Drie waarnemingen uit Kroatië

Screenshot 17

(Door: kewil – Vertaling: E.J. Bron)

Pas later opgemerkt: Kroatië behoort tot de EU, maar (nog) niet tot Schengen. De grenzen worden gecontroleerd. Bij binnenkomst vanuit Hongarije kwam er eerst een Hongaarse vrouwelijke douanebeambte de trein binnen die alle papieren controleerde, drie minuten later liepen toen zes Kroatische politieagenten door de trein aan wie ook alle paspoorten en identiteitsbewijzen getoond moesten worden. Buiten stond nog een douanier, die erop lette dat niemand uitstapte. De sneltrein bleef ongeveer een half uur op het station staan, de controle is al min of meer meegerekend in de reistijd.

Net zoals overal in het voormalige Oostenrijk-Hongarije zijn de mooiste gebouwen ook nu nog die ten tijde van de Habsburgse monarchie werden gebouwd. Daarbij verbleekt al het andere en is nauwelijks de moeite waard om genoemd te worden. Het communisme heeft (wereldwijd) sowieso niets architectonisch waardevols tot stand gebracht en de moderne tijd eigenlijk ook niet. De foto boven toont het Nationaal Theater in Zagreb. Keizer Franz Joseph nam in 1895 deel aan de openingsplechtigheid.

In Zagreb, de hoofdstad met 800.000 inwoners, valt het katholieke element op. Binnen een dag in het centrum kon je met gemak 25 nonnen en 15 priesters of monniken tegenkomen, allemaal in hun orde- of priesterkleding en niet in een vrijetijdsblouse. Dat kon in Europa, met uitzondering van Rome, wel eens een record zijn.

In de kerken namen de gelovigen allemaal het voorgeschreven wijwater, de meeste maakten een kniebuiging, en niet weinigen baden knielend. Allemaal dingen die men, behalve bij de Piusbroeders, nergens meer ziet, om maar te zwijgen van de Duitse hoofdstad. Zelfs midden op het hoofdstation van Zagreb bevond zich een minikapel, waarin een vrouw biddend knielde en op de trein wachtte. Niemand vond dat vreemd.

Daarna bij de uitreis nog een keer dezelfde procedure. Deze keer marcheerden er ongeveer acht politieagenten door de trein, die de hele Intercity controleerden en aan de andere kant van de wagons liep zelfs een politieagent die de onderkant van de trein controleerde op eventuele verstekelingen. Daarna kwamen drie Sloveense grenswachters, die ook ieder paspoort bekeken. Zowel de Kroaten als de Slovenen waren heel precies. Ze hielden veel paspoorten tegen het licht, draaiden ze steeds opnieuw om en zochten naar vervalsingen. Opnieuw bleef de internationale EU-trein, die op weg was naar Oostenrijk, minstens een half uur aan de grens staan.

Afgezien van het feit dat men de paspoortencontrole ook in een rijdende trein zou kunnen doen, wat echter niet gaat, omdat Slovenen en Kroaten niet goed met elkaar kunnen opschieten, zou ik er absoluut niets op langere grenscontroles tegen hebben als we daardoor verschoond waren gebleven van de euro-redding en de Brusselse bonzen!

Bron:
www.pi-news.net
Auteur: kewil

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Kroatië. Bookmark de permalink .

3 reacties op Drie waarnemingen uit Kroatië

 1. Urbanus zegt:

  Jeugdsentiment, van toen ik vroger met mijn ouders met de bus naar Spanje ging.

  Like

 2. Ekster zegt:

  Tja, wat betreft de grenscontroles ben ik het eens met de schrijver; dat moeten wij ook weer invoeren. Maar het ophemelen van de katholieke aard van de Kroaten gaat me veel te ver. Vergeet niet dat deze oh zo streng-katholieke Kroatische gelovigen de grootste nazi’s waren. Ze vonden het heerlijk Joden, Serven en zigeuners op grote schaal over de kling te jagen en zouden dat morgen weer doen als ze de kans kregen..

  Like

 3. Jan zegt:

  Socialisten schuimbekken nadat beeld van Maria in lagere school is geplaatst omdat dit het seculiere karakter van de staat zou aantasten
  http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/133207-ravnatelj-podigao-kip-gospe-u-skoli-poput-one-u-lourdesu-foto.html

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s