Israëls critici willen geen proportioneel antwoord in Gaza. Ze willen helemaal geen antwoord

Screenshot_24

(Door: Dan Hodges – Vertaling: E.J. Bron)

Toen de discussie over Israëls militaire interventie de afgelopen dagen in scherpte toenam, viel het me op dat dezelfde zin steeds opnieuw te horen is. Deze luidt ongeveer als volgt: “Ja, Israël heeft het recht zich te verdedigen. Maar het antwoord moet proportioneel zijn. En wat we zien is alles behalve proportioneel.”Nick Clegg (de Britse viceminister-president) heeft zich bij dit koor aangesloten en Israël er van beschuldigd een “buitenproportionele vorm van collectieve straf” tegenover de Palestijnse bevolking uit te voeren.

Vergelijkbare woorden had ook de UNRWA gebruikt, toen zij waarschuwde: “Er moet maximale terughoudendheid uitgeoefend te worden en er dient onderscheid tussen strijders en burgers  gemaakt te worden, er dient gelet te worden op proportionaliteit en beschermende maatregelen.” Tijdens het debat in het Britse Lagerhuis maandag (21 juli) heeft een hele serie parlementsleden eveneens zoiets gezegd. En wie zou daarover ook willen twisten? Wie zou een buitenproportioneel antwoord in een crisis zoals deze wensen?

Maar als we van Israël “proportionalitiet” verlangen, dan wil ik graag een vraag stellen: Wat is op dit moment dan precies een proportionele reactie? Als iedereen in principe erkent dat Israël zich mag verdedigen, hoe dient deze verdediging er dan in de praktijk uit te zien?

Een mogelijkheid voor Israël om zich tegen de voortdurende raketaanvallen van Hamas te verdedigen, is natuurlijk om grondtroepen de Gazastrook in te sturen om de raketten – en diegenen die ze afvuren – te vinden en onschadelijk te maken. Maar volgens de Israël-critici is dat een vreselijke escalatie van het conflict. Een alternatief daarvoor zijn luchtaanvallen. Maar ook die leidden wereldwijd tot een veroordeling. Kruisraketten zijn eveneens een optie. Alleen, ik kan me niet voorstellen dat de “Stop the War Coalition” dan in een persmededeling het gebruik van Israëlische precisiewapens zal begroeten.

En hoe zit het met een nog chirurgischer handelwijze? Zou Israël misschien commando´s de Gazastrook in kunnen sturen om de leiding van Hamas en haar belangrijkste functionarissen uit te schakelen? “Vandaag begroette de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, het bericht dat Israëlische stoottroepen de Palestijnse gebieden binnengerukt zijn. ´Dat is een tijdige de-escalatie van het conflict´, zei hij.”

En hoe staat het ermee om überhaupt geen offensieve actie te ondernemen? Wat zal er gebeuren als Israël gewoon probeert om Hamas in de Gazastrook op een bepaalde manier in toom te houden? Nee, het spijt me. Dat zal niet werken, omdat men Israël er dan van zal beschuldigen Gaza in de “grootste gevangenis ter wereld” te veranderen. Hamas blokkeren? Nee, de wereld eist immers juist die blokkade op te heffen. Doelgerichte sancties tegen de Palestijnse Autoriteit? Nooit niet! Dat zal alleen maar onschuldige Palestijnen bestraffen. En überhaupt: de wereld dient in tijden van nood solidair aan haar kant te staan!

Als de mensen zeggen dat Israëls antwoord op de agressie van Hamas “proportioneel” moet zijn, bedoelen ze dat helemaal niet zo. Wat ze in werkelijkheid bedoelen, is dat Israël überhaupt niet moet antwoorden. Geen probleem: iedereen heeft het recht deze opvatting te hebben. Maar dan moeten de Israël-critici in ieder geval zo eerlijk zijn hun bedoelingen toe te geven. En die bestaan erin Israël weliswaar theoretisch het recht op zelfverdediging toe te staan, niet echter in de praktijk. Het land moet gewoon de andere wang toekeren.

En daarom wil ik al diegenen die beweren dat Israëls antwoord “buitenproportioneel” is, graag een andere vraag stellen: Hoe groot denken jullie dat het aantal dodelijke slachtoffers zou zijn wanneer Hamas over het militaire potentieel van Israël zou beschikken – inclusief de atomaire capaciteiten? Ik denk namelijk dat wij onder deze omstandigheden heel duidelijk te zien zouden krijgen hoe een “buitenproportionele” toepassing van militair geweld er echt uitziet.

Ik begroet het dat veel – wellicht zelfs de meerderheid – van diegenen die Israël bekritiseren dit veel meer doen vanuit een morele dan uit een ideologische positie. Maar het is niet voldoende om gewoon te schreeuwen wat Israël allemaal niet moet doen. Gezien het feit dat de rakettenregen doorgaat, moeten deze mensen ook precies uitleggen wat Israël volgens hen dan mag doen om zichzelf te beschermen.

“Zich terugtrekken uit Gaza”, is een vaak aangeboden oplossing. Welnu, dat is al gebeurd. Israël heeft zich uit de Gazastrook teruggetrokken, de “nederzettingen” afgebroken en ongeveer 100.000 joodse “kolonisten” met geweld verwijderd. Daarna rukte Hamas binnen en begon met de raketbeschieting en terroristische aanvallen. “Ze moeten akkoord gaan met een onmiddellijke wapenstilstand”, is een andere eis. Daaraan heeft Israël voldaan. En de raketbeschieting ging door. “Ze moeten om de tafel gaan zitten en met elkaar praten, net zoals wij dat met de IRA in Noord-Ierland hebben gedaan.” Ja, wij zijn om de tafel gaan zitten en hebben met elkaar gepraat. Maar voordat we om de tafel gingen zitten, hebben we de IRA verzocht niets meer op te blazen. En daarmee ging de IRA akkoord.

Laten we eens aannemen dat Benjamin Netanyahu een ingeving heeft. “Mijn God”, zegt hij tegen zichzelf, “onze critici hebben gelijk. Ons antwoord is buitenproportioneel.” Dus verschijnt hij op tv en zegt tegen de Israëlische bevolking: “Ik heb onze strijdkrachten opdracht gegeven niets meer te ondernemen. De raketten zullen blijven exploderen. Er zullen nog steeds mensen ontvoerd worden. Er zullen nog steeds zelfmoordaanslagen zijn. Maar wij zullen desondanks geen vinger verroeren.” Hoe lang zou Benjamin Netanyahu volgens de Israël-critici onder deze omstandigheden nog minister-president van Israël blijven? Een week? Een uur?

Of iemand het nu bevalt of niet: Israël is een soevereine, democratische staat. Ze heeft niet alleen het recht om zich te verdedigen, haar bevolking verwacht dit ook. En wanneer men opeengeklemd in een schuilkelder zit en tenslotte weer naar buiten kan om dan te zien hoe de verkoolde resten van een Kassam-raket uit het dak van de school van je kind steken, dan beïnvloed dat vermoedelijk de zienswijze hoe een “proportionele” reactie er in werkelijkheid uitziet.

Wat willen we dus? Willen we de troepen, de bommen, de kruisraketten, de drones, de artillerie, de commando´s, de blokkades of de sancties? Want als we zeggen dat Israël het recht heeft zich te verdedigen, en dat ook zo bedoelen, dan moeten we een beslissing nemen. En als we dat niet doen, dan moeten we zo eerlijk zijn toe te geven dat we niet willen dat Israël zich “überhaupt verdedigt.

Bron:
http://lizaswelt.net
Vertaling: Lizas Welt

Bron oorspronkelijk artikel:
http://blogs.telegraph.co.uk
Auteur: Dan Hodges

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Gazastrook, Hamas, Hypocrisie, Israël, Israël-vijandigheid, Linkse Kerk, Westen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Israëls critici willen geen proportioneel antwoord in Gaza. Ze willen helemaal geen antwoord

 1. Jan zegt:

  Ik ben voorstander van disproportioneel optreden: na ontbijt beginnen zodat men om 10 uur de klus heeft geklaard en aan de koffie kan.

  Like

 2. Tempelier. zegt:

  Israël moet zijn poot stijf houden, nu doorduwen anders houd het nooit op !

  Like

 3. jitskesez zegt:

  Een proportioneel antwoord op Islam terreur waar dan ook gepleegd is, een bom op een Moslimdorp, en net zo lang door gaan totdat het moslimdorp Mecca is.

  Like

 4. Thomasson zegt:

  Voor de Israël-critici betekent de oorlog in Gaza “Booming business”. De oorlog daar, laat de kassa’s rinkelen in banken gelegen op mooie berglocaties. Ze worden niet meer wakker door het getjilp van de vogels. Die is volstrekt oninteressant. Dat is wat Nick Klegg, UNRWA toppers, politiek -correcte politici, media en topintellectuelen willen horen: https://www.youtube.com/watch?v=JkhX5W7JoWI Voor deze schijnheilige “”Brothers in Arms” begint het ochtendgebed met de woorden “Oh Heer laat deze oorlog zo lang mogelijk duren!. Ik dank U voor mijn dagelijks brood en de oorlog die het mogelijk maakt om ..meer brood op de plank en pecunia te scoren …Amen!”. Hier in Nederland bestaat het schijnheilige gezelschap van “critici” uit mensen zoals Van Agt, Harry van Bommel, Hans van den (poep)Broek, Anja Vuilnisbelt en een hele reeks van NOS’ers, Joop.nl’s en “Volkskrant en Trouw”-achtige lieden.
  De media gelieerd aan de “Gutmenschen” kan niet anders doen dan Israël met scherpe woorden beoordelen. Deze media is allang geen vrije media meer. Ze doet precies wat de ‘sponsoren’ van haar verlangen. ER WORDT VOOR BETAALD. Gisteren zag men op het NOS Journaal een kind in Gaza dat water draagt voor zijn familie. De NOS-reporters liepen daar met liters van krokodillentranen rond. Heeft de NOS ooit aandacht besteed voor de bewoners van het Amerikaanse Detroit die al maandenlang zonder stromend water in huis hebben? Het watervoorziening in “The Land of the unlimited Opportunities” is in duizenden van huishouden door het Amerikaanse waterleidingsbedrijf afgesloten. Zie link: http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/07/19/the-terrible-choices-detroit-confronts-as-it-cuts-off-water-to-its-own-residents/
  Voor hen wordt niet gevochten of over onrecht resproken; omdat voor hen wordt NIET BETAALD

  Like

 5. Cathja zegt:

  Ik ben het helemaal eens met het artikel. Als ik het samenvat lees ik: Israël doet het in de ogen van anderen nooit goed.
  Mijn advies aan Israël is: ga zo door, schakel die terroristen van Hamas uit, en blaas al die tunnels op.
  Grote kans dat er dan een relatieve rust komt in Gaza. Als er ook maar één terrorist overblijft, groeit het geweld gewoon weer aan.
  Ik sta volledig achter wat Israël doet. Alle kritiek, door wie ook gegeven, is ongefundeerd. Israël heeft door de jaren heen precies gedaan wat nodig was voor het land, want hadden ze belangrijke beslissingen achterwege gelaten, dan was er al geen Israël meer geweest!

  Shalom!

  Like

  • Thomasson zegt:

   @Cathja.
   Gisteren stuurde mij iemand een e-mail met het bericht dat het IDF heeft plannen van Hamas ontdenkt waarin er een mega aanslag moest plaats vinden op de avond van het Joodse Nieuwjaar. Er zouden, via de tunnels onder de grens met Israël, 200 van hun “vrijheidsstrijders” komen en een hele kibbutz of een dorp met man een muis afslachten. Dat volgens de traditie van Syrië of Irak. De moord op de drie Israëlische tieners in de omgeving van Hebron, gevolgd door de moord op een Arabische jongen in Sho’afat plus de rakettenaanvallen en de Israëlische reactie daarop heeft een streep door deze plan gehaald (tot de volgende aangelegenheid dan).. De “Gutmenschen” vinden dat de reactie van Israël is disproportioneel? Hoe proportioneel zou een massaslachting van Israëlische burgers door de Hams?

   Like

 6. Thomasson zegt:

  De ‘monstermensen van politiek-correcte signaturen’ riskeren het leven van Europese burgers.. De heleboel in Noorwegen staat nu paraat. Er is daar een ongekende terreurdreiging aan de gang. Lees : http://www.telegraaf.nl/buitenland/22896127/__Noorse_politie_op_scherp_door_dreiging__.html
  De mensen die dit noordelijk land bedreigen, zijn dezelfde mensen die daar als “arme stakkers” op de deur klopten. De linkse “Gutmenschen” hebben ze massaal naar binnen gehaald. Zij zijn daar met open armen ontvangen en in de watten gelegd. Om in de onverzadigde seksbehoefte van de gasten uit islamitisch en Afrikaanse landen te voorzien, had de rood-groene coalitie van Jens Stoltenberg ze zelfs toestemming gegeven veelvuldige gebruik maken van de lichamen van de Noorse vrouwen en meisjes. Daaronder ook zelfs kinderen van beneden de 10 jaar oud. Natuurlijk ging het om vrouwen, meisjes en kinderen die van andere Noren waren; niet van hen!. http://barenakedislam.wordpress.com/2011/07/25/norway-and-the-eu-rape-of-white-women-by-muslim-men-is-now-at-epidemic-levels/
  Men mocht (misschien nog steeds niet) geen kritiek in Noorwegen uiten op de “arme stakkers” uit de Derden Wereld. De jonge “arme stakkers” gingen op Jihad expeditie in Syrië en kwamen terug met ideeën om hun gastheren om zeep te helpen.
  Klassieke voorbeeld van STANK VOOR DANK

  Like

  • sharon zegt:

   waarom is israel toch zo dom elke terorist die je dood maakt, komen er 100 voor terug. enigste oplossing is gaza bezetten of wachten tot hamas kernwapens in handen krijgt en de helft van israel van de kaart veegt. want hamas graaft steeds langere tunnels.

   Like

 7. Jan zegt:

  Jon Voight hekelt Amerikaanse generalissimo en Kerry

  Like

 8. Pingback: Verhältnismäßig verhältnismäßig – Lizas Welt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s