VIDEO Israël: Hoe leg je oorlog uit aan kinderen?

(Vertaling: E.J. Bron)

Meer dan 2000 maal klonk de afgelopen weken het luchtalarm in Israël. De sirenes joelen, mensen rennen naar de schuilkelders of kijken bang naar de hemel, waar je dan twee op elkaar af razende raketten kunt zien. Dit scenario is moeilijk te verwerken voor volwassenen, voor kinderen echter ondraaglijk. De Israëlische kindertelevisie heeft daarom de raket Tili bedacht. Hij legt aan de kinderen uit hoe “Iron Dome”, het wereldwijd unieke Israëlische raketafweersysteem, werkt. Tili legt uit dat deze er zijn om de kinderen tegen de raketten van Hamas te beschermen en dat ze niet bang moeten zijn. “Breng jezelf in veiligheid en ik doe het werk”, zegt Tili. En hij blijft tot het vrede wordt. Een goed bedoelde poging. Het trauma van de oorlog zal zij echter niet kunnen voorkomen. Maar hoe leg je aan kinderen uit dat iemand hen wil vermoorden?

Bron:
www.pi-news.net

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Hamas, Israël. Bookmark de permalink .

Een reactie op VIDEO Israël: Hoe leg je oorlog uit aan kinderen?

 1. fleckie zegt:

  NIW 25.7,2014.’Silicon Wadi’ door Jan Franke……….RAKET-APP ,EN TUNNELRADAR’.
  Israel ligt onder vuur.Wederzijdse raketbeschietingen tussen Hamas,de SlamitIslamitische Jihad en andere militaire bewegingen in de Gazastrook en het Israelische leger escaleerden binnen een aantal dagen in een grondoffensief waarvan het einde nog niet in zicht is. Ondanks de aanwezigheid van IDF-soldaten op Gazaanse grond is het raketvuur vanuit de kuststrook nog niet over. In grote steden in het midden van het land,zoals Tel Aviv en Risjon Letsion,klinkt het luchtalarm minstens een keer per dag:in zuidelijke steden en kibboetsen op kleine afstand vallen de raketten dag en nacht. Ik weet dat omdat ik over de oorlog schrijf en veel aan het zuidelijke front te vinden ben.Maar talloze Israëli’s door het hele land weten ook onmiddelijk en tot op de seconde nauwkeurig waar het laatste luchtalarm klinkt. Hoe dat kan?
  Door de populaire telefoonapplicatie Tzeva Adom(Code Rood’.).,die inmiddels al meer dan 100.000 keer is gedownload. Een gratis programmaatje werd ontwikkeld tijdens de korte oorlog met HAMAS in 2012,toen honderden raketten op het zuiden werden afgeschoten,maar slechts een enkele keer het alarm in Tel Aviv klonk.!,,,,Ontwikkelaar Kobi Snir,destijds pas 13 jaar oud,ontwierp het om te zorgen dat inwoners v.h.zuiden geen alarm zouden missen……Nu het geweld tijdens deze oorlog langer aanhoudt en het luchtalarm in veel meer plaatsen in het land klinkt,zijn de functies van TZEVA ADOM uitgebreid. gebruikers kunnen nu ook via een CHATFUNCTIE na een luchtalarm bekenden elders in het land vragen of ze veilig zijn. In de straten van Tel Aviv klinkt het kenmerkende alarmerende piepje van TZEVA ADOM voortdurend. Hoe handig ook, het idee van Snir neemt de dreiging van raketten natuurlijk niet weg,net zoals het succesvolle raketschild de Iron DOME dat niet doet. Het Israelische grondoffensief lijkt voorlopig evenmin een volledig einde te maken aan de rakettenregen van Hamas.
  En er is nog een ander ,potentieel groter gevaar:de tientallen ondergrondse tunnels vanuit GAZA naar Israel die de IDF tijdens het grondoffensief heeft ontdekt. Bij vuurgevechten na infiltraties van militanten door deze tunnels sneuvelden al vier soldaten. Volgens Natanyahu wordt het grondoffensief voortgezet tot alle tunnels vernietigd zijn,iets wat met bombardementen alleen niet schijnt te lukken………..Naar eigen zeggen is de IDF verrast door het uitgebreide ondergrondse tunnelnetwerk van HAMAS,dat jaren graafwerk en tientallen miljoenen gekost moet hebben. Toch is er waarschijnlijk een manier om de tunnels al in een veel vroeger stadium te ontdekken.
  “Wij hebben de technologie in huis. Het moet alleen nog hier geïmplementeerd worden”,zegt HAIM Siboni,directeur van MAGMA BSP,een beveiligingsbedrijf in Dimona dat de radartechnologie maakt die wordt gebruikt bij de grens met Egypte,in een interview met de Israelische krant GLOBES. Zijn voorstel is dat Israel zelf een kilometer lange tunnel langs de grens met de Gazastrook graaft en daarin dit radarsysteem plaatst. Zo zou iedere Hamas-tunnel die de Israelische tunnels boven-of onderlangs kruist al tijdens de aanleg gedetecteerd kunnen worden. Siboni’s bedrijf heeft zo’n systeem al verkocht aan JAPAN voor de beveiliging van kernreactoren in dat land.Het klinkt als een aantrekkelijk maar kostbaar idee. Een echte oplossing is het natuurlijk niet,omdat technologie het nooit van de menselijke zucht naar oorlogvoering wint.##########################################################################

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s