Een luide kreet tegen onrecht en ignorantie

Screenshot 14

De gouden adelaar met de vlammende kop: de vlag van de Armeniërs

(Door: Patrick Henkelmann – Vertaling: E.J. Bron)

Oriëntaalse christenen demonstreren in Keulen tegen radicaalislamitische terreur.

In Irak en in Syrië zijn de strijders van de “Islamitische Staat” (IS, voorheen ISIS) razendsnel in opmars. Het gruwelijke schrikbewind van de radicale islamieten breidt zich steeds verder uit – krijgsgevangenen en anders gelovigen worden afgeslacht, er worden massaverkrachtingen op vrouwen en kinderen gepleegd, er worden mannen gekruisigd en vrouwen gestenigd. De meeste christenen in de regio dreigt een exodus. Vorige week zaterdag demonstreerden er ongeveer 600 Oriëntaalse christenen voor de Dom in Keulen om de aandacht te vestigen op het leed en de nood van hun geloofsbroeders en –zusters in het Nabije Oosten.

De terreurorganisatie “Islamitische Staat”(IS), die eerder bekend was geworden onder de naam “Islamitisch Staat in Irak en Syrië” (ISIS), treedt in de veroverde gebieden met extreme intolerantie en gewelddadigheid op tegen alle anders gelovigen. Christenen worden daar voor de keuze gesteld om onder het achterlaten van al hun bezittingen te vluchten, een heel hoge speciale belasting te betalen, zich tot de islam te bekeren of “door het zwaard” te sterven. Voor zover ze niet al onmiddellijk willekeurig vermoord werden. De huizen van christelijke bewoners worden door IS voorzien van de Arabische letter ن (“Nūn”), die staat voor het woord “Nazareners”, waarmee de christenen worden bedoeld (aanhangers van Jezus van Nazareth).

De radicale islamieten rukken op

De “Islamitische Staat” wil in de burgeroorloglanden Syrië en Irak – en ver daarbuiten – een soennitisch-islamitisch-homogeen “kalifaat” oprichten. In Syrië, waar het eveneens soennitisch-radicaalislamitische Al-Nusra-Front de “Islamitische Staat” terroristisch beconcurreert, is het bevolkingsaandeel van de christelijke minderheid van vroeger bijna 10% door vlucht naar het buitenland inmiddels sterk gekrompen. In Irak is het aantal christenen sinds de val van Saddam Hussein in het jaar 2003 van één tot anderhalf miljoen teruggelopen naar grof geschat ongeveer 300.000. De meesten van hen wonen tegenwoordig in het Koerdisch gecontroleerde noorden en in de Ninive-vlakte ten noordoosten van de grote stad Mosul.

Nadat IS Mosul in juni ingenomen, de laatste paar duizend christelijke inwoners uit de stad verdreven had en nu steeds meer aangrenzende gebieden verovert, bevinden de anders gelovigen in de omgeving zich in groot gevaar. Behalve om christenen gaat het vooral om Turkmeense aanhangers van de sjiitische islam evenals om Koerdische Jezidi´s en Šabak. Tot de centrale eisen van de manifestatie in Keulen behoorde vanwege deze actuele bedreiging het snelle instellen van een internationaal verdedigde veiligheidszone in de Ninive-vlakte. Bovendien werd van de westerse landen humanitaire hulp geëist – evenals eindelijk een einde te maken aan de terreur van IS.

“Wij zijn één volk!”

Vanwege de rol van de VS en Saoedi-Arabië bij de burgeroorlogen in Irak en in Syrië en met het oog op de passiviteit van de VS met betrekking tot de opmars van IS, sprak een spreker van de “Jonge Armeense Unie” woorden die gericht waren tegen de Amerikaanse president Obama: “U hebt onze zielen voor een paar miljoen barrel olie versjachert om uw troetelkind, de Saoedi´s, tevreden te houden. Voor dit Judasloon hebt u ons volk verraden en verkocht! Dat is de bittere waarheid, beste vrienden!” Op het podium stond een bloedige foto, waarop door de radicaalislamitische IS-leden vermoorde christelijke vrouwen waren te zien. De sfeer tijdens de manifestatie was opstandig en somber, maar ook religieus, vastberaden en strijdlustig.

Verschillende groepen Oriëntaalse christenen – Arameeërs, Assyriërs en Chaldeeërs – demonstreerden gezamenlijk en noemden zich “één volk”. Een deel van de toespraken werd gehouden in het Aramees, de taal die wereldwijd slechts door een half miljoen mensen wordt gesproken. In zoverre was de manifestatie ook een gelegenheid om deze zeldzame Semitische taal te horen. De meeste toespraken vonden echter in het Duits plaats en konden deels op meeslepende wijze inzicht verschaffen in het denken en voelen van de leden van deze christelijke minderheden.

Er zijn daden nodig

De Oriëntaalse christenen appelleerden aan de mensen in de westerse wereld, aan de media en politici om meer aandacht te schenken aan de gruweldaden van de radicale islamieten en hiertegen vastberaden op te treden. Van de grote islamitische verenigingen in Duitsland verwachten zij duidelijke woorden tegen IS en zijn bloedige terreur. Een deel van de sprekers maakte daarbij een duidelijk onderscheid tussen de islam en de meerderheid van de moslims en moslima´s enerzijds en de radicale islam anderzijds. Bij andere sprekers ging het echter problematisch genoeg in een generaliserende anti-islamitische richting in plaats van een gedifferentieerde beschouwing te bieden, wat meer ten dienste zou hebben gestaan van de belangrijke plannen van de Oriëntaalse christenen.

Afgelopen zaterdag vonden onder het motto “Save Our Souls”  in heel Duitsland en internationaal opnieuw demonstraties van Oriëntaalse christenen tegen de terreur van IS in Irak en Syrië plaats. Hoe meer militaire successen de “Islamitische Staat” in het Nabije Oosten zal behalen, des te moeilijker zal dit onderwerp en het daaraan verbonden leed te negeren zijn.

Bron:
http://bszonline.de
Auteur: Patrick Henkelmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in "Religie van de vrede", Barbarisme, Christendom, christenhaat, Christenvervolging, Irak, ISIS, Islam, Islamisering, islamitische ideologie, islamofascisme, Jihad, kalifaat, Krankzinnigheid, Mensenrechten, Moslims, nieuw fascisme, Rotzakken, sharia, Slavernij, Syrië, Terrorisme, Westen. Bookmark de permalink .

23 reacties op Een luide kreet tegen onrecht en ignorantie

 1. E.J. Bron zegt:

  In principe een goed stuk van deze Henkelmann. Hij kon het echter toch niet laten om er op het einde toch nog even een politiek-correcte draai aan te geven:
  Citaat uit de tekst: “Een deel van de sprekers maakte daarbij een duidelijk onderscheid tussen de islam en de meerderheid van de moslims en moslima´s enerzijds en de radicale islam anderzijds. Bij andere sprekers ging het echter problematisch genoeg in een generaliserende anti-islamitische richting in plaats van een gedifferentieerde beschouwing te bieden, wat meer ten dienste zou hebben gestaan van de belangrijke plannen van de Oriëntaalse christenen.”

  E.J.

  Like

  • cat zegt:

   Ja, dat stukje stoorde mij dus ook. Islam=Islam. Het vuil komt uit dezelde koker: de Koran. Er is maar 1 Koran.

   Like

  • jitskesez zegt:

   Ja altijd dat idee dat als we maar aardig zijn dat het zal helpen. Zo lang de Muslims zelf niet gedifferentieerd optreden (altijd steunen ze elkaar, verklaren alleen Fatwa tegen Muslims zoals Salman Rushdie), nou dan wij ook niet.

   Like

 2. Republikein zegt:

  Huiskraaien tieren welig, de rechter sprak recht, de wortel eruit, geen tolerante.

  Like

 3. Sjaak zegt:

  GEMATIGD OF NIET IK VERTROUW NIET EEN MOSLIM !
  WIE ZWIJGT STEMT TOE ! EN WANNEER HET PUNTJE
  BIJ HET PAALTJE KOMT RICHTEN ZE ZICH ALLE NAAR
  HUN HAAT – KORAAN – PROPAGANDA – BOEK !
  FLIKKER DE MOSLIM UIT EUROPA VOORDAT HET HIER
  OOK TE LAAT ER VOOR IS !

  Like

 4. Driek zegt:

  Ik lees hier, “Een deel van de sprekers maakte daarbij een duidelijk onderscheid tussen de islam en de meerderheid van de moslims en moslima´s enerzijds en de radicale islam anderzijds”

  En ze blijven maar volhouden, dat het alleen de radicale islam is. Leren ze het nou nooit? Het is toch werkelijk onbegrijpelijk, dat er ondanks afgesneden hoofden, verkrachtte vrouwen en kinderen, en ga zo maar door, toch nog mensen zijn die blijven volhouden dat de islam z’n goede kanten heeft. Ik moet ze nog zien. Ze zijn ons leven aan het vergallen. En ze moeten die hele islamitische lulkoek verbieden. Niks geen gelul meer over, “de meerderheid van de moslims zijn vredelievend en doen het goed”. IK KAN HET NIET MEER HOREN! En de eerste de beste die dat nog een keer tegen mij zegt krijgt een klap voor z’n harses. Gewoon, weg met die moordenaarsbende.

  (Meneer Bron was mij al voor, zag ik zo juist, maar ik reageer toch maar)

  Like

  • bigljohn zegt:

   Volkomen juist Driek ! Net zo min als dat er ooit gematigde Nazi’s bestonden, bestaan er ook geen gematigde Moslims ! Sprookjes ! Von Stauffenberg en een handjevol andere Duitsers uitgezonderd. Een peiling van Maurice de Hond gaf al aan dat 75 % van de Nederlandse Moslims achter de Jihad gedachte staat. Maurice de Hond, weet je wel ? Die is ook niet voor 100 % betrouwbaar. Zeg dus maar rustig dat 100 %, dus ALLE Nederlandse Moslims de Jihad gedachte aanhangen !

   Like

  • cat zegt:

   Ik kan het ook niet meer aanhore:Alla Akbar en ach, er zijn ook wel gematigde goede moslims. Ik word er niet goed van!! Het is noch heet noch koud. Voor mij is zwart, zwarten wit is wit. Islam verbieden, Koran verbieden. En moslims eruit. Weg voor goed. En alle gelukzoekers uit Afrika, stink parasieten. Ziektes, armoede, ellende, parasieteren, bedelen, geweld lijkt echt wel een kleur te hebben.

   Like

 5. John zegt:

  De meeste toespraken vonden echter in het Duits plaats ???

  Like

 6. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  En horen wij de VN? Sinterklaas, daar zijn ze als de kippen bij.

  Like

 7. Hoe is het mogelijk dat iemand IS niet haat,niet veroordeeld?Moslims,gematigd of niet,hebben volgens mij geen hart;wel een defect in hun bovenkamer!

  Like

 8. De Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Polycarpus met Syrisch-orthodoxe jongeren in de Enschedese St.-JacobuskerkFoto: Syrisch-orthodox Jongerenplatform
  In Enschede hebben zondag zo’n 4500 mensen in stilte gedemonstreerd tegen de christenvervolging in het Midden-Oosten in met name Irak en Syrië door de islamitische terreurgroep ISIL (De Islamitische Staat in Irak en de Levant).

  De protestmars was georganiseerd door de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in Nederland. Die wilde daarmee gehoor geven aan de oproep van hun patriarch Moran Mor Ignatius Ephrem II.

  Hij had alle geloofsgenoten wereldwijd opgeroepen aandacht te vragen voor de christenvervolging in het Midden-Oosten en met name voor de verdrijving van christenen uit de Noord-Iraakse stad Mosoel door ISIL.

  “De wortels van het christendom worden uitgerukt en voorgoed kapotgemaakt”, zei een woordvoerder van de organisatie, meldt de NOS. In Twente wonen veel Syrisch-orthodoxen.

  Bijzondere aanwezige bij stille tocht was opperrabbijn Benyomin Jacobs, die in een speech na afloop namens de Joodse gemeenschap steun betuigde aan de vervolgde christenen.

  Ook CDA Tweede Kamerleden Eddy van Hijum en Pieter Omtzigt liepen mee, evenals aartsbisschop Polycarpus van de Syrisch-Orthodoxe Kerk, die zetelt in Glane, nabij Enschede.

  Naast de aartsbisschop en opperrabbijn hielden ook de Enschedese wethouder Jeroen Hatenboer (VVD) en Pieter Omtzigt toespraken.

  RTV-Oost meldde dat de tocht met een klein opstootje begon. Toen een van de sprekers de deelnemers wilde toespreken, bekritiseerden drie moslims de tocht en zeiden onder meer dat moslims niet collectief beschuldigd konen worden van situaties zoals momenteel in Irak.

  De tocht eindigde met een gebedsdienst in de St.-Jacobuskerk.

  Volgens een woordvoerder van de organisatie was het bijzonder dat er veel mensen van buiten de Syrisch-Orthodoxe gemeenschap meeliepen.

  CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum vond de stille tocht “indrukwekkend” en met name dat de Syrisch-orthodoxe gemeenschap zich “vastbesloten toonde om waardig te blijven reageren”, schreef hij op zijn Facebookpagina.

  Omtzigt uitte in zijn toespraak stevige kritiek op de Verenigde Naties, de Nederlandse regering en op burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) van Den Haag, zoals hij onlangs deed in zijn opinieartikel voor Katholiek Nieuwsblad.

  Hieronder de complete toespraak van Pieter Omtzigt.

  Een oudere christelijke vrouw, gaf na haar vlucht uit Mosoel aan wat zij meegemaakt had: “Is het mogelijk om als mensen zonder eigen identiteit te leven? Ik denk van niet. Het is een elementair mensenrecht. Wat ik in Mosoel heb meegemaakt, wens ik niemand op de hele aarde toe. Ze bedreigden ons met de dood. Ze dwongen ons de jizya te betalen, terwijl ze wisten dat we daartoe niet in staat zijn. We leven al jaren in armoede. Ze namen ons recht weg om ons vrij te bewegen. In onze nood keken wij christenen overal naar hulp, maar we werden niet geholpen. Ze namen zelfs ons voedselrantsoen weg. En altijd vanwege dezelfde reden: ‘Jullie zijn christenen. jullie hebben hier dus geen rechten.'”
  Velen van u kennen de verhalen van uw familie, uw vrienden en kennissen in Irak en in Syrië. Zij vertellen deze verhalen door, maar de wereld luistert niet.

  De wereld luistert niet, nu de christelijke gemeenschap na bijna 200 jaar uit de miljoenenstad Mosoel, met geweld verjaagd wordt. En met hen andere religieuze minderheden, andersdenkenden.
  Het nieuwe Islamitische Kalifaat, door ISIS gesticht, is meedogenloos. Vrouwen worden gestenigd voor overspel, krijgsgevangenen worden met honderden tegelijk geëxecuteerd, christenen en andere minderheden worden zo snel mogelijk verdreven. En mensen worden gekruisigd en onthoofd. Hoofden verschijnen op spiesen en hangend aan elektriciteitsdraden.

  Dit alles gebeurt in het honderdste jaar na de Armeense genocide, na de Seyfo en de wereld kijkt toe.
  En de Nederlandse politiek? De regeringspartijen wezen onze motie, onze oproep om de VN onderzoek te laten doen naar christenvervolging en het te veroordelen, af. Het zou een eerste stap op weg naar vervolging van daders geweest zijn. En wel een onderzoek naar Sinterklaas en Zwarte Piet.

  De Verenigde Naties hebben ISIS op de lijst van terroristische organisaties gezet. Dat betekent dat alle landen een verplichting hebben tot een wapenboycot en een handelsboycot. Maar toch vechten ze met de beste wapens, met veel geld en met hulp van mensen met een Nederlandse paspoort.
  En na deze misdaden, volgt geen schreeuw, geen protest. Niet van de slachtoffers, maar ook niet van de Arabische wereld, de Westerse wereld of politici.

  Twee jaar geleden was er de film ‘Innocence of muslims’ uit de VS. Beledigend voor moslims. Na protesten volgde er een gezamenlijk statement van de EU, de Arabische Liga en de Organisatie van Islamitische Landen. Het ging dus om een film. Nu beheerst een terreurgroep miljoenensteden en slacht zij mensen af. En waar zijn Ashton en Barroso van de EU? Maken zij een vuist? Vragen zij de Arabische Leiders om dit gezamenlijk te veroordelen? Nee, ze zijn stil en beantwoorden zelfs vragen uit het Europees Parlement niet.

  Deze dreiging is dichterbij dan we denken. Vanuit Nederland zijn tientallen mensen vertrokken om voor ISIS te gaan vechten en voor ISIS te sterven. Dit is geen grootspraak, het gebeurt. Als deze groep dan in Den Haag demonstreert en ‘Dood aan Joden’ roept, is dat een bedreiging voor onze eigen vrijheid hier in Nederland. dat heeft de dodelijk aanslag in Brussel van een teruggekeerde Syrië-terrorist wel laten zien.

  Onze rechtsstaat en onze vrijheid verdedigen we hier, omdat zij belangrijk is. Dat betekent dat de Nederlandse overheid moet optreden. Optreden tegen mensen die trouw zweren aan ISIS en dus lid zijn van een terroristische organisatie. Dat is strafbaar. Optreden tegen aanzetten tot haat en doodswensen. Dat is namelijk strafbaar in Nederland. Optreden tegen steun aan terroristische organisaties zoals het zwaaien van vlaggen. Dat is namelijk strafbaar.

  Dan hebben we geen burgemeester Van Aartsen nodig, die laat zeggen dat er geen grenzen overschreden zijn. Er zijn grenzen overschreden. Er zijn grenzen overschreden en strafbare feiten begaan. Deze burgemeester zei na de ‘minder Marokkanen’-uitspraak dat Wilders zijn moreel kompas was kwijtgeraakt. Doordat hij zelf niets zei, liet hij, de burgemeester van de stad van Vrede en Recht, zien dat hij zijn eigen morele kompas kwijtgeraakt was.

  Dat geldt helaas voor een groter deel van deel van Nederland en de Westerse wereld. We moeten onrecht en extremisme herkennen en benoemen wanneer het plaatsvindt. En weerbaar zijn als samenleving. De zwijgende meerderheid moet ophouden met zwijgen.

  We moeten:
  – Laten zien wat er gebeurt, met familieleden en kennissen van u. Met onze eigen beschaving.
  – Leiders moeten aansporen lef te tonen en stelling te nemen. Ja, hoe moeilijk het ook klinkt, ook die landen in het Midden Oosten, die klagen over een gebrek aan godsdienstvrijheid in het Westen.
  – Barroso en Ashton rechtstreeks aansporen. Met brieven, demonstraties en petities. Waar bent u vandaag als EU?
  – Godsdienstvrijheid en mensenrechten kern maken van ons buitenlands beleid. Niet alleen in woord, maar in ook in daad. Dat betekent inzetten op internationaal onderzoek, internationale veroordeling en berechting van de daders.
  – Ons in Nederland niet tegen elkaar laten opzetten, maar eensgezind blijven.

  En heel concreet: de slachtoffers bijstaan. Met concrete hulp. Velen van u doen dat in privé of in lokale groepen als Syria’s request. Families die gevlucht en getraumatiseerd zijn. Wiens identiteit is afgenomen. We zullen hen ook hun leven en waardigheid moeten teruggeven, daar en hier. Daarvoor blijven en gaan wij ons inzetten. Dat zal een lange adem vergen. Maar die hebben we. Al 2000 jaar lang.

  Like

  • Vb van een ander demostratie.Er is in heel europa ,australie ,amerika en andere plaatsen gedemonstreerdt.De media heeft geen aandacht voor.Plus de niveau van de gemiddeldt journalist is heel laag,ze weten niet wat er speelt in de wereld

   Like

  • Igor zegt:

   Een heel goede weergave van de hedendaagse opstelling in de Westerse wereld, werkelijk om te janken.
   Ik begrijp uw onmacht ook al omdat ik veel Armeense vrienden heb (bijna alle Armeniërs zijn ook Russischtalig).
   En ja, zelfs politici als Pechtold van D66 ontkennen de Armeense genocide, net zoals de grootste islamitische schoft van dit moment de moslim Turk Erdogan, die door zijn steun aan ISIS (training, wapenleveranties, verpleging, onderdak) deze nieuwe genocide mogelijk maakt, hierbij n.b. gesteund door zijn medemoslim Hussein Obama.
   Ook onze media is geïnfiltreerd door die walgelijke Islam, dus ook Hilversum is medeschuldig indirekt aan het succes van de ISIS koppensnellers.
   En een Barosso en Ashton? Ach die kunnen ongestraft multimiljonair worden, hetzelfde met alle ongekozenen in het communistische Brussel. Deze schoften denken, na ons de zondvloed en graaien onverminderd voort
   Ik voel en leef mee met u en uw volk en wens u veel sterkte in deze voor u donkere tijden.

   Like

 9. Avidia zegt:

  Het zijn allemaal incest kinderen, ook de ouders en de voorouders. In die landen wordt iedereen verkracht door je eigen vader, broers, ooms, noem maar op, daar komt een vreemd soort volk uit voort. Maar dat is niet ons probleem, ons probleem is dat ze onder ons wonen en een bedreiging voor ons vormen met hun misdadige brein. Het is gewoon een misdadig volk, daar is alles mee gezegd!!! En daar zijn we mooi klaar mee!! Opdonderen allemaal!

  Like

 10. Tom Hendrix zegt:

  Prima artikel. Ik voel mij solidair met deze mensen. Wat mij opvalt is de laffe houding van de christelijke kerken, in heel Europa. Waar zijn de protesten van de RK, de Protestantse kerken en de Wereldraad van Kerken, OM DUIDELIJK STELLING TE NEMEN TEGEN DE ISLAM! Ik hoor en zie ze vrijwel niet!

  Like

  • Ik was zondag bij de demo in Enschede.De voorzitter van de raad van kerken was er ook.Wat een eikel was dat,hij was meer de islam aan het promoten i.p.v. een zinnig woord te zeggen over het leed en onrecht in het Midden Oosten en in de wereld in zijn geheel tegen de christenen.

   Like

 11. lucky bee zegt:

  De Islam is overal in de wereld gekookt op de zelfde pot,in Mekka.Het is de zelfde Brei.

  Like

 12. Dr.Kwast zegt:

  Waarom doet de voetwasser van de islam zijn mond niet open? Hij kust liever de voet van dat schorem dan dat hij tegen is. Deze plaatsvervanger van een hemeltergende visioen zal het worst wezen dat daar in den vreemde ook nog aanhang aanwezig is. Hoog en droog in zijn goud paleis verkondig hij het woord. Ook hij krijgt ingevingen van de engelen hoe hij moet handelen. Alleen het woord zwaard kan hij niet uitspreken, bidden dat het goed komt. De angst stuurt het volk weer de kerk in hoy hoy eindelijk zijn zin.

  Like

 13. ISIS Persecution of Iraqi Christians Has Become Genocide, Say Religious Leaders
  By Sam Jones and Owen Bowcott
  http://www.theguardian.com
  Posted 2014-08-09 01:00 GMT

  The Iraq-based leader of the Chaldean Catholic church, Patriarch Louis Sako, says Iraqi Christians face a ‘human catastrophe’.
  Isis’s persecution of Iraqi Christians, which has already forced tens of thousands of men, women and children to flee for their lives, is fast becoming a genocide, religious leaders have warned.
  Archbishop Athanasius Toma Dawod of the Syriac Orthodox church said that Isis’s capture of Qaraqosh, Iraq’s largest Christian city, had marked a turning point for Christians in the country.

  “Now we consider it genocide — ethnic cleansing,” he said. “They are killing our people in the name of Allah and telling people that anyone who kills a Christian will go straight to heaven: that is their message. They have burned churches; they have burned very old books. They have damaged our crosses and statues of the Virgin Mary. They are occupying our churches and converting them into mosques.”

  The archbishop, who leads the Syriac Orthodox church in the UK, urged the UK government to open the country’s doors to those fleeing the violence. “We are dying, 100%,” he said. “The British government needs to help people and to give them asylum. If they stay here, they will be killed.”

  His pleas were echoed by Patriarch Louis Sako, the Iraq-based leader of the Chaldean Catholic church, who said that about 100,000 Christians had abandoned their villages in the Nineveh plains earlier this week after Isis launched mortar attacks. He asked the EU and the UN to help them before it was too late.

  “They fled their villages and houses [with] nothing but … the clothes on their backs,” he said in a statement to the charity Aid to the Church in Need. “[It is] an exodus, a real via crucis; Christians are walking on foot in Iraq’s searing summer heat towards the Kurdish cities of Irbil, Duhok and Soulaymiyia, the sick, the elderly, infants and pregnant women among them. They are facing a human catastrophe and risk a real genocide.”

  Cardinal Vincent Nichols, the leader of Roman Catholics in England and Wales, described Isis’s treatment of Christian, Yazidi and other communities as “a persecution of immense proportions” and urged the UK government to act.

  The archbishop of Canterbury, Justin Welby, also called on the UK to follow other European governments by helping to protect Iraq’s Christians and other minorities.

  “It is extremely important that aid efforts are supported and that those who have been displaced are able to find safety,” he said.

  “I believe that, like France, the UK’s doors should be open to refugees, as they have been throughout history.”

  However, Wilson Jaso, president of the UK Assyrian Society, was deeply pessimistic about the international community’s slow response to the persecution.

  “If we’re not protected soon, there’ll be none of us left in the country — which is our country — and no churches,” he said.

  “Obama has to act, as simple as that. The problem is that the Christians don’t have oil. If we had oil, everyone would protect us.”Urgent appeals for help also came from the leader of the Syrian Kurdish party whose fighters are resisting jihadist attacks in northern Iraq.

  Saleh Mohamed, co-president of the Democratic Union party who is in London for meetings this week, said the DUP was “begging for any kind of support from anyone who can help us”.

  Syrian Kurdish fighters, who control the north-east of the country, have sent units across the border into neighbouring Iraq where they are supporting tens of thousands of refugees from the Yazidi minority community who have fled into the mountains near Sinjar.

  The military wing of the Syrian Kurds, the Peoples Protection Units, had crossed over, Mohamed said, to help local Kurdish peshmerga fighters in Iraq who are facing Isis jihadists.

  “These people want to change everything back to the way it was 1,500 years ago,” he said. “We knew it was dangerous for Sinjar and the Yazidis. Isis fighters view them as unbelievers but the Kurdish regional government [in Irbil] withdrew their forces.”

  He said his party had warned the US and the UK six months ago that Isis was planning attacks. “No one took us seriously. [But] now the jihadists have advanced weapons and money, they can do what they want on their own.”

  Things had reached such a critical pointthat his organisation was know seeking support from anyone who was willing to step in, he said. “Without political conditions, we will accept help from anyone if they have an interest in defending freedom and humanitarian values. We have asked the Foreign Office in London for help.”

  Save the Children described the speed of the displacement caused by the Isis advance as unprecedented, adding that thousands of families had entered the Kurdistan region of Iraq from Qaraqosh in the last 48 hours. That exodus came days after almost 200,000 people fled Sinjar. According to the charity, 1.2 million Iraqis have been displaced in the past two months since the fighting began, placing the humanitarian relief effort under huge pressure.

  “I have never known such a rapid moment of displacement,” said its Iraq country director, Tina Yu. “We’re seeing children and families who’ve fled their homes, often in the middle of the night, fearing for their lives and with nothing but the clothes on their backs.

  “When they find somewhere safe to shelter they often don’t have the means to buy basic necessities like food and medicine, and they don’t know if their lives will ever be the same again.”

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s