Irak: Terreurbeweging ISIS raakt in het defensief

Screenshot_9

In Irak zijn 36 paramilitaire groepen actief, die zichzelf allemaal verzetsstrijders noemen. Maar onderling liggen ze met elkaar overhoop.

(Vertaling: E.J. Bron)

De radicaalislamitische ISIS-strijders hebben zich grotendeels uit de Irakese stad Mosoel teruggetrokken. Ze zouden verjaagd zijn door voormalige soldaten van Saddam Hussein. Blijkbaar is het met de gevechtskracht van de terreurbeweging toch niet zo goed gesteld als westerse geheime diensten enkele weken geleden nog vreesden.

De radicaalislamitische strijders van de terreurbeweging “Islamitische Staat in Irak en Syrië”(ISIS) bevinden zich blijkbaar in het defensief. Ze zouden in Mosoel aan terrein verloren hebben en zijn bijna volledig in de richting Zuid-Irak vertrokken.

In een interview met de krant “The Guardian” zegt de gouverneur van Mosoel, Atheel Nujaifi:

“De belangrijkste strijdmacht van ISIS heeft Mosoel in richting Tikrit verlaten. Daar zullen ze vechten tegen het Irakese leger. Maar in het westen van Mosoel is nog een kleine groep achtergebleven.”

De ISIS-strijders zouden door eenheden van aanhangers van Saddam Hussein zijn teruggedrongen. Ze hebben zich in het Naksjibendi-leger georganiseerd. Het Naksjibendi-leger is een paramilitaire eenheid, die door voormalige kaders van Saddam Hussein wordt aangevoerd.

De leider van de eenheid zou Izzat Ibrahim al-Duri zijn. De ex-generaal behoorde tot de belangrijkste figuren van het Baath-regime. De VS hebben sinds 2003 een prijs op het hoofd van de inmiddels 72-jarige gezet.

ISIS gaat het Naksjibendi-leger en andere lokale soennitische groeperingen uit de weg die sterker zijn dan zij. Maar er bestaat onvrede tussen alle soennitische groeperingen in Irak (meer hier).

Het zijn allemaal Arabische nationalisten, die zowel tegen de bezetters als tegen het sjiietische Maliki-regime vechten, zegt Nujaifi. Ze verschillen onderling slechts door hun ideologische opvattingen. Voor hem als politiek vertegenwoordiger is het gemakkelijker om een akkoord te sluiten met de leden van het Naksjibendi-leger, aangezien die toegankelijker zijn.

Ondertussen heeft minister-president Nuri al-Maliki grote problemen met het bestrijden van de milities in het land. Hij verlangt van Duitsland, ondanks diens restrictieve bewapenings-exportpolitiek, wapens voor de strijd tegen ISIS.

“We hebben geen soldaten nodig, maar hulp bij de bewapening en we hopen op een snel antwoord van landen waarmee we een koop overeen kunnen komen”, zei Maliki vrijdag in een interview met “Bild”. Op dit moment is Irak bezig lichte en middelzware wapens van Duitsland te kopen.

De VN beschuldigden intussen niet alleen de Irakese extremisten, maar ook de regeringstroepen en hun bondgenoten van misdaden tegen de menselijkheid.

In juni werden 886 leden van paramilitaire eenheden en 1.531 burgers bij binnenlandse gevechten gedood, meldt “Global Security”. In Irak bevinden zich op dit moment 36 splintergroeperingen die elkaar bestrijden.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Irak, ISIS, Islam, Moslims, sjiieten, soennieten. Bookmark de permalink .

6 reacties op Irak: Terreurbeweging ISIS raakt in het defensief

 1. john zegt:

  Irak is een mooi land naar het schijnt. Als die 36 splintergroepen mekaar hebben uitgemoord kunnen wij misschien naar ginder emigreren. Daar zijn vast nog zaken te doen met de olievelden.

  Like

 2. bigljohn zegt:

  Waarom zouden wij ons druk maken over al die wervingsacties van Islamieten, om in het midden Oosten te gaan vechten ? Laat ze elkaar maar afmaken,Hoe meer, hoe beter. Geen betere muzelman dan een dooie muzelman. Met al die oorlogszuchtige groepen die daar zijn en die elkaar naar het leven staan.Opgeruimd staat netjes. Eigenlijk zouden we dit zelf moeten stimuleren. De ene na de andere hoepelt dan op. Het volstaat slechts om degenen die wel terugkeren naar ons land, hun definitief de toegang tot ons land te ontzeggen.In het vlooiencircus (Liedje) van het Coctail Trio zingen ze op het eind; Die zien we nooit meer, terug ! En zo zou het ook moeten zijn !

  Like

 3. lucky bee zegt:

  Waat? de nieuwe Kalifaat wordt door Sadam’s troepen verjaagd?

  Like

 4. dgneree zegt:

  dat is inderdaad een onverwachte ontwikkeling. Het is ergens wel begrijpelijk. ISIS is wel soennitisch, maar het zijn wel buitenlanders. Geen Irakezen. Het is feitelijk een bezettingsmacht.

  Like

 5. dgneree zegt:

  Grappig. In feite wordt de positie van Assad hier een stuk beter door.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s