‘DUNAM NA DUNAM’. HOE DE JODEN ISRAËL VORMDEN

Screenshot_18

Kinderen verzamelen amandelen op de Joodse landbouwsite in 1936 in Richon le Zion, een kibboets en een van de eerste settlements van zionistische Joden, gesticht in 1882

(Door: Xavier Everaert)

Nu het Israëlisch-Palestijns conflict oplaait en er al te vaak een loopje wordt genomen met de geschiedenis is het niet slecht eens achterom te kijken. De geschiedenis van het ontstaan van Israël, leert ons veel over de rol van particuliere joden in de opbouw van een eenzame lap beschaving in een woestijn waar geweld wet is en achterlijkheid koning.

Als tiener en in mijn eerste studentenjaren was ik, net als zo vele onwetenden, een vurig voorstander van de ‘rechten’ van de Palestijnen, en een hevige tegenstander van het zionistisch imperialisme. Toen ik mij begon in te lezen in de geschiedenis van Palestina, was die intuïtie niet langer houdbaar. De geschiedenis van de Palestijnen is een geschiedenis geschreven in bloed; het is een verhaal van gemiste kansen. De geschiedenis van de joodse kolonisten daarentegen bewijst het belang van culturele inbedding van innovatie, geestdrift en arbeidsvreugde. Iets wat totaal afwezig blijkt in de islamitische cultuur. Niets legt de rotte fundamenten van de islamitische cultuur zo pijnlijk bloot als het tragisch masochisme van de Palestijnen in Palestina.

Lees verder>>>
(h/t Martien Pennings)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Palestijnen", "Palestina", Arabieren, Arabische wereld, demoniseren, Heilige Land, Historie, Israël, Joden, Jodendom. Bookmark de permalink .

4 reacties op ‘DUNAM NA DUNAM’. HOE DE JODEN ISRAËL VORMDEN

 1. Cathja zegt:

  Mooi om dit eens te lezen. Het meeste was mij niet bekend, en ik denk dat heel velen deze geschiedenis niet kennen. Het is belangrijk dat we dit onder ogen krijgen, want veel weten doet begrijpen waarom de situatie in Israël is zoals het is.

  Like

  • delamontagne zegt:

   Toch hoor/zie je op de NL-TV, zo-nu-en-dan weleens uitzendingen waarin de mensen worden VOORGELICHT(gelogen) over de geschiedenis van Israel.
   Zo was er vorig jaar een “populaire” geschiedenis-les bij : Man Bijt Hond.
   Stond een man met schoolbord op een dorpsplein + aanwijs-stok op de kaart van Israel te wijzen en uitte de volgende zinnen:
   Omdat de geallieerden en Duitsland diep berouw hadden hetgeen de Joden was aangedaan in de oorlog, kregen ze dat stukje grond bij de zee.
   MAAR de palestijnen die er woonden moesten wel weg.
   HOEVELEN IN nl ZULLEN ZULKE NONSENSE VOOR “zoete-koek”slikken??????????????????????????????????

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Delamontagne. Ik denk toch al gauw zo’n 80% van de bevolking! Daar moet je niet van opkijken hoor.
    De jeugd kreeg dit verhaal vroeger, na de oorlog, uit en te na voorgekauwd.
    Zelfs de Israël-love in de jaren 60 was gebaseerd op dit verhaal!
    De jeugd van tegenwoordig, die denkt dat de melk uit de fabriek komt, weet niet beter dan dat de Joden nadat zij de palestijnen eenmaal hadden verjaagd, regelmatig proberen met hun veldtochten (zoals NU!), er méér en méér land er bij te krijgen door zo veel mogelijk palestijnen, (liefst kinderen, grijsaards en vrouwen), te vermoorden.
    De arme, heldhaftige palestijnen bieden vertwijfeld verzet… Maar het mag niet baten want alles is een groot Joods complot dat alleen mogelijk is doordat er zoveel rijke joden in USA wonen die elke maand miljoenen dollars overmaken.

    Like

 2. Daiyu-ninja zegt:

  Interessant stuk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s