De ophitsers zijn er nog steeds, niets is goed.

Screenshot 16

Michel Friedmann

(Door: Michel Friedman – Vertaling: E.J. Bron)

Hoe leg je aan je zoontjes uit dat het leven als Duitse Jood op dit moment moeilijk te verdragen is? Ze moeten toch zelfbewust zijn, zelfverzekerd en zelfbepalend. Ach.

Vorige week moest ik huilen. Mijn twee zoontjes, 9 en 6 jaar oud, vroegen me: “Papa, wat hebben ze eigenlijk tegen ons? Waarom willen ze ons doden?” Ik keek ze geschokt aan en vroeg wat ze eigenlijk bedoelden. Ze zeiden: “Op straat, ook in Frankfurt, waar wij wonen, schreeuwen mensen dat men Joden moet vermoorden.”

Ik herinner me dat ik eenzelfde soort vraag 50 jaar geleden aan mijn eigen ouders heb gesteld. Ook toen kropen ze uit hun holen: de Jodenhaters. Mijn ouders, die met mijn grootmoeder de Holocaust overleefden, omdat Oskar Schindler ze redde en desondanks naar Duitsland kwamen (wat ik nooit begrepen heb), dwongen zichzelf en mij te luisteren naar het verbale geweld van de antisemieten.

Ja! Het is geweld. Het is de ontkenning van het mens-zijn. Het is de uitsluiting uit het Wij. Wat had men na de bevrijding van de nazi´s wel niet allemaal beloofd. “Nooit meer” was een vaak gebruikte leuze in de zondagse redevoeringen. Maar het gebeurde toch weer. En het gebeurt steeds weer opnieuw. “Vernietig de beginselen”, was ook zo´n vaak gehoorde leuze.

In de chronologie van de oprichting van de BRD begon het al schandaleus. Mensen, die in het Derde Rijk actief meegewerkt hadden als nazi´s, kropen als vanzelfsprekend weer in leidende posities. De NPD won in meerdere deelstaatverkiezingen tot 10% van de democratische stemmen.

Een nieuwe alliantie van extremisten tegen de Joden

De “Nationalzeitung”, het antisemitische ophitsend blad van de nazi´n in de Bondsrepubliek, was bij iedere kiosk te koop en de naziterreurorganisatie “Wehrsportgruppe Hoffmann” vermoordde mensen.

Een deel van extremistisch links vond al aan het einde van de jaren-60 dat Israël van de landkaart moest verdwijnen, en gebruikte het antizionisme als dekmantel voor haar eigen antisemitisme. Rechtse knokploegen bedreigden en vermoordden na de Duitse hereniging veel mensen.

De schijnheilige verbazing over de nazimoordenaars van de NSU en het totale falen van diegenen die ons tegen rechtse misdadigers moeten beschermen, namelijk de veiligheidsorganen, waren nog een dieptepunt.

De laatste wetenschappelijke studies bewijzen het schriftelijk: ongeveer 15% van de bevolking in Duitsland denkt en voelt in anti-joodse stereotypen. Dat is geen verdwijnende minderheid meer.

Vernietig de beginselen! Welke beginselen?

En nu deze voorbije weken. Linksextremen, rechtsextremen, en voor het eerst onmiskenbaar en niet te verdringen geradicaliseerde extremistische moslims, scanderen opnieuw “de Jood is de schuld van alles”. De bereidheid tot geweld en de haat van deze geradicaliseerde moslims is schrikbarend. Om hen te negeren of zelfs te rechtvaardigen, nalatig.

Vernietig de beginselen! Welke beginselen? We zijn toch al lang een stuk verder. Waar echter zijn de democraten die dat voor zichzelf willen toegeven? In plaats daarvan zondagse redevoeringen: “Wij verklaren ons solidair met onze joodse medeburgers.” Hoezo eigenlijk medeburgers? Ik heb nog nooit gehoord van een “katholieke medeburger”.

Wat betekent deze solidariteitsverklaring eigenlijk? Klinkt goed. Maar hoe wordt het bedoeld? Voelen diegenen, die zich solidair verklaren met de Joden, of zij ook aangevallen werden? Alleen als dit zo zou zijn, zou de solidariteitsverklaring serieus genomen kunnen worden. Dan zou ze namelijk uitdrukken dat het een ieder van ons stoort wanneer een van ons, wie dan ook, racistisch beledigd wordt, omdat daarmee iedereen beledigd wordt.

Daarmee zou namelijk worden uitgedrukt dat ieder mens, die in ons land woont, begrijpt dat deze mensenhaters niet alleen de Joden verachten, maar de vrijheid. De gelijkheid van alle mensen. Dat alle mensen gelijk zijn. De democratie. Dus ons hele waardesysteem.

Zinnen uit de taalfabriek van de ontsteltenis

Tijdens een demonstratie meer dan 20 jaar geleden werd de slogan “Vandaag zij, morgen jij” gecreëerd. Is dat de houding van diegenen, die zich weer eens solidair verklaren met de joodse gemeenschap? En als dat werkelijk al meer dan 50 jaar het geval zou zijn, waarom is daar dan zo weinig actie uit ontstaan? De zondagse toespraken functioneren nog steeds. Maar wat gebeurt er tussen maandag en zaterdag?

Nog zo´n ontsteltenisfrase: “Ik schaam me voor datgene wat er in Duitsland door antisemieten gebeurt.” Kan iemand me misschien uitleggen wat ik met deze frase aanmoet? Zou het niet eerder moeten zijn: “Ik schaam me voor mezelf, omdat ik iedere dag opnieuw niet genoeg doe, zodat datgene waarvoor ik me zogenaamd schaam, racisme, helemaal niet salonfähig kan worden.”

Gaat het niet om de oorsprong van geweld? En om onze innerlijke afstomping, omdat we niet reageren, totdat het tot een gewelddadige uitbarsting komt, waarvoor iedereen zich dan weer schaamt.

Ignatz Bubis heeft kort voor zijn dood in een interview toegegeven dat hij niets bereikt zou hebben. Had hij met deze droevige uitspraak ook geen gelijk? Charlotte Knobloch verklaarde enkele dagen geleden dat Joden zich op dit moment in Duitsland in het openbaar niet als zodanig te kennen zouden moeten geven. Niet, omdat zij paranoïde is, maar omdat er synagogen aangevallen, Joden uitgescholden en aangevallen werden.

Een vrolijk Jodendom blijft een droom

Dieter Graumann, de huidige president van de Centrale Raad van de Joden in Duitsland, had bij zijn ambtsaanvaarding veel hoop. Hij wilde graag een “vrolijk Jodendom”, zei hij destijds. Van deze vrolijkheid is niet veel meer overgebleven. Opnieuw moet een generatie joodse kinderen vlak voor de 70e herdenkingsdag van de bevrijding van Auschwitz leren: niets is normaal. Niets is goed. Er is (bijna) niets veranderd.

Ze zijn er nog steeds. In alle opleidings, inkomens- en leeftijdsgroepen. Ook weer in de jongere generatie. Niet alleen maar aan de rand van de samenleving, maar er midden in. De ophitsers. Diegenen, die nog steeds het Jodendom verantwoordelijk willen maken voor alle problemen. En nog steeds bestaan deze zondagse redevoeringen met steeds hollere frasen. En altijd doet iedereen heel verbaasd dat zoiets nog bestaat.

Ik heb mijn beide zoontjes in mijn armen genomen en hen uitgelegd dat ze fantastische mensen zijn. En dat een deel van hun fantastische mens-zijn hun joodse religie en identiteit is. Niet alleen maar, maar ook.

Net zoals andere mensen andere identiteiten hebben. En dat ze zich daarvoor niet hoeven schamen, dat ze zich niet mogen laten intimideren, dat ze hier vanzelfsprekend voor moeten staan. Zelfbewust. Zelfbepalend. Nu pas goed.

Bron:
www.welt.de
Auteur: Michel Friedmann

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Duitsland, Joden, Jodendom, Jodenhaat. Bookmark de permalink .

16 reacties op De ophitsers zijn er nog steeds, niets is goed.

 1. rotsus zegt:

  Bij deze wil ik aan dhr. Michel Friedmann mijn steunbetuiging geven. Ik weet niet of hij hier iets aan heeft maar ik doe het ook niet specifiek omdat hij van joodse afkomst is.
  Ik doe dit omdat ik van NIEMAND accepteer dat hij iemand opzettelijk beledigd of met de dood bedreigt in mijn aanwezigheid!!!!!!!
  Ik kies dan ongeacht het aantal wat tegenover me staat voor degene die dit ongewild over zich heen moet laten komen. En als nu iedereen dit zou doen en dan ook daadwerkelijk DAADKRACHT TONEN tegen degene die zich dit permitteerde, dan was het in korte tijd gedaan met de ‘pret”. Zo’n haatbaard moet er gelijk een op zijn ogen krijgen en tegen de vlakte gaan, het liefst voor de ogen van zijn medemoslimbroeders!!
  Overigens denk ik dat dit er ook binnen niet al te lange tijd van zal gaan komen, want de trekpoppen in het Haagse speelpaleis annex poppentheater weten bij god niet wat ze met dit vuile tuig moeten doen net als de politie op straat. Deze weten ook niet hoe op te treden bij het horen van zulk soort leuzen. Daarbij zijn vanaf de 2e wereldoorlog al onze regeringen verschrikkelijk zwak geweest met het onderdrukken van rascisme. Alleen als het om autochtone Nederlanders ging tegen donkergekleurde (niet) Nederlanders kreeg je gezeik, andersom nooit en zodoende is het zo scheef gegroeid. Dit slappe vaatdoekgedrag is er debet aan dat het nu allemaal zo uit de hand loopt. Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren, dat een aantal moslimmertjes over de Dam in Amsterdam renden en leuzen scandeerden als “hamaz hamaz, joden aan het gas” toen Joppiesaus Cohen nog Burgemeester was, en hij ’s avonds bij, ik geloof Knevel en v.d. Brink of een dergelijk programma, dit te horen kreeg, want hij wist er natuurlijk niets van dat dit tuig dit geroepen had, met de vraag hoe hier mee om te gaan met als voorzet van een van de presentators dat dit toch keihard zou moeten worden aangepakt waarop deze slappe lul hierop antwoordde dat dit géén effect zou hebben en dat je er meer aan had om met deze “jongens” en eventueel hun ouders rond de tafel te gaan zitten.
  Wat ik nog weet van deze avond is dat mij de bek openviel tot op de tafel.
  Vanaf deze dag was die man voor mij gestorven. Nooit heb ik zo’n waslap nog eens gezien en dat heeft hij daarna nogmaals bewezen toen hij “leider” van de PvdA werd……nog een afgang erbij dus.
  Nee mensen, WIJ, ja WIJ, het VOLK komt dit helemaal op aan het knappen en ik zweer op mijn kinderen dat ik wat ik hierboven geschreven heb meen!!!
  I Hope it’s clear, crystalclear!!
  Platwalsen dat vuile tuig en voor die het horen wil, ik wil er wel mee beginnen!!!
  Goedenacht gewenst door,

  Rotsus

  Like

 2. “Shalom… I am a Jew!”

  Like

 3. Tom Hendrix zegt:

  U heeft volkomen gelijk meneer Friedmann. Wat opvalt is dat zowel de zogenaamd links extremisten, en de zogenaamde rechts-extremisten dezelfde haat koesteren jegens de Joden. Dat geeft aan, hoe inwisselbaar de termen links en rechts zijn. Het is uiteraard meer dan schandalig, dat Joden anno 2014 niet meer veilig zijn in Europa.

  Like

  • peterselie1 zegt:

   “hoe inwisselbaar de termen links en rechts zijn” Juist Tom je legt je vinger op de zere plek, welke een overgroot gedeelte van het electoraat niet eens begrijpt waarop zij stemmen. Wat mij betreft is de politiek een ‘salade’ waar alleen nog een dressing (politieke ideologie) overheen geschud moet worden. Sinds 1848 is dit politieke spelletje onveranderd gebleven en het voldoet prima aan de wensen van de parlementariërs, die het zo gezellig met elkaar hebben.

   Like

 4. Sjaak zegt:

  Michael Friedmann is met zijn vieze smoelwerk
  een jood die olie op het vuur geeft ! Hij word
  in Duitsland gehaat als de pest en dient voor
  het verbeteren van de prikäre jodensituatie de
  kontraproduktivste persoon die op deze wereld
  bestaat !

  Like

  • E.J. Bron zegt:

   ??? Uitleg graag!!!

   Like

   • Sjaak zegt:

    Hallo EJ BRON !
    Kijk onder Wikipedia ! KOKS , PROSTITUTIE
    en oneindelijk veel televisie fragmenten waar hij
    de protagonisten het bloed onder de vingernagels
    haalt ! Kijk en lees de fragmenten en je komt tot
    deze konklusie ! Olie op het vuur !

    Ausgangspunkt der “Affäre Friedman”
    waren Ermittlungen der Berliner Justiz
    gegen einen osteuropäischen Zuhälterring.
    Prominentester Kunde: Michel Friedman.

    Like

   • Jan zegt:

    Friedman is een geval Rob Oudkerk

    Kokain und Prostituierte
    Der Fall Friedman
    http://www.stern.de/panorama/kokain-und-prostituierte-der-fall-friedman-515942.html

    Like

   • Sjaak zegt:

    Hier ook op you tube een fragment van Friedmann
    en een smerige rat uit de groene fraktie waar ze
    openlijk een man uit het midden en een Europa-tegenaar
    openlijk defameren zodat hij deze twee klootzakken midden
    in de zending verlaat !

    Like

   • Sjaak zegt:

    Beter is op you tube ,, Friedmann ” in geven en
    de kommentaren over hem te lezen !

    Like

   • Sjaak heeft gelijk. Begin misschien ermee je een eigene indruk van hem te bezorgen door Friedman-videos te bekijken (wenk: kotszakjes niet vergeten). Als je dan nog zin hebt vind je meer dan genoeg over hem bv op de Wikipedia.

    Like

   • louis-portugal zegt:

    Eens met Sjaak.
    Ik heb hem eens Lübke van de Afd op een schandelijke manier zien proberen af te maken.
    Overigens stonden veel duitsers op zijn kop toen duidelijk werd dat hij met zijn “hoge moraal” zijn vrouw besodomieterde.

    Like

 5. Sneu!!! Maar ik snap niet waarom hij zelf in Duitsland blijft/is gebleven en zijn kinderen hieraan blootstelt.

  Like

 6. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  We horen de Kerken zelfs niet over de slachtingen van Christenen in Syrie en Nigerie en Iraq, vreselijk.

  Like

 7. Auke zegt:

  Waardeloos stuk. Qua ultra rechts en links is het heel simpel, men beschouwd Joden als untermenschen, dus mensen die je mag elimineren. Prachtig atheïstisch denkbeeld uit het Hitler Duitsland (die ultra links was, maar door de linksen van vroeger tot ultra rechts is gebombardeerd), en verder beschouwen beide partijen de Joden als mensen die de wereld in handen hebben en met hun geld alles kunnen doen. Qua Islam, het is een opdracht van de islam om alle kafirs te bekeren of om te brengen ( Joden en christenen hebben geluk, die mogen extra belasting betalen om zo hun godsdienst blijven belijden). Joden moeten het, qua nog meer dood maken, extra ontgelden, omdat Mo een grondige hekel aan hun had.
  Weer een gutmensch die de realiteit niet onder ogen wil zien en zijn eigen realiteit tot werkelijkheid wil verheffen. Dat is: alle godsdiensten zijn gelijk, alle mensen zijn gelijk, (behalve wanneer je op je onderbuik afgaat) en alle culturen zijn gelijk. De waarheid is: Isam= islam, er is geen tussenvorm, want de ware islam=is(is).. Qua ultra rechts/links, daar zit absoluut geen verschil in, Allebei de “kampen” herbergen mensen die de schurft hebben aan joden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s