Saxo-bank: Frankrijk heeft een revolutie nodig

Screenshot 3

Frankrijk heeft een systeemverandering nodig, eist de chef-econoom van de Saxobank. François Hollande en Manuel Valls vertrouwt hij deze stap niet toe.

(Vertaling: E.J. Bron)

Het land heeft een nieuw politiek systeem, een nieuwe belastingregeling, een minder opgeblazen staatssector en minder subsidies nodig, eist de chef-econoom van de Saxo-bank. President Hollande is niet in staat deze problemen aan te pakken. Alleen een revolutie binnen het systeem kan de “verrotting van Frankrijk” stoppen.

De geschiedenis van Frankrijk is doortrokken van crises, die altijd tot een snelle en dramatische verandering van de omstandigheden geleid hebben.” Eentje die je daarbij het snelst te binnen schiet, is die waarbij koning Lodewijk XVI. tijdens de Franse revolutie zijn monarchistische macht verloor. Hij erfde een enorme staatsschuld (komt u dat bekend voor?) en probeerde met een serie politieke zetten te reageren. Maar uiteindelijk heeft deze crisis hem overmeesterd. Hij en zijn ondergeschikten van het Ancien Régime verloren niet alleen hun macht – maar bovendien hun hoofden. Het is tijd voor een revolutie van de 21e eeuw in Frankrijk. Het dirigisme ligt op sterven. Vive la France.” Aldus analyseert Steen Jakobson, de chef-econoom van de Saxo-bank, de actuele situatie van Frankrijk.

François Hollande is de meest impopulaire president in de Franse geschiedenis. Met de presentatie van de nieuwe regering onder minister-president Manuel Valls op 26 augustus stelde Hollande ook de nieuwe minister van Economische Zaken Emmanuel Macron voor. Tot enkele weken daarvoor was deze nog diens persoonlijke economisch adviseur. De president heeft de voormalige investeringsbankier tot opvolger van zijn rivaal Montebourg benoemd.

Montebourg, van de linkse partijvleugel, had de hervormings- en bezuinigingskoers van hollande bekritiseerd en daarmee ruzie in het kabinet veroorzaakt. Als minister van Economische Zaken staat Macron voor de taak de jarenlange neergang van de industrie te stoppen. Met het verwijderen van zijn politieke tegenstander riskeert Hollande veel, aldus de chef-econoom van de Saxo-bank. Montebourg is een man van de oude school en van de oude ideeën: hij heeft zichzelf onder andere de titel “Minister van de Industriële Opstanding” genoemd.

Het probleem voor president Hollande en zijn hervormingsinspanningen is dat het verwijderen van Montebourg weliswaar een overwinning voor zijn economische strategie is, maar het betekent tegelijkertijd echter het verlies van zijn politieke vaardigheid beide te leiden: zijn partij en de Franse staat. Want “economische politiek zonder rugdekking is als skiën zonder sneeuw: politiek heeft politieke verankering nodig”, aldus Jakobson.

De op aanbod georiënteerde economie en de ideeën van minister-president Valls zijn goed, maar ze volstaan niet om de “verrotting van Frankrijk” te stoppen.

Steeds meer waarnemers argumenteren dat wat Frankrijk nodig heeft of een europese Centrale Bank is of een Frankrijk dat fiscaal expandeert – of zelfs beide. Maar beide is niet alleen kortzichtig, het is ook verkeerd, aldus Jakobson: “Frankrijk heeft een nieuw politiek systeem, een nieuwe belastingregeling, een minder opgeblazen staatssector en minder subsidies nodig.” Frankrijk is niet verloren, “het is alleen maar gedesoriënteerd en het mist het doel.”

Frankrijk is zijn ergste eigen vijand. Het gelooft in oude deugden en ideeën uit een al lang vervlogen tijd. Het dirigisme, de Franse versie van het socialistische kapitalisme, is mislukt. Daarom heeft Frankrijk zijn Thatcher-moment nodig, met een nieuwe politieke leiding, die moedig genoeg is om juist voor verandering gekozen te worden. “Het heeft een staatshoofd nodig, dat moedig genoeg is om een systeem in elkaar te laten storten dat zich meer op macro- dan op micro-economische politiek concentreert. Een systeem, met een elitaire samenleving, die teveel prikkels voor slecht gedrag en geen prikkels voor privé-initiatieven, innovatie en hard werken heeft. Met of zonder Hollande, Frankrijk lijkt niet bereid zich te veranderen. Daarom hebben we een diepe recessie nodig en zelfs een depressie, voordat we echt verandering zien. Reële veranderingen ontstaan alleen maar uit een echte crisis”, aldus Jakobson.

Bron:
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Frankrijk, Socialisten. Bookmark de permalink .

7 reacties op Saxo-bank: Frankrijk heeft een revolutie nodig

 1. Peter Klaasing zegt:

  =Om niet te praten van al die miljoenen moslims, die het Frankrijk naar de bliksem helpen.

  Like

 2. delamontagne zegt:

  Na de ontboezemingen van zijn ex en de gedaalde populariteit van President Hollande, hebben zijn tegenstanders een nieuw “ONZE VADER” geschreven. ( voor de vele jongeren in NL, die mischien niet meer weten wat het “onze vader”-gebed is (was ! ) Dit is een Christelijk gebed, zowel bij Katholieken als bij Protestanten.
  ////////////////
  Het nieuwe “Onze Vader” in Frankrijk. ::\

  ONZE VADER , DIE IN de etc………..
  die hatelijk is, dat Uw naam vergeten moge worde
  Dat Uw 5-jarige termijn snel afloopt.
  Dat U het voor gezien houdt in France en elders.
  Bespaar ons Uw dagelijkse “bulshit”
  vergeef ons ons wantrouwen zoals wij hen vergeven die U gekozen hebben.
  Leidt ons niet in verzoeking U te ontslaan, maar verlos ons van Uw aanwezigheid.
  Want het is aan U, de middelmatigheid, de incompetentie en de schande
  En dit alles voor het heden en de toekomst.
  AMEN

  Like

 3. windwens zegt:

  Daar gaat ti dan, ligt zoals er in de geschiedenis wel vaker gebeurde de revolutie op de loer? Wil men zich ontdoen van allerlei zaken dan kan dat wel eens beteken dat het daar zeer instabiel gaat worden, dan is de aanschaf van meer wapentuig wellicht meer nodig om weer eigen landsgrenzen te bewaken dat ten strijde te trekken tegen de Russen.

  Like

 4. koddebeier zegt:

  De hele Europese Unie heeft een revolutie nodig om het verrottingsproces te stoppen !!!

  Like

 5. Volgens mij kan ieder land er weer boven op krabbelen,als ze maar uit die verdomde EU stappen.De Eu-maffia is het die elk aangesloten land en inwoners kapot maakt!Naar mijn bescheiden mening zijn er 2 hoofdoorzaken;de verplicht open grenzen,waardoor wij onder de voet gelopen dreigen te worden door[en wat had Wilders weer eens gelijk!]een tsunami van uitbuiters,en de Eu die ons onvoorstelbaar veel geld heeft gekost,nog steeds kost en nog gaat kosten!Terwijl het enige dat wij er voor terug krijgen is:afbraak!Mensen moeten een toekomstperspectief hebben,anders worden ze murw en moedeloos.En dat is nu juist wat Brussel wil.Volkeren zonder vechtlust!En als volkeren in hun lethargie blijven hangen,gaat het ze nog lukken ook!Kom op mensen,verenigd u en vecht terug!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s