Morele zelf vergunning

Screenshot 36

Vrijspreker: U hield zich de afgelopen week bezig met de morele zelf vergunning. Wat houdt dat in en hoe kan een heerser dat gebruiken?

Als mensen ervan overtuigd zijn dat hun gedrag in het verleden getuigt van compassie, vrijgevigheid, onbevooroordeeld gedrag, dan wordt het waarschijnlijker dat ze gaan handelen in een moreel dubieuze manier zonder zich daar schuldig over te voelen. Moraliteit is een soort spaarrekening, of een dieet. Je hebt nu al genoeg vetarme, linksdraaiende yoghurt gegeten, waar lagen die chocoladewafels ook al weer? Hier is aardig wat onderzoek naar gedaan en het is ‘morele zelf vergunning’ genoemd. Je geeft jezelf een vergunning voor moreel slecht gedrag.

Met eten kan iedereen het wel aanvoelen, maar ook zoiets als politiek correct taalgebruik, kan vreemd genoeg leiden tot meer racisme en seksisme. Je hebt immers het juiste woord voor neger gebruikt, dus met jou zit het wel goed, jouw kind kan naar een blanke school. Jij hebt groen links gestemd, dus die vliegvakantie kan wel weer, zeker als je nog ergens 2 euro uitgeeft aan een certificaat voor CO2 neutraal vliegen. Je hebt je ingezet voor de PvdA en het lot van de minder bedeelden, dus je kunt wel 40.000 euro van de daklozenkrant achterover drukken en de banken een bailout geven op kosten van de arbeider (mits je hun bankiersbonussen aan banden legt of zegt te zullen gaan leggen).

Lees verder>>>
(h/t Monalisa)
De Vrijspreker

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Graaien, Hypocrisie, Linkse Kerk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s