Intifada in Parijs

Screenshot_18

Zaterdag 12 juni: pro-Palestijnse demonstratie in Parijs

(Door: Ulrike Koltermann – Vertaling: E.J. Bron)

Geweld tegen synagogen: anti-Israëlische demonstranten vallen gebedshuizen aan. Onder Franse Joden verbreidt zich angst. De afgelopen dagen is het tot gewelddadigheden tegen meerder Parijse synagogen gekomen. In alle gevallen bestaat er een rechtstreeks verband met het jongste opvlammen van het Midden-Oostenconflict. President François Hollande waarschuwde ervoor de Palestijns-Israëlische controverse op Frans grondgebied te willen verspreiden – op dit moment schijnt precies dit plaats te vinden.

Want het ligt eigenlijk voor de hand dat uitgerekend Frankrijk het tweede toneel van het Midden-Oostenconflict wordt: daar leeft zowel een van de grootste joodse als islamitische gemeenschappen van Europa.

Onder het motto “Israël, we houden van je” had de synagoge in de Parijse Rue de la Roquette vorige zondag uitgenodigd tot een solidariteitsbijeenkomst. “Een prachtige ontmoeting tussen vertegenwoordigers van de drie religies. We willen gezamenlijk vormgeven aan de dialoog en vreedzaam samenleven”, stond er vooraf op de Facebook-site van de synagoge. Daaronder een foto met meerdere glimlachende mensen. Iets laten nog een foto van de goed bezochte synagoge. “Gebed voor de vrede”, luidde het commentaar.

Het was echter snel afgelopen met de vreedzame sfeer. Diezelfde dag vond er in de binnenstad van Parijs een pro-Palestijnse demonstratie plaats, die van het metrostation Barbès naar de Place de la Bastille voerde. “Palestina geniet onze volledige ondersteuning”, stond er op een van de spandoeken. Veel demonstranten droegen affiches met daarop gewonde kinderen uit de Gazastrook.

Onlusten

De synagoge in de Rue de la Roquette is slechts enkele meters verwijderd van de Bastille. Nog terwijl de gelovigen zich in de synagoge verzameld hadden, kwam het buiten tot heftige onlusten. Wat er precies gebeurde, is moeilijk te reconstrueren. De Franse media berichtten maar heel summier over de gewelddadige gebeurtenissen. Joodse en islamitische websites leveren zeer verschillende berichten – net zoals in het echte Midden-Oostenconflict.

Op internet gepubliceerde video´s laten duidelijk zien dat opgehitste demonstranten probeerden met geweld de synagoge binnen te dringen en deze bekogelden met stenen, stoelen, flessen en andere voorwerpen.

Voor de synagoge hadden zich meerdere tientallen leden van de Jewish Defence League verzameld, die heftige gevechten leverden met Palestijnse demonstranten. Bernard Abouaf, correspondent van een Franse joodse radiozender, sprak later van “scenes van een stadsguerrilla”.

Speciale eenheden

Ongeveer een kwartier later waren er speciale eenheden van de Franse politie ter plaatse. Deze zetten traangas in om de aanvallers te verjagen. Pas toen de situatie weer tot rust was gekomen, konden de mensen de synagoge verlaten.

Veel Franse Joden waren geschokt over de gebeurtenissen bij de synagoge. “Wat een bittere nasmaak. Onze synagoge, die zich zo inspant voor de dialoog en vreedzaam samenleven, werd gisteren aangevallen”, staat er op de Facebook-site van de synagoge. “Het was een bijeenkomst voor de vrede. Zij wilden deze in onlusten veranderen. Als de rook is gaan liggen, zullen we dan nog met dezelfde ogen kijken naar onze synagoge, onze wijk, waarin we leven?”

Ook bij andere synagogen was het de afgelopen dagen tot gewelddadigheden gekomen. Al in de nacht naar zaterdag hadden onbekenden een brandbom in een limonadeblikje tegen de synagoge van Aulnay-sur-Bois gegooid. De schade was gering, maar het symbolisch effect enorm.

Pro-Palestijnse activisten vielen bovendien een synagoge in het multi-etnische stadsdeel Belleville aan en nog eentje in Marais. Volgens een bericht van de krant “Le Parisien” raakten er in totaal acht mensen gewond, zes politieagenten en twee leden van de joodse gemeente.

Minister-president Manuel Valls veroordeelde het gebruik van geweld. “Aanvallen tegen religieuze plaatsen zijn onacceptabel. Het gaat hierbij om bijzonder erge daden, waartegen de regering zeer vastberaden zal optreden”, benadrukte hij. “Frankrijk zal niet accepteren dat door hatespeech of gewelddadigheden het Israëlisch-Palestijnse conflict naar zijn grondgebied geïmporteerd wordt”, voegde hij er nog aan toe.

Bij veel Franse Joden liggen al langere tijd de zenuwen bloot. De aanslag op een joodse school in Toulouse in maart 2012, de aanslag in het Joodse Museum in Brussel in mei 2014 – in beide gevallen leek het profiel van de vermoedelijke daders op elkaar: Franse moslims met wortels in de Maghreb, die verslaafd zijn aan islamitisch extremisme.

Maar antisemitische geluiden zijn ook te horen bij niet-moslims – bijvoorbeeld de oud-voorzitter van de rechts-extreme partij Front National, Jean-Marie Le Pen, die bij de Europese verkiezingen een vierde deel van de Franse stemmen heeft behaald. De huidige chef van de partij, zijn dochter Marine Le Pen, is veeleer islamvijandig dan Jodenvijandig, maar bij veel partijaanhangers is het antisemitisme nog steeds diep geworteld.

Alia

Het afgelopen jaar hebben duidelijk meer Franse joden besloten tot alia dan daarvoor: tussen januari en september 2013 waren het er volgens de krant “Le Figaro” 2185, ongeveer 50% meer dan het jaar daarvoor.

Maar er gaan ook stemmen op die emigratie afraden. “Emigreren is geen oplossing”, zegt bijvoorbeeld Sacha Reingewirtz, voorzitter van de joodse studentenvereniging. “In plaats daarvan moeten we veel mee energie in de strijd tegen racisme en antisemitisme investeren.”

Bron:
www.juedische-allgemeine.de
Auteur: Ulrike Koltermann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "goedmenschen", "Nuttige idioten", "Palestijnen", "Palestina", "Religie van de vrede", antisemitisme, Frankrijk, Gazastrook, Hamas, hersenspoeling, Hypocrisie, Intifada, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, Islamofilie, Israël, Israël-vijandigheid, Jihad, Joden, Jodenhaat, Krankzinnigheid, kwaadaardige opzet, Linkse Kerk, Moslims, nieuw fascisme, Racisme, Rotzakken, tolerantie/intolerantie. Bookmark de permalink .

14 reacties op Intifada in Parijs

 1. E.J. Bron zegt:

  Goed artikel. Jammer echter dat de schrijfster toch even onderstaande alinea moest plaatsen om het politiek correct te houden en de kool en de geit te sparen:

  Quote: “Maar antisemitische geluiden zijn ook te horen bij niet-moslims – bijvoorbeeld de oud-voorzitter van de rechts-extreme partij Front National, Jean-Marie Le Pen, die bij de Europese verkiezingen een vierde deel van de Franse stemmen heeft behaald. De huidige chef van de partij, zijn dochter Marine Le Pen, is veeleer islamvijandig dan Jodenvijandig, maar bij veel partijaanhangers is het antisemitisme nog steeds diep geworteld.”

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Ja, ik heb het nu net helemaal gelezen en dat viel mij ook direct op. Dan denk je tóch: Ach, jé, dat moest er nog even gauw bij. Want je kunt het wenden of keren: Het is natuurlijk van de zotte om te beweren, dat deze recente onlusten door toedoen van de ouwe Le Pen tot stand gekomen zijn : Dit is duidelijk het initiatief van de moslims die die ‘vreedzame dialoog immers niet eens wíllen, hoe spijtig ook. Ze willen maar één ding -of twee- : De vernietiging van Israël en hun eigen gelijk. En om die zaken door te drammen hebben ze de ouwe Le Pen of de oude garde van het FN heus niet nodig. Maar dergelijke journalisten wíllen Marine en het FN eens niet de kans géven om van koers te veranderen; ze moeten en zúllen de partij dat verleden blijven aanwrijven.
   Hoezo? Simpel: Zonder dat zou men gaandeweg moeten gaan toegeven, dat de kern van het conflict, zeker tegenwoordig, toch ècht bij de islam gezocht moet worden. En dàt erkennen wil men nog steeds níet.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Theresa. Inderdaad! Maar ook de manier waarop die laatste alinea is geschreven. De niet zo nauwkeurige lezer herinnert zich later alléén dit, let goed op:
    “Maar antisemitische geluiden zijn ook te horen bij niet-moslims- bijvoorbeeld de oud-voorzitter van de rechts-extreme partij Front National, Jean Marie Le Pen, die bij de Europese verkiezingen een vierde deel van de Franse stemmen heeft behaald. De huidige chef van de partij is veeleer islamvijandig maar bij veel partijaanhangers is het antisemitisme NOG STEEDS diepgeworteld.”
    Dat Marie Le Pen de voorzitter is en niet haar vader wordt hier door opzettelijke zinsvorming in veel gevallen NIET GELEZEN! Ik weet dit als geen ander!
    Bovendien: waarom moet de benaming:”rechts-extreem” gebruikt worden i.p.v. “rechts”?
    Waarom moet “NOG STEEDS” in kapitalen worden geschreven?
    Vaak voorkomend voorbeeld bij linkse media en links georiënteerde journaille om aan dit soort opzettelijk misleidende suggestieve berichtgeving te doen.
    Het juk van links drukt enorm zwaar. NOG STEEDS.

    Like

 2. Israël

  Als alle Israëlieten
  hun wapens
  neer zouden leggen
  wordt Israël morgen
  van de kaart geveegd.

  Als alle Arabieren
  in het Midden-Oosten
  hun wapens
  neer zouden leggen
  is het morgen vrede!

  Jack Terrible

  Like

 3. Marc Bouwman zegt:

  “Frankrijk zal niet accepteren dat door hatespeech of gewelddadigheden het Israëlisch-Palestijnse conflict naar zijn grondgebied geïmporteerd wordt”, zegt Valls.

  De zaak is natuurlijk dat Frankrijk, evenals vele andere westerse landen, dit conflict allang hebben geïmporteerd met dat ze de massa-immigratie uit islamitische landen hebben toegestaan. Wat van groter belang is echter dat, als Valls zegt hatespeech of gewelddadigheden niet te zullen accepteren, hoe hij dat gaat doen. Want roepen kunnen we allemaal, maar wat zijn de concrete stappen die hij denkt te gaan nemen?

  Overigens deel ik niet Bron’s mening dat het antisemitisme van pa Le Pen niet in dit artikel genoemd had mogen worden: elk antisemitisme dient hartgrondig benoemd en getackeld te worden, ook dat van autochtone Fransen, Nederlanders of wie dan ook.

  Like

  • E.J. Bron zegt:


   Ik heb nergens gezegd dat het niet genoemd mocht worden. Ik vond het er alleen een beetje “als aan de haren bijgesleept”.

   Like

  • paulzwueste zegt:

   Marc Bouman. Lees mijn reactie (zie boven 17.44) maar eens goed, dan zul je begrijpen dat het zeker in dit geval niet, volstaat om te roepen dat het antisemitisme van Pa Le pen genoemd móèt en màg worden. Het is absoluut ondemocratisch en laf om Marie Le Pen af te rekenen op het vroegere beleid van haar vader!
   Dat doet de schrijver van dit artikel heel vilijn.
   Pa Le Pen heeft niets te maken met het beleid van Marie Le Pen. Overbodige opmerking uwerzijds dus.

   Like

 4. fleckie zegt:

  …………..’HET GESPIERDE OPTREDEN van het FRANSE BETAR’,UIT NIW 4 FEBR. 2000.,door DAN SCHREIBER,……….met een foto-onderschrift BETAR-kamp in REMOUSECHAMPS,1937.
  ‘WIJ rammelen mensen af die het echt verdienen’, zegt jeugdleider Motia Ari……………De organisatie is in het telefoonboek te vinden onder de onopvallende naam Joods-culturele vereniging Brith Trumpeldor. Maar men wordt niet graag door journalisten gebeld.”ik zou niet weten met wie van Betar u contact zou kunnen opnemen. Zelf blijf ik liever bij ze uit de buurt”,zegt een joodse-internet-redacteur tegen mij. De gespierde acties v.d.militant-rechtse jongeren wekken bij menige Franse jood irritatie op. Voor Franse antisemieten daarentegen zijn deze acties een waardevolle aanleiding om hun gif te spuien. Op internetpaginas sommen ze de gewelddadige optredens op van/wat zij zien als “de gewapende hand v.h.joodse complot,onder bescherming ..van..het Franse gezag”……………En de lijst van gewelddaden is lang. Bij de meest markante gebeurtenissen hoort de verwonding van elf mensen tijdens een inval op een bijeenkomst van nazi-sympathisanten in 1991. De dertig daders kregen gevangenisstraffen en boetes opgelegd.
  Ook de confrontatie tussen de Duitse politie en een groep Franse Betariem die nazi-jaagster Beate Klarsfeld in 1992 vergezelden,is op antisemitische internetpagina’s een geliefd onderwerp. De Betariem gingen de agenten met traangas te lijf. Joods Frankrijk distantieerde zich onmiddellijk van dit gebeuren. Een andere actie die tot ergernis leidde was het optreden tijdens een vredesdemonstratie in Frankrijk. Toen 2 politici v.d.Israelische partij De Arbeid aan het woord zouden komen,verstoorden enkele Betarleden de manifestatie………….Ex-Betar-lid Jacques Kupfer- thans voorzitter v.d.Franse Likoed- beklaagde zich over gebrek aan begrip v.d.joodse gemeenschap. In de Jewish Chronicle van 11 december 1998 wordt hij geciteerd:”Geweld is niet altijd ongerechtvaardigd. Elke keer dat Betar iemand aframmelt die het echt verdient,legt de joodse gemeenschap officiele verklaringen af waarin ons optreden sterk wordt afgekeurd.Ze zou i.p.daarvan dankbaar moeten zijn dat iemand die taak op zich neemt.Stel je voor dat een moedige jood in de jaren twintig of begin jaren dertig Adolf Hitler had vermoord. De joodse gemeenschap zou hem zeker hebben veroordeeld. Maar zes miljoen mensen van ons volk zouden zijn gered”.
  Het zal wel vanwege het onpopulaire imago van Betar zijn,dat sjeliach Motia Ari een intensieve mediatraining lijkt te hebben ondergaan. De antwoorden van deze jeugdleider klinken als retorische juweeltjes. In een reactie op een telefonische vraag over het gewelddadig optreden ,v.Betariem,antwoordt hij met geduldige,haast monotone stem:”Betar is een actieve,militante jongerenbeweging. Onze studentenleden zijn actief op campussen in reflectiegroepen en in cellen,waarin zij reageren op de pers,verkeerde informatie v.d.media en de aanvallen op de joodse gemeenschap en Israel. Ze denken na over het intellectuele klimaat in de media. Soms richten wij bij onze vijanden schade aan,maar wij doen dat altijd via een toegestane en legale weg. Onze acties bestaan uit het uitdelen van pamfletten,mediacampagnes,het schrijven van persberichten en het gebruikmaken van het recht op antwoord”…………….De jongere leden die van hun ouders lid mogen worden v.Betar houden zich bezig met andere activiteiten. Een jeugdleidster uit Parijs spreekt van “close-combat-training,…conferenties,debatten,reizen naar Israel, ontmoetingen, spelletjes en uitgaan”……………Om de grondslagen van Betar te begrijpen,moet je iets weten v.d.historische context waarin de vereniging is ontstaan. BETAR werd in 1923 opgericht in de Letse stad RIGA, als reactie op de assimilatie en jodenvervolging in Oost-Europa. De jodenhaat was in die tijd groot,wat op zijn beurt leidde tot “joodse zelfhaat”. Joden golden als uitvreters v.d.staat……………Grondlegger Vladimir Jabotinski wilde dat de beweging joodse jongeren een sterke joodse identiteit zou geven…………….VLADIMIR JABOTINSKI., staat te boek als schrijver,dichter,zionistisch activist en spreker. Maar ook als sympathisant v.d.dictatoriale regimes van Franco en Salazar, en als degene die het idee formuleerde om als oplossing voor het joods-arabische conflict de palestijnse arabieren te deporteren. …………..Vladimir Ze’ev Jabotinski werd in 1880 in ODESSA geboren. Toen hij in 1898 naar Bern en Rome ging om te studeren,werd hij socialist.Later zou hij de socialistische visie op de economie verwerpen. Toen in 1903 het gevaar voor een pogrom in Odessa groot leek,sloot hij zich aan bij een joodse zelfverdedigingsgroep.Hij raakte geinteresseerd in het zionisme,nam deel aan het Zesde Zionistische Congres en zou zich ontpoppen als een vooraanstaand zionist en strijder tegen antisemitisme en assimilatie in RUSLAND. ……………Jabotinski werkte een tijd in Constantinopel als redacteur ..voor..de..WERELD ZIONISTISCHE ..ORGANISATIE, maar stapte daar na onenigheid met de voorzitter op. Later zou hij als oppositiepartij de Wereld Unie van Zionistisch-Revisionisten oprichten. ………….Toen TURKIJE DE GEALLIEERDEN IN DE EERSTE WERELDOORLOG de oorlog verklaarde,voorzag Jabotinski het uit eenvallen v.h.OTTOMAANSE RIJK. Hij vond dat de zionistische beweging haar neutrale positie moest verlaten. Samen met Joseph Trumpeldor (aan wie de naam van Betar is ontleend) richtte hij het Zion Mule Corps op. Dit joodse legerkorps streed mee in de slag bij GALLIPOLI en hieruit zou in de 2e Wereldoorlog het joodse legioen ontstaan dat als onderdeel v.h.Britse leger meevocht in de Noord-Afrikaanse campagne. Tussen 1920 en 1921 zat Jabotinski vast in AKKO. n.a.v. de joodse rellen in Jerusalem.Jabotinski’s houding jegens joodse defensie in PALESTINA maakte tussen 1920 en 1936 een ommekeer door,die correspondeerde met zijn ontgoocheling over het Brits gezag. In de jaren twintig wilde hij nog onder Brits gezag een joods garnizoen oprichten ter bescherming van nederzettingen tegen de arabieren. Eind jaren dertig ging hij steeds sterker pleiten voor ondergrondse gewapende methodes,aanvankelijk ..v.d.Haganna, later v.d.IRGOEN, die gewelddadige wraakacties uitvoerde tegen de arabische bevolking…………….in 1940 vertrok Jabotinski naar New York..om..de..Amerikaanse joden steun te vragen voor het joodse leger. Hij oerleed in Nw York aan een hartaanval.####################################################################

  Like

 5. fleckie zegt:

  ……………’BETAR in NEDERLAND en in WEST-EUROPA’, …NIW 4.2.2000.
  Begin 1932 hield Vladimir Jabotinski voor een enthousiaste menigte een toespraak in theater Bellevue in A’dam. Twee jaar later werd de Portugese Jood Da Silva Solis de eerste leider van Betar in Nederland. Zijn vereniging was ontstaan uit de UNIE van Zionistisch-Revisionisten Brith Hazohar. Betar werd verdeeld in verschillende patrouilles en kreeg een clubhuis in de Reliefstraat in A’dam…………….De leden …-…voornamelijk jonge mannen…-…kwamen elke veertien dagen bijeen voor scholing en militaire oefeningen. Zij marcheerden op het pleintje achter het gebouw,leerden Hebreeuwse liederen zingen en luisterden naar lezingen. De roodbruine uniforms moesten herinneren aan de kleur v.d.aarde in PALESTINA. Behalve Amsterdam had bijvoorbeeld ook LEIDEN een eigen afdeling van deze ‘ondergrondse beweging’……………Betar-Nederland telde op zijn hoogtepunt,begin jaren dertig,zo’n tweehonderd leden. Vanwege de ant-joodse sentimenten in de tweede helft v.d.jaren dertig werd het voor de leden steeds moeilijker om zich te mobiliseren en zo verdween de beweging hier langzamerhand. Niettemin lukte het om allerlei nuttige hulpacties uit te voeren ten behoeve van joden……………Van de meeste Europese takken van Betar was na de 2e Wereldoorlog praktisch niets meer over. Enkele duizenden leden waren nog in leven,doordat zij zich bij de partizanen hadden aangesloten. Bij de opstanden in de getto’s van Warschau,Wilna en Bialystok hadden eenheden van Betar en Revisionisten meegestreden. Nu werd Israel het nieuwe centrum v.d.beweging’.######################################

  Like

 6. fleckie zegt:

  De tien principes van BETAR:
  1. DE ISRAELISCHE REGERING DIENT ONVOORWAARDELIJK TE WORDEN GESTEUND.
  2. Betuig liefde aan het land Israel’in zijn totaliteit’,aan beide zijden van de JORDAAN;
  3. Heb joodse en zionistische trots;
  4. Werk aan terugkeer op joodse bodem;
  5. Wees voor joodse tradities en religie;strijd tegen assimilatie;
  6. Wek aan invoering van mensen-rechten in het Midden-Oosten;Israel dient als ‘Licht voor de
  Volkeren;
  7. Heb zelfrespect en hecht aan individuele soevereiniteit;
  8. Het joodse volk is een edelmoedig,ridderlijk en trots volk;
  9. Overbrug de kloof tussen Israel en de diaspora;
  10.Schep eenheid binnen de joodse gemeenschap en steun elkaar onderling.
  ……………zie ook :http://www.betar.org
  BETAR ging een belangrijke rol spelen in zionistisch onderwijs,het leren v.d.Hebreeuwse taal en cultuur en zelfverdediging. Met het socialisme,dat destijds sterk onder idealistische Oost-Europese jeugd leefde,wilde Japotinski niks te maken hebben. Volgens hem waren zionisme en socialisme onverenigbaar. Het opgaan in h.socialistisch ideaal deed de joodse identiteit volgens hem
  geen goed. Jeugdleider Ari:”Betar weigert principieel om het zionisme in de politieke waarden van bijvoorbeeld het socialisme te laten verdrinken. Net zoals de Tora verbiedt om verschillende weefsels met elkaar te vermengen,zoals wol en katoen,wenst Betar aan zijn zionistische idealen geen andere politieke kleur te geven”. Dit streven naar het ‘zuivere zionisme’ kreeg de naam zionistisch-Revisionisme mee………..Een groot deel v.d.Oost-Europese Betariem emigreerde tijdens de DERDE ALIYA naar Israel. Het Revisionisme van Jabotinski zou de oorsprong vormen v.d.IRGOEN Zwa’i Le’oemi. Deze militie organiseerde tussen 1943 en de oprichting v.d.staat Israel terroristische acties tegen het Brits Mandaat en verzette zich tegen arabische aanvallen op joodse nederzettingen. Uit Betar kwamen de Israelische marine,pilotenopleiding en talloze sportverenigingen voort…………….Tegenwoordig associeren Israeli’s Betar vooral met een paar voetbalteams. Maar de beweging heeft nog steeds vestigingen, in Frankrijk,Zuid-Afrika, Canada, de Oekraine, Uruguay en zo verder.In Europa is vooral de drieduizend leden tellende Franse tak bekend. Die heeft zichzelf tot de erfgenaam van joodse verzets-en onafhankelijkheidsstrijders uitgeroepen en de oorlog verklaard aan neo-nazi’s en arabische organisaties,die worden beschouwd als vijanden van Israel…………….Het beangstigende is dat het Franse Betar buiten de openbare rechtsorde om opereert. Anders dan Israelische partijen die aan dezelfde politieke stroming zijn ontsproten, zoals de Cheroep-partij van Begin,is dit Betar niet tot compromissen bereid. In de woorden van Ari:”We houden ons bezig met klassieke muziek, niet met interpretatie”.
  #############################################################################

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s