. Allon- hij ruste in vrede,is al jaren dood. Maar van de rust waarnaar hij snakte is nog NIETS te bekennen. Helaas was de opmerking van president CLINTON verre van bevorderlijk voor het vinden van rechtvaardige oplossingen,al is het slechts omdat hij zoiets wereldvreemds als’terugkeer van palestijnse vluchtelingen naar hun huizen’ opperde.Wat natuurlijk betekent dat CLINTON de palestijnen naar Israel en Israel naar de Filistijnen wil helpen…………..Er nog afgezien dat die armzalige behuizingen goeddeels niet eens meer bestaan,staat de suggestie van Clinton haaks op wat hij er zelf dromerig bij zei over de eigen wil v.d.palestijnen.Want geef ze de keus tussen emigratie naar Amerika en die flauwekul over ‘terugkeer’,dan prefereert een meerderheid beslist aliya naar ‘Gods own Country’,zoals de Amerikanen hun Ver.Staten nogal blasfemisch plegen aan te duiden. Maar natuurlijk blijft Amerika voor hen gesloten, die fraaie kreet op het Vrijheidsbeeld ten spijt…………….Israels nieuw aantredende premier Ehoed Barak (wiens trotse presentatie op de zeventiende Tammoez van zijn bizarre los-zand-regering,die wij het beste moeten toewensen,ironischerwijze samenviel met de dag waarop de eerste bres in de muur tot vernieling van de TEMPEL in JERUSALEM werd geslagen-waar dat een voorteken van kan zijn moge de hemel weten) heeft,volkomen terecht en prijzenswaardig,stevige aanstoot aan CLINTONS onnodige flapuiterij genomen. Waarbij uit de verzekering van Clintons woordvoerder P.J.Crowley dat”de opmerking v.d.president geen verandering van beleid betekent” beslist geen troost te putten valt. Want CLINTONS KOERS is allang in PRO-ARABISCHE zin op tilt geslagen. Geen wonder dat de Egyptische rais Hosni Moebarak na zijn jongste ontmoeting met Clinton zei “positief gestemd” te zijn over wat hij “de kansen voor de toekomst” noemde. Een optimist. Net als,vrees ik,president Hafez al Assad van Syrie die “nieuwe vredeskansen” bij Boris Jeltsin in Moskou komt zoeken in de vorm van opschorting(en liefst kwijtschelding) v,d, twaalf MILJARD dollar die Syrie het Kremlin nog steeds schuldig is voor wapenleveranties,en in de vorm van wat volgens The International Herald Tribune v.maandag deze week”omdat het evenwicht schept”vreselijk bevordelijk voor de veelgeprezen vrede moet worden geacht:de levering a raison van twee miljard dollar aan gloednieuwe MIG 29 straaljagers.Voor de lieve vrede’La mort au Juifs’ blijft,al ligt dat plaatsje in Frankrijk,toch een internationaal begrip.########################

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s