EU: Behalve beloftes tot nu toe niets voor werkloze jongeren

Screenshot_10

(Vertaling: E.J. Bron)

In december 2012 besloot de Europese Commissie een werkgelegenheidspakket voor jonge mensen. Maar van de 6 miljard euro, waarmee groots het creëren van arbeidsplaatsen werd aangekondigd, is tot nu toe geen cent losgekomen. De EU had Finland als voorbeeld genomen: maar daar zien we dat een garantie van de staat geen effect heeft.

Concreet voorziet de Jeugdgarantie van de Europese Unie in het volgende: iedere werkzoekende onder de 25 jaar dient binnen vier maanden nadat hij werkloos wordt een aanbieding te krijgen – een aanbieding voor een werkplek, een opleidingsplek, een stageplaats of opleiding. Er wordt bovendien beloofd dat zulke aanbiedingen “kwalitatief hoogwaardig” en “op de persoonlijke behoeftes van de persoon afgestemd” zijn.

De Europese Commissie besloot de Jeugdgarantie in december 2012. Destijds waren er 5,75 miljoen jonge werklozen in de EU (inclusief Kroatië). 23,6% van de werk zoekende jongeren had geen baan. In Griekenland bedroeg het werkloosheidspercentage voor jongeren zelfs 58,4% en in Spanje 55,4%.

Goed vier maanden later, in april 2013, nam de Europese Ministerraad in de vorm van de ministers van Arbeid het programma aan. Nog steeds was 23,6% van de jongeren werkloos. In de crisislanden waren de werkloosheidscijfers voor jongeren verder gestegen, 58,8% in Griekenland en 55,6% in Spanje.

Daarna hielden de Europese staats- en regeringschefs zich nog tweemaal bezig met het programma, namelijk in juni 2013 en in november 2013. Waarom ze dat deden, is niet echt duidelijk, want formeel volstaat een besluit van de Ministerraad. Op beide topontmoetingen werd echter vastberadenheid in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid gedemonstreerd  en de pers berichtte hier ijverig over. De statistieken bleken minder indrukwekkend te zijn. In november 2013 bedroeg het werkloosheidspercentage onder jongeren 23,1%. Dat kwam overeen met 5,50 miljoen werkloze jonge mensen onder de 25 jaar.

Screenshot_11

En nu, eind juni 2014, wordt bekend: Nog altijd is er geen enkele euro van de 6 miljard, die ter ondersteuning van de Jeugdgarantie ter beschikking werd gesteld, uitgegeven. Als eerste nationale programma om de Jeugdgarantie in te voeren werd in juni het Franse door de Europese Commissie goedgekeurd. 620 miljoen euro uit het Europese Werkgelegenheidsfonds en het Europese Sociale Fonds kunnen nu naar Frankrijk stromen.

Überhaupt hebben pas 12 lidstaten invoeringsprogramma´s voor de Jeugdgarantie aan de Europese Commissie voorgelegd. Acht landen werken nog aan hun concept, o.a. Griekenland (volgens de laatste cijfers 57,7% jeugdwerkloosheid) en Italië (op dit moment een jeugdwerkloosheidspercentage van 43,o%, wat voor Italië een record is).

Conclusie van de statistici: Na meer dan 1½ jaar EU-activisme zijn er nog steeds 5,58 miljoen jongeren of 22,2% werkloos.

En hoe gaat het verder? Als voorbeeld voor de EU-Jeugdgarantie geldt vooral Finland. “Het Finse systeem reageert heel snel op de desbetreffende situatie van de jonge mensen en biedt hen individueel aangepaste oplossingen aan, waardoor de werkloosheid uiteindelijk daalt.” Aldus bericht de Europese Commissie. Het eerste deel van deze uitspraak kan zelfs kloppen, maar desondanks daalt de jeugdwerkloosheid in Finland niet. In Finland is 19,7% van de jongeren werkloos. Eind 2012 bedroeg dit percentage 19,6%.

Karl Brenke van het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek in Berlijn bekritiseert in een commentaar voor het weekbericht van zijn instituut “dat de Europese politici de jeugdwerkloosheid vooral als een geïsoleerd probleem zien, dat weinig te maken heeft met de algemene werkgelegenheidssituatie.” In plaats van jongeren te beschouwen als probleemgevallen, die vooral geholpen moeten worden, kan de politiek beter zorgen voor een groeivriendelijk milieu, zodat de werkgelegenheid door een zich uitbreidende productie steeds meer opbouwt en de werkloosheid afneemt.”

Screenshot_12

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Europese Commissie, EUSSR, politici, praatjesmakers, Rotzakken, Volksvijandigheid. Bookmark de permalink .

9 reacties op EU: Behalve beloftes tot nu toe niets voor werkloze jongeren

 1. Tom Hendrix zegt:

  Wat de RODE SMEERLAPPEN EUSSR wel kunnen, massaal importeren van HAATBAARDEN ( MOSLIMS) of wel daar NIETS TEGEN ONDERNEMEN. IK blijf erbij, onze grootste VIJANDEN ZIJN: DE ISLAM en de EUSSR. Machteloos voel ik mij, dag aan dag worden we verraden en verkocht, voor OLIE en het belang van Bilderberg en de NWO!

  Like

 2. rs zegt:

  Groeivriendelijk met men lezen als NOG MEER WERKLOZEN?????

  Like

 3. Tempelier. zegt:

  Door de wirwar aan wetgeving en regeltjes, kunnen bedrijven niet concurreren en groeien. Bedrijven zorgen voor banen niet de overheden en al zeker niet die zakkenvullers in Brussel met hun EURO. Met een zak gestolen geld ga je er niet komen.

  Like

 4. Loze maatregelen die niets opleveren!Mijn zoon zit al 3 jaar thuis;mag geen vervolgopleiding doen die aansluit op zijn eerdere opleiding,wel terug naar school.Terwijl hij zijn diploma heeft!Uitkering krijgt hij niet en wordt ook verder nergens geholpen ondanks honderden sollicitaties!Wat ze met het geld hebben gedaan of doen om werkeloosheid te bestrijden mag Joost weten!

  Like

  • Tom Hendrix zegt:

   @Yvonne van Cleef: 13.55. uur. Nou dat geld Yvonne, dat heeft de GEK RUTTE (VVD) gegeven aan de EUSSR en de MOSLIMS en andere uitvreters!

   Like

   • Ik denk het ook;ieder allochtoon die nog thuis woont,in mijn wijk,heeft een uitkering;die wel!En ze verrichten er ware wonderen van:nieuwe auto,s.3 keer per jaar op vakantie,dure merkkleding en bijbehorende dure mobiel,iphone,of hoe dat ook mag heten!En boodschappen gaan niet per tas naar binnen,maar met kisten tegelijk!Wat,in hemelsnaam,doe ik toch verkeerd?

    Like

 5. realist zegt:

  tiens,ss-teef malmstrom vind dat we te weinig werkkrachten hebben en wil nog massa’s ongeschoolde,onhygienische primitivelingen naar hier halen om zogenaamde massa’s openstaande vacaturen in te vullen. waanbeelden,is niet uitzonderlijk bij linkse gestoorden die ooit verwekt geweest zijn in 68 onder grote dosissen lsd. de slogan van het links fascisme “eigen volk laatst”

  Like

 6. paulzwueste zegt:

  Telkenmale diezelfde 30 zilverlingen aan die, dode en nooit geboren, palestijnen overmaken!
  Dat kunnen ze, maar voor eigen volk geen rode cent!!!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s