RIVIERENBUURT

Screenshot 3

De Lekstraat-Synagoge in de Amsterdamse Rivierenbuurt omstreeks 1940

(Door: Driek)

In één der van fleur en vrolijkheid verstoken straten der Amsterdamse Rivierenbuurt heb ik mijn jongensjaren doorgebracht. Huizen met hoge trappen. Donkere voorportalen. Portiekwoningen. In mijn herinnering waren de woonvertrekken altijd gehuld in grijzig schemerlicht. Doch dat kan ook verbeelding zijn. Maar eens, lang geleden, ver voor de oorlog, in die vredige doch ook onbarmhartige jaren dertig, toen het schorremorrie van Anton Mussert alreeds in zwarte kledij de straten onzer steden domineerde, was de Rivierenbuurt voor een groot deel bevolkt door mensen van Joodse komaf.  Aan het Merwedeplein 37 woonde Anne Frank met haar familie. Welgestelde ontwikkelde Joodse lieden, afkomstig uit velerlei windstreken, waren in de Rivierenbuurt neergestreken. Zochten daar hun heil. Die kwamen niet op een schoen en een slof. Sommigen wel. Maar die gingen naar een kamp. Naar Westerbork. Dat opvangkamp moesten die gevluchte Joden  zelf bekostigen. Er was toen geen liefdevolle opvang. Zoals nu. Voor de volgelingen van Mohammed die ons land komen veredelen met hun zandknarsende cultuur.

Op 30 november 1937 werd in de Lekstraat op nr. 63 een Synagoge ingewijd. De laatste Synagoge van Amsterdam. In bijzijn van prinses Juliana. Aan de gevel prijkt de Hebreeuwse tekst:

En ik zal in het midden der kinderen Israëls wonen en ik zal mijn volk Israël niet verlaten.’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden Joden in de Lekstraat-Synagoge de gele Davidssterren kopen. Na september 1943 werd het een opslagplaats van meubelen van weggevoerde Joden. Die mooie Synagoge van weleer is thans een veilinghuis.

Het is een beladen buurt. Een enkele keer wandel ik daar doorheen. Of ik fiets door die lange spelonkachtige straten. Er hangt een doemsfeer. Voor de ramen gluurden toen mensen angstig door gordijnspleten. Of er weer opgehaald werd. Zij hadden al toebereidselen gemaakt voor de reis. Want die reis naar het onbekende kon ieder moment een aanvang nemen. Hun rugzakken waren op de gang al klaargezet. Nu wonen er hier en daar al Marokkanen. Ik zie er veel hoofddoeken. Over enige tijd is met een keppeltje wandelen daar niet zonder enig gevaar.

Bij schemerachtig licht, wanneer de zon verstek laat gaan, zijn het sinistere straten. Die huizen zijn dan als een stenen protest. Tegen dingen die niet deugen. Joodse bewoners werden daar toen tezamen gedreven. Op het Victorieplein, voor de Wolkenkrabber, daar moesten ze zich verzamelen. Dat was de grote verzamelplaats. Van de Joodse burgers die op weg gingen naar het gas.

Onlangs stuitte ik op dit gedicht. Ik had het eens opgeschreven, in een blauw schoolschrift met kantlijn. Ik vind het een schoon gedicht. Je moet het een paar keer lezen. Dan krijg je een beklemmend gevoel. Een kort moment is je ziel verschrompeld. Vooral nu, in deze tijd. Nu ze het weer op Joden hebben gemunt. Die misdadige islamieten. Met hun afschuwwekkende demonstraties: ‘Dood aan de Joden’. Zwarte Nazivlaggen. Ongelooflijk. Christelijke bewindslieden die met bevende lippen beweren dat het slechts een kleine groep is. Lafhartige kwezelaars zijn het. Onwaardige lieden die van de Bijbel een kladschrift hebben gemaakt. Ik wil er verder geen woorden aan vuil maken. Slechts wenkbrauwfronsen. Dat is genoeg.

Ik schrijf het hier, of u het nou leuk vindt of niet, op deze beruchte site van E.J. Bron: die islamieten kunnen van mij de pest krijgen. Allemaal. En ook onze onnozele slappe bewindslieden. Laat het u bij deze gezegd zijn. Maar, leest u in ieder geval het gedicht. Ter verheffing van de geest.

 RIVIERENBUURT

Vanavond op de kaart gezien waar ik
het kind van ben. Hoe groot het is.

Wie niet begrijpt wat eenzaam is
moet daar een keer uit dwalen
gaan. Liefst na de laatste tram.

Pleinen over, waar portieken
gapen, stapels erkers zij aan
zij verrijzen in de nacht –
was Kafka architect geweest,
dan had hij dit bedacht;
toekomst veranderd in
verlatenheid. Nieuw in oud.

Wie niet begrijpt wat eenzaam is
moet daar een keer uit dwalen gaan.
Of thuis onder de lamp.

 Paul Gellings

Door:
Driek
(voor www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Amsterdam, antisemitisme, Historie, Islam, Jodenhaat, Moslims, Rotzakken. Bookmark de permalink .

16 reacties op RIVIERENBUURT

 1. Zilvermeeuw zegt:

  Ik ben er stil van….

  Like

 2. rotsus zegt:

  Graag zou ik me willen aansluiten bij Driek met een eigengemaakt gedicht.

  Aan alle Islamieten in Nederland
  Maken jullie je maar mooi voor Allah van kant

  Niets ontziend, geen man, geen vrouw, geen kind,
  Dat is wat ik noem een waarlijk schrikbewind

  Maar ga hiervoor dan wel naar jullie mooie oosten
  Zodat wij er hier mooi op kunnen proosten

  En zodat jullie met z’n allen naar de hemel gaan
  Alwaar zo’n tiental maagden voor jullie staan

  Dit is wat jullie profeet zoal verkondigde
  Waarbij hij natuurlijk zelf ook nooit zondigde

  Vele honderden jaren lang
  maakten jullie miljoenen mensen bang

  Maar eens komt er een eind aan al dat walgelijke slachten
  En ik vrees dat wij hier niet meer lang op hoeven wachten

  Dus wacht niet langer en ga snel heen
  Zodat ik niet hoef te werpen de eerste steen!

  W.g.
  Rotsus

  Like

 3. jans zegt:

  Helemaal waar. De zittende “christelijke” en socialistische gutemensch laten zichzelf en de maatschappij kapot maken en hopen daarmee een god waarin ze eigelijk niet geloven een plezier te doen al ze die god zouden ontmoeten nadat ze gestorven zijn. Allemaal gedreven door angst! Met angst probeerd de islam mensen te onderwerpen! De islam moet verboden worden.

  Like

  • jitskesez zegt:

   Er moet een verpichte informatie cursus komen op alle scholen die waarschuwt tegen de gruwelen van de Islam met uitgebreide vermelding van Mohammed’s moordpartijen en zijn vrouw-hatende opmerkingen. Als de moslimstudentjes het niet leuk vinden, jammer dan.

   Like

 4. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Van Aartsen mag wel vinden dat er geen grenzen waren overschreden toen ze hier om het bloed van Joden riepen; nou mijn grens WEL en sindsdien zeg ik het hardop en keer op keer, Islam RAUS moslims TUIG, en zal ALLES doen om ze hier het leven zuur te maken.

  Like

 5. haggai44 zegt:

  Een heel goed stuk ! Dit gevoel wat je beschrijft klopt helemaal afgelopen zondag ging ik naar mijn zus in Amsterdam zij woond nog steeds in de Rivierenbuurt we zijn wat gaan rijden door de buurt waar we opgroeide Beatrix park ,wolkenkrabber waar wij op zondag probeerde binnen tekomen om met de lift naar boven en weer naar beneden te gaan de bewoners werden gek van ons. Maar als laatste naar de Lekstaat om even langs de Shoel te gaan waar ik vroeger met mijn vader wel eens kwam.ben in de Rijnstraat nog even op een terras gaan zitten, het gevoel bekroop me dat ik niet in Amsterdam was maar in Turkije of Marokko HET IS NIET TE FILMEN WAT EEN TROEP!!!

  Like

  • Driek zegt:

   Beste haggai44, en u bent niet even een broodje gaan eten bij Sal-Meijer, de koosjere broodjeszaak in de Scheldestraat? Ik was er onlangs nog, inderdaad, het is niet te filmen, wat een troep is het daar geworden. Amsterdam is verleden tijd.

   Like

   • Driek zegt:

    Correctie. Ik bedoel dus dat de buurt een troep is geworden, en niet de broodjeszaak van Sal Meijer. Ik heb het mijn zin nogal ongelukkig geformuleerd.

    Like

 6. leefbarbaar zegt:

  Beste Driek,
  ik mis de aanklacht tegen de Joodse politici. Die Amsterdam hebben verpest. Amsterdam is altijd links en altijd onder Joods bestuur, wordt het niet tijd om de daders te benoemen? Christelijke slappe zakken hebben we hier genoeg, maar de graaiers van de PvdA hebben toch echt zelf 020 verziekt. Ook in de regering en in de tweede kamer. Hoe gaan we dit ooit oplossen als de daders onbekend moeten blijven?

  Like

  • Driek zegt:

   Beste Leefbarbaar,
   U heeft daar volkomen gelijk in. Maar als ik hier al die lieden moet gaan aanklagen, die de boel hebben verpest, wordt het een langdradig stuk, en Amsterdammer ben ik gelukkig niet meer. Die verpauperde rot stad ben ik lang geleden ontvlucht. Dat is de hel op aarde.

   Like

   • leefbarbaar zegt:

    Beste Driek,
    het is moeilijk om een groep aan te spreken, dat ligt erg gevoelig. Maar de PvdA heeft altijd de stad in handen gehad (en nog steeds, ook al zit er even een andere coalitie) en ze hebben altijd de korte lijntjes gehad naar de regering om dingen te wijzigen.
    Toch hebben ze er nooit gebruik van gemaakt, alleen maar schaamteloos hun zakken gevuld. En nu zitten wij met de gebakken peren. Uiteindelijk worden wij gedwongen om moslims te deporteren en dat zag iedereen aankomen, maar niemand wilde het weten, want beladen. En beladen blijft het, dat deporteren, maar criminele Finnen uitzetten kan rekenen op steun en sympathie van de meerderheid van de bevolking. Dus zo erg is het nou ook weer niet. En met al die rovende allochtonen, komt er alleen maar meer draagvlak voor.
    Ja, Amsterdam huilt, de hele Randstad huilt.

    Like

 7. Sjaak zegt:

  WANNEER BEGINNEN WE MET DE GROTE SCHOONMAAKBEURT ????
  HET ARABISCH ONKRUID MOET WEG !
  IK WIL MIJN NEDERLAND WEER TERUG
  MET DE ITALIANEN SPANJAARDEN PORTUGEZEN
  KORTOM EEN CHRISTELIJK GEPREEGT LAND !
  ZONDER GEITENNEUKENDE VOLKSVERNIELENDE
  STEUNTREKKENDE MOSLIMS !

  Like

 8. Jaantje zegt:

  Rivierenbuurt nu is een verademing vergeleken bij:Slotervaart Baarsjes Osdorp Bos en Lommer Geuzenveld.
  Rivierenbuurt heeft het minste^ aantal allochtonen check maar op de GeenStijl meter.

  Like

 9. alidas1 zegt:

  Ik heb er ook gewoond het was een heerlijke buurt .
  Woon er al jaren niet meer zou er ook niet meer terug willen .
  Ben voor jaren terug eens een kijkje gaan nemen was helemaal verpest met moslims ben nooit meer terug geweest

  Like

 10. Eline. zegt:

  Toen ik de foto zag van de Lekstraat kwamen er veel herinneringen naar boven.
  Als kind heb ik in die buurt gewoond,op het Merwedeplein en in de Biesboschstraat.
  Enkele jaren geleden heb ik op een Zondagmiddag daar eens gewandeld en ik vond het een lugubere ervaring,die rustige straat waar eigenlijk niets is veranderd nadat ik in 1941 ben vertrokken.Alsof er niets was gebeurd.
  Ik woon allang niet meer in Amsterdam en dat is maar goed ook,want het is al heel lang niet meer mijn Amsterdam.

  Like

 11. Jade zegt:

  Het is allemaal zo mooi op die oude ansichtkaarten.
  Wat mij betreft gaan we meteen weer terug naar de jaren 60…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s