Het failliet van postdemocratisch Europa

Screenshot 38

Overblijfsel van de Berlijnse Muur

(Door: trias politica)

De EU en democratie gaan niet samen. Het pleiten voor kleinere staten heeft niets met ‘nostalgie’ te maken. Dit stelt de Duitse socioloog Wolfgang Streeck na eerdere pleidooien voor een Europese superstaat door filosoof Jürgen Habermas.

In een lang artikel in Constellations, volume 21, nummer 2, 2014 (met dank aan professor Engelen) veegt Streeck de vloer aan met het streven van de eurocraten naar ‘groot, groter, grootst’. Het streven naar een Europese Superstaat leidt tot een failliet van onze democratie en het koesteren van natiestaten heeft natuurlijk ook niets te maken met ‘nostalgie’, maar veel meer met gezond verstand.

Streeck begint zijn weerlegging van de kritiek van Habermas (één van de belangrijkste voortzetters van het gedachtegoed van de neomarxistische Frankfurter Schule van Horkheimer en Adorno) door er op te wijzen, dat de vorming van de muntunie nu niet bepaald heeft bijgedragen tot de oorspronkelijke doelstelling van ‘an ever closing union for the peoples of Europe’. Integendeel, de euro heeft zich gemanifesteerd als splijtzwam in plaats van bindmiddel. Het huidige ‘Europa’ is verdeelder dan ooit: Groot-Brittannië is bezig zich los te weken en landen als Denemarken, Polen en Zweden hebben aangegeven niets in de muntunie te zien en hun eigen valuta te willen behouden. Er is dus sowieso sprake van een ‘Europa van meerdere snelheden’.

Lees verder>>>
DDS

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in democratie, dictatuur, euro, Europa, EUSSR. Bookmark de permalink .

6 reacties op Het failliet van postdemocratisch Europa

 1. bobzelf zegt:

  dus laten we “DE MUUR ” , GEWOON OM BRUSSEL HEEN ZETTEN !!!

  EBOLA VIRUSJE ER OVERHEEN PLETTEREN , EN KLAAR IS KEES DAN WEL BOB !

  Like

 2. Anneke zegt:

  In het Babylonische oosten wordt de islamitische super (socialistische) staat gevormd, hier in het Babylonische westen, het evil-union super traumatische (post-democratisch) europa. Deze duvels samensmeden en het wereldwijde nwo-kalifaat is een feit. Máár of dit letterlijk haalbaar zal zijn betwijfel ‘k nog steeds. “De plannen raken steeds verder achterop!!! Het tweede decennium van de 21-ste eeuw is over zestien weken alweer halverwege. Hé….voor ons burgers feitelijk goed nieuws”!!! Het wil (de dwaze zielen) maar niet lukken hun mega NWO fantasie-wereld een geslaagde realiteit te laten zijn. “Het lijkt (voor de zoveelste x) te gaan lukken, máár er zijn veel te veel hindernissen”. Mensen, blijf het Nabije-Oosten nauwlettend in het oog houden. Het westen en ’t oosten kunnen niet zonder het landgoed Israel. De gebeurtenissen daar zijn van wereldbelang!!!! Dus…in het belang van de gehele mensheid!!! We blijven hopen, al wordt dit toch voor velen steeds moeilijker. De groeiende armoede door het wereldwijde afbraak-beleid zorgt er-voor dat ‘de schouders’ (nog al eens) in somberheid diep weg-zakken. Moedeloosheid neemt niet zonder reden (mondiaal) in race-tempo toe. HOOP doet LEVEN, al is het nog zo moeilijk dit als werkelijkheid te kunnen blijven beschouwen. Hoop is een hoognodige zuurstof voor de gemoedstoestand van de mensheid.

  Like

 3. windwens zegt:

  Of men duikt of onderduikt de realiteit van de rariteiten van de huppelaars in Brussel. Dan weer is men in staat binnen, de binnen grenzen van een eigen staat herrie te schoppen. Omdat men af wil van alle opgelegde praktijken die EU in Brussel bakken en opdienen als warme broodjes. Dan weer stort het verzet in als een kaartenhuis. Door de gekunsteldheid van de overheden die binnen eigengrenzen er dan wel weer voor zorgen dat de democratische rechtsorde wel verloopt zoals men wil. Zoals een verbod zetten op een demonstratie, omdat het gepeupel kort gehouden moeten worden. De expansie drift van de EU bewoners( in Brussel) is wel zo gemaakt dat men als ingezetenen van welke EU staat dan ook geen kant op kan. Of te wel vluchten zou niet weten hoe of waar dan naar toe. Alles hoort bij elkaar maar ook weer niet. Tevens is de staats ingezetenen van welke staat dan ook, totaal ontheemd van eigen culturele kleur, geur of samenstelling. Wanneer de ingezetenen blijk geven van verschuivingen naar elkaar toe, zoals deze bijvoorbeeld voorkomen bij de aangepaste Surinamers dan wordt meteen het begrip zwarte piet aangegrepen deze toenadering af te stoppen. Zoals iedereen weet is dit voor momenteel weer gelukt. Kortom iedereen wordt gebruikt en misbruikt om de toenadering te ontmoedigen dan wel te frustreren. Van Moslims is bekend dat deze nooit op zullen gaan in de massa van de staat om de simpele reden dat zij hun eigen invulling geven aan de staatsinrichting door middel van het toepassen van de Koran, en daar waar het kan deze de strotten van de staten te drukken. Willen zij dit niet en gaat het niet vlot genoeg dan doet men dit met geweld. Hier steken ze de boel in de fik in Engeland en Schotland verkrachten ze jaren aan een stuk jonge meisjes in deze nog steeds klassen verdeelde staat. Eigenlijk is mijn conclusie de moslim is er om ons te onderdrukken en te laten zwijgen over de (on)democratische orde die men hoe dan ook wil opleggen. Dan te bedenken dat dit maar door een paar mensen gedaan wordt. Medewerkers van Brussel hebben een ongebreidelde woede om andere een dictaat op te leggen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s