Gaza´s onderwereld: De terreurtunnels

Screenshot_10

(Door: Aviel Schneider – Vertaling: E.J. Bron)

“Wie niet in wonderen gelooft, is geen realist”, zei ooit Israëls eerste minister-president David Ben-Gurion. Ik geloof in wonderen en het nieuwste wonder is dat wij de ondergrondse terreurtunnels nu ontdekt hebben en niet twee of drie jaar later. In Israël vragen politici, officieren en gewone mensen op straat zich af wat het Hamas-regime in zijn regeringsjaren heeft gedaan behalve tunnels bouwen. Doel van de tunnels: Vanuit Egypte wapens en raketten smokkelen en terreuraanslagen op Israëlisch grondgebied plegen. Even om het geheugen op te frissen: door zo´n tunnel werd in het jaar 2006 de Israëlische soldaat Gilad Shalit naar de Gazastrook ontvoerd.

Er worden iedere dag nieuwe tunnelingangen gevonden. Tot nu toe werden er volgens Israëlische legerwoordvoerders 28 ondergrondse tunnels ontdekt, die allemaal naar Israël leiden, en 90 tunnelingangen die naar een diepte van wel 30 meter leiden. Een ondergronds terreurlabyrint, dat de veiligheidstroepen van Israël absoluut verbaasde. Noch in de Israëlische regering noch in de militaire staf had men vermoed dat er de afgelopen tien jaar zo´n wijdverbreid tunnelsysteem in de Gazastrook was gebouwd. Israël was op de hoogte van de tunneltactiek en enkele tunnels, maar niet van zoveel. In Israël vraagt men zich af hoe de inlichtingendienst van het leger dit kon missen. Het tunnelmodel is geen uitvinding van Hamas, maar van de Zuid-Libanese Hezbollah, die in de jaren-90 diepe tunnels groef om haar raketten tegen Israëlische luchtaanvallen te verbergen.

Officieren vertellen hoe overal terroristen uit gaten in de grond kruipen, schieten, en weer verdwijnen. Vorig jaar hebben we in ons tijdschrift ettelijke foto´s gepubliceerd hoe Gaza´s onderwereld er uitziet. Onder de Palestijns-Egyptische grens rijden auto´s door de tunnels van de ene kant naar de andere door de tunnels. Langs deze weg worden ook de raketten via de Sinaï uit Iran, Syrië en Libië gesmokkeld. Het Israëlische financiële tijdschrift “Globes” publiceerde enkele dagen geleden een uitgebreid artikel over de Palestijnse tunnelbouwtactiek. Gemiddeld kunnen er dagelijks 20 m in de tunnel worden uitgegraven, wat omgerekend ongeveer € 150,- per meter kost, inclusief arbeidsuren. Beton, ijzer en veiligheid. De afgelopen jaren werd de Hamas-regering vaak door de Fatah-regering aan gevallen in de media dat zij de financiële steun voor de Palestijnse bevolking zou verspillen aan de bouw van tunnels. Het blad citeert Palestijnse en Israëlische bronnen, volgens welke er meer dan 1000 tunnels in de Gazastrook werden gebouwd. Daarvoor krijgt Hamas jaarlijks 100 miljoen Amerikaanse dollar van Qatar en tot 2011 ook 250 miljoen dollar van Iran. Hamas heeft slechts één belang: Israël vernietigen. Daarvoor verspilde ze honderden miljoenen dollars, waarmee ze het eigen volk een aangenamer leven had kunnen geven. Gaza´s onderwereld, de terreurtunnels, zijn een soort Palestijnse start-up, die Hamas nu aan andere terreurgroepen winstgevend aan de man brengt.

Om deze reden begrijpt men hoe belangrijk het is om het terreurregime en zijn terreurmodel te vernietigen. Zo zijn er gisteren opnieuw drie Israëlische soldaten gesneuveld, waaronder een officier. Pas Elijahu (22), Schachar Dover (20) en Lee Matt (19). Er raakten gisteren 32 soldaten gewond en het aantal gedode Israëlische soldaten staat nu op 32 en een vermiste soldaat, die vermoedelijk ontvoerd werd. Gisteren werden er opnieuw 80 raketten vanuit de Gazastrook op Israël afgevuurd, waarvan “Iron Dome” er 17 van kon onderscheppen. De rest viel in het open veld. Aan Palestijnse kant worden meer dan 700 doden in de afgelopen 17 oorlogsdagen geteld, evenals meer dan 4000 gewonden.

Behalve de Arabische afgevaardigden in de Knesset, het Israëlische parlement, begrijpt iedere politicus in het land, links of rechts, dat deze oorlog in de Gazastrook een rechtvaardige oorlog is en dat Israël zich daarvoor niet hoeft te verontschuldigen. “Wij zijn de oorlog niet begonnen, maar de terreurbewegingen in de Gazastrook”, zei Amram Mitzna, een links georiënteerd politicus, die bekendstaat om zijn heftige kritiek op Benjamin Netanyahu. “Deze terroristen verbergen zich achter kinderen, moeders en oude mensen en schieten op ons vanuit ziekenhuizen en scholen. Als voormalig generaal ken ik het systeem en ik weet zeker dat Israëls soldaten uiterst gevoelig en rekening houdend met de Palestijnse burgerbevolking hun werk doen.”

 

Bron:
www.israelheute.com
Auteur: Aviel Schneider

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Gazastrook, Hamas, IDF, Israël, Terrorisme. Bookmark de permalink .

10 reacties op Gaza´s onderwereld: De terreurtunnels

 1. Dorith zegt:

  Hier mooie foto’s inklusief bruid en schaap – http://cryptome.org/2014-info/gaza-ugi/gaza-ugi.htm

  Like

 2. Jan zegt:

  Wie weet, misschien wilde Hamas wel een metronet aanleggen

  Like

 3. Cathja zegt:

  Gewoon een stel handgranaten in die tunnels gooien! Wie niet weg is, is er bij!

  Like

 4. guusvelraeds zegt:

  De Noord vietnamezen en communisten met hun leider Ho Chi min hadden ook een uitgebreid tunnelsysteem tot hun beschikking.

  Dit is hoe de Amerikanen met de tunnels van de vietcong omgingen, over proportionaliteit gesproken. Ondanks de pogingen van de tunnelratten (speciale eenheden opgeleid om te vechten in tunnels) om de Cu-Chi tunnels vrij te maken, bleven de tunnels in gebruik door de Vietcong. Het Amerikaanse legerbestuur besloot uiteindelijk bommenwerpers in te zetten om het tunnelnetwerk te vernietigen middels carpet bombings. Bij carpet bombing wierpen B-52 bommenwerpers grote hoeveelheden bommen, napalm en ontbladeringsmiddel om het tunnelsysteem onbruikbaar te maken. Van de 15.000 Vietcongstrijders die gelegerd waren in de tunnels, overleefde slechts 40% de bombardementen. Hoe durft de gevestigde politiek überhaupt Israël te wijzen op gebruik van proportionaliteit. Ook John Kerry is een oud vietnam veteraan.

  Like

 5. Lucie zegt:

  Wel Gretta en van Agt,kijk,hier gaat ons geld heen wat jullie van de Nederlandse burgers hebben afgetroggeld.
  Wat zijn jullie stil,toch wel geschrokken dat het alleen maar tuig is en geen heiligen??

  Like

 6. Jan zegt:

  De tunnels op Israëlisch grondgebied

  Like

 7. Jan zegt:

  De prijs van Hamas’ terreurtunnels

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s