‘Jullie moeten lekker veel neuken’ (Asis Aynan)

Screenshot_11

Asis Aynan

(Door: Benno Barnard)

Benno Barnard breekt een lans voor ‘Gebed zonder eind’, een verhalenbundel van de christelijk-islamitische Marokkaanse schrijver Asis Aynan: ‘Hollandser dan ikzelf’.

Asis Aynan is een tamelijk briljante jonge Amsterdamse Berber, die korte essays, columns en reisverhalen heeft verzameld in ‘Gebed zonder eind’, een boek over het jong, Amsterdams en Berbers zijn. Existentiële problematiek! Maar hoewel hij filosoof is, schuwt hij de grap en de anekdote niet. Al overweegt de ernst.

Boevenstaat

Marokko noemt hij zonder aarzelen een ‘boevenstaat’, en de oude koning Hassan II een ‘gewetenloze mensendoder’; aldus wijst hij de automatische vereenzelviging van de Berbers en dat ondemocratische land af. Hij verfoeit de sociale controle in de gemeenschap van zijn jeugd, die hij als ‘de lokale geheime dienst’ omschrijft. Hij worstelt met de islam en de verstikkende realiteit van wijken waar ‘voor dichters, schrijvers, denkers, schilders en theatermakers’ geen ruimte is. Hij koestert weerzin tegen fundamentalisme, tegen de hypocrisie van de moslim die zijn bier thuis drinkt, tegen imams die levensadvies verstrekken maar niets van de wereld gezien hebben, tegen dubbelzinnige figuren als Abu Jahjah.

Lees verder>>>
(h/t Wachteres)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

15 reacties op ‘Jullie moeten lekker veel neuken’ (Asis Aynan)

 1. Monalisa zegt:

  Dan moeten wij de kinderbijslag en kindertoeslag afschaffen.Dan neuken ze niet meer dan kost het hun geld.

  Like

 2. Mowdes zegt:

  een echte Hollander/Nederlander

  Like

 3. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Zielig eigenlijk, hoe Mohammedanen niks weten te doen dan neuken, ook later in het Paradijs niet. Daaraan kun je goed zien dat het eigenlijk geen religie is, want het verandert mensen in beesten die hun dierlijke lusten botvieren.

  Like

 4. Driek zegt:

  Neen, ik heb geen zin in een boek van die Marokkaanse schrijver Asis Aynan. En als iemand dan ook nog schrijft: “Jullie moeten lekker veel neuken”, heb ik het helemaal gehad. Trouwens ik vind al die boeken, geschreven door lieden uit islamitische oorden, waardeloos. Het ergste vond ik nog “De Duivelsverzen”, van Salman Rushdie, mijn hemel, wat een overtrokken schrijver, zelden zo’n vervelend boek in handen gehad. Gewoon zonde van je tijd. Ik heb het toen snel in de container geflikkerd.

  Like

  • Theresa Geissler zegt:

   Bij mij staat het nog steeds in de kast. Maar ik geef toe, dat ik het niet uitgelezen krijg.
   Niet dat dat nou zo erg is,want het was indertijd gewoon een protestdaad om het aan te schaffen: De moslimwereld, vooral vanuit Iran, had er hel en verdoemenis over uitgeroepen en dreigde overal met wraakacties, maar de meeste Europese landen, Nederland inbegrepen, hadden toch besloten, het wèl uit te geven en te verkopen, zij het dan ‘onopvallend.’ Ik weet nog, dat ik de boekhandel binnen liep en op gedempte toon vroeg “De Duivelsverzen….Zijn ze er al?” waarop de medewerkster even onopvallend knikte en even gedempt antwoordde: “Wilt U er één?” waarna het boek van onder de toonbank werd gehaald en snel ingepakt.
   Gek eigenlijk: De dreiging is zoveel jaar later veel concreter, maar hieraan terugdenkend
   denk je nú bij jezelf: “Belachelijk; gèk waren we toen, met z’n allen, om je bang te laten maken door zo ’n stelletje Duizenden kilometers verderop! Ach, weet je, wat het was? We waren gewoon nog niets gewend!

   Like

  • win zegt:

   ik ken asis heel goed ,driek en kan je verzekeren dat hij een leuke en intelligente gozer is die van een goed glas en een lekkere peuk houdt. verder zit er geen greintje islam of anti-semitisme in hem. een beetje toeschietelijkheid voor degenen die het puur westers goed doen, zou je niet misstaan.

   Like

   • paulzwueste zegt:

    Heb je er wel eens aan gedacht dat de schrijver de titel van zijn boek als een sarcastisch protest heeft bedoeld?

    Like

   • paulzwueste zegt:

    Win. Zo is het. Helemaal met je eens.

    Like

   • Driek zegt:

    Maar – , beste win, omdat hij een leuke en intelligente gozer is die van een goed glas houdt en een peuk, hoef ik hem toch niet te omarmen? En ik ben een beetje moe van al die lieden die het hier zo goed doen. En toeschietelijkheid hoeft u van mij niet te verwachten. Ik ben geen aardige man.

    Like

  • paulzwueste zegt:

   Jammer, je had het ook via Bol.Com 2e-hands kunnen verkopen.

   Like

 5. koddebeier zegt:

  Jammer dat de ingestroomde horde al jaren lang doet wat dit verhaal als titel heeft hetgeen onze samenleving al miljarden aan kinderbijslag heeft gekost en nog kost.
  Behalve in het theehuis of in de moskee zitten hebben die lui geen andere hobby dan hun broedkip(pen) af te raggen en het ene jong na het ander de wereld op te trappen, waar het op de straat opgroeit vonder fatsoensnormen en waarden en waar wij autochtonen elke dag weer het plezier van hun aanwezigheid mogen ervaren.
  Het grootste plezier zou je ons doen door naar jullie zandbakken te vertrekken en neem dan gelijk jullie linkse en gutmensch vrienden mee !!!

  Like

 6. Tom Hendrix. zegt:

  Hulde voor deze Asis Aynan, die de juiste beslissing heeft genomen, namelijk de Islam verlaten.
  Ik vind het knap van hem, en inderdaad waren er maar meer moslims, die dezelfde conclusies zouden trekken. Er zijn er gelukkig velen geweest-moslims- die ook afstand hebben genomen van de Islam. Interessant is daarbij het boek: Weg uit de Islam-Getuigenissen van Afvalligen, auteur Ibn Warraq, in Nederland uitgegeven door Meulenhoff Pers.

  Like

 7. Ik vind het eerlijk gezegd buitengewoon geborneerd wanneer men botweg neerzet geen boeken te willen lezen van Islamitische schrijvers. Als recensent heb ik ooit experimentele poëzie van Perzische dichters gerecenseerd waar de zogeheten avantgardistische dichters rondom tijdschriften als Raster en Revisor niet eens aan zouden kunnen tippen. Ik kan mij best wel voorstellen dat men op een gegeven moment het echt genoeg heeft van een bepaalde etnische groep/cultuur maar Nederlanders zijn in hun aard zelf benepen en geëmotioneerde wervers en selecteurs. De prominente literair-agent Paul Sebes orakelde eens publiekelijk dat uitgeverijen bij voorkeur auteurs willen hebben van Noord-Afrikaanse afkomst. Hoe voelt de schrijver uit de Antillen en Suriname zich erbij? De Nederlandse taal heeft dankzij Suriname nog bestaanszekerheid. Daar wordt het Nederlands nog steeds gebezigd zoals literaire grootmeesters als Simon Vestdijk, Edu Perron en Louis Couperus dat graag in Nederland hadden gezien. NRC-next werd in leven geroepen om de gemodelleerde straattaal van de opkomende generatie te consolideren.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s