“De EU heeft zich duidelijk laten degraderen tot lakei van de VS.”

Screenshot 29

Oskar Freysinger

(Vertaling: E.J. Bron)

Interview met de Zwitserse parlementariër en het regeringslid van het Zwitserse kanton Valais/Wallis, Oskar Freysinger (SVP): “Zwitserland moet, als neutraal land, zijn goede diensten aanbieden en een echte bemiddelaarsrol spelen.”

Waarom bent u “De petitie voor een neutraal Zwitserland” gestart? Wat wilt u daarmee bereiken?
Ik wil de aandacht van de Zwitserse bevolking vestigen op de omstandigheid dat onze regering op het punt staat onze grondwet en de neutraliteit van ons land met voeten te treden.

Waarom moet Zwitserland zich niet aansluiten bij de sancties van de EU tegen Rusland?
Omdat het in dit geval beschouwd zou worden als behorend tot het NAVO-kamp. Zwitserland moet er, als neutraal land, per se van afzien welke partij dan ook de Zwarte Piet toe te spelen als zij haar goede diensten wil aanbieden en een bemiddelaarsrol wil spelen, wat het land traditioneel veel aanzien heeft opgeleverd. In het internationale milieu bestaan er bovendien nauwelijks zwart-wit schema´s. Er bestaat geen duidelijke indeling in goed en kwaad, en de door de tegenspelers naar voren gebrachte argumenten, die de andere partij demoniseren of verantwoordelijk maken voor misdaden, zijn meestal leugenachtig en moeilijk te bewijzen. In principe gaat het om geopolitieke belangen, om machtspolitiek, om geld en invloedssferen. Haaien blijven haaien, ook als je ze een kleurtje geeft.

Hoe beoordeelt u de rol van de EU in dit conflict?
De EU heeft zich duidelijk tot de lakei van de VS laten degraderen. Bovendien is haar positie aarzelend, tegenstrijdig en fluctuerend. Zo valt er op het internationale toneel nauwelijks iets te veranderen.

Vorige week donderdag heeft de Zwitserse regering indirect de sancties ondersteund door zogenaamde zaken om de sancties te omzeilen via Zwitserland te willen verhinderen.
Dat is opnieuw zo´n schijnheilige oefening, een soort consensus die nauwelijks eentje is. Ik schaam me voor een regering, die de uitnodiging intrekt aan de president van het Russische parlement in het kader van feestelijkheden die 200 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen moeten vieren. Belachelijker gaat het niet meer. Het is eveneens erg dat de uitnodiging is ingetrokken aan het Russische team van piloten, dat in Zwitserland zou meedoen aan een luchtvaartshow. Tegelijkertijd spreekt minister Schneider-Ammann van een reis naar Rusland om te onderhandelen over economische verdragen. Hoe moeten we dat zien: eerst geeft men een veelbelovende economische partner een draai om de oren en daarna verwacht men van hem goodwill bij onderhandelingen? Zulk gedrag is niet alleen laf en slaafs, maar vooral dom.

Welke belangen hebben de VS met hun inmenging in Oekraïne?
Daarbij gaat het, zoals gezegd, om pure machtspolitiek: om aardolie en invloedssferen. Ik zou wel eens willen zien hoe de VS zouden reageren als Rusland in Mexico zou zorgen voor een putsch die een VS-vijandige regering aan de macht zou brengen. Daarvoor hoeven we alleen maar terug te denken aan de Cuba-crisis in de jaren-60 en dan hebben we daar een voorproefje van. Daarbij komt nog dat de VS wraak nemen voor het feit dat Rusland Bashar al-Assad in Syriën niet heeft laten vallen, omdat Poetin van de ervaring in Libië geleerd heeft.

Welke mogelijkheden heeft Rusland om op de al sinds 1991 bedreven expansiepolitiek van de NAVO te reageren? We kunnen er gevoeglijk van uitgaan dat Oekraïne niet de laatste poging zal zijn om Rusland te verzwakken.
Dit proces zal nog aanhouden en kan wel degelijk uitmonden in een oorlog. Rusland heeft vermoedelijk alleen de keuze tussen totale onderwerping onder de Amerikaanse machtsaanspraak of oorlog. Onderhandelingen (zoals in het geval van Servië in Rambouillet wat betreft de Balakn-crisis in de jaren-90) zouden slechts een vertraging van het onvermijdelijke zijn. Voor de Amerikanen is het onacceptabel dat Poetin een eigen agenda heeft die tegenstrijdig is aan de Amerikaanse belangen en dat hij, of men dat nu wil of niet, bepaalde waarden verdedigt die in de moderne westerse samenleving als reactionair worden beschouwd. Poetin is een machtspoliticus en kan gewelddadig toeslaan, dat lijdt geen twijfel. Maar gezien datgene dat de Amerikanen zich al tientallen jaren lang wereldwijd veroorloven wat betreft dubieuze inmengingen, manipulaties en meedogenloze oorlogshandelingen, maakt hij een eerder onschuldige indruk. Laten we alleen maar de ISIS-troepen van het “kalifaat” als voorbeeld nemen, die door d eVS, Israël en Saoedi-Arabië groot werden gemaakt en nu door hun eigen scheppers vernietigd moeten worden. “De geesten, die ik opriep, raak ik niet meer kwijt”, werd er al door Goethe zo mooi gezegd.

Welke houding moeten de Europese landen in dit conflict innemen?
Ze moeten er aan denken dat het oude schema, dat zegt dat de vijand in het oosten is en de vriend in het Westen, diepe scheuren heeft opgelopen. Als de EU überhaupt zin mocht hebben, dan zou ze een zelfstandige en uniforme positie moeten innemen. Maar daarvan is ze ver verwijderd. De afhankelijkheid van de VS van bepaalde landen en politici in het EU-gebied is te groot.

Hoe moet Zwitserland zich in de toekomst gedragen?
Neutraal. Het land moet zich niet voordoen als morele instantie als er helemaal geen moraal in het spel is. Bovendien moet Zwitserland met alle landen in de wereld nauwe diplomatieke en economische betrekkingen onderhouden en in het geval van conflicten moet het land zijn goede diensten als bemiddelaar aanbieden. De vlieg, die bij de ruzie tussen twee beren op de neus van een van de beren is gaan zitten, riskeert het om als eerste platgedrukt te worden. Wellicht zelfs door de beer op wiens neus hij is gaan zitten.

Bron:
http://zeit-fragen.ch/index.php?id=1876
Interview: Thomas Kaiser

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in EUSSR, Rusland, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

15 reacties op “De EU heeft zich duidelijk laten degraderen tot lakei van de VS.”

 1. Monalisa zegt:

  “De EU heeft zich duidelijk laten degraderen tot lakei van de VS.” dat weten we al 13,5 jaar de EU is een onderdeel van USA.

  Like

  • joopklepzeiker zegt:

   sinds 1941 !

   Like

  • joopklepzeiker zegt:

   Begin eens hier met het uitspitten.

   In de gehele geschiedenis van Europa zijn er momenten geweest dat een Europese macht heeft geprobeerd heel Europa in haar macht te krijgen. Het Romeinse Rijk was hier één van de eerste voorbeelden van en het Derde Rijk van Adolf Hitler het laatste. In de negentiende eeuw kwamen er echter vredelievende ideeën over een verenigd Europa tot stand, waarin individuele lidstaten op gelijkwaardige basis konden samenwerken. Een van de eerste voorstanders van deze Europese vereniging was de Franse pacifist en intellectueel Victor Hugo.

   In de periode van wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog, waarin Europa zich geflankeerd zag door de opkomende Verenigde Staten en Sovjet-Unie, oogstte de Oostenrijks-Hongaarse graaf Richard Coudenhove-Kalergi veel succes met zijn boek “Pan-Europa” en hij richtte in 1923 de eerste Europese Eenheidsbeweging op (onder dezelfde naam als zijn boek). Gedurende de jaren 1923-1929 nam zijn navolging gestaag toe, uitmondend in een toespraak van de Franse minister van Buitenlandse Zaken Aristide Briand (daarvoor premier geweest) bij de Volkerenbond in 1929. In de jaren 1930 echter werd het enthousiasme van de Europese Beweging al snel ter zijde geschoven door het opkomend fascisme en nationaalsocialisme.

   Een heropleving volgde in 1941 met een manifest van de Italiaan Altiero Spinelli die – na een kort verblijf in de cellen van Mussolini – in Zwitserland een Europees Congres oprichtte. Hetzelfde enthousiasme maakte zich in die jaren meester van Winston Churchill, die in 1946 opriep tot een “United States of Europe” – waarmee hij echter veel minder bedoelde dan Spinelli. Deze tweedeling tussen federalisme en supranationalisme bestaat nog altijd en was er ook de aanleiding toe dat het Verenigd Koninkrijk niet tot de eerste lidstaten van de Unie behoort. In plaats daarvan richtte het Verenigd Koninkrijk eerst de Europese Vrijhandelsassociatie op.

   http://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_de_Europese_Unie

   Like

  • joopklepzeiker zegt:

   misschien heb je ook wat aan deze info

   Klik om toegang te krijgen tot TBR2010-no5-4-13.pdf

   Like

   • Monalisa zegt:

    joopklepzeiker bedankt voor u informatie, ik wist dit al, ben van 1943 mijn vader zat in het verzet van Adam helaas ik heb hem nooit gezien alleen van een foto, er is een straat naar hem genoemd in Adam zal het niet plaatsen, wand ik wil in de anonimiteit verder leven, er gaan altijd mensen spitten in je verleden, daarom heet ik Monalisa

    Like

 2. bobzelf zegt:

  heerlijk, heerlijk, heerlijk !
  zo simpel ,
  dus mensen met hersens geweldig ,
  en ze dan ook nog gebruiken ook ,
  OM ZELF TE DENKEN, EN JE EIGEN CONCLUSIES TE TREKKEN .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  jA, ze zijn zeldzaam aan het worden !!! ,

  In nederland bij de regeringsfunctionarissen , ZELFS AL HELEMAAL UITGESTORVEN !!

  het hebben van hersens in de nederlandse regering is zelfs geen PRE meer !!!

  hangen aan de rand van het ravijn , en dan aan de malloot naast je vragen , ??

  GAAT NOG BEST GOED HEEE ???

  HET VALLEN ZAL WEL MEEVALLEN , NIET ??

  MAAR HET NEERKOMEN NIET !!

  Like

  • Monalisa zegt:

   bob hoe is het weer daar.

   Like

   • bobzelf zegt:

    WHAHAHAHAHAA,
    nou lekker weer , graad of 23 zon , morgen 26 graden zon ,
    dus :
    niks te mopperen , over het weer dan,
    wel over die leugenfabriek hier !
    en alles wordt gewoon klakkeloos over genomen in de nederlandse kranten !

    behalve als het om kogelgaten in een cockpit gaat !!!

    dat moffelen we dan weg !.

    gr. bob

    Like

 3. Joost Visser zegt:

  Kan deze man niet als minister-president in een Nederlands zakenkabinet worden aangesteld? Geen verkiezing dus,maar aanstellen?

  Like

 4. Roeltje zegt:

  Gelukkig zijn er nog politici met gezond verstand.
  I.p.v. het opzetten van een samenwerkingsverband van alle niet-islimitische landen tegen de oprukkende ‘radicale’ islam, verliezen we ons in een fake herleving van de koude oorlog. We laten ons voor het karretje spannen van Obama, die ten koste van alles zijn mislukte buitenlandse politiek probeert te verdoezelen door zijn campagne tegen Putin.

  Like

 5. Jaantje zegt:

  Helemaal mee eens lakei/melkkoe van de Yanks.
  Heb het idee dat ik er niet geschikt voor ben…voel innerlijke weerstand.

  Like

 6. Sjaak zegt:

  Rutte: gedrag Rusland zeer zorgwekkend

  BRUSSEL –
  Het gedrag van Rusland is zeer zorgwekkend.
  Dat zei minister-president Mark Rutte zaterdag
  voor aanvang van topoverleg in Brussel over
  onder meer de Oekraïnecrisis.
  De regeringsleiders en staatshoofden van de
  Europese Unie bespreken de Russische steun
  voor de pro-Russische rebellen in het oosten
  van Oekraïne. Russische troepen vechten
  daar mee met de separatisten.

  Rutte uitte zijn zorgen. Rusland doet niets om
  de situatie te stabiliseren, aldus de premier.
  ——————————————————————————————————————————
  DAARVOOR DOE JIJ RUTTE-LUL ALLES MET JE VRIENDJES
  O. A DE RAT EN OORLOGHETZER RASMUSSEN ERAAN OM
  DEZE OORLOG IN GANG TE BRENGEN !
  EN DAT WELGEMERKT VOOR EEN DOOR EN DOOR
  KORRUPTE UKRAINE MET DOOR EN DOOR KORRUPTE
  NIETEN EN NITWITS AAN HET ROER !

  EN DAARMEE JE HET MAAR ACHTER JE DUMBO- OREN
  KNOPEN KAN IK HEB TIEN MAAL LIEVER DE POETIN ALS
  RUS AAN DE MACHT ALS DEZE ISLAAMSE KOPPENSNELLERS !
  EN DAN ZIJN WE OOK METEEN van DE OORLOGSAANDRIJVER
  IMAAM-OBAMA VERLOST !

  Like

 7. Bevestiging van datgene wat wij wisten.
  Hij drukt zich nog zacht uit ook nog.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s