Weg met ons: kán dat wel?

Screenshot 11

(Door: Dirk-Jan van Baar)

Weinig zaken wekken ter rechterzijde zo’n ergernis als de ‘weg met ons’-mentaliteit die ter linkerzijde zou bestaan.

Dat is op zich makkelijk te begrijpen. Nationalisme en vreemdelingenhaat liggen allang onder vuur in het linkse denken, net als fascisme en racisme. Links ontleent aan zijn internationalisme, ook wel kosmopolitisme genoemd, zijn morele gelijk en kan voortbouwen op een christelijke traditie waarin schuldbesef en liefde voor de ander hoog worden gewaardeerd. Het ontbreekt in het Westen dan ook niet aan maatschappijkritische groeperingen die vooral kritisch tegenover ‘het eigene’ staan. Het protestantisme kwam voort uit godsdienstkritiek en kritiek op de katholieke kerk. Het socialisme uit kritiek op het kapitalisme en de ongelijke verdeling tussen rijk en arm. Daarbij komen de ervaringen van twee wereldoorlogen, die algemeen aan chauvinisme en een ontspoord superioriteitsdenken (vooral in Nazi-Duitsland en de Europese koloniale rijken) worden toegeschreven.

Lees verder>>>
(h/t Wachteres)
DDS

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Weg met ons: kán dat wel?

 1. joop van den heuvel zegt:

  gewoon alle moslims het land uit en grenzen dicht

  Like

 2. Lis zegt:

  Voor mij betekent ‘weg met ons’ dat ik als blanke vrouw me schuldig moet gaan voelen over dingen die Nederlanders in het verleden hebben gedaan, zoals slavenhandel (zonder nuances uiteraard), uitbuiting in de derde wereld en kolonialisme. Ik moet me schuldig voelen over de (vermeende) achterstand van buitenlanders die ik echter nieuwe Nederlanders moet noemen. Ik word geacht respect te hebben voor zoetsappige iftarmaaltijden en rondleidingen in een moskee terwijl men tegelijkertijd van mij verwacht dat ik spuug op de Nederlandse cultuur en de joods-christelijke traditie.

  Ook ik heb de indoctrinatie van links meegemaakt op school. Hoewel ik een zeer meegaand kind was, heb ik het op de één of andere manier nooit helemaal begrepen omdat de logica ontbrak. En het ontbreken van die logica wordt alleen maar erger.
  De ‘weg met ons’- mentaliteit is vergif en diep doordrongen in de maatschappij. Het is iets wat op alle mogelijke manieren bestreden moet worden. Voor behoud van onze cultuur en traditie.

  Like

 3. peterselie1 zegt:

  De smerige fantast Dirk-Jan van Baar, de draaikont en Wilders hater moet ik deze lamlul nu serieus nemen.

  Like

 4. Marc Bouwman zegt:

  Een paar korte opmerkingen over het korte stukje dat ik hier al lees.

  1. Vreemdelingenhaat ligt niet alleen bij links onder vuur.
  2. Het afwijzen van nationalisme door links én andere politieke groeperingen werd indertijd ingegeven door de foute conclusie dat het een van de oorzaken van WO I was en dat Hitler een nationalist zou zijn geweest.
  Ad2.a Het was een zeer specifieke vorm van nationalisme dat een van de oorzaken van WO I vormde, namelijk waar het gemengd werd met kapitalisme tot imperialisme. Nationalisme als zodanig was geen bron voor WO I!
  Ad2.b. Hitler is nooit nationalist geweest: hij misbruikte nationale gevoelens bij het Duitse volk om zijn eigen zieke programma’s uit te kunnen voeren. Zelf heeft hij herhaaldelijk het Duitse volk verraden, al in de herfst van 1941. Dit heb ik al eerder aangetoond.
  3. Links is internationalistisch. Dat is toch echt wat anders dan kosmopolitisme, dat een exclusieve cultuur behelst van leden uit allerlei culturen die hun oorspronkelijke cultuur niet zozeer afleggen, alswel een nieuwe subcultuur vormen. Vaak kom je die tegen in de muziek- en kunstwereld. Als zodanig is er niets tegen kosmopolitisme. Internationalisme daarentegen is een vorm van politiek bedrijven waarbij nationale belangen expliciet worden opgegeven voor een (nog) niet bestaande ideale werkelijkheid, zoals bijvoorbeeld een internationale arbeidersklasse of internationale islamitische staat. Internationalisme is naar zijn aard zeer schadelijk voor alle vormen van nationaal belang.
  4. Kritisch zijn tegenover ‘het eigene’ is een typisch westers fenomeen. Als zodanig een prima middel dat de eigen samenleving een spiegel voorhoudt. Zaak is wel zelfkritiek niet te laten doorslaan tot zelfvernietiging, zoals de westerse elite nu wel doet. Verder is het juist van belang op te merken dat alle andere culturen dit broodnodige ‘kritiek tegenover het eigene’ juist ontbreekt: uit en te na kent de islamitische cultuur dit niet. Uit en te na is er een cultuur dat ‘kritiek tegenover het eigene’ zou moeten uitoefenen, en dat is de islam in al zijn facetten en deelculturen.

  Like

 5. Theresa Geissler zegt:

  Nee, “Weg met ons,” dat kan om te beginnen al niet, natuurlijk: Ondanks de voortschrijdende civilisatie is de mens, evengoed als het dier, in principe op de wereld gezet om te overléven en dat gaat nu eenmaal niet door zichzelf, letterlijk of figuurlijk, te verloochenen.
  Rest dan de vraag in welke vórm men wenst te overleven: In het collectief of als individu. Oosterse culturen kennen bijna alle niets dan de eenheidsworst van het collectief, de islamitische cultuur voorop, kan men wel stellen. Westerse culturen hebben dit ook lang gekend, totdat de Verlichting een groeiende waardering voor het individualisme bewerkstelligde. Sindsdien is het hier lang een soort mengelmoes van twee uitersten geweest, want laat ons eerlijk zijn :Ook in het westen wil op sommige momenten de hang naar het collectief nog wel eens de kop opsteken.
  Vooral Links heeft daar een handje van, tenminste, dat dènkt het. Zoals de auteur van dit artikel al aangeeft -en ikzelf trouwens ook wel eens in meer dan één van mijn eigen artikelen heb gesteld- is het linkse gedachtengoed voor een belangrijk deel gestoeld op en ‘zich afzetten tegen,’ hetgeen op zichzelf nog geen garantie is voor het moeiteloos navolgen van een collectivistische levensstijl. Alleen het aan ànderen willen opleggen, waar met name ‘bevlogen’ GroenLinksers goed in zijn, dat is dan nog wel te doen, ja….
  En juist omdat ze dit minder gemakkelijk gemaakt wordt als die anderen een eigen stem hebben die het verzet tegen dit opleggen vorm geeft, doet (Groen)Links er alles aan om die stem uit te schakelen. Zoals je op dit ogenblik weer ziet……

  Like

 6. Tistochwat zegt:

  In de zogenaamde Jip en Janneke-taal:

  Ik ervaar ‘weg met ons’ als het je niet meer veilig en vertrouwd mogen voelen met je eigen cultuur en gebruiken. Ik wil gewoon in dit land leven met alleen maar echte blanke Hollanders; dat geeft me een veiliger gevoel en ik vind het ook gezelliger.
  Verschillende culturen kúnnen eenvoudig niet met elkaar worden vermengd.
  Elk land heeft een eigen bevolking met een eigen ‘karakter’.
  Als ik een andere cultuur wil zien, ga ik wel op vakantie naar een land met die cultuur.
  En zeg nou zelf: het is toch veel leuker als elk land verschillend is?
  Dan zie je tenminste weer eens iets nieuws i.p.v. die afgezaagde mengelmoes die je nu overal tegenkomt.
  Ik heb absoluut geen hekel aan negers en andere buitenlanders –geesteszieke islamitische koppensnellers uitgezonderd-, maar iedereen hoort nu eenmaal thuis in het eigen land, waar men de boel net zo kan inrichten als men dat zelf wil.
  Als je elkaars landen dan respectvol bezoekt en ook weer vreedzaam verlaat, is er niets aan de hand. Ook handelsbetrekkingen kunnen ‘met gesloten grenzen’ soepel verlopen.
  Vanzelfsprekend hoort ook de regering in ieder land in de eerste plaats te zorgen voor de eigen bevolking, maar dat zal wel een utopie blijven met de vele corrupte zakkenvullers die overal aan de macht zijn.

  Ben ik nu een racist/nazi?
  Want deze reactie is natuurlijk niet ‘politiek correct’.

  *zucht*
  Is het niet verschrikkelijk dat je tegenwoordig elk woord op een goudschaaltje moet wegen?!

  Like

 7. Mij is geleerd:als je niet voor jezelf zorgt,kun je ook niet voor een ander zorgen!Daarom vind ik het niet verwerpelijk om te zeggen:eigen volk eerst.Zeker in deze donkere tijden waarin wij al jaren alleen maar in moeten leveren,tot op het bot,ten faveure van het buitenland en buitenlanders!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s