Antisemitisme en racisme in Duitsland: “Moslims zijn niet de nieuwe Joden”

Screenshot 23

Koran uitdeelactie op de Potsdammer Platz in Berlijn twee jaar geleden, geïnitieerd door radicale Salafisten

(Door: Jascha Nemtsov – Vertaling: E.J. Bron)

De begeerde slachtofferstatus zou leiden tot minder verantwoordelijkheid van de moslims en hen niet motiveren om te handelen, antwoordt professor Jascha Nemtsov op Armin Langer, die verklaard had dat moslims de nieuwe Joden zouden zijn. Maar anders dan in het Jodendom zouden er met de islam grote problemen zijn. Een gastcommentaar.

Armin Langer, coördinator van het Salaam-Sjalom-Initiatief in Berlijn-Neukölln en rabbistudent in Berlijn, had enkele dagen geleden op onze site een gastcommentaar gepubliceerd, waarin hij heeft beschreven dat de joden niet meer met benadelingen zouden moeten leven, maar moslims. Nu antwoordt Jascha Nemtsov.

Een passagier wordt in de tram gesnapt zonder kaartje. Hij legt uit aan de controleur dat hij geen papieren bij zich heeft, maar hem graag zijn persoonlijke gegevens wil geven: hij heet Itzchak Goldstein en woont in de Karl-Marx-Straße 14. Dat overtuigt de controleur, want geen mens zou vrijwillig een joodse naam dragen. De blinde passagier, die uiteraard gelogen heeft, ontloopt de straf door een eenvoudige psychologische truc: Jood te zijn en daarmee tot een vervolgde en gediscrimineerde gemeenschap te behoren zou het laatste zijn wat men als niet-Jood zou willen.

Dit verhaal vertelde men elkaar vroeger in Rusland, toen daar het antisemitisme alomtegenwoordig was. Intussen is er het nodige in de wereld veranderd. “Jood” te zijn – uiteraard slechts in overdrachtelijke zin – en dus een zeer reële slachtofferstatus te genieten, is niet zelden een fel begeerde onderscheiding.

In plaats van de prestatie-zwakken bestaan er tegenwoordig alleen nog maar “sociaal benadeelden”

Toen de Joden 70 jaar geleden bijna overal in Europa loslopend wild waren, wilde men met hen, indien mogelijk, niets gemeen hebben. Sinds de “Wiedergutmachung” (schadeloosstelling)  bestaat, willen velen deze “bonus” met hen delen. Hoe toleranter en welgestelder onze samenleving wordt, des te meer mensen voelen zich behandeld “zoals de Joden destijds” – en verlangen extra ondersteuning.

Sinds gerechtigheid steeds meer in het middelpunt van de discussie staat, is men gevoelig geworden tegenover zulke aanspraken. In plaats prestatiezwakken bestaan er tegenwoordig alleen nog maar “sociaal benadeelden”. Iedere poging om aan de eigen verantwoordelijkheid te appelleren, wordt afgewezen als “racisme”. Veelmeer zouden zij allemaal “nieuwe Joden” zijn. De staat probeert onvermoeibaar de verstoorde gerechtigheid door nog meer ondersteuning van benadeelden te herstellen.

Concentratiekampoverlevenden kunnen niet vergeleken worden

Het typische slachtoffer van gisteren was een Jood, die het vernietigingskamp overleefde. Of eentje, die op tijd wist te vluchten, nadat zijn bezit “geariseerd” werd. Na 1945 kwam hij naar Duitsland terug en mocht sindsdien bij herdenkingen op de eerste rij zitten en op scholen over zijn ervaringen vertellen.

Tegenwoordig is een heel andere type slachtoffer trend. Een jonge man bijvoorbeeld, die uit een “onderontwikkeld milieu” afkomstig is, weinig belangstelling voor school had en daarom door de leraren niet werd gemogen. Thuis werd hij geslagen, hij beging als jongere zelf meerdere geweldsdelicten en kwam in de gevangenis terecht. Sinds hij weer op vrije voeten is, wordt de zielepiet met allerlei vooroordelen geconfronteerd. Of een andere, die in een slechte bende terechtkwam, zich daar tot de radicale islam keerde en als Jihadist naar verre landen trok. Terug in Duitsland werd hij eveneens niet met open armen ontvangen, maar blootgesteld aan bureaucratische pesterijen.

Nu zijn we aangekomen bij het thema islam. Op grond van het feit dat de islamitische Allah-strijders in Syrië en in Irak allerlei soorten anders gelovigen – die zij “ongelovigen” noemen, omdat er voor hen maar één geloof bestaat – op dit moment systematisch afslachten en daarbij wreedheden begaan die men zich tot voor kort nog nauwelijks kon voorstellen, vormde zich bij menig ongeïnformeerde tijdgenoot een negatief beeld van de islam.

Velen gaan nog verder en herinneren zich de aanslagen van 11 september, Bali, Londen en Madrid en aan ontelbare andere terreurdaden van de afgelopen decennia, die door islamitische fanatiekelingen werden gepleegd. De shariazones in Groot-Brittannië en de actuele shariapolitie in Wuppertal dragen niet echt bij aan geruststelling.

Dan lijkt plotseling ook de hoofddoek geen onschuldig kledingstuk meer, maar een teken van bedreiging. Menigeen wil niet zo graag gewekt worden door de roep van de muezzin in de buurt – het is per slot van rekening niet uit te sluiten dat er spoedig daarna humorloze bebaarde gestaltes opduiken, die u voor de keuze stellen: bekering tot de islam of verdrijving binnen 24 uur. Het woord “islamofobie” gaat rond.

Er zijn geen problemen met het Jodendom, wel met de islam

Er zijn teveel storende dingen in het binnen- en buitenland die men waarneemt in verband met de islam. Het resultaat was onlangs in een peiling te lezen: 51% van de mensen in Duitsland heeft een negatieve mening over de islam. Onder zulke omstandigheden is de parallel tot het antisemitisme snel getrokken. Dicht men de Joden ook niet allerlei zonden toe?

Ja, zo was en zo is het. Echter met één klein verschil: de bronnenvergiftigingen en rituele moorden, die eeuwenlang als aanleiding dienden voor Jodenpogroms, verbrandingen en verdrijvingen, waren allemaal bedacht; de berichten over de “Islamitische Staat” en over “eermoorden” zijn echter helaas vreselijke realiteit. Of men deze realiteit mag toerekenen aan het wezen van de islam of niet, is omstreden. Helemaal van elkaar scheiden kan men beide in ieder geval niet.

Nu leven we gelukkig in een tolerant land. Behalve enig onbehagen en een paar boze commentaren op internet blijven de reacties op de actuele gebeurtenissen binnen de grenzen. Geen demonstraties met opschriften “Kindermoordenaar islam!” en spreekkoren “Moslim, moslim, laf varken, kom naar buiten en vecht alleen!”. Geen moskeeën, die rondom de klok beschermd zouden moeten worden. Geen halalwinkels, die bestormd en verwoest werden. Moslims worden niet eens het slachtoffer van daden van opgehitste aanhangers van de door IS, Al Qaida, Boko Haram of Al-Shabaab vervolgde geloofsgemeenschappen.

Dat wil zeggen, dat er in onze samenleving geen mensen te vinden zijn die angst voor een gevaarlijke religieuze ideologie zouden omzetten in agressie tegen onschuldige – onder ons levende – moslims. Dat is in ieder geval aangenaam. Moeizaam verzamelt Armin Langer in zijn commentaar getuigenissen van een “islamofobie” – er komt nauwelijks iets bij elkaar wat je onder die noemer zou kunnen plaatsen. Natuurlijk is er ook in Duitsland – net zoals in ieder ander land – een zekere vreemdelingenhaat aanwezig, maar deze betreft zeer zeker niet alleen maar moslims. Als voorbeeld van “aanvallen op moslims” dient in Langers artikel de Noorse psychopaat Breivik, wiens slachtoffers, zoals bekend, geen moslims waren.

Betekent dit dat er geen probleem met de islam bestaat? Integendeel: in tijden van toenemende radicalisering van jonge moslims is het uitermate belangrijk om een liberale, pluralistische islam te ondersteunen. Zo´n islam moeten de Europese moslims zelf ontwikkelen. Een islam, die verenigbaar zou zijn met het moderne en die voor de in Duitsland en Europa levende moslims een serieus alternatief voor de Jihad zou bieden. Armin Langer betreedt met zijn commentaar een verkeerde weg dor de moslims kortweg over het algemeen tot slachtoffers, tot de “nieuwe Joden” te verklaren. Als slachtoffer draagt men geen verantwoordelijkheid en heeft men geen handelingsbehoefte. De beste solidariteit met moslims zou daarentegen echter een aanmoediging tot handelen zijn.

Jascha Nemtsov is pianist, muziekwetenschapper en professor voor geschiedenis van de joodse muziek aan de hogeschool voor muziek Franz Liszt in Weimar.

Screenshot 24

Jascha Nemtsov

Bron:
www.pnn.de
Auteur: Jascha Nemtsov

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in antisemitisme, Duitsland, Joden, Moslims, Racisme. Bookmark de permalink .

14 reacties op Antisemitisme en racisme in Duitsland: “Moslims zijn niet de nieuwe Joden”

 1. windwens zegt:

  Ik wens meneer Jascha Nemtsov veel succes met zijn gedachten maar ik zie het niet gebeuren. Ik heb deze zelfde opmerking ook waar genomen zo een 10 jaar geleden. Het heeft niets uitgehaald, de moslim is niet bereid om de verlichting in te zetten. Het staat genoteerd na 1400 verder interpeteren van de koran is verboden de Hadith is vastgelegd en men moet het er mee doen. Dit is wens denken wat ik niet zal zien gebeuren. De islam is geen Jodendom of Christendom. Het praten in de synagogen en het bezoeken van allerlei seminars als christen is wel wat anders. De moslim gaat naar de moskee hoort de haatbaard aan men gaat weer over tot de orde van de dag. De moslim laat zich ook zeker niet aanmoedigen ook dit is een veel beproefde methode. Het heeft jaren geduurd om een soort verenigd Islam spreekbuis te krijgen hier in Nederland. Deze is er nog steeds niet, want de Turk moet de Marokkaan niet en anders om idem. Dan zijn er nog de Somalische moslims de Surinaamse, Irakese, Soedan nou stop er mee. Deze gasten kunnen het onderling al niet vinden.

  Like

 2. jitskesez zegt:

  Dit is op Voice in the Desert herblogden reageerde:
  Joden hadden geen eigen land, Moslims wel. Ook zijn Moslimlanden zoals Saudi Arabie etc. de rijkste ter wereld. Laat ze hun eigen mensen maar verzorgen en opvangen en banen geven. Moslims horen hier niet.

  Like

  • Tom Hendrix. zegt:

   @jitsesez: 00.29. uur. Scherp van U opgemerkt! Ook ik begrijp er wat dat betreft niets van; de haatbaardsjeiken van S.A., Quatar en andere islamlanden, bulken van het geld, en van de ruimte in hun land. O….wacht het was al vanaf 1975 al niet de bedoeling dat de HAATSJEIKS opkwamen voor hun broeders en zusters. Neen, het is en was de bedoeling dat WIJ NEDERLANDERS en EUROPEANEN -als slaven- moeten dienen om deze sprinkhanenplaag van moslims aan de vreet te houden! En stomme NEDERLANDERS bedank daar vooral de PvdA,CDA,VVD en D66 voor. Slaap zacht onnozele schapen, de VIJAND is al binnen in Nederland en Europa!

   Geliked door 1 persoon

  • Claudia M. zegt:

   Daar gaat het direct mank; eigen mensen… Er wordt nergens zo gediscrimineerd als onder moslims. Turken moeten Marokkanen niet en vice versa; ik heb dingetjes gehoord die niet bepaald mals te noemen waren. Als ik dat had gezegd, had ik zeker een straf tegemoet kunnen zien.

   In geen enkel Arabisch land zitten ze op de moslims uit een ander land te wachten. Alleen wij zijn zo gek…

   Geliked door 1 persoon

  • Theresa Geissler zegt:

   Maar dat doen ze juist niet, dat verzorgen en banen geven: De Saoedische rijken doen niets anders dan alles naar zich toeharken en de armen in een dusdanige positie houden, dat ze ze kunnen knechten en uitbuiten. In de Koran staat, geloof ik, wel iets van aalmoezen geven aan de armen, maar nou ja….Je gooit ze af en toe eens een stuiver of een stuk brood toe, dan is daar ook weer aan voldaan. In het westen ging het trouwens vroeger niet anders. Moslims zullen ook wel redeneren van “Rangen en standen zijn door Allah gewild,” zo redeneren alle gelovige welgestelden over de hele wereld, christenen net zo goed.

   Like

   • jitskesez zegt:

    Je bedoelt de christelijke religies, de Bijbel zelf keurt dergelijk gedrag af en wil dat de rijken omzien naar de armen. Je vindt dan ook sociale steun in Westerse, Judeo-christelijke landen. Niet in Islamlanden want de Koran zoals je zegt, vindt slavernij en uitbuiting wel best. In ieder geval, als moslimlanden hun mensen niet verzorgen moeten we boycotten en klagen bij de VN. In ieder geval moeten we ze de Umma opdringen, er staat in de Koran jullie zijn verantwoordelijk voor elkaar, Saudi Arabie is verplicht jullie geld te geven, wij niet.

    Like

   • BertG. zegt:

    Oh, vandaar dat ze alles wat ze overhouden aan voedsel over het balkon flikkeren.
    Dat is natuurlijk voor de armen bedoeld.

    Like

   • BertG. zegt:

    jitskesez 14 september 2014 om 10:12
    Enkel en alleen als je bij de club hoort wordt je eventueel geholpen, anders kan je de moord stikken.
    Alleen het leger des heil maakt hier geen onderscheid in. De rest wel.
    Dus dat was dus weer een praatje voor de eigen parochie w.b. mensen helpen en sociale steun.

    Like

 3. Vederso zegt:

  Vermoedelijk valt het theedrinken bij deze meneer Nemtsov wel in de smaak. Dit is een ander geluid dan van Judge Jeanine Pirro die zegt: “Bomb them, keep bombing them and bomb them again”. In Duitsland is niet voor niks het woord “Dialüge” ontstaan. Deze meneer Nemtsov is waarschijnlijk een goed mens, maar de tijd van goede bedoelingen is voorbij.

  Like

 4. Eric Carr zegt:

  het land waar isreal nu leeft. is 97% van isreal en dat is altijd zo geweest .

  Like

 5. Jaantje zegt:

  Ha dat heb ik vaker gehoord de nieuwe joden zijn de Marokkanen geen vergelijk natuurlijk om te beginnen qua criminaliteit plus het feit dat een Marokkaan een thuisland(zelfs 2)heeft en ook van het religieuze aspect heeft men geen overlast laat staan geweld.
  Maar het is gewoon bekend dat Marokkanen graag de slachtofferrol spelen dan krijg je altijd hulp en begrip terwijl ze eigenlijk de agressor zijn.
  Landen van herkomst weten van het euvel dat de Berber met zich mee brengt en handelen ernaar.

  Like

 6. meneertje zegt:

  Aslim Lammer (of is het de schrijver) erkent de vele plagen die de islam met zich meebrengt, maar roept toch de moslims als het ware op om een vreedzamer, “Europese Islam” te vormen.
  Hoe goed bedoeld ook, de man heeft de essentie van het probleem niet begrepen.

  De essentie is de koran. Daarin staat duidelijk dat alle mensen moslim moeten worden. Weigeren zij zich door praatjes te laten bekeren, dan moeten zij worden vermoord.
  Dat is de kern van de islam, mijnheer Lammer, begrijp dat nou eens.

  Als u de moslims oproep een vreedzame Europese islam te vormen, dan vraagt u hun de koran los te laten, want een vreedzame islam is op geen enkele manier te verenigen met de koran.

  U vraagt hun, om het nu eens zonder lieve afleidende praatjes te zeggen, af te vallen van hun geloof.
  Dat is de enige manier om van moordlustige moslims vreedzame burgers te maken.

  VRAAG DAT DAN RONDUIT.
  VRAAG DE EUROPESE MOSLIMS VAN HUN GELOOF AF TE VALLLEN..

  En laat daarbij alle lieve omwegen achterwege.

  Like

 7. Moslims zijn beroepsklagers,uitbuiters en zeurders.En wij gaan er nog op in ook,in plaats van te zeggen”pech!Voel je je ongelukkig hier?Doe er dan wat aan of ga terug naar je roots,in plaats van hier de samenleving uit elkaar te rukken!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s